ACUM 30 DE ANI! EPISODUL 04 CONCURSUL TV “STEAUA FĂRĂ NUME” ÎN 1989

Îi mulţumesc regretatei doamne Simona Patraulea care mi-a povestit multe despre acest concurs. De asemenea, le mulţumesc interpretelor Corina Chiriac şi Carmen Anton, laureate ale Trofeului “Steaua fără Nume”, pentru informaţiile oferite.

Pentru cei care nu ştiu, în perioada 1968-1989 (mai exact între 24 decembrie 1968 şi 23 octombrie 1989), concursul TV “Steaua fără nume”, creat şi realizat de Sorin Grigorescu (realizator) şi Simona Patraulea (redactor), a fost cel mai important concurs TV pentru tinere talente, asemănător cu “Vocea României” sau “X-Factor” de azi, dar mult mai complex şi cu un juriu mai larg, mai variat şi de specialitate (cu adevărat de specialitate).

Tot Sorin Grigorescu şi Simona Patraulea au creat alte trei emisiuni de mare succes: “Floarea din Grădină” (echivalentul “Stelei fără Nume” pentru muzica populară), “Antena vă aparţine”, “Dialog la distanţă” şi “Cu mască, fără mască”. De asemenea, o perioadă, cei doi s-au ocupat şi de organizarea unor importante festivaluri interjudeţene precum Festivalul Tinereţii de la Amara, Ialomiţa, “Toamna Culturală Bacăuană” de la Bacău sau “Lotca de Aur” de la Brăila.

Jurnalistul Octavian Ursulescu a scris ca “Steaua fără Nume”, ca şi “Şlagăre în devenire”, au fost nişte brand-uri ale TVR.

“Steaua fără Nume” avea trei etape. Artişti precum (în ordine alfabetică) Corina Chiriac, Angela Ciochină, Cornel Constantiniu, Loredana Groza, Eva Kiss, Jeanina Matei, Mihaela Oancea, Gina Pătraşcu, Carmen Rădulescu, Mihaela Runceanu, Oana Sârbu, Doina Spătaru s-au lansat în cadrul acestui concurs.

Pe 24 decembrie 1968 a avut loc prima ediţie a concursului, iar pe 22 ianuarie 1969, după ce a parcurs toate cele trei etape, Doina Spătaru a devenit prima câştigătoare a Trofeului “Steaua fără Nume”.

Următorii câştigători au fost Cornel Constantiniu (1969) şi Corina Chiriac (1970).

La primele ediţii, cele trei etape se parcurgeau în doar 2-3 luni. După 1975, datorită unui număr mare de concurenţi înscrişi, cele trei etape ale “Stelei fără nume” se parcurgeau în câţiva ani (între 3 şi 4 ani). De asemenea, odată cu trecerea timpului, emisiunea trebuia alternată cu “Floarea din grădină”, alt concurs TV similar “Stelei fără Nume”, realizat de aceeaşi oameni, dar pentru muzica populară.

De exemplu, Eva Kiss a participat la prima etapă în 1973, dar a obţinut Trofeul “Steaua fără Nume” abia în 1977.

Din această cauza, o bună parte din concurenţi nu au mai rămas să parcurgă toate etapele. Un exemplu în acest sens este Mihaela Runceanu. În februarie 1976, tânăra interpretă a luat cu 10 pe linie prima etapă a concursului. În acelaşi an, artista a obţinut Trofeul Festivalului Tinereţii de la Amara şi a participat cu succes la Festivalul de la Mamaia, unde piesa interpretată de ea a obţinut Marele Premiu. Pentru că obţinuse aceste distincţii importante, Mihaela Runceanu a considerat ca nu mai are rost să mai aştepte 2-3 ani, până la etapa finală a “Stelei fără Nume”.

De asemenea, în perioada 1978-1981, concursul a fost întrerupt. Din această cauză, Carmen Anton, care a câştigat cu brio prima etapă în 1976, a obţinut Trofeul “Stelei fără Nume” abia în 1982, odată cu reluarea concursului.

În august 1983, Festivalul Naţional de Muzică Uşoară de la Mamaia s-a reluat, după o pauză de câţiva ani. De data aceasta, pe lângă secţiunea Creaţie, festivalul a avut şi o secţiune de Interpretare. Astfel, alături de “Steaua fără Nume”, Festivalul de la Mamaia a devenit cea mai importantă treaptă de lansare pentru tinerii interpreţi.

Începând cu 1984, după moartea lui Sorin Grigorescu, “Steaua fără nume” a fost realizată de Simona Patraulea (redactor) şi Anca Sandu (regia artistică).

În primăvara anului 1988, după pensionarea doamnei Simona Patraulea, “Steaua fără nume” a fost preluată de Titus Munteanu (realizator) şi Anca Sandu (regia artistică)

Iată mai jos o listă cronologică incompletă cu laureaţii Trofeului “Steaua fără Nume”, care au trecut cu brio cele trei etape.

Doina Spătaru – 22 ianuarie 1969 (data difuzării la TVR)

Cornel Constantiniu – 1969 (data difuzării la TVR)

Corina Chiriac – martie 1970 (data difuzării la TVR)

Marcel Roşca – 1970

Marian Spânoche – 1972 (data difuzării la TVR)

Doina Moroşanu (Vaslui) – 1972

Doina Limbăşanu (Braşov) – 1973

Angela Ciochină (Neamţ) – 29 ianuarie 1976 (data difuzării la TVR)

Jeanina Matei (Dolj) – 29 ianuarie 1976 (data difuzării la TVR)

Mihaela Oancea (Dâmboviţa) – 29 ianuarie 1976 (data difuzării la TVR)

Eva Kiss (Hunedoara) – 22 mai 1977 (data difuzării la TVR)

Gina Pătraşcu (Mureş) – 22 mai 1977  (data difuzării la TVR)

Carmen Anton – 19 decembrie 1982 (data difuzării la TVR)

Luminiţa Scordaliu – 19 decembrie 1982  (data difuzării la TVR)

Florin Balcan – octombrie 1987

Loredana Groza – octombrie 1987

Ramona Bădescu (Dolj) – 27 martie 1989

Alexandra Canareica (Tulcea) – 27 martie 1989

De-a lungul celor 21 de ani, au fost numeroşi prezentatori. Amintim pe Cornel Constantiniu (fost câştigător al concursului), Iurie Darie, Dan Deşliu, Mihai Florea, Liliana Moldovan, Valentin Plătăreanu, Sânziana Pop, Marius Ţeicu.

Începând cu 1987, “Steaua fără nume” va fi prezentată de cunoscutul jurnalist Octavian Ursulescu, unul dintre cei mai buni prezentatori din România. Acesta prezenta deja importante concursuri de muzică uşoară/pop, precum Festivalul Naţional de Muzică Uşoară de la Mamaia, Concursul Anual al Melodiilor sau Concursul TV “Şlagăre ăn Devenire”.

Probele din concurs a celor trei etape erau multe şi variate. În ultimii ani, probele celor  trei etape erau următoarele:

ETAPA 01

 1. O piesă cunoscută din repertoriul muzicii pop/uşoare româneşt cu acompaniamentul Orchestrei de Muzică Uşoară Radio
 2. Recitarea unei poezii.
 3. Interpretarea unei piese din muzica pop românească cu acompaniament de pian. Fiecare solist avea de învăţat 10 piese. Juriul de specialitate alegea una.
 4. Proba de duet cu un artist consacrat.
 5. Interpretarea unei alte piese cunoscute din repertoriul muzicii pop/uşoare româneşti, cu acompaniamentul Orchestrei de Muzică Uşoară Radio.

ETAPA 02

 1. O piesă cunoscută din repertoriul muzicii pop/uşoare româneşti cu acompaniamentul Orchestrei de Muzică Uşoară Radio
 2. O piesă în primă audiţie, scrisă special pentru concurent, cu acompanimentul Orchestrei de Muzică Uşoară Radio.
 3. Recunoaşterea a trei piese din muzica pop/uşoară românească (titlul, compozitorul, textierul, interpretul).
 4. O piesă din repertoriul propriu, legată deja de numele concurentului. La ediţia din iunie 1989, cea de-a patra probă a Etapei II a constat în interpretarea unor melodii din filme muzicale româneşti. Această probă se dădea tot cu acompaniamentul Orchestrei de Muzică Uşoară Radio
 5. Proba de Duet, Acompaniaţi de Orchestra de Muzică Uşoară Radio, cei doi concurenţi trebuiau să cânte o piesă în duet.

ETAPA 03

 1. O piesă din repertoriul propriu cu acompanimentul Orchestrei de Muzică Uşoară Radio
 2. O piesă în primă audiţie, scrisă special pentru concurent cu acompanimentul Orchestrei de Muzică Uşoară Radio şi de Grupul Vocal “Choralis”
 3. Proba de cultură muzicală. Concurenţilor li s-a indicat o bibliografie conţinând 40 de titluri. Pe ecranele de pe scenă a fost proiectată câte o înregistrare video cu un fragment dintr-o lucrare din muzica cultă. Concurenţii trebuiau să indice titlul lucrării, compozitorul, precum şi interpretul şi personajul din lucrarea respectivă.
 4. O piesă de referinţă din muzica uşoară/pop românească.
 5. Evidenţierea concurenţilor a unor preocupări din domeniul cultural-artistic. Ieşind din sfera muzicii pop/uşoare, concurenţii puteau aborda poezie, dans, teatru, pantomimă sau alt gen muzical.
 6. Interpretarea unei piese cunoscute din muzica pop/uşoară, cu acompaniamentul Orchestrei de Muzică Uşoară Radio, lansate într-una dintre cele mai importante competiţii de gen (Festivalul Naţional de Muzică Uşoară de la Mamaia, Concursul de Creaţie de Muzică Uşoară “Melodiile Anului”, Concursul TV “Şlagăre în devenire”, “Concursul Cîntecului Politic pentru Tineret”, etc.).

Aşa cum am scris mai sus, după 1983, tinerii interpreţi debutau fie la concursul TV “Steaua fără nume”, fie la Festivalul Naţional de Muzică Uşoară de la Mamaia sau la diferite festivaluri interjudeţene din ţară, cel mai important fiind “Trofeul Tinereţii” de la Amara, care se desfăşoară anual din 1968. Din păcate, festivalurile interjudeţene nu se transmiteau la radio sau televiziune.

În perioada noiembrie 1988 – decembrie1989, au avut loc cinci ediţii ale Concursului “Steaua fără nume”, care s-au desfăşurat la Sala Radio din Bucureşti, au fost realizate de Anca Sandu (regia artistică) şi Titus Munteanu (realizator) iar prezentator a fost Octavian Ursulescu.

Acompaniamentul acestor ediţii a fost realizat de Orchestra Radio, condusă de Cornel Popescu (ediţiile din noiembrie, ianuarie şi martie) şi Ion Cristinoiu (ediţiile din iunie şi octombrie), precum şi de Grupul Vocal “Choralis”, condus de Voicu Enăchescu.

Cei mai severi membrii ai juriului erau criticul muzical Smaranda Oţeanu Bunea şi compozitoarea Camelia Dăscălescu.

Pe 5 noiembrie 1988, a avut loc o ediţie în cadrul căreia Camelia Florescu şi Angela Stoica au evoluat în etapa 2. Atât Camelia Florescu, cât şi Angela Stoica, au obţinut 66 şi respectiv, 67 de puncte, amândouă promovând în Etapa 3 (punctajul minim de promovare fiind 65 de puncte).

Din juriu au făcut parte (în ordine alfabetică): Smaranda Oţeanu Bunea (critic muzical), Ion Cristinoiu (compozitor), Camelia Dăscălescu (compozitor), Marcel Dragomir (compozitor), Biţu Fălticineanu (regizor), Eugenia Moldoveanu (celebra soprană şi prim solista Operei Române, preşedintele juriului), Marius Ţeicu (compozitor).

Recitalurile de după concurs au fost susţinute de Gabriel Cotabiţă, Cătălin Crişan, Gabriel Dorobanţu.

Pe 30 ianuarie 1989, a avut loc o altă ediţie, în cadrul căreia au evoluat în etapa 2, Anca Heroiu (Argeş) şi Denis Ştefănescu (Tulcea), ambele promovând cu brio în etapa 3, cu 69 de puncte fiecare.

Din juriul acestei ediţii au făcut parte (în ordinea prezentării): celebrul tenor şi prim solist al Teatrului de Operetă Dorin Teodorescu (preşedintele juriului), Smaranda Oţeanu Bunea (critic muzical), Nicolae Niţescu (interpret), Diana Voinea (reprezentanta publicului), Marcel Dragomir (compozitor), Geo Saizescu (regizor), Marius Ţeicu (compozitor).

Recitalurile de după concurs au fost susţinute de Loredana Groza (laureată a “Stelei fără nume”, cu doar un an înainte) şi Mihaela Runceanu.

Pe 27 martie 1989, a avut loc etapa 3, adică ultima mare finală a “Stelei fără nume”.

Concurentele au fost Alexandra Canareica (Tulcea) şi Ramona Bădescu (Dolj). Alexandra Canareica luase prima etapă în 1986 iar Ramona Bădescu în 1985. Între timp, ambele concurente obţinuseră importante distincţii la festivaluri şi concursuri de gen.

Amândouă concurente au obţinut fiecare câte 68 de puncte (punctajul minim de promovare) şi au fost distinse cu Trofeul “Steaua fără nume”.

Din juriul acestei ediţii au făcut parte (în ordinea prezentării): compozitoarea Camelia Dăscălescu (preşedintele juriului), Cornel Fugaru (compozitor), Smaranda Oţeanu Bunea (critic muzical), Dumitru Moroşanu (Radio-Televiziunea Română), Dorina Drăghici (celebra interpretă din anii’40, ’50, ‘60), Dan Ardelean (compozitor şi dirijor), Lăcrămioara Logofătu (reprezentanta publicului).

Recitalurile de după concurs au fost susţinute de Eva Kiss şi Elena Cârstea.

Din păcate, Ramona Bădescu şi Alexandra Canareica au fost ultimele câştigătoare ale prestigiosului Trofeu “Steaua fără nume”.

Pe 18 iunie 1989 a avut loc o ediţie în care au evoluat în etapa 2 Florina Cupşa (Maramureş) şi Constantin Bruj (Bucureşti). Ambii au promovat în Etapa III, obţinând 69 şi respectiv 68 de puncte (punctajul minim de promovare fiind 65 de puncte).

Din juriul acestei ediţii au făcut parte (în ordinea prezentării): Temistocle Popa (compozitor, preşedintele juriului), Sanda Şandru (prim solista Operei Române din Bucureşti), Marcel Dragomir (compozitor), Cornel Popescu (dirijor), Ileana Lucaciu (critic teatral şi de televiziune), Voicu Enăchescu (dirjor), Anica Mihailov (reprezentantă a publicului).

Ultima ediţie a “Stelei fără Nume” a avut loc pe 23 octombrie 1989. Au concurat în etapa I: Roxana Vulpescu (Constanţa), Magdalena Cuşa (Bucureşti) şi Marius Dragomir (Braşov). În afara concursului au participat: Dorin Anastasiu, Florin Apostol, Elena Cârstea. Seara a fost încheiată de Mirabela Dauer, care, acompanită de Formaţia “Romanticii“, condusă de Mircea Drăgan, a susţinut un recital de zile mari.

Din păcate, după evenimentele din decembrie 1989, concursul a fost întrerupt după ce, vreme de 21 de ani, a lansat zeci de vedete.

Din această cauză, câţiva talentaţi tineri interpreţi, care promovaseră cu brio primele două etape (care erau cele mai grele şi în cadrul cărora se făceau remarcaţi), nu au mai avut cum să ajungă în mare finală. Printre aceştia s-au numărat (în ordine alfabetică): Constantin Bruj, Florina Cupşa, Camelia Florescu, Anca Heroiu, Alina Mavrodin, Oana Sârbu, Angela Stoica, Denis Ştefănescu.

 

 

AUTOR

MIRCEA NICOLAU

Share This:

CITEȘTE ȘI

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.