Ileana Șipoteanu, o floare de colț la malul mării

ileana sipoteanuIleana Şipoteanu s-a născut pe 22 iulie 1967, la Rucăr, un loc superb de la poalele Pietrei Craiului din judeţul Argeş. Părinţii săi, Spiridon şi Adriana Genoveva, i-au pus numele după interpreta de muzică populară, Ileana Sărăroiu (cântăreaţa preferată a tatălui).

Artista a urmat Şcoala Generală Numărul 2 şi Liceul Industrial din Rucăr-Argeş – Profil: Prelucrarea lemnului (1981-1985).

În perioada 1981-1984, în paralel cu liceul, a urmat cursurile Şcolii Populare de Artă din Piteşti, clasa profesoarei Cornelia Voica.

Între 1983 şi 1985 cântă alături de formaţia Valahia din Piteşti. Artista interpreta cu succes melodii din repertoriul muzicii pop româneşti.

În perioada 1983-1986, participă cu succes la câteva Festivaluri de Interpretare din ţară precum “Floare de Stâncă” (Argeş), “Lotca de Aur” (Brăila), “Mărţişor Dorohoian” (Botoşani) sau “Festivalul Tinereţii” (Amara). În cadrul acestor festivaluri este distinsă cu premii.

În vara anului 1985, la sfatul unui coleg din formaţia “Valahia”, la doar 18 ani, s-a angajat, printr-un concurs, ca solistă vocală a renumitului Teatru “Alexandru Davila” din Piteşti. După cum a afirmat în diverse interviuri, acest eveniment i-a schimbat viaţa. La concursul de angajare îl cunoaşte pe celebrul compozitor Dumitru Lupu, care se afla în comisie. În acea perioadă, pe lângă faptul că era instrumentist şi dirijor al Teatrului “Alexandru Davila” din Piteşti, Dumitru Lupu era unul dintre cei mai de succes tineri compozitori din România. Pe atunci, Ileana Şipoteanu cânta rock, dar, la sugestia lui compozitorului, şi-a schimbat stilul.

Ileana Sipoteanu in 1984
Ileana Sipoteanu in 1984

Astfel, Ileana Şipoteanu a început colaborarea de mare succes cu Dumitru Lupu. Compozitorul îi va incredinţa zeci de piese, multe dintre acestea devenind şlagăre. Prima piesă pe care compozitorul i-a încredinţat-o a fost “Mă voi gândi la tine” (1985) pe versurile poetei Mala Bărbulescu, care a fost şi prima înregistrare a artistei. Doi ani mai târziu, piesa a fost preluată de către interpreta Otilia Rădulescu (colega sa de la Teatrul “Alexandru Davila” din Piteşti), care a participat cu ea la Secţiunea “Interpretare” a Festivalului Mamaia’87.

În perioada 1985-1991, Ileana Şipoteanu este solistă vocală a Teatrului “Alexandru Davila” din Piteşti, din al cărui colectiv mai faceau parte artişti precum Florin Apostol, Daniel Iordăchioaie, Otilia Rădulescu (actualemente prim solistă a Operei din Istambul). Participă în cadrul unor spectacole de mare succes ale teatrului, cum ar fi: “Cabaret….Cabaret”, “Ce mult te-am iubit”, “De la Mamaia la….Piteşti”, “Revista Anotimpurilor”, “Să-mi dai o aripă să zbor”, “Serenadă-n ritm de haz”, Unde eşti, iubirea mea”, Varietati’89”, etc

Pe 17 august 1986, îşi face debutul la Televiziunea Română, în cadrul emisiunii “Album duminical”, unde a interpretat în primă audiţie, piesa “Nu e greu” (Dumitru Lupu/Eugen Dumitru), ce a beneficiat de un clip pe peliculă, filmat în Parcul “Herăstrău”.

Consacrarea definitivă, are loc în vara anului 1986, când obţine Menţiune la Secţiunea de “Interpretare” a Festivalului Naţional de Muzică Uşoară de la Mamaia’86, unde a interpretat două prime audiţii: “Când amintirile le retrăieşti” (m: Vasile V. Vasilache; t: Eugen Rotaru) şi “Nu sunt vorbe câteodată” (m: Dumitru Lupu; t: Mala Bărbulescu).

floare de colt la malul marii

Imediat după Mamaia’86, şi în special în perioada 1986-1989, este o prezenţă frecventă în emisiunile de Radio şi Televiziune. Aceste apariţii, îi aduc artistei o mare popularitate. De asemenea întreprinde numeroase turnee în ţară.

Pe 13 decembrie 1986 participă la cunoscutul Concurs TV “Şlagăre în devenire”, cu piesa “Ai venit să-mi baţi la geam” (Dumitru Lupu/Nicolae Dragoş).

ileana sipoteanu (2)La Festivalul Mamaia’87, participă la secţiunea “Creaţie” cu celebra piesă “Ce mult te-am iubit” (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu), care primeşte distincţia de Laureată. Piesa este una dintre cele mai mari succese ale anului 1987 şi a devenit un evergreen al muzicii româneşti. Aceeaşi piesă primeşte premiu şi în cadrul Festivalului “Melodii’87”, care a avut loc la Bucureşti, în martie 1988.

În anul 1988, Ileana Şipoteanu participă cu “Ce mult te-am iubit”, în cadrul Festivalului Internaţional “Lira de Aur” de la Bratislava, unde are succes şi obţine Premiul Presei, sub denumirea de Ileana Şipoteanuova.

În perioada 1986-1989, Dumitru Lupu compune pentru artistă o serie de piese care au avut succes la public. Dintre acestea amintim: “Nu e greu” (1986), “Nu sunt vorbe câteodată” (Menţiune Interpretare, Festivalul “Mamaia’86”), “Ai venit să-mi baţi la geam” (1986), “Băiatul care mă iubeşte” (1988, Menţiune la Festivalul “Mamaia’88”), “S-o luăm de la început” (1988, Locul III la categoria “Melodia lunii ianuarie 1988” din cadrul Topului “Start Melodii”, realizat de Titus Andrei), “Oraşul meu” (1988, duet cu Cătălin Crişan), “Să-mi dai o aripă să zbor” (1989), “Ai venit prea târziu” (1989, un mare şlagăr, respins la preselecţia pentru Festivalul Mamaia’89), etc. Cea din urmă piesă s-a numărat printre preferinţele celebrului compozitor Claude Romano (George Sbârcea), autorul melodiei “Ionel, Ionelule”, care a susţinut-o pe artistă.

Ileana Şipoteanu a înregistrat peste 100 de melodii. Majoritatea au fost compuse de Dumitru Lupu, pe versurile unor textieri de excepţie precum: Carmen Aldea Vlad, Mala Bărbulescu, Florea Burtan, Nicolae Dragoş, Viorela Filip, Stelian Filip, Paul Grigoriu, Eugen Mirea, Roxana Popescu, Viorel Popescu, Florin Pretorian, Eugen Rotaru, Marian Stere, Aurel Storin, Ion Toboşaru.

A interpretat cu succes şi piese compuse de alţi mari compozitori cum ar fi:“Alo, iubitul meu” (Temistocle Popa), “Bună seara, fericire” (1989, Camelia Dăscălescu), “Când amintirile le retrăieşti” (1986, Vasile V. Vasilache), “Cine mi-a luat iubirea?” (1987, Gheorghe E. Marian, un mare succes lansat la sfârşitul anului 1986), “Dansul pescăruşilor” (1987, Dan Beizadea), “De ştii să ierţi atunci revino” (1989, Corneliu Meraru), “În paradis” (1987, Virgil Popescu), “Oare cine eşti tu?” (Temistocle Popa), “Pentru tine, Românie” (1987, Dan Beizadea), “Să te văd la casa ta” (Temistocle Popa), “Şi vara s-a sfârşit” (Temistocle Popa), “Tânăr eşti” (1987, Dan Stoian), “Vino în întâmpinarea mea” (1988, Dan Stoian).

A mai preluat şi mari şlagăre ale muzicii româneşti precum “Mangalia” (Aurel Manolache), “Scrisoare de dor” (1989, Ionel Fernic) şi “O seară la Constanţa” (autori anonimi), preluată din repertoriul Basarabean.

În luna martie 1989 este trecută în cartea „Merdianele cântecului” (Editura Muzicală), scrisă de muzicologul Daniela Caraman Fotea. De asemenea, începând cu 1986, articole cu şi despre artistă, apar în reviste şi publicaţii româneşti precum “Cărăbuş”, “Litoral”, “Săptămâna”, “Scânteia Tineretului”.

În anul 1989, alături de colegii de la Teatrul “Alexandru Davila” din Piteşti, apare în filmul “Călătorie de neuitat” (regia: Geo Saizescu). Datorită evenimentelor din decembrie’89, filmul va fi difuzat la TVR (în 11 episoade) abia în iulie 1994, după ce a suferit o serie de modificări.

In 1993 la Rucar
In 1993 la Rucar

În perioada 1988-1990, Casa de discuri “Electrecord” (singura din acea perioadă) a lansat o serie de discuri pe care figurau câte doi artişti. Astfel, în 1990, Ileana Şipoteanu debutează discografic cu albumul “Ileana Şipoteanu/Puiu Năstase”, unde este prezentă cu cinci piese. În perioada 1987-1989 apare şi pe câteva compilaţii lansate de Electrecord.

În vara anului 1989 colaborează cu Teatrul “Constantin Tănase” din Bucureşti, unde este distribuită în spectacolul “Bună seara, Boema!”, care s-a desfăşurat la celebra grădină de vară “Boema”. Din păcate acesta a fost ultimul spectacol de la „Boema”, grădina demolându-se în 1990.

În perioada 1989-1992 colaborează cu formaţia “Epilog” din Alexandria, alături de care susţine turnee prin ţară şi o serie de concerte la restaurantul “Perla Mării” din Eforie Nord.

Evenimentele din decembrie 1989 au marcat-o profund pe artistă, care se afla la Bucureşti, provocându-i un şoc emoţional datorită întâmplărilor tragice. Timp de un an, artista a fost nevoită să facă un repaus vocal. A depăşit această traumă şi şi-a continuat cu succes cariera.

După 1990, articole cu şi despre Ileana Şipoteanu apar în publicaţii precum “Actualitatea muzicală”, “Doina”, “Ecran Magazin”, “Formula AS”, “Libertatea”, “Tango”, etc.

Pe 10 februarie 1991 participă în cadrul celei de-a doua ediţii a concursului TV “O melodie dintr-o sută”, cu piesa “De ce-s ochii tăi albaştri?” (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu).

La Festivalul “Mamaia’91” a participat cu piesa “Am trup de ceaţă” (Dumitru Lupu/Florea Burtan).

Începând cu anii’90, efectuează turnee în Austria (2009), Belgia (2009), Bulgaria (spectacol cu Teatrul “Fantasio”), Franta (2003), Germania (1999), Israel (2012), Italia (1993, 2013), Serbia (2001, spectacol), Turcia (februarie – mai 1991).

În primăvara anului 1990, Dumitru Lupu devine dirijor al celebrului Teatru de Revistă “Fantasio” din Constanţa iar în octombrie 1991, Ileana Şipoteanu se angajează ca solistă vocală la acelaşi teatru. “Grevă la Fantasio” (regia: Constantin Dinischiotu), a cărui premieră a avut loc pe 6 decembrie 1991, este primul spectacol de la “Fantasio” ce a avut-o în distribuţie. Alte spectacole de succes pe scena de la “Fantasio”, au fost: “Îndrăgostiţii din Ancona”, “Gina comunista”, “Opera de trei….păzeşte!”, “Ora de Muzică”, “Pro şi contra Silicon!”, “Sus ai noştri, jos ai voştri”, etc. De altfel, Ileana Şipoteanu a câştigat premiul „Doina Badea”, pentru cea mai bună cântăreaţă, la trei ediţii consecutive (1992, 1993, 1994) ale Festivalului Teatrelor de Revistă din România, ce s-a desfăşurat la Constanţa. Din păcate, în 2004, teatrul se desfiinţează. În perioada 2004-2010, artista activează la acelaşi teatru dar sub denumirea de “Teatrul Naţional Constanţa”.

A mai fost prezentă şi în concerte şi spectacole de revistă ale teatrelor “N. Leonard” din Galaţi şi “Majestic” din Ploieşti.

Are un recital de mare succes în cadrul Festivalului “Mamaia’92”, unde este acompaniată de orchestra Teatrului “Fantasio”, dirijată de Dumitru Lupu. În cadrul recitalului interpretează, în primă audiţie, piesa “Iubeşte-mã aşa cum te iubesc” (1992), care devine un şlagăr. Va reveni pe scena Festivalului cu microrecitaluri, la ediţiile din 1995 şi 1997.

În anii’90 şi 2000, pe lângă “Am trup de ceaţã” (1991) şi “Iubeşte-mã aşa cum te iubesc” (1992), lansează şlagăre precum “Un semn, iubite” (1992), “Rendez-vous” (1993, piesă premiată în cadrul celei de-a II-a ediţii a Festivalului Teatrelor de Revistă de la Constanţa), “Sunt tristă” (1995), “Mariaj din interes” (1997), “Iubire trădată (2000).

În paralel cu activitatea muzicală, în perioada 1991-1995, Ileana Şipoteanu (alături de alţi 15 colegi de la “Fantasio”) urmează cursurile Facultăţii de Arta Teatrului, Filmului şi Televiziunii, secţia Music Hall din cadrul Universităţii Hyperion din Bucureşti, Filiala Constanţa, ce fost creată în anul 1992, de către regizorul Geo Saizescu (acesta fiind şi decanul acestei Facultăţi). În 1995, artista absolvă această facultate, la clasa actriţei Ileana Ploscaru, iar în 1996 susţine examenul de licenţă la A.T.F. Bucureşti, cu rolul Gina din muzicalul “Gina comunista” (ce a avut premiera pe 5 iulie 1995) de Dumitru Lupu şi Florin Pretorian.

În anul 1992, lansează albumul “Cântece creştine” (reeditat în 1993), ce cuprinde muzică veche creştină selectată şi prelucrată de Dumitru Lupu. În 2010, o parte dintre aceste cântece creştine au fost interpretate de artistă în cadrul concertului de Paşti “Şapte cântece creştine”, ce a avut loc la Muzeul de Artă din Constanţa, şi a fost susţinut de Orchestra Uniunii de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din Romania (UCIMR), sucursala Muntenia/Dobrogea.

Pe 27 noiembrie 1993, Ileana Şipoteanu şi Dumitru Lupu se căsătoresc civil, iar pe 12 noiembrie 1995, cei doi devin părinţi. Fata lor, Dumitrana Teodora Lupu moşteneşte talentul părinţilor. Memorabile rămân piesele “Cornuleţ cu lapte” (Aurel Manolache) şi “Samba florilor” (Dumitru Lupu), lansate când Dumitrana avea doar 6 ani. Pe 7 ianuarie 1996, odată cu botezul fiicei lor, Ileana Şipoteanu şi Dumitru Lupu s-au căsătorit şi religios.

În perioada  2001-2005 este Consilier artistic în cadrul Festivalului Naţional de Creaţie şi Interpretare “Mamaia Copiilor”, festival de mare succes, iniţiat de regretatul Aurel Manolache şi Dumitru Lupu.

În perioada 2001-2004 este Consilier artistic şi Coordonator de proiecte în cadrul Taberei Muzicale pentru Copii “Concertino” (Agenţia Euroconcert Constanţa), iar în perioada 2005-2012 are aceeaşi funcţie în cadrul Taberei Muzicale pentru Copii “Fantezia” (Agenţia RoFilm Bucureşti).

Începând cu 2004, a cochetat şi cu rolurile de film jucând în nişte musicaluri pentru copii. De asemenea, înterpretează rolul episodic al reginei Olga a Greciei, în filmul “Iubire elenă” (premiera 18.05.2010), în regia regretatului Geo Saizescu.

În anul 2009 participă în cadrul turneului european “Astă seară dansăm în familie”, organizat de Centrul Naţional de Cinematografie(CNC) din România, pentru comunităţile de români din Austria, Belgia şi Germania.

În 2011, piesa “Eşti iubirea vieţii mele” (Dumitru Lupu/Lidia Moldoveanu) a ocupat locul 2, în Clasamentul lunii Mai, la Top Românesc (cel mai longeviv clasament de muzică românească din ţară, realizat de Titus Andrei).

În 2012, a efectuat un turneu în Israel, alături de Nae Alexandru, Gabriel Dorobanţu, Dumitru Lupu, Doina Mirea, Adriana Trandafir şi Mioara Velicu.

În 1999 şi 2012, a efectuat turnee în Germania pentru românii din oraşele Gummersbach, Aachen, Koln, Nurenberg.

În perioada 7-12 martie 2013 a efectuat o deplasare la Chişinău, în Republica Moldova, unde a participat la o nuntă pur moldovenească. Cu această ocazie este invitată la posturile de Radio şi Tv din Chişinău precum Radio Vocea Basarabiei, Radio Naţional Moldova, Televiziunea Prime TV şi Televiziunea Naţională Moldova 1). În cadrul acestei deplasări, artista a devenit şi membră a AsDAC – Asociaţia pentru drepturi de autor şi conexe din Republica Moldova.

Pe 30 noiembrie şi 1 decembrie 2013, imediat după participarea la cea de-a III-a ediţie a Galei OvoMusic, Ileana Şipoteanu susţine două concerte în Italia, cu ocazia Zilei Naţionale a României. Artista a susţinut acest concert alături de artişti precum Ovidiu Komornyk, Lucian Nuţă, Andrei Păunescu, Ştefania Rareş, Cristina Turcu Preda şi o mai tânără solistă de muzică folk, Ioana Bărbuliceanu. Evenimentul a avut loc la Teatrul Tendastrice din Roma şi a fost organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a României din Italia împreună cu Asociaţia Românilor din Italia.

Începând cu 2014, participă la turneul naţional “Şlagărele României”.

În perioada 28-29 august 2014, este coprezentatoarea evenimentului “Lady Callatis 50+”, desăşurat la Hotel Corsa din Mangalia. În a doua zi a evenimentului, susţine şi un recital. Acest eveniment a fost organizat de Fundatia Callatis 96, Fundatia culturala DuchRo- Olanda si Pakiss Brand, impreuna cu Hotel Corsa din Mangalia şi a avut ca scop promovarea şi cunoaşterea spiritului feminin in ipostazele sale artistice, morale si valorice.

Pe 22 noiembrie 2014, alături de alţi artişti români, susţine un recital în cadrul spectacolului de culoare şi lumină “Sandart”, desfăşurat la Nurnberg în Germania.

Mereu alături de tinerii compozitori, artista înregistrează în luna mai 2014, piesa “Mereu m-am întrebat”, pe muzica tânărului compozitor Marius Cristi Popa şi versurile poetei Carmen Aldea Vlad.

Pentru ca pe 22 iulie este ziua ei, Echipa Top Românesc îi urează Ilenei Şipoteanu “La mulţi ani” şi mult succes în continuare.

 

Mai jos puteţi citi Discografia, Filmografia şi participările Ilenei Şipoteanu la Festivaluri şi Concursuri Naţionale şi Internaţionale.

 

Discografie

Ileana Şipoteanu/Puiu Năstase (1989, Electrecord, ST-EDE 3709) – LP

01. Ce mult te-am iubit (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu)

02. Cine mi-a luat iubirea? (Gheorghe E. Marian/Mala Bărbulescu)

03. Bună seara, fericire (Camelia Dăscălescu/Mircea Block)

04. Să-mi dai o aripă să zbor (Dumitru Lupu/Paul Grigoriu)

05. Ai venit prea târziu (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu)

Cântece creştine (1992, Avec MM Impex SRL) – Casetă Audio

Muzică veche creştină selectată şi prelucrată de Dumitru Lupu

01. Umblă Maica tot plângând

02. O, tu maică protectoare

03. Cer şi mare şi pământ

04. Ştiţi pe cine preţuiesc

05. Cruce Sfântă părăsită

06. O, Isuse, Domnul meu

07. În faţa crucii

08. Trist e cerul şi noros

09. Isus, Regele cel Mare

10. Slăvit să fie Domnul

11. Maică Sfântă, preacurată

12. Profetul din Nazaret

S-o luăm de la început (1997, Star Music Production) – CD

01. S-o luăm de la început (Dumitru Lupu/Ovidiu Dumitru)

02. Ce rost mai are o iubire? (Dumitru Lupu/Carmina Vlad)

03. Taximetristul (Dumitru Lupu/Florin Pretorian)

04. Voi veni la nunta ta (Dumitru Lupu/Eugen Rotaru)

05. Un Kg. în plus (Dumitru Lupu/Florin Pretorian) – duet cu Dumitru Lupu

06. Marinar (Dumitru Lupu/Viorel Popescu)

07. Nu crede în uitare (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu)

08. Unde-s banii? (Dumitru Lupu/Florin Pretorian)

09. Să-mi dai o aripă să zbor (Dumitru Lupu/Paul Grigoriu)

10. Aş vrea să fim doi oameni de zăpadă (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu)

11. Voi pleca  (Dumitru Lupu/Viorel Popescu)

12. Sfântă Maria (Dumitru Lupu/Carmen Aldea Vlad) – duet cu Dumitru Lupu

13. Vino iubire la mine (Dumitru Lupu/Aurel Storin)

14. Extraterestrul iubit (Dumitru Lupu/Carmen Aldea Vlad)

15. Mărturisirea (Dumitru Lupu/Ion Toboşaru)

16. Glorie cântaţi (Dumitru Lupu/Corneliu Vadim Tudor)

Ce mult te-am iubit (1998, Thalassa Records) – CD

01. Ce mult te-am iubit (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu)

02. Ai venit prea târziu (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu)

03. Mă voi gândi la tine (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu)

04. Am trup de ceaţă (Dumitru Lupu/Florea Burtan)

05. Sunt tristă fără tine (Dumitru Lupu/Florin Pretorian)

06. Cea mai frumoasă “Miss Univers” (Dumitru Lupu/Viorel Popescu)

07. Marea de iubire (Dumitru Lupu/Viorel Popescu)

08. Iubeşte-mă aşa cum te iubesc (Dumitru Lupu/Viorela Filip)

09. Un semn de iubire (Dumitru Lupu/Ion Toboşaru)

10. Rendez-vous (Dumitru Lupu/Viorel Popescu)

11. Fără iubire (Dumitru Lupu/Aurel Storin)

12. Dar te-am iertat (Dumitru Lupu/Florin Pretorian)

13. Tu eşti un vagabond (Dumitru Lupu/Eugen Rotaru)

14. Întoarce-te de-ţi mai e dor (Dumitru Lupu/Florin Pretorian)

Iubire trădată (2000, Thalassa Records) – CD

01. Iubire trădată (Dumitru Lupu/Viorel Popescu)

02. Cine mi-a luat iubirea? (Gheorghe E. Marian/Mala Bărbulescu)

03. Nu crede în uitare (Dumitru Lupu/Florin Pretorian)

04. Mariaj din interes (Dumitru Lupu/Carmen Aldea Vlad)

05. Mangalia (Aurel Manolache/Eugen Mirea)

06. Mi-e dor cumplit de tine (Dumitru Lupu/Florin Pretorian)

07. Balcania (Dumitru Lupu/Carmen Aldea Vlad)

08. Te iubesc, dar nu mă meriţi (Dumitru Lupu/Florin Pretorian)

09. Vino să dansezi cu mine (Dumitru Lupu/Florin Pretorian)

10. Mamă, vreau o ciocolată (Dumitru Lupu/Aurel Storin)

11. De ce-s ochii tăi albaştri? (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu)

12. Valsul valurilor (Dumitru Lupu/Viorel Popescu)

13. Marinar (Dumitru Lupu/Viorel Popescu)

14. Inimă străină (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu)

15. Zvon de primăvară (Dumitru Lupu/Viorel Popescu)

16. Femeie fatală (Dumitru Lupu/Florin Pretorian)

Refrene de iubire (2004, Spiros Galaţi RNF 04344/25.10.2004) – CD şi Casetă audio

01. Ce mult te-am iubit (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu)

02. Ai venit prea târziu (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu)

03. Cine mi-a luat iubirea? (Gheorghe E. Marian/Mala Bărbulescu)

04. Din mult prea multă dragoste (Dumitru Lupu/Roxana Popescu)

05. Am trup de ceaţă (Dumitru Lupu/Florea Burtan)

06. Dar te-am iertat (Dumitru Lupu/Florin Pretorian)

07. Iubire trădată (Dumitru Lupu/Viorel Popescu)

08. Iubeşte-mă aşa cum te iubesc (Dumitru Lupu/Viorela Filip)

09. Valsul valurilor (Dumitru Lupu/Viorel Popescu)

10. Te iubesc dar nu mă meriţi (Dumitru Lupu/Florin Pretorian)

11. Rendez-vous (Dumitru Lupu/Viorel Popescu)

12. Mariaj din interes (Dumitru Lupu/Carmen Aldea Vlad)

13. Toamnă rece (Dumitru Lupu/Florin Pretorian)

14. Vreau să mă ierţi (Dumitru Lupu/Florin Pretorian)

15. Vino să dansezi cu mine (Dumitru Lupu/Florin Pretorian)

16. Îmi cântă marea (Dumitru Lupu/Carmen Aldea Vlad)

17. Tu eşti un vagabond (Dumitru Lupu/Eugen Rotaru)

18. Adio vara mea fierbinte (Dumitru Lupu/Viorel Popescu)

19. Mi-e dor cumplit de tine (Dumitru Lupu/Florin Pretorian)

20. Nu crede în uitare (Dumitru Lupu/Florin Pretorian)

Romantică femeie (2015, Spiros Galaţi RNF 165430 ADEV 15132/08.07.2015) – CD
01. Romantică femeie (Dumitru Lupu/Elena Răileanu)

02. Ce mult te-am iubit (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu)

03. Eşti iubirea vieţii mele (Dumitru Lupu/Lidia Moldoveanu)

04. Am trup de ceaţă (Dumitru Lupu/Florea Burtan)

05. Te iubesc dar nu mă meriţi (Dumitru Lupu/Florin Pretorian)

06. Dă-mi o sărutare (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu)

07. Am primit un cadou (Dumitru Lupu/Carmen Aldea Vlad)

08. De-aş fi eu marea (Dumitru Lupu/Ioan Puiu Stoicescu)

09. La despărţire (Dumitru Lupu/Elena Răileanu)

10. Singură pe plajă (Dumitru Lupu/Carmen Aldea Vlad)

11. Chiar şi iarna eşti frumoasă (Dumitru Lupu/Florin Pretorian)

12. Ochii care nu se văd (Dumitru Lupu/Florin Pretorian)

13. Trăieşte clipa vieţii (Dumitru Lupu/Florin Pretorian)

14. Iată am aflat (Dumitru Lupu/Marian Stere)

15. Nu voi mai suferi (Dumitru Lupu/Carmen Aldea Vlad)

16. O seară la Constanţa (Anonim)

NEGATIVE
17. Romantică femeie (Dumitru Lupu/Elena Răileanu)

18. Ce mult te-am iubit (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu)

19. Am trup de ceaţă (Dumitru Lupu/Florea Burtan)

20. Te iubesc dar nu mă meriţi (Dumitru Lupu/Florin Pretorian)

 

DISCOGRAFIE COLECTIVĂ

Mamaia’87 (3) (1987, Electrecord ST-EDE 03197) – LP

08. Ce mult te-am iubit (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu)

Mamaia’88 (7) (1987, Electrecord ST-EDE 03434) – LP

10. Băiatul care mă iubeşte (Dumitru Lupu/Stelian Filip)

Melodii de neuitat (1) (1989, Electrecord ST EDE 03630) – LP

02. Scrisoare de dor (Ionel Fernic/Aurel Felea)

Romanian Super Hits – vol.2 (1994, Music Box MB1118) – Casetă Audio

B7. Ce mult te-am iubit (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu)

Parada Şlagărelor 1 (2004, Electrecord EDC 622) – CD

18. Ce mult te-am iubit (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu)

Anotimpul Şlagărelor (2007, Media Pro Music 0088) – CD

04. Ce mult te-am iubit (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu)

Cântece de aur – vol.3 (2009, Roton 4396-2) – CD

15. Ce mult te-am iubit (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu)

Best of Dumitru Lupu – Hai vino iar în gara noastră mică (2009, Ovo Music) – CD
02. Ce mult te-am iubit (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu)

06. Rendez-vous (Dumitru Lupu/Viorel Popescu)

08. Iubeşte-mă aşa cum te iubesc (Dumitru Lupu/Viorela Filip)

12. Îmi cântă marea (Dumitru Lupu/Carmen Aldea Vlad)

16. Am trup de ceaţă (Dumitru Lupu/Floarea Burtan)

 

Filmografie

Singuri de Revelion (2004, regia: Liviu Pojoni)

Mulineta roşie (2005, regia: Dumitru Cucu)

Peştele verde (2006, regia: Dumitru Cucu)

Trupa de show (2008, regia: Dumitru Cucu)

Dramaticus (2009, regia: Dumitru Cucu)

Iubire Elenă (2010, regia: Geo Saizescu)

Tabăra lui Dorobel (2011, regia: Dumitru Cucu)

Cătun fericit (2012, regia: Dumitru Cucu)

 

Premii şi Distincţii

1992 – Premiul Fundaţiei Hyperion pentru personalitate artistică, decernat în cadrul Ediţiei I a Festivalului-Concurs al Teatrelor de Revistă (19-26 noiembrie 1992), desfăşurat la Teatrul de Revistă “Fantasio” din Constanţa.

1993 – Premiul “Doina Badea”, pentru cea mai bună cântăreaţă, decernat în cadrul Ediţiei a II-a a Festivalului-Concurs al Teatrelor de Revistă (19-25 noiembrie 1993), desfăşurat la Teatrul de Revistă “Fantasio” din Constanţa.

1994 – Premiul “Doina Badea”, pentru cea mai bună cântăreaţă, decernat în cadrul Ediţiei a III-a a Festivalului-Concurs al Teatrelor de Revistă (19-27 noiembrie 1994), desfăşurat la Teatrul de Revistă “Fantasio” din Constanţa.

2004 – Cetăţean de Onoare al Comunei Hârtieşti, judeţul Argeş. Titlu acordat pe 5 septembrie 2004, în amintirea tatălui său, Spiridon Şipoteanu.

2006 – Diploma de Onoare” şi Trofeul “TVR50”, acordate pe 26 august 2006, cu ocazia jubileului TVR, pentru rolul avut în istoria Televiziunii Române.

2011 – Premiul pentru Întreaga Activitate Artistică în cadrul “Galei femeilor de succes pentru anul 2010”, acordat pe 15 februarie 2011.

2012 – Diploma si Medalia Jubiliară, decernată de UARF (Uniunea Autorilor si Realizatorilor de Film din România), conferită artistei, cu ocazia a 20 de ani de la înfiinţarea UARF, pentru contribuţia deosebită la dezvoltarea artei şi culturii cinematografice româneşti. Distincţia i-a fost înmânată de Sergiu Nicolaescu.

2014 – Trofeul Asociaţiei Litoral-Delta Dunării, decernat pe 15 august 2014.

 

Participări la Festivaluri Naţionale şi Internaţionale

 

Festivalul Internaţional “Lira de aur” – Bratislava

Ediţia 1988

Premiul Presei pentru “Ce mult te-am iubit” (m: Dumitru Lupu; t: Mala Bărbulescu)

 

Festivalul “Floare de Stâncă”, Rucăr (Argeş)

Ediţia 1983

Premiul Tinereţii

Ediţia 1984

Premiul II

Ediţia 1985

Trofeul Festivalului

 

Festivalul “Lotca de Aur”, Brăila

Ediţia 1984

Premiul Special

 

Festivalul Interjudeţean de Muzică Uşoară “Mărţişor Dorohoian”, Botoşani

Ediţia 1985

Premiul Special

 

Festivalului Tinereţii de la Amara (Ialomiţa)

Ediţia XVIII (1-4 august 1985)

Participare în concurs

Ediţia XXI (4-7 august 1988)

Recital

 

Festivalul Naţional de Muzică Uşoară de la Mamaia

Mamaia’86 (27 – 31 august 1986)

Secţiunea “Interpretare” – Menţiune pentru Ileana Şipoteanu

“Când amintirile le retrăieşti” (m: Vasile V. Vasilache; t: Eugen Rotaru)

“Nu sunt vorbe câteodată” (m: Dumitru Lupu; t: Mala Bărbulescu)

Mamaia’87 (26 – 31 august 1987)

Secţiunea “Creaţie”

“Ce mult te-am iubit” (m: Dumitru Lupu; t: Mala Bărbulescu) – Laureată

Mamaia’88 (31 august – 4 septembrie 1988)

Secţiunea “Creaţie”

“Băiatul care mă iubeşte” (m: Dumitru Lupu; t: Stelian Filip) – Menţiune

Mamaia’91 (28 august – 2 septembrie 1991)

Secţiunea “Creaţie – Prime audiţii”

“Am trup de ceaţă” (m: Dumitru Lupu; t: Florea Burtan)

Mamaia’92 (16 – 19 august 1992)

Recital, acompaniată de orchestra de concert “Fantasio”, dirijată de Dumitru Lupu

Piesele interpretate în recital au fost:

Ce mult te-am iubit (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu)

Am trup de ceaţă (Dumitru Lupu/Florea Burtan)

Un semn, iubite (Dumitru Lupu/Ion Toboşaru)

Iubeste-mă aşa cum te iubesc (Dumitru Lupu/Viorela Filip)

Mamaia’93 (22 – 24 iulie 1993)

Secţiunea “Şlagăre”

“Iubeşte-mă aşa cum te iubesc” (m: Dumitru Lupu; t: Viorela Filip) – Premiul Special Acordat de Consiliul Municipal Constanţa

Mamaia’94 (29 – 31 iulie 1994)

Secţiunea “Şlagăre”

“Rendez-vous” (m: Dumitru Lupu; t: Viorel Popescu)

Mamaia’95 (26 – 30 iulie 1995)

Secţiunea “Şlagăre”

“Sunt tristă” (m: Dumitru Lupu; t: Florin Pretorian)

Recital în cadrul “Retrospectiva Mamaia în 53 melodii”

Mamaia’97 (28 august – 1 septembrie 1997)

Secţiunea “Creaţie”

“Mariaj din interes” (m: Dumitru Lupu; t: Carmen Aldea Vlad)

Recital alături de trupa Teatrului “Fantasio”

Mamaia 2006 (25-27 august 2006)

Trofeul TVR50

Microrecital

 

Festivalul “Melodiile anului”

Melodii’87 (11-13 martie 1988)

Ce mult te-am iubit (m: Dumitru Lupu; t: Mala Bărbulescu) – Laureată

 

Concursul TV “Şlagăre în devenire

Ediţie din 13 decembrie 1986

Ai venit să-mi baţi la geam (Dumitru Lupu/Nicolae Dragoş)

 

Concursul TV “O melodie dintr-o sută

Ediţia II (10.02.1991)

“De ce-s ochii tăi albaştri?” (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu)

 

Gala Ovo Music

Ediţia I (30 noiembrie 2011)

Microrecital

Trofeul “Ovo Music”

Ediţia II (18 noiembrie 2012)

Microrecital

Trofeul “Ovo Music”

Ediţia III (28 noiembrie 2013)

Microrecital

Trofeul “Ovo Music”

 

Autor: Mircea Nicolau

 

Share This:

CITEȘTE ȘI

Leave a Reply

2 comentarii la “Ileana Șipoteanu, o floare de colț la malul mării

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.