Titus Andrei cu o nouă poveste cu parfum interbelic

 

 

Într-o ediție recentă a Colecției de muzică românească, aduceam în discuție ever-greenuri cu doi buni prieteni din perioada interbelică: Ionel Fernic și Cristian Vasile. Într-adevăr, aproape toate melodiile lansate de ei au rpmas clasice ale genului, ca și în cazul altoi doi mari compozitori-dizeuri: Petre Andreescu, în opinia mea, primul nume în istoria genului și Titi Botez, cel care interpreta ca nimeni altul tangouri, romanțe, melodii populare românești, campionul admiratoarelor anonime. Prin ei și prin ceilalți muzica noastră se impunea nu numai în Micul Paris, ci și în alte orașe ale lumii.

{audio}

Compozitorul Petre Andreescu și eternul îndrăgostit, tenorul Titi Botez “Povestea unui Pierde vară”. 1932, apare prima lor melodie care se auzea întruna la radio, îmi place să repet expresia, marele șlagăr “Sub balcon eu ți-am cântat o serenadă” care avea să fie preluată apoi de Sile Vasiliu, Ion Luican, Nicu Stoenescu, Gică Petrescu. Urmează alte succese ale celor doi: “Când felinarele se aprind”, “Visez un mic rendez vous”, „Într-un taxi”, “Ai să mă iubești și tu”, “Adio”, “Un plânset de vioară”, “Crizanteme”, “Mi-e dor de sărutatea ta”, unele dintre acestea regăsindu-se în patrimoniul național al genului.

{audio}

În loc de final, pentru că am amintit de Cristian Vasile și Titi Botez, cântăreți celebri ai perioadei interbelice, iată o discuție între cei doi redată de Andrei Ruse în cartea sa „Zaraza”.

Botez observă că frumoasa Rada Moldovan care forma primul duet feminin din România, împreună cu Jeni Boerescu, duet lansat de compozitorul Elly Roman, în fine, observa că frumoasa Rada se îndrăgostește de Cristian Vasile, iar acesta, la rândul lui, complet pierdut, nu îndrăznea nimic.

Titi Botez: De ce nu insiști, Cristiane? Nu faci decât să amâni inevitabilul. E nemaipomenit de frumoasă, voce de înger, este din aceeași lume cu tine, de ce?

Cristian Vasile: Păi, totul s-ar putea nărui… Chiar o iubesc și vreau să nu se schimbe nimic. Vreau să simt mereu acest dor, să nu dispară niciodată.

{audio}

 

 

Share This:

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.