Cântecul care i-a făurit cariera: "Prieten drag"

În 1966, la festivalul „Mamaia”, marele premiu şi premiul pentru interpretare, datorită melodiei „Prieten drag” (m: Radu Şerban) a fost câştigat Pompilia Stoian. Sunt 45 de ani de când s-a lansat în muzica uşoară, dar, haideţi să vedem ce mai ştim despre această minunată interpretă!!! A debutat împreună cu  Dan Spătaru, la un spectacol televizat de la Casa de Cultură a Studenţilor „Grigore Preoteasa”.

 

 

 

La început au cântat în duet piesa „Amour, mon Amour My love”. Spectatorii   i-au răsplătit cu aplauze furtunoase. Au cântat şi solo, şi în limba engleză, o melodie din filmul „The young ones”, iar Dan Spătaru, o piesă în limba italiană. După acest spectacol, au devenit colaboratori permanenţi la radio şi televiziune. Camelia Dăscălescu este prima compozitoare care i-a încredinţat o melodie, respectiv „Ploaia”. „Piesa este una de calitate şi spune o poveste care reuşeşte în cele, mai puţin, de trei minute să adune stări emoţionale de mare intensitate”, povesteşte Pompilia Stoian.  În perioada 1968-1969, Pompilia Stoian pleacă în Germania, unde continuă să cânte şi să înregistreze discuri cu melodii în limba germană. A făcut turnee cu orchestra Ambro Seelos cu care a venit şi în România în 1972, până în Insulele Filipine, Thailanda, Hong Kong. A cântat în limba română, engleză, franceză, italiană, rusă, gernmană. La un moment dat, ajunsă la o răscruce de drum, a fost nevoită să hotărască definitiv profesiunea pe care o va alege. „Pasiunea pentru muzică şi scenă mă îndeamnă spre cîntec, cea de pedagog spre şcoală. A fost o dilemă din care nu am putut ieşi decît printr-o decizie brutală. Am ales şcoala, dar dorul de scenă nu a încetat să mă ardă”.  Din 1986, de dragul fiicei sale, a adăugat pe lista pasiunilor şi tenisul. Sportul a urmărit-o fără răgaz şi compromisuri până în 1988, când fiica sa a plecat la studii la Universitatea din Boulder din Colorado, De atunci, a început să-şi facă loc în viaţa ei muzica, desenul, teatrul. Îşi doreşte să poată continua schimburile de idei cu tinerii care o caută, să posede timp pentru muzică, desen şi teatru, pentru prieteni. Îşi doreşte să micşoreze treptat distanţa la care se află de universul actual al culturii româneşti. Şi acum, la final, haideţi, să ne amintim câteva dintre piesele lansate de Pompilia Stoian: „Prieten drag”, „Visul meu, viaţa mea” (Aurel Giroveanu)-Premiul Tinereţii la „Mamaia 1966, „Prima chemare” „La anii mea” (Paul Urmuzescu), „Către tine aleargă dorul meu”, „Mama”, „Se însera”, „Ninge pe strada mea”, „Două viori” (Elly Roman)

Autor: Maria Bindea, 18 august 2011

Share This:

Leave a Reply

9 comentarii la „Cântecul care i-a făurit cariera: "Prieten drag"

 • 19 august 2011 la 20:47
  Permalink

  Am citit cu plăcere acest articol care amintește de anii 60, sub aripile cărora am debutat pe scena Casei de Cultură a Studenților Grigore Preoteasa din București, împreună cu neuitatul Dan Spătaru și alți colegi-studenți de mare talent. Atmosfera acelor ani trăiește și azi în cântecele noastre, care continuă să fie ascultate de mii și mii de oameni la radio și Youtube. Flacăra aprinsă atunci continuă să ardă. Doresc să mulțumesc autoarei Maria Bindea pentru interesul și entuziasmul de care dă dovadă.
  Atrag însă atenția asupra faptului că Universitatea Boulder nu se află în California, ci în Colorado, și că piesele pe care le-a scris compozitorul Paul Urmuzescu pentru mine se numesc: „Prima chemare” și „La anii mei”.

  Numai bine tuturor!
  Pompilia Stoian

  Răspunde
  • 19 august 2011 la 20:50
   Permalink

   Multumim, doamna Pompilia Stoian pentru mesajul dvs. Ne face placere. Cat priveste observatiile cu privire la greselile strecurate in text, tocmai le-am corectat. Si va multumim ca ne-ati atras atentia. Ne face placere sa stim ca sunteti alaturi de noi. Va imbratisam.

   Răspunde
 • 19 august 2011 la 21:08
  Permalink

  Mărturisesc că nu m-am așteptat la un răspuns atât de prompt. Sunt plăcut impresionată să constat că spațiul virtual este populat cu oameni reali care sunt atenți, văd și ascultă cu interes chiar și la această oră. Desigur că sunt alături de dvs., cu toate că …nu se vede.

  Nopate bună tuturor jurnaliștilor pasionați și nu numai lor !

  Pe curând,
  Pompilia Stoian

  Răspunde
 • 20 august 2011 la 14:00
  Permalink

  VA MULTUMESC! PENTRU INCREDEREA ACORDATA DE A-MI FURNIZA CATEVA DATE DESPRE VIATA DV ARTISTICA .SUNT MANDRA SI FERICITA CA AM REALIZAT ACEST ARTICOL DESPRE O MINUNATA DOAMNA A MUZICII USOARE ROMANESTI ,CU O VOCE CRISTALINA SI CU NISTE OCHII PLINI DE MISTER -POMPILIA STOIAN- MULTUMESC PRIETEN DRAG ,,LA ANII MEI”care nu sunt nici multi nici putini,am cunoscut un ,,PRIETEN DRAG” .Intr- ,,O ZI SENINA” am ascultat la radio ,,DOUA VIORII”,iar ,,VOIA BUNA ”m-a insotit mereu. ,,SPUNE-MI UNDE ,CAND SI CUM ” te vom asculta cantand din nou ..MAICUTA MEA, ITI CER IERTARE,PLOAIA,si de ce nu CATRE TINE ALEARGA DORUL MEU ” cu mult respect MARIA

  Răspunde
 • 21 august 2011 la 15:58
  Permalink

  Am citit cu mult interes articolul dedicat minunatei cantarete Pompilia Stoian-Lemperle.
  Sunt un vechi admirator al Pompiliei inca de pe bancile liceului la inceputul anilor 60. Dupa multe cautari si cu ajutorul internetului am reusit s-o „descopar) pe Pompilia dupa 45 de ani de cautari si de atunci corespondam si colectionez tot ce apare despre ea pe internet,ziare si televiziune.
  Ma bucura mult faptul ca Dvs, Domnisoara sau Doamna Bindea, aveti interes in frumoasa si melodica muzica a anilor 60 cu toate ca sunteti dintr-o cu toate alta generatie.
  Cu mult respect
  Arthur Kremer
  Str.Keren Hayesod 4
  Holon 58488-Israel

  Răspunde
 • 21 august 2011 la 18:11
  Permalink

  Ich habe mir die Seite übersetzen lassen, da ich leider die rumänische Sprache nicht beherrsche.
  Danke ! für den schönen Artikel. Ich freue mich immer, über Pompilia zu lesen.
  Thank you !!

  Răspunde
 • 24 august 2011 la 23:54
  Permalink

  Pompilia Stoian mi-a schimbat în bine cursul vieții. Fac această mărturisire,deoarece cred în efectul benefic pe care îl poate avea o mare pasiune. Din copilărie am adorat-o pe această cântăreață,am urmărit-o la concerte, am dat ultimii mei bani pe discurile ei, am sărit orice obstacol ca să ajung și eu acolo unde era ea.
  Am reușit să o cunosc pe mama ei, cu care am menținut
  legături cordiale. Acum sunt stabilită în Anglia, dar pasiunea a rămas aceeași, consolidată cu o prietenie care s-a născut ulterior. Doresc tuturor să aibă norocul pe care mi l-a adus mie încrederea neclintită într-un ideal, care, in cazul meu, se numește Pompilia Stoian.

  Răspunde
 • 11 iunie 2012 la 0:32
  Permalink

  Habar n-aveam cine e Pompilia Stoian,pana am vazut-o la emisiunea „Profesionistii”,de saptamana trecuta,am ramas socat cat e de frumoasa la varsta dumneaei,am dat un search pe youtube si am descoperit o voce de care nu ma mai pot desparti pur si simplu,atat de calda,si care ramane ca o amprenta pe suflet;ce frumoase melodii se mai faceau inainte,pacat ca nu se promoveaza mai mult pe la radio si media advaratii artisti care i-a avut Romania

  Răspunde
 • Pingback: Pompilia Stoian: “Muzica a fost norocul vieții mele” - TopRomanesc.ro | TopRomanesc.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *