Marina Florea – frumusețe și talent, mereu surprinzătoare

r001-037La sfârşitul lui 2012, Marina Florea a revenit spectaculos în cadrul Top Românesc, unde a ocupat locul 1 în Clasamentul lunii decembrie cu piesa “Eu te-am ales” (Mihai Alexandru). Aceeaşi piesă a ocupat locul 7 în Clasamentul melodiilor anului 2012 la acelaşi Top Românesc, cel mai vechi top de muzică românească din ţară, realizat de Titus Andrei.

Iată ca în ianuarie 2013, Marina Florea a revenit la Top Românesc cu piesa “Întotdeauna luna”, scrisă de Robert Anghelescu de la Proconsul.

Pe data de 2 februarie 2013, în Clubul Modern din Bucureşti, am asistat la un recital de zile mari susţinut de Marina Florea.

Marina Florea este una dintre cele mai populare soliste din anii’80.

De-a lungul unei cariere de peste 30 de ani (da, deşi arată ca la 20 de ani, în 2012 a făcut 30 de ani de carieră), Marina Florea a lansat câteva mari hituri ale muzicii româneşti. “Marea mea, iubire marea” (1983), „Pământ” (1984), „Să cânte lumea” (1985),  „Dans Non-Stop” (1985), “Nu ştiu ce-i cu mine (1986), “Stele perechi” (1987, Locul I la categoria „Melodia lunii aprilie 1987” din cadrul Topului „Start Melodii”, realizat de Titus Andrei şi Locul III la categoria „Melodia anului 1987” în cadrul aceluiaşi top), „Iubire dă-mi aripi să zbor” (1987), „Orice vis frumos” (1988),  “Ţurai” (1988), “Alo, da, sunt eu” (1991), “Cui îi pasă de mine?” (1992), “Punct şi de la capăt” (1993), Banul, ochiul dracului (1993), “Nu te pot uita” (1994) sunt doar câteva dintre marile şlagăre lansate de Marina Florea.

Marina Florea s-a născut la 25 ianuarie 1962, la Bucureşti. Încă din liceu, Marina Florea, însoţită de mama sa, s-a prezentat la Şcoala Populară de Artă din Bucureşti la clasa celebrei profesoare Florica Orăscu, unde a fost admisă. Datorită faptului că locuia în Otopeni şi era încă era elevă, Marina Florea a renunţat la cursurile Şcolii Populare de Artă, deşi îi plăcea foarte mult să studieze acolo.

Imediat după terminarea liceului, s-a angajat la Institutul de Aparate Măsură şi Control din Otopeni. Marina Florea a intrat în echipa artistică din cadrul acestei întreprinderi (la acea vreme, mai toate întreprinderile din ţară existau echipe artistice). În cadrul unui concurs de amatori, în care se descopereau tinere talente, Marina Florea a fost remarcată de Mihaela Runceanu.

În perioada 1980-1983, artista a urmat cursurile Şcolii Populare de Artă din Bucureşti, la clasa regretatei Mihaela Runceanu. Marina Florea a fost prima elevă a Mihaelei Runceanu care a devenit un nume în muzica românească. În perioada în care a urmat cursurile Şcolii Populare de Artă, Marina Florea este remarcată de legendarul compozitor George Grigoriu. Începând cu Margareta Pâslaru, maestrul George Grigoriu a descoperit şi lansat multe vedete ale muzicii româneşti, cum ar fi: Luminiţa Dobrescu, Angela Similea, Stela Enache, George Enache, Cristian Popescu, Mihaela Runceanu, Angela Ciochină George Nicolescu, etc.

Pe data de 12 decembrie 1982, Marina Florea debutează la Televiziunea Română (pe atunci singurul post de televiziune din România), în cadrul emisiunii “Album Duminical”, unde a interpretat piesa “Să nu te miri” (George Grigoriu). Piesa “Să nu te miri” a fost primul succes al Marinei Florea. Maestrul George Grigoriu i-a încredinţat Marinei Florea o serie de melodii de mare success, cum ar fi: “Marea mea, iubire marea” (1983), “Un semn de dragoste” (1983), “Să cântăm, să dansăm” (1985), “Sa cânte lumea” (1985), “Nu ştiu ce-i cu mine” (1986), “Ştiam că vei veni” (1987), “Cui îi pasă de mine” (1992).

De asemenea, artista are o bogată şi frumoasă colaborare cu Radio România. Iată ce a declarat Titus Andrei despre Marina Florea.

“Debutul Marinei atingea intensitatea speranţei. Se întâmpla în iarna lui’82, într-un “Album Duminical” TV, pe care îl semnam cu Doru Dumitrescu.A doua zi se vorbea de o nouă vedetă: Marina Florea.Tot ce ne-a dăruit de atunci până acum cu forţa glasului său inconfundabil, cu profunzimea interpretării şi fascinaţia liniilor melodice, s-a petrecut sub semnul elegantei provocări, al rarisimei decenţe, al spiritului detaşat şi adaptabil.Iar toată firea ei, e atât de simplă…E de la muzica din ea până la ceilalţi. Îi leagă o lacrimă, un zâmbet, o vibraţie”

Astbozy 3fel, Marina Florea începe o lungă şi fructoasă colaborare cu Radioteleviziunea Română. Artista a colaborat cu realizatori precum Tudor Vornicu, Mariana Şoitu, Ioana Bogdan şi, mai ales, cu Aurora Andronache. Iată ce a declarat Aurora Andronache despre Marina Florea.

“Puţini au intuit în fetiţa timidă şi delicată care a debutat în 1983, cameleonica personalitate a artistei complexe de astăzi.Valenţele vocii, talentul ei interpretativ şi scenic pe care le-a dezvăluit cu fiecare apariţie, nu a încetat să surprindă şi să încânte atât publicul cât şi specialiştii. În avalanşa de diletantism şi vulgar pe care o îndurăm, mai dorim să ascultăm şi muzică. Dar muzica se cântă. Şi puţini au acest <<har de la Dumnezeu>>. Marina Florea este printre cei aleşi”

Artista a obţinut premii şi distincţii la câteva festivaluri din ţară. Pe 30 august 1983, Marina Florea obţine Premiul I la secţiunea “Interpretare” a Festivalului Naţional de Muzică Uşoară de la Mamaia. Acesta a fost momentul lansării Marinei Florea în muzica românească şi a apariţiei primului şlagăr “Marea mea iubire, marea” (George Grigoriu). Începând cu 1983, Marina Florea participă cu succes la numeroase ediţii ale Festivalurilor “Mamaia”, “Melodiile anului” şi “Şlagăre în devenire”. Piesele interpretate de ea obţin numeroase premii. Mai jos puteţi citi o listă detaliată cu particpările Marinei în cadrul acestor festivaluri. Octavian Ursulescu, ziarist şi prezentator al acestor festivaluri a declarat:

“DA, MARINA FLOREA este o vedetă, fără ifose, căutate cancan-uri, apariţii mondene şocante. Face, acelaşi lucru pe care îl ştim foarte bine: CÂNTĂ şi cântă formidabil! Fidelă muzicii uşoare, fidelă în prietenie, ea i-a respectat mereu pe acei oameni care au însemnat imens în cariera ei de la debut şi până azi.Compozitorul GEORGE GRIGORIU i-a fost şi-i va fi mereu recunoscătoare.(…) Scriind aceste rânduri mă încearcă o strângere de inimă pentru că am debutat amândoi în anul 1983, când i-am înmânat Marinei “Trofeul” de interpretare “MAMAIA”. (…)”

Marina Florea a întreprins numeroase concerte şi turnee în ţară şi în străinătate. Artista a efectuat turnee în Canada, Cehia, Germania, Italia, Israel, SUA, Turcia.

De asemenea, Marina a făcut parte din distribuţia unor show-uri din cele mai selecte baruri şi cluburi din ţară, cum ar fi: “Athenee Palace”, “Odobeşti”, “Melody” din Bucureşti, “Melody” din Mamaia sau “Internaţional” din Olimp.

Marina a participat la realizarea coloanelor sonore ale unor filme de mare succes cum ar fi “În fiecare zi mi-e dor de tine” (1988) şi alte câteva filme pe care le puteţi citi mai jos.

Pe lângă colaborarea de succes cu compozitorii George Grigoriu şi Ionel Tudor, Marina a mai interpretat piese semnate de Doru Căplescu (colaborare la coloana sonoră a filmului „Liceeni în alertă”), Dani Constantin, Mihai Constantinescu, Ion Cristinoiu, Cătălin Crişan, Dan Dimitriu, Marcel Dragomir, Dragoş Docan, Petre Găluşanu, Dinu Giurgiu, Gunter Hass, Silviu Hera, Mişu Iancu, Jolt Kerestely, Nicolae Kirculescu, Ovidiu Komornyk, Horia Moculescu, George Natsis, Temistocle Popa, Anton Şuteu, Marius Ţeicu, Romeo Vanica, etc.

Începând cu sfârşitul anilor’90, Marina Florea începe o colaborare de succes cu compozitorul Mihai Alexandru.

Artista a confirmat versatilitatea sa pe plan muzical prin nişte colaborări cu totul neaşteptate şi inedite. Astfel, în anii’90 şi 2000, Marina a interpretat melodii semnate de Nancy Brandes (‘Nu mi-e frică de iubire”), Eugen Mihăescu (“Uităm să fim fericiţi”), Adrian Romcescu (“Noi am trădat dragostea”),  Vali Sterian (“Anotimpuri”), Liviu Tudan („Aş vrea să fiu cu tine”), Ovidiu Lipan Ţăndărică (“Dragostea va exista”),  Aura Urziceanu (“Pentru tine trăiesc”).

În luna martie 1989, Marina Florea este trecută în cartea „Merdianele cântecului” (Editura Muzicală), scrisă de muzicologul Daniela Caraman Fotea. În 1996 este trecută în cartea “Interpreţi din România” scrisă de Viorel Cosma (Editura Galaxia). De asemenea, în 2004 este trecută în cartea “Alternative Pop-Dance” (Editura Humanitas Educaţional), scrisă de Titus Andrei şi Diana Caraman Fotea.

În martie 1998, participă la Selecţia Naţională Eurovision’98, unde a interpretat alături de Sanda Ladoşi, Adrian Enache, Aurelian Temişan şi Daniel Iordăchioae, piesa “E, e, e iubire” (m: Dani Constantin; t: Aimee D’Albon).

O colaborare recentă este cea cu compozitorul Robert Anghelescu de la Proconsul, care i-a compus piesa “Întotdeauna luna”. Nu ne rămâne decât să-i urăm Marinei Florea mult succes pe mai departe! Mai jos puteţi citi discografia, palmaresul şi participările Marinei Florea la festivaluri şi concursuri naţionale şi internaţionale.

Discografie

“Marina Florea” (1984, Electrecord 45-ST-EDC 10.778) – Single

01. Tinereţe şi dragoste (George Grigoriu/Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu)

02. Să zbori (George Grigoriu/Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu)

“Să iubim muzica” (1987, Electrecord ST-EDE 03076) – LP

01. Ce e luna (George Grigoriu/Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu)

02. Orgolii (George Grigoriu/Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu)

03. Ne iubim, da, ne iubim (George Grigoriu/Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu)

04. Să iubim muzica (George Grigoriu/Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu)

05. Nu ştiu ce-i cu mine (George Grigoriu/Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu)

06. Pe clape albe de pian (George Grigoriu/Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu)

07. O clipă cu tine (George Grigoriu/Andreea Andrei)

08. Dragule drag (George Grigoriu/Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu)

09. Doar tu eşti fericirea mea (George Grigoriu/Andreea Andrei)

“În fiecare zi mi-e dor de tine” (1988, Electrecord, ST-EDE 03451) – LP (banda originală a filmului cu acelaşi nume)

02. Nu vreau să te pierd, iubire (George Grigoriu/Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu)

04. La revedere, iubirea mea (George Grigoriu/Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu)

05. Ţurai (George Grigoriu/Folclor bihorean)

07. Alte vorbe de iubire (Ionel Tudor/Octavian Sava) – duet cu Gabriel Cotabiţă

08. Terra (Ionel Tudor/Octavian Sava) – duet cu Gabriel Cotabiţă

09. În fiecare zi mi-e dor de tine (George Grigoriu/Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu) – duet cu Gabriel Cotabiţă

“Marina, Marina, Marina” (1989, Electrecord, ST-EDE 03500) – LP (album cu piesele artistelor Marina Florea, Marina Scupra, Marina Voica)

01. Stele perechi (Ionel Tudor/Andreea Andrei)

04. Vis împlinit (George Grigoriu/Andreea Andrei)

07. Iubire, dă-mi aripi să zbor (Ionel Tudor/Andreea Andrei)

10. Orice vis frumos (Romeo Vanica/Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu)

“Nu te pot uita” (1996, Electrecord, STC 001180) – Casetă Audio

01. Stele perechi (Ionel Tudor/Andreea Andrei)

02. Norocul (Gunter Hass & Gabriel Cotabiţă/Eugen Rotaru)

03. Nu te pot uita (Dragoş Docan)

04. Cui îi pasă de mine (George Grigoriu/Romeo Iorgulescu)

05. Alo, da, sunt eu (Ionel Tudor/Andreea Andrei)

06. Ştiu cine eşti (George Natsis/Dan V. Dumitriu)

07. Anotimpuri (Vali Sterian)

08. Nu mi-e frică de iubire (Nancy Brandes/George Ţărnea)

09. Tu eşti destinul meu (Marcel Dragomir/Aurel Storin)

10. Cum să te opresc? (George Natsis/George Ţărnea)

11. Un sărut indiferent (Ionel Tudor/Andreea Andrei)

12. Iubire, vreau să te găsesc (Petre Găluşanu/Ovidiu Dumitru)

“Steaua iubirii” (2001, Electrecord, EDC 399) – CD

01. Ay, Ay (Mihai Alexandru/Aimee D’Albon)

02. Nu te pot uita (Dragoş Docan)

03. Cum să uit că te iubesc (Repertoriu internaţional/Viorela Filip)

04. Vrei să mă ai lângă mine (Mihai Alexandru)

05. Uităm să fim fericiţi (Eugen Mihăescu/Aimee D’Albon)

06. Pentru voi cânt, prieteni (Cătălin Crişan/Viorela Filip)

07. Alo, da, sunt eu (Ionel Tudor/Andreea Andrei)

08. Steaua iubirii (Mihai Alexandru/Viorela Filip)

09. Nu te pot uita (Nicolae Kirculescu/Jack Fulga)

10. Anotimpuri (Vali Sterian)

11. Eu merg mai departe (Ovidiu Komornyk)

12. Iubire (Repertoriu internaţional/Roxana Popescu)

13. Tu eşti destinul meu (Marcel Dragomir/Aurel Storin)

14. Samba (Mihai Alexandru)

DISCOGRAFIE COLECTIVĂ

Melodii’83 (1) (1984, Electrecord ST-EDE 02367) – LP

 1. A iubi (George Grigoriu/Andreea Andrei)

Melodii’83 (3) (1984, Electrecord ST-EDE 02369) – LP

 1. Un semn de dragoste (George Grigoriu/Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu)

Melodii de neuitat II (1984, Electrecord ST-EDE 02518/02519) – LP

Discul 2

C3. Broscuţa Oac (George Grigoriu/Mircea Block)

Invitaţie la discotecă 2 – Muzică de dans (1984, Electrecord ST-EDE 02581) – LP

 1. Să nu te miri (George Grigoriu/Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu)

Mamaia’84 (4) (1984, Electrecord ST-EDE 02634) – LP

 1. Un om (Mişu Iancu/Andreea Andrei)

Mamaia’84 (5) (1984, Electrecord ST-EDE 02635) – LP

 1. În numele dragostei (George Grigoriu/Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu)

Festivalul Cântecului Ostăşesc – 1984 Muzică Uşoară (1984, Electrecord ST-CS 0183) – LP

 1. Trandafiri pentur armata ţării (Marius Ţeicu/Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu)
 2. Iubitul meu cu ochi de cer albastru (George Grigoriu/Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu)

Crizantema de aur (1984, Electrecord ST-EPE 02886/02887) – 2 LP

A5. Clipe de farmec (Mişu Iancu/Mircea Block)

D9. Să nu uităm să fim romantici (George Grigoriu/Mircea Block)

Melodii’84 (1) (1985, Electrecord ST EDE 02636) – LP

 1. Îmi plac desenele animate (George Grigoriu/Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu) – în duet cu Aurel Moga

Melodii’84 (2) (1985, Electrecord ST-EDE 02637) – LP

 1. Un buchet de crizanteme (Jolt Kerestely/Dumitru Popescu Chiselet)
 2. Să zbori (George Grigoriu/Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu)

O seară la discotecă – 1 (1985, Electrecord ST-EDE 02712) – LP

 1. Dansul iernii pe zăpadă (George Grigoriu/Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu)
 2. Dans Non Stop (Silviu Hera/Gheorghe Oprea)

O seară la discotecă – 2 (1985, Electrecord ST EDE 02713) – LP

 1. Să cântăm, să dansăm (George Grigoriu/Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu)

Mamaia’85 (3) (1985, Electrecord ST EDE 02771) – LP

 1. Să ne dăm mâna (George Grigoriu/Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu)

Mamaia’85 (4) (1985, Electrecord ST EDE 02772) – LP

 1. Să cânte lumea (George Grigoriu/Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu)

Mamaia’86 (1) (1986, Electrecord ST EDE 02991) – LP

 1. Ţara mea, iubită Românie (George Grigoriu/Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu)

Mamaia’86 (2) (1986, Electrecord ST EDE 02992) – LP

 1. Să iubim muzica (George Grigoriu/Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu)

Melodii’86 (1) (1987, Electrecord ST-EDE 03072) – LP

 1. Ce e luna? (George Grigoriu/Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu)

Melodii’86 (4) (1987, Electrecord ST EDE 03075) – LP

 1. Deschideţi poarta soarelui (Anton Şuteu/Dan V. Dumitriu) – Grup Solistic

Şlagăre, şlagăre (1988, Electrecord ST-EDE 03299) – LP

 1. Deschideţi poarta soarelui (Anton Şuteu/Dan V. Dumitriu) – Grup solistic

Mamaia’88 (2) (1988, Electrecord ST-EDE 03433) – LP

 1. Un vis frumos, adevărat (George Grigoriu/Romeo Iorgulescu) – în duet cu Gabriel Dorobanţu

Mamaia’88 (7) (1988 Electrecord ST-EDE 03434) – LP

 1. Te vom iubi (Ionel Tudor/Andreea Andrei)

Mamaia’88 (8) (1988, Electrecord ST-EDE 03435) – LP

 1. Te-am iubit dintotdeanua (George Grigoriu/Romeo Iorgulescu)

Dida Drăgan – Deschideţi poarta soarelui (1988, Electrecord ST-EDE 03448) – LP

B3. Voi, oameni de mâine (Anton Şuteu/Dan V. Dumitriu) – interpretează (în ordinea apariţiei): Aura Urziceanu, Adrian Daminescu, Elena Cârstea, Gabriel Cotabiţă, Marina Florea, Loredana Groza, Angela Stoica, Cornel Fugaru, Daniela Nicol, Mirela Voiculescu, Carmen Mureşan, Ricky Dandel, Dida Drăgan.

Muzică din filme româneşti (1988, Electrecord ST-EDE 03450) – LP

 1. Îmi plac desenele animate (George Grigoriu/Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu) – în duet cu Aurel Moga

Mamaia’89 (2) (1989, Electrecord ST-EDE 03622) – LP

 1. Nopţi albastre la Mamaia (George Grigoriu/Romeo Iorgulescu)

Mamaia’89 (4) (1989, Electrecord ST-EDE 03624) – LP

 1. Nu se poate trăi fără dragoste (George Grigoriu/Romeo Iorgulescu)

Succese’89 – Un pas spre infinit (1990, Electrecord ST-EDE 03704) – LP

 1. Ştiam că vei veni (George Grigoriu/Andreea Andrei)

Mamaia’90 (1) (1991, Electrecord ST-EDE 03901) – LP

 1. Nu e uşor să uiţi (George Grigoriu/Andreea Andrei)

Ovidiu Lipan Ţăndărică (1993, Electrecord 45-EDC 10.807/45 ST 10807) – Single

 1. Dragostea va exista (Ovidiu Lipan/Eugen Rotaru) – în duet cu Ovidiu Lipan

George Grigoriu – În lumea şlagărului (1996, Electrecord EDC 225, STC 001210) – CD & Casetă Audio

 1. Marea mea iubire, marea (George Grigoriu/Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu)

Jolt Kerestely – Tăcutele iubiri (1997, Genius CD, GCD 017) – CD

 1. Un buchet de crizanteme (Jolt Kerestely/Dumitru Popescu Chiselet)

Marius Ţeicu – Parada vedetelor (1997, Zone Records 9712110-2, 9712118-4) – CD & Casetă Audio
B.24. Punct şi de la capăt (Marius Ţeicu/Andreea Andrei)

Dragoş Docan – Vai, ce bună-i fata asta (1998, Electrecord STC 001257) – Casetă Audio

 1. Iubeşte-mă (Dragoş Docan)

Ovidiu Komoryik – Te-am trădat (2001 Intercont Music IMCD 1177) – CD

 1. Eu merg mai departe (Ovidiu Komornyk)

124 Şlagăre, pe versuri de Eugen Rotaru – vol. 2 (2004, Muzica 2001 018 / 2006, Star Media Music SMM 106) – CD

 1. Pentru tine trăiesc (Aura Urziceanu/Eugen Rotaru)

Parada Şlagărelor 1 (2005, Electrecord, EDC 622) – CD

 1. Iubire, dă-mi aripi să zbor (Ionel Tudor/Andreea Andrei)

The Best Romanian Collection (2005, C.D.S. Music NC 005) – 10 CD

CD George Grigoriu

 1. Marea mea iubire, marea (George Grigoriu/Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu)

CD Ionel Tudor

 1. Stele perechi (Ionel Tudor/Andreea Andrei)

Melodii de George Grigoriu (2007, Electrecord EDC 768) – CD

 1. Ce e luna? (George Grigoriu/Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu) – cu grupul “Forte”
 2. Un semn de dragoste (George Grigoriu/Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu)

80 de ani de muzică în 80 de ani de radio (2008, Roton/Radio România 4364-2) – 4 CD

CD4-15. Stele perechi (Ionel Tudor/Andreea Andrei)

Anotimpul Şlagărelor 3 (2008, MediaPRO Music 0042) – CD

 1. Îmi plac desenele animate (George Grigoriu/Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu) – în duet cu Aurel Moga

Toate florile din lume (2009, Jurnalul Naţional – Ediţie de Colecţie vol.85, Electrecord/Intercont)

 1. Un buchet de crizanteme (Jolt Kerestely/Dumitru Popescu Chiselet)

Cântecele noastre toate vol.3 (2010, Intercont Music/Electrecord IMCD 1359) – CD

 1. Nu te pot uita (Dragoş Docan)

Cântecele noastre toate – Muzică de colecţie, vol.4 (2010, Intercont Music/Electrecord, IMCD 1360) – CD

 1. Stele perechi (Ionel Tudor/Andreea Andrei)

Duete celebre – vol. 2 (2010, Roton 4584-2) – CD 

 1. Un vis frumos, adevărat (George Grigoriu/Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu) – în duet cu Gabriel Dorobanţu

Anotimpurile iubirii (2011, Roton 4493-2) – 4 CD

CD2 – E vară

 1. Marea mea iubire, marea (George Grigoriu/Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu)

Jolt Kerestely (2014, PRO Universitaria) – 2 CD

CD1-11. Un buchet de crizanteme (Jolt Kerestely/Dumitru Popescu Chiselet)

Participări pe coloana sonoră a filmelor

“Galax – omul păpuşă” (02.04.1984), regia: Ion Popescu-Gopo

“În fiecare zi mi-e dor de tine” (23.05.1988), regia: Gheorghe Vitanidis

“Un studio în cautarea unei vedete” (18.09.1989), regia: Nicolae Corjos

“Atac în bibliotecă” (01.01.1993), regia: Mircea Drăgan

“Liceeni în alertă” (19.11.1993), regia: Mircea Plângău

Palmares

1982 – Premiul I la Festivalul “Bucureşti’82”

1982 – Premiul III la Festivalul “Lotca de aur” din Brăila

1983 – Premiul I, în cadrul secţiunii “Interpretare” a Festivalului de muzică uşoară de la Mamaia

1993 – Premiul la categoria “Cea mai bună voce a anului”, în cadrul premiilor Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România

1994 – Premiul „Vedeta Anului”, în cadrul premiilor Revistei „Actualitatea Muzicală”

2011 – Trofeul de Excelenţă Electrecord în cadrul “Galei Premiilor de Excelenţă Electrecord 2011”

Participări la festivaluri şi concursuri internaţionale

1984 – Festivalul Lira Bratislavei din fosta R.P. Cehoslovacă.

1984 – Concursul radiofonic “8 şlagăre în studio” de la Praga (Cehoslovacia), unde obţine locul III cu piesa “Un semn de dragoste” (Geroge Grigoriu). În urma participării la acest concurs, Marina Florea filmează un show pentru Televiziunea Cehoslovacă.

1985 – Festivalul  internaţional de muzică uşoară „Omul şi marea”, desfăşurat la Rostock, Germania, unde participă cu melodia “Marea mea iubire, marea” (George Grigoriu).

1995 – Pe 2 decembrie 1995, Marina Florea a reprezentat TVR în Italia, la Palermo, în cadrul spectacolului TV “Noaptea Mediteranei” cu piesa ‘Nu mi-e frică de iubire” (Nancy Brandes/George Ţărnea)

Participări la Festivalul Naţional de Muzică Uşoară de la Mamaia

Mamaia 1983 (26 – 30 august 1983)

Secţiunea “Interpretare” – Premiul I. 

“Împăcare” (m: George Grigoriu; t: Andreea Andrei)

“Marea mea iubire, marea” (m: George Grigoriu; t: Angel Grigoriu, Romeo Iorgulescu)

Secţiunea “Creaţie”

“A iubi” (m: George Grigoriu; t: Andreea Andrei)

“Aici îmi este dragostea” (m: Ionel Tudor; t: Andreea Andrei)

“Nimic nu-i greu când eşti tânăr” (m: George Grigoriu; t: Andreea Andrei)

“Un semn de dragoste” (m: George Grigoriu; t: Angel Grigoriu, Romeo Iorgulescu) – Premiul Juriului

Mamaia’84 (30 august – 02 septembrie 1984)

Secţiunea “Creaţie”

“În numele dragostei” (m: George Grigoriu; t: Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu)

“Un om”(m: Mişu Iancu; t: Andreea Andrei) – Premiul Organizatorilor:

Mamaia’85 (29 august – 01 septembrie 1985)

Secţiunea “Creaţie”

“Să cânte lumea” (m: George Grigoriu; t: Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu) – Premiul special al juriului

“Să ne dăm mâna” (m: George Grigoriu; t: Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu) –

Premiul special al juriului

Mamaia’86 (27 – 31 august 1986)

Secţiunea “Creaţie”

“Să iubim muzica” (m: George Grigoriu; t: Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu)

“Ţara mea, iubită Românie” (m: George Grigoriu; t: Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu) – Premiul special al juriului

Mamaia’88 (31 august – 04 septembrie 1988)

Secţiunea “Creaţie”

“Te-am iubit dintotdeanua” (m: George Grigoriu; t: Romeo Iorgulescu) – Premiul III

“Te vom iubi” (m: Ionel Tudor; t: Andreea Andrei)

“Un vis frumos” (m: George Grigoriu; t: Romeo Iorgulescu) – duet cu Gabriel Dorobanţu

Mamaia’89 (30 august – 03 septembrie 1989)

Secţiunea “Creaţie”

“Nopţi albastre la Mamaia” (m: George Grigoriu; t: Romeo Iorgulesci) – Laureată

“Nu se poate trăi fără dragoste” (m: George Grigoriu; t: Romeo Iorgulescu)

Mamaia’90 (22 – 26 august 1990)

Secţiunea “Creaţie”

“Nu e uşor să uiţi” (m: George Grigoriu; t: Andreea Andrei)

Mamaia’91 (28 august – 2septembrie 1991

Microrecital

Mamaia’92 (16 – 19 august 1992)

Secţiunea “Creaţie-Prime Audiţii”

“Cui îi pasă de mine” (m: George Grigoriu; t: Romeo Iorgulescu) – Premiul II

Mamaia‘94 (29 – 31 iulie 1994)

Secţiunea “Şlagăre”:

“Nu te pot uita” (m & t: Dragoş Docan)

Mamaia’98 (26 – 29 august 1998)

Secţiunea “Şlagăre-Pop”:

E, e, e iubire” (m: Dani Constantin; t: Aimee D’Albon) – Sanda Ladoşi, Marina Florea, Adrian Enache, Aurelian Temişan şi Daniel Iordăchioae

Participări la Festivalul “Melodiile anului”

Melodii’83 (6 – 11 martie 1984)

Secţiunea “Piese lansate în 1983”

“A iubi” (m: George Grigoriu ; t: Andreea Andrei)

“Un semn de dragoste” (m: George Grigoriu; t: Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu)

Secţiunea “Prime audiţii”

“Ne despărţim de noaptea dintre noi” (m: George Grigoriu; t: Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu) – Premiul III

Secţiunea “Melodii de dans în primă audiţie”

“Primul nostru dans” (m: George Grigoriu; t: Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu)

Melodii’84 (14 – 17 februarie 1985)

Secţiunea “Piese lansate în 1984”

“Îmi plac desenele animate” (m: George Grigoriu; t: Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu) – duet cu Aurel Moga

“Să zbori” (m: George Grigoriu; t: Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu)

“Un buchet de crizanteme” (m: Jolt Kerestely; t: Dumitru Popescu Chiselet)

Secţiunea “Melodii de dans în primă audiţie”

“Sa cântăm, să dansăm” (m: George Grigoriu ; t: Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu)  Premiul organizatorilor

“Dans Non Stop” (m: Silviu Hera; t: Gheorghe Oprea) – Menţiune

Melodii’86 (30 ianuarie – 1 februarie 1987)

“Ce e luna” (m: George Grigoriu; t: Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu)

“Deschideţi poarta soarelui” (m: Anton Şuteu ; t: Dan V. Dumitriu) – interpretată de Adrian Daminescu, Mirabela Dauer, Marina Florea, Ioan Luchian Mihalea, Carmen Mureşan, Mihaela Oancea, Carmen Rădulescu, Mihaela Runceanu  (piesă prezentată în afara concursului)

Concursul TV “Şlagăre în devenire” (selectiv)

1984 – Premiul Juriului, Premiul de Popularitate şi Premiul Tinereţii pentru piesa “Pământ” (Horia Moculescu)

1985 – Premiul Juriului pentru piesa “Un buchet de crizanteme” (m: Jolt Kerestely; t: Dumitru Popescu Chiselet)

1986 – Premiul Juriului şi Premiul de Popularitate pentru piesa “M-am îndrăgostit” (m: George Grigoriu; t: Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu) – duet cu Adrian Daminescu

Festivalul Naţional de Romanţe Crizantema de Aur” (Târgovişte)

Ediţia XVI (08-13 noiembrie 1983)

Secţiunea “Creaţie”

“Farmecul romanţei” (George Grigoriu/Mircea Block) – Premiul I

Ediţia XVII (29 noiembrie-1 decembrie 1984)

Romanţe în primă audiţie

“Clipe de farmec” (Mişu Iancu/Mircea Block)

“Să nu uităm să fim romantici” (George Grigoriu/Mircea Block)

Ediţia XVIII (22-24 noiembrie 1985)

Romanţe în primă audiţie

“Te voi iubi, romanţă” (George Grigoriu/Mircea Block)

Ediţia XXII (9-12 noiembrie 1989)

Romanţe în primă audiţie

“Prietena romanţei” (George Grigoriu/Mircea Block)

Festivalului Tinereţii de la Amara (Ialomiţa)

Ediţia VIII (1-4 august 1985) – Recital

Ediţia XXI (4-7 august 1988) – Recital

Ediţia XXII (3-6 august 1989) – Recital

Pentru acest articol au fost consultate publicaţiile:

Caraman – Fotea, Diana: Meridianele cântecului, Bucureşti, Editura Muzicală, 1989.

Caraman – Fotea, Diana; Andrei, Titus: Alternative Pop Dance, Bucureşti, Editura Humanitas Educaţional, 2003.

Colecţiile revistelor “Actualitatea muzicală”, “Ecran Magazin”, “Litoral”, “Săptămâna”, consultate la Biblioteca Judeţeană „I.N. Roman”, Constanţa.

Declaraţiile scrise de Aurora Andronache, Titus Andrei şi Octavian Ursulescu sunt preluate de pe broşura albumului “Steaua iubirii” (2001).

Autor: Mircea Nicolau

 

Share This:

CITEȘTE ȘI

Leave a Reply

3 comentarii la „Marina Florea – frumusețe și talent, mereu surprinzătoare

 • 4 iulie 2014 la 17:19
  Permalink

  This post is very interesting but it took me a long time to find it in google.
  I found it on 15 spot, you should focus on quality
  backlinks building, it will help you to increase traffic.
  And i know how to help you, just search in google – k2 seo tips and
  tricks

  Răspunde
 • 25 august 2014 la 19:03
  Permalink

  I read a lot of interesting articles here. Probably you spend a lot
  of time writing, i know how to save you a lot of time, there is an online tool that creates unique, google
  friendly posts in seconds, just type in google – laranitas free content source

  Răspunde
 • 1 septembrie 2014 la 7:28
  Permalink

  I read a lot of interesting content here. Probably you spend a lot of time writing, i know how to save
  you a lot of work, there is an online tool that creates
  unique, SEO friendly posts in seconds, just search in google
  – laranitas free content source

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *