(Video) Festivalul Best Pop-Rock, prima rampa de lansare pentru copiii și adolescenții pasionați de rock și pop. Vezi cine a castigat trofeul!

05. premiere categorie mare Best pop rock01. premiere categorie mica Best pop rockÎn weekendul 11-12 iunie, la Piatra Neamț, s-a încheiat prima ediție a unui festival de muzică. Un nou festival adresat în mod special copiilor și adolescenților pasionați de muzică, dar în mod clar diferența aici, la Piatra Neamț, față de celelalte festivaluri mai titrate, mai vechi din țară o face secțiunea Rock. Puține festivaluri aduc la ora actuală pe scena copii și tineri pasionați de acest gen muzical.

Sunt festivaluri de muzică folk, de muzică ușoară, de muzică populară, însă rockul își are poate festivalurile lui mari, consacrate la care participă mai degrabă trupe deja formate, cunoscute, ieșite ușor din zona underground, dar, aici, la festivalul de la Piatra Neamț, au șansa să-și arate atitudinea de star rock pasionații genului, de la vârstele cele mai fragede și asta îi încurajează în a-și educa până la urmă gustul muzical. Doar pentru asta și ideea festivalului este excepțională. Această secțiune rock fost cu certitudine motivul numărul 1 pentru care am dorit să iau pulsul evenimentului la fața locului. Mi s-a părut inedit, curajos și interesant. A fost, dar s-o luăm ușor.

10. premiera flavio amariei04. premiere categorie mica Best pop rockDacă despre seara de sâmbătă am mai relatat chiar de la fața locului pomenind și câteva nume de tineri care s-au remarcat, seara de sâmbătă aparținând muzicii pop, duminică, în jurul amiezii, a luat startul secțiunea Rock, pe categorii de vârstă: 8-11 ani, 12-16 ani și trupe rock.

La cei mai mici s-a remarcat prin atitudinea debordantă de star rock Flavio Amariei interpretând piesa lui Bon Jovi „It’s my life”. Sigur, e greu să cânți rock la  vârsta copilăriei, când vocea încă ți-e în formare și își așteaptă anii ei de schimbare, dar contează naturalețea, atitudinea, curajul, zvâcul, cum spuneau și cei 4 jurați Titus Andrei, în calitate de președinte de juriu, Viorel Gavrilă, Marcel Iorga, Tiberiu Albu sau Berti Barbera.

11. premiere trupeDintre trupele prezente s-a remarcat de departe grupul Big Boys cu solista Alexia Urtoi, cunoscuta din festivalurile muzicale pentru copii din țară unde a cântat de la vârste foarte mici. Au fost aproape de marele trofeu.  Doar mici diferențe de punctaj, determinate poate și de gusturi și subiectivități, de păreri ale celor din juriu, au dus marele premiu către secțiunea Pop la aceasta primă ediție. Trupa a cantat cu mult entuziasm, intr-o forma foarte buna, celebra preluare a cantecului popular „Constantine, Constantine”, de altfel printre puținele melodii de muzica romaneasca interpretate la secțiunea Rock.

06. premiere mateea cosmaIar câștigătoarea a fost micuța de 10 ani din Bacău, Mateea Ioana Cosma, pregătită de profesorii Ionuț Gheorghieş și Anca Pârlog. Copila nu este la primul ei festival aici la Piatra Neamț, având și alte participări cu premii importante, însă aici, la Best Pop-Rock, locul unde se vor lansa de acum înainte micile și marile vedete ale României, după cum a spus Titus Andrei la festivitatea de premiere, a impresionat prin interpretarea cântecului Undo, lansat la concursul Eurovision.

Dovadă că trupa Big Boys a fost văzută ca o revelație a festivalului e și faptul că juriul a decis să acorde, dincolo de premiile nenumărate ale serii, și un premiu special pentru cel mai bun chitarist, acesta revenindu-i lui Andrei Mihnea Cerbu din formația amintită. Tot premiul special a primit si tobosarul formatiei Overflow.

Ca puncte mai puțin puternice la această ediție, dar care, categoric, pot fi corectate la următoarele, s-ar bifa: prea multe premii și trofee date pe categorii de vârstă și asta deoarece se pierde noțiunea de cel mai bun într-un concurs, se pierde ideea de ierarhie, iar scopul unui concurs este și acela de a-ți evalua nivelul la care ești într-un anumit timp și, nu în ultimul rând, prea puține cântece interpretate în limba română, lucru remarcat atât de președintele juriului, Titus Andrei, cât și de Viorel Gavrilă, membru de juriu și el.  Și da, incă un lucru, la anul, când va fi a doua ediție, în mod clar, sala de festivități a Consiliului Județean „Calistrat Hogaș”,  trebuie să fie plină pe parcursul ambelor zile, nu doar la festivitatea de premiere. Am mai spus-o și cu alte ocazii, adresându-mă în mod special părinților și profesorilor care îi pregătesc pe acești micuți si e valabil pentru toate festivalurile si spectacolele cu copii din tara: învățați copiii să fie și buni spectatori, nu doar artiști pe scenă. Învațați-i să-i asculte și pe ceilalți, nu doar să-și aștepte propriul număr, să urce pe scenă, după care să plece pentru că și-au făcut treaba.  Ca viitor artist înveți și din prezența pe scenă a colegilor de concurs. Și da, o promovare mai puternică în oraș pentru festival chiar merită, pentru că oamenii locului trebuie să știe că în orașul lor se desfășoară un eveniment care, cine știe, poate da chiar vedeta de mâine a muzicii pop sau rock. Iar ei, prin prezența în sală, pot asista la lansarea ei!

Foarte inspirată alegerea organizatorilor de a-l avea ca prezentator pe actorul Daniel Făt, spontan, cu replici inteligente, cu umor, cu dialoguri jucăușe cu participanții în concurs, pentru că un spectacol își arată succesul și prin cel căruia îi revine sarcina de a fi gazdă a evenimentului, de a anula momentele de tăcere ale concurenților mai emoționați, de a rezolva prin replici inteligente spuse cu umor, cum spuneam, situații neplăcute care apar vrând-nevrând la sunet, la scenă, în culise.

Festivitatea de premiere  a fost intercalată cu scurte recitaluri ale unor tineri talentați cu premii la concursurile muzicale naționale și internaționale, dar și a castigatorului concursului Vocea Romaniei, Tiberiu Albu. El a fost cel care a dat startul micro-recitalurilor, urmat de  Georgiana Pislaru, Ana Maria Roșu, Ioana Mîrți, Magda Udrea, Paula Dancă și Roxana Ghiuzan.

Festivalul Best Pop-Rock Music este organizat de Asociația Culturală DoMiDance (inspirat nume!) și Consiliul Județean Neamț,  prin efortul și implicarea deosebite a familiei Chelaru, doamna Doina și Dorel,  cei doi soți care conduc asociația amintită. In urma unor discutii de culise, cei doi au fost de acord ca incepand de anul viitor, la festival sa se acorde doua trofee mari, atat pentru sectiunea Pop, cat si pentru sectiunea Rock. Anul acesta, dincolo de premiile pe categoriile de virsta de la sectiunile festivalului, a fost acordat doar un singur trofeu.

Mai multe fotografii aici.


Share This:

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *