Adrian Romcescu: Sunt cinci fete cărora aș vrea să le compun piese, dar asta depinde și de evoluția lor ulterioară…


Adrian Romcescu, prezent, anul acesta, la Festivalul Mamaia, în calitate de membru al juriului, ne-a acordat un scurt interviu referitor la nivelul concursului din acest an. Compozitorul și interpretul, Adrian Romcescu ne-a declarat că și-ar dori ca anul viitor să aniverseze 40 de ani de când s-a lansat la Mamaia printr-un recital și ne-a mai spus că pregătește o premieră pentru el, împreună cu Marcel Pavel. 

Rep: Ce așteptări ați avut înainte ca ediția cu numărul 42 să înceapă și câte dintre ele s-au împlinit?

Adrian Romcescu: Am avut așteptări la toate secțiunile. Am avut extrem de puțin timp, doar trei săptămâni, crezând că nu se mai face, însă mă bucur foarte mult pentru că acesta e un loc unde eu m-am născut ca artist. La anul,  împlinesc 40 de ani de când am debutat pe scena festivalului de la „Mamaia”. Ca întotdeauna, interpretarea este foarte bună și, anul acesta, este la fel. Doar că noi nu putem face decît să propunem caselor producătoare, televiziunilor, etc nume. Premiul la „Mamaia” înseamnă promovare, te văd mulți, dar din păcate nu mulți dintre ei reușesc să rămână. La Creație, cred eu că nu este cel mai grozav an, dar sunt totuși câteva piese destul de valoroase. S-a anunțat și târziu, cred că mulți compozitori își luaseră gîndul de la „Mamaia”. Mă aștept în fiecare an la 3-4 patru piese la Creație și 2-3 nume la Interpretare.

Rep: Mi se pare că la preselecție e o problemă. Se prezintă din ce în ce mai puțin tineri…

A.R: Am avut foarte mulți tineri la preselecție. Cred că au fost vreo 50 și ceva per total la Interpretare și cam tot atât la Interpretare. În alți ani, e drept că au fost peste o sută numai la Creație. E o diferență, evident, dar asta a fost și din cauza neiguranței. Mulți nu au știut că se mai ține. De ani de zile, festivalul se face destul de în pripă, dar anul acesta a fost exagerat de târziu și probabil că dacă eram anunțați din timp, era mai multe piese la Creație. La Interpretare, vin copii care participă și la alte festivaluri în țară și se interesează, cunosc. Aici nu e o problemă. Problema e la Creație, la compozitori care trebuie să fie anunțați din timp.

Rep: Anul viitor, 40 de ani de festival pentru dumneavoastră. Să ne așteptăm la ceva special, piese noi?

A.R: Eu sper nu piese noi pentru că am tot dat piese noi aici la Mamaia, ci ceea ce sper să reușesc este să fac un show, un  recital.

Rep: Pentru că ați încredințat mereu piese noi tinerilor interpreți, vreau să vă întreb, din seara aceasta, ați remarcat un tînăr căruia să-i scrieți o piesă?

A.R: Sunt mai multe fete, dar nu aș vrea să le zic numele. Sunt vreo cinci fete cu care aș dori să colaborez, dar asta în funcție de posibila carieră pe care o fac pentru că mulți, din păcate, vin aici, după care intră într-un oarecare anonimat. Experiența de scenă contează foarte mult. Voci sunt foarte multe. Din păcate, nu avem băieți, ca întotdeauna, asta e o mare problemă de ani de zile.

Rep: Piese noi anul acesta de la Adrian Romcescu?

A.R: Anul acesta, am făcut o piesă care sper să fie o surpriză cu prietenul meu din școală și conservator, Mădălin Voicu, o piesă foarte interesantă, rock pentru că iubește foarte mult acest gen muzical. Și mai am o piesă în premieră pe care am s-o lansez cu Marcel Pavel pe următorul lui CD, în toamnă. Este un CD cu canțonete, arii, piese celebre pe care îl va lansa Marcel undeva pînă în Crăciun.E o piesă clasică și prima la care am un text în italiană pentru că tot CDul este mai mult sau mai puțin în italiană.

Share This:

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.