"Reflecții în deșert", o carte de maxime și cugetări pe care merită s-o ai în biblioteca ta!

reflectii-din-desert<Există un deşert al încercărilor şi un deşert al inimii. De preferat este să treci prin cel dintîi, cu toate suferinţele pe care le aduce, cu toată arşiţa nestăvilită şi sentimentul că ai fost uitat: de oameni şi de Dumnezeu. Dar vei ieşi din el, într-un sfîrşit, mult mai frumos, mai iubitor şi mai puternic de cum erai cînd ai intrat. Deşertul inimii înseamnă că al tău suflet este mort, fără iubire şi credinţă. Este deşertul în care mulţi şi-au tot lăsat ale lor oase, deşertul care nu duce nicăieri. Eu am trecut prin primul>” – iată confesiunea pe care Daniela E. Bogdan o aşterne la începutul cărţii sale, carte născută din suferinţă, din durere, dintr-o tristeţe ce vine de dincolo de limitele suportabilului, dintr-o experienţă de viaţă asumată cu smerenie, dar şi cu curajul celui înţelept şi cultivat. „Înţelepciune fără suferinţă nu există. Suferinţă fără înţelepciune, da”.

Rod al unor ani de studiu, de meditaţie şi autodescoperire, Reflecţii din deşert. Maxime şi cugetări (Maxime nenumite; Maxime şi cugetări), volumul Danielei E. Bogdan, este o antologie de „gîndire contemporană scrisă în duhul credinţei ortodoxe”, care arată drumul iniţiatic urmat de autoare, de orice om, de fapt, spre cunoaşterea de sine, în căutarea revelaţiei divine şi a apropierii de Atotputernic. Cuvîntul este mînuit din perspectiva înţelepciunii acumulate de gînditorul creştin al secolului XXI, conceptele, categoriile filosofice şi metaforele sînt traduse prin prisma experienţelor personale, a celor trăite incandescent şi purificator de autoare în perioada anilor 1984-2012. Elogiu al iubirii şi al credinţei, cartea Danielei E. Bogdan pune serios pe gînduri.

Dintre atîtea deşerturi, fie ele materiale sau spirituale, ale încercărilor sau ale inimii, răzbate, totuşi, firicelul de speranţă care îngăduie să mergi mai departe, să visezi, să crezi în tine şi în forţa supremă care e mai presus de toţi şi de toate. „Dacă porneşti de la frica de Dumnezeu şi conştientizezi, apoi, realitatea morţii iminente, este imposibil să nu te înţelepţeşti. Dar asta, numai dacă vrei”. Sau, cum subliniază, pe drept cuvînt, în Postfaţă Pr.lect.dr. Gheorghe Holbea: „…o carte care, deşi tristă, este puternic ziditoare sufleteşte tocmai prin comuniunea cu Dumnezeu pe care autoarea o înţelege ca pe o sursă de înţelepţire, transformînd-o în înţelepciune de împărtăşit aproapelui”.

Consistentul volum – apărut în condiţii de excepţie la Editura GEDO, în 2012, tipărit cu binecuvîntarea Preasfinţitului Părinte dr. Visarion, Episcopul Tulcii, cu o grafică rafinată semnată de Gabriel Matei, inclusiv frontispicii de pagină, vignete etc. – a fost lansat cu ocazia celei de a XIV-a ediţii a Tîrgului GAUDEAMUS de la Cluj-Napoca.

Cartea a fost recomandată de Titus Andrei chiar în emisiunea TOP ROMÂNESC, așa încât, prieteni, dacă o găsiți nu ezitați s-o cumpărați. Vă veți umple sufletul de frumos și ce e mai frumos în astă lume decât să ai un suflet elegant, cald și puternic?

Share This:

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *