Titus Andrei si momente de colectie din perioada interbelica

Trecut-au ani și an de atunci. Momente de colecție din perioada interbelică. În 1928, anul înființării radioului, tenorul Nae Leonard, supranumit prințul operetei lansează în România o versiune a celebrului tango “Creola”, textul Ion Pribeagu. Și această piesă, ca și “Ramona” și mai ales “Zaraza”, toate creații de pe alte meridiane, marcând perioada de aur a tangoului, au căpătat valore de simbol în aria muzicii românești.  Tot în 1928, la doar 42 de ani, Nae Leonard se stinge din viață în timp ce asculta placa pe care el imprimase o arie din opereta “Contesa  Maritza de Kalman”. Se știe, Teatrul Muzical din Galați se numește “Nae Leonard”.

Ionel Fernic (foto), neîntrecut cântăreț de romanțe și tangouri, poet și aviator pasionat, este cunoscut, ba tot mai cunoscut aș spune, generațiilor de azi prin emisiunile Radio România Actualități. Pentru bravurile sale la mitinguri și întrunind calitățile de compozitor al înălțimilor, primește în 1935, înalta distincție Virtutea Aeronautică de Aur chiar din mâinile regelui Carol al II-lea. Trecute vieți care fac parte din istoria cântecului românesc.

În 1934 se lansează la radio melodia lui Ion Vasilescu “Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seara?”. Încânta audiența Jean Moscopol, senior al cântecului de o perfectă eleganță sufletească și vestimentară, cum îl descrie cel ce avea să preia acest mare șlagăr: Gică Petrescu.

 

Share This:

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *