ACUM 30 DE ANI! EPISODUL 04 CONCURSUL TV “STEAUA FĂRĂ NUME” ÎN 1989

Îi mulţumesc regretatei doamne Simona Patraulea (27 iulie 1931 – 14 noiembrie 2018), care mi-a povestit multe despre acest concurs. Mulţumiri Corinei Chiriac pentru informaţiile oferite. De asemenea, le mulţumesc interpretelor Carmen Anton, Alexandra Canareica, laureate ale Trofeului “Steaua fără Nume”, pentru informaţiile oferite. Mulţumiri şi interpretelor Anca Heroiu şi Nina Şerban, care au participat la acest concurs.

Pentru cei care nu ştiu, în perioada 1968-1989 (mai exact între 24 decembrie 1968 şi 23 octombrie 1989), concursul TV “Steaua fără nume”, creat şi realizat de Sorin Grigorescu (realizator) şi Simona Patraulea (redactor), a fost cel mai important concurs TV pentru tinere talente, asemănător cu “Vocea României” sau “X-Factor” de azi, dar mult mai complex şi cu un juriu mai larg, mai variat şi de specialitate (cu adevărat de specialitate).

Tot Sorin Grigorescu şi Simona Patraulea au creat alte emisiuni de mare succes precum “Floarea din Grădină” (echivalentul “Stelei fără Nume” pentru muzica populară), “Antena vă aparţine”, “Dialog la distanţă”, “Cu mască, fără mască” şi “Emoţii în premieră” (o precursoare a “Stelei fără Nume”). De asemenea, o perioadă, cei doi s-au ocupat şi de organizarea unor importante festivaluri interjudeţene precum Festivalul Tinereţii de la Amara, Ialomiţa, “Toamna Culturală Bacăuană” de la Bacău sau “Lotca de Aur” de la Brăila.

Jurnalistul Octavian Ursulescu a scris ca “Steaua fără Nume”, ca şi “Şlagăre în devenire”, au fost nişte brand-uri ale TVR.

“Steaua fără Nume” avea trei etape.

Pe 24 decembrie 1968, a avut loc prima ediţie a concursului, iar pe 22 ianuarie 1969, după ce a parcurs toate cele trei etape, Doina Spătaru a devenit prima câştigătoare a Trofeului “Steaua fără Nume”.

Următorii câştigători au fost Cornel Constantiniu (februarie 1969) şi Corina Chiriac (martie 1970).

La primele ediţii, cele trei etape se parcurgeau în doar 2-3 luni. După 1975, datorită unui număr mare de concurenţi înscrişi, cele trei etape ale “Stelei fără nume” se parcurgeau în câţiva ani (între 3 şi 4 ani). De asemenea, odată cu trecerea timpului, emisiunea trebuia alternată cu “Floarea din grădină”.

De exemplu, Eva Kiss a participat la prima etapă în 1973, dar a obţinut Trofeul “Steaua fără Nume” abia în 1977.

Din această cauza, o bună parte dintre concurenţi nu au mai rămas să parcurgă toate etapele. Un exemplu în acest sens este Mihaela Runceanu. În februarie 1976, tânăra interpretă a luat cu 10 pe linie prima etapă a concursului. În acelaşi an, a obţinut Trofeul Festivalului Tinereţii de la Amara şi a participat cu succes la Festivalul de la Mamaia, unde piesa interpretată de ea a obţinut Marele Premiu. Pentru că obţinuse aceste distincţii importante, Mihaela Runceanu a considerat ca nu mai are rost să mai aştepte 2-3 ani, până la etapa finală a “Stelei fără Nume”.

Printre interpeţii care s-au remarcat la “Steaua fără Nume”, dar nu au rămas să parcurgă toate etapele, se numără (în ordine cronologică): Angela Stoenescu (1972), Doina Limbăşanu (două etape pe 27 noiembrie 1972 şi 15 februarie 1973), George Sava (două etape pe 23 martie 1975 şi 22 aprilie 1976), Mihaela Runceanu (o etapă, pe 26 februarie 1976), Carmen Rădulescu (două etape pe 03 decembrie 1981 şi 29 ianuarie 1984), Gabriela Sauciuc (două etape în 1983 şi pe 29 ianuarie 1984), Eugenia Dan (două etape în 1983 şi pe 29 ianuarie 1984), Aurel Moga (două etape pe 30 ianuarie 1983 şi câtre sfârşitul aceluiaşi an), Oana Sârbu (două etape pe 26 octombrie 1985 şi 14 decembrie 1986).

În perioada 1978-1981, concursul a fost întrerupt. Din această cauză, Carmen Anton, care a câştigat cu brio prima etapă în 1976, a obţinut Trofeul “Stelei fără Nume” abia în 1982, când s-a reluat.

În august 1983, Festivalul Naţional de Muzică Uşoară de la Mamaia s-a reluat, după o pauză de câţiva ani. De data aceasta, pe lângă secţiunea Creaţie, festivalul a avut şi o secţiune de Interpretare. Astfel, alături de “Steaua fără Nume”, Festivalul de la Mamaia a devenit cea mai importantă treaptă de lansare pentru tinerii interpreţi.

În perioada 1983 – 1989, tinerii interpreţi debutau fie la “Steaua fără nume”, fie la Mamaia sau la diferite festivaluri interjudeţene din ţară, cel mai important fiind “Trofeul Tinereţii” de la Amara, care se desfăşoară anual din 1968. Din păcate, festivalurile interjudeţene nu se transmiteau la radio sau televiziune.

Începând cu 1984, după moartea lui Sorin Grigorescu, “Steaua fără nume” a fost realizată de Simona Patraulea (redactor) şi Anca Sandu (regia artistică).

În primăvara anului 1988, după pensionarea doamnei Simona Patraulea, concursul a fost preluat de Titus Munteanu (realizator) şi Anca Sandu (regia artistică)

Iată mai jos o listă cronologică incompletă cu laureaţii Trofeului “Steaua fără Nume”, care au trecut cu brio cele trei etape.

Doina Spătaru (Găeşti) – 22 ianuarie 1969 (data difuzării la TVR)

Cornel Constantiniu – 1969 (data difuzării la TVR)

Adrian Ionescu – 1969 (data difuzării la TVR)

Corina Chiriac – martie 1970 (data difuzării la TVR)

Marcel Roşca – august 1970 (data difuzării la TVR)

Marian Spânoche – 1972 (data difuzării la TVR)

Doina Moroşanu – 15 mai 1972 (data difuzării la TVR)

Angela Ciochină (Neamţ) – 29 ianuarie 1976 (data difuzării la TVR)

Jeanina Matei (Dolj) – 29 ianuarie 1976 (data difuzării la TVR)

Mihaela Oancea (Dâmboviţa) – 29 ianuarie 1976 (data difuzării la TVR)

Eva Kiss (Mureş) – 22 mai 1977 (data difuzării la TVR)

Gina Pătraşcu (Hunedoara) – 22 mai 1977  (data difuzării la TVR)

Carmen Anton – 19 decembrie 1982 (data difuzării la TVR)

Luminiţa Scordaliu – 19 decembrie 1982  (data difuzării la TVR)

Florin Balcan – octombrie 1987

Loredana Groza – octombrie 1987

Ramona Bădescu (Dolj) – 27 martie 1989 (20 mai 1989, data difuzării la TVR)

Alexandra Canareica (Tulcea) – 27 martie 1989 (20 mai, data difuzării la TVR)

Pe parcursul celor 21 de ani, au fost numeroşi prezentatori. Amintim pe Cornel Constantiniu (fost câştigător al concursului), Iurie Darie, Dan Deşliu, Mihai Florea, Liliana Moldovan, Valentin Plătăreanu, Sânziana Pop, Marius Ţeicu.

Începând cu 1987, prezentarea “Stelei fără nume” a fost făcută de cunoscutul jurnalist Octavian Ursulescu, unul dintre cei mai buni prezentatori din România. Acesta prezenta deja importante concursuri de muzică uşoară/pop, precum Festivalul Naţional de Muzică Uşoară de la Mamaia, Concursul Anual al Melodiilor sau Concursul TV “Şlagăre ăn Devenire”.

De-a lungul timpului, cei mai severi membrii ai juriului erau criticul muzical Smaranda Oţeanu Bunea şi compozitoarea Camelia Dăscălescu.

În ultimii ani, probele celor  trei etape erau următoarele:

ETAPA 01

 1. O piesă cunoscută din repertoriul muzicii pop/uşoare româneşt cu acompaniamentul Orchestrei de Muzică Uşoară Radio
 2. Recitarea unei poezii.
 3. Interpretarea unei piese din muzica pop românească cu acompaniament de pian. Fiecare solist avea de învăţat 10 piese. Juriul de specialitate alegea una.
 4. Proba de duet cu un artist consacrat.
 5. Interpretarea unei alte piese cunoscute din repertoriul muzicii pop/uşoare româneşti, cu acompaniamentul Orchestrei de Muzică Uşoară Radio.

ETAPA 02

 1. O piesă cunoscută din repertoriul muzicii pop/uşoare româneşti cu acompaniamentul Orchestrei de Muzică Uşoară Radio
 2. O piesă în primă audiţie, scrisă special pentru concurent, cu acompanimentul Orchestrei de Muzică Uşoară Radio.
 3. Recunoaşterea a trei piese din muzica pop/uşoară românească (titlul, compozitorul, textierul, interpretul).
 4. O piesă din repertoriul propriu, legată deja de numele concurentului. La ediţia din iunie 1989, cea de-a patra probă a Etapei II a constat în interpretarea unor melodii din filme muzicale româneşti. Această probă se dădea tot cu acompaniamentul Orchestrei de Muzică Uşoară Radio
 5. Proba de Duet, Acompaniaţi de Orchestra de Muzică Uşoară Radio, cei doi concurenţi trebuiau să cânte o piesă în duet.

ETAPA 03

 1. O piesă din repertoriul propriu cu acompanimentul Orchestrei de Muzică Uşoară Radio
 2. O piesă în primă audiţie, scrisă special pentru concurent cu acompanimentul Orchestrei de Muzică Uşoară Radio şi de Grupul Vocal “Choralis”
 3. Proba de cultură muzicală. Concurenţilor li s-a indicat o bibliografie conţinând 40 de titluri. Pe ecranele de pe scenă a fost proiectată câte o înregistrare video cu un fragment dintr-o lucrare din muzica cultă. Concurenţii trebuiau să indice titlul lucrării, compozitorul, precum şi interpretul şi personajul din lucrarea respectivă.
 4. O piesă de referinţă din muzica uşoară/pop românească.
 5. Evidenţierea concurenţilor a unor preocupări din domeniul cultural-artistic. Ieşind din sfera muzicii pop/uşoare, concurenţii puteau aborda poezie, dans, teatru, pantomimă sau alt gen muzical.
 6. Interpretarea unei piese cunoscute din muzica pop/uşoară, cu acompaniamentul Orchestrei de Muzică Uşoară Radio, lansată într-una dintre cele mai importante competiţii de gen (Festivalul Naţional de Muzică Uşoară de la Mamaia, Concursul de Creaţie de Muzică Uşoară “Melodiile Anului”, Concursul TV “Şlagăre în devenire”, “Concursul Cîntecului Politic pentru Tineret”, etc.).
Trofeul "Steaua fără Nume" (arhivă Alexandra Canareica)
Trofeul “Steaua fără Nume” (arhivă Alexandra Canareica)

În perioada aprilie 1988 – decembrie1989, au avut loc şapte ediţii ale Concursului “Steaua fără nume”, care s-au desfăşurat la Sala Radio din Bucureşti, au fost realizate de Anca Sandu (regia artistică), Simona Patraulea (redactor, doar ediţia din 04 aprilie 1988), Titus Munteanu (realizator) iar prezentator a fost Octavian Ursulescu.

Acompaniamentul acestor ediţii a fost realizat de Orchestra Radio, condusă de Cornel Popescu şi Ion Cristinoiu (cel din urmă, la ultimele două ediţii), precum şi de Grupul Vocal “Choralis”, condus de Voicu Enăchescu.

Sala Radio – 04 aprilie 1988 (14 mai 1988, data difuzării la TVR) Etapa 01

Ultima ediţie realizată de Simona Patraulea (redactor) şi Anca Sandu (regia artistică)

Prezentator: Octavian Ursulescu

Concurenţi: Florentina Dumitru (Bucureşti), Dana Popescu (Dana Dorian) (Bucureşti), Denis Ştefănescu (Tulcea). Toate cele trei concurente au obţinut fiecare peste 60 de puncte, promovând toate trei în Etapa 02 (punctajul minim de promovare fiind 60 de puncte).

Juriu (în ordinea prezentării): Laurenţiu Profeta (compozitor, secretar al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor), Camelia Dăscălescu (compozitoare), Petre Mihăescu (compozitor şi dirijor), Ionel Tudor (compozitor şi sef de orchestră), Biţu Fălticineanu (regizor), Marius Ţeicu (compozitor şi interpret), Dan Ardelean (compozitor şi dirijor).

La proba “Duet cu o vedetă” au participat trei cunoscute interprete, colege de generaţie, care s-au lansat tot la “Steaua fără nume”: Angela Ciochină (în duet cu Denis Ştefănescu), Gina Pătraşcu (în duet cu Florentin Dumitru), Mihaela Runceanu (în duet cu Dana Dorian).

 

Sala Radio – iulie 1988 (24 septembrie 1988, data difuzării la TVR) – Etapa 01

Prima ediţie realizată de Titus Munteanu (realizator) şi Anca Sandu (regia artistică)

Prezentator: Octavian Ursulescu

Concurenţi: Anca Heroiu (Curtea de Argeş), Cristiana Pomârleanu (Tulcea), Nina Şerban (Galaţi). Toate cele trei concurente au obţinut fiecare peste 60 de puncte, promovând toate trei în Etapa 02 (punctajul minim de promovare fiind 60 de puncte).

Juriu (selectiv): Marcel Dragomir (compozitor), David Ohanesian (prim solist al Operei Române din Bucureşti), Smaranda Oţeanu Bunea (critic muzical), Anton Şuteu (compozitor).

La proba “Duet cu o vedetă” au participat (selectiv): Mihaela Runceanu (în duet cu Nina Şerban), Ioan Luchian Mihalea (în duet cu Anca Heroiu).

 

Sala Radio –  05 noiembrie 1988 (12 noiembrie 1988, data difuzării la TVR) Etapa 02

Prezentator: Octavian Ursulescu

Concurenţi: Camelia Florescu (Dolj), Angela Stoica (Prahova). Atât Camelia Florescu, cât şi Angela Stoica, au obţinut 66 şi respectiv, 67 de puncte, amândouă promovând în Etapa 3 (punctajul minim de promovare fiind 65 de puncte).

Juriu (în ordinea prezentării): Eugenia Moldoveanu (celebra soprană şi prim solista Operei Române, preşedintele juriului), Camelia Dăscălescu (compozitoare), Marius Ţeicu (compozitor şi interpret), Ion Cristinoiu (compozitor şi interpret), Smaranda Oţeanu Bunea (critic muzical), Biţu Fălticineanu (regizor), Marcel Dragomir (compozitor şi interpret).

Recitalurile de după concurs au fost susţinute de Gabriel Cotabiţă, Cătălin Crişan, Gabriel Dorobanţu.

 

Sala Radio – 30 ianuarie 1989 (04 martie 1989, data difuzării la TVR) – Etapa 02

Prezentator: Octavian Ursulescu

Concurenţi: Anca Heroiu (Argeş), Denis Ştefănescu (Tulcea). Ambele interprete au promovat în etapa 3, obţinând fiecare 69 de puncte.

Juriu (în ordinea prezentării): celebrul tenor şi prim solist al Teatrului de Operetă Dorin Teodorescu (preşedintele juriului), Smaranda Oţeanu Bunea (critic muzical), Nicolae Niţescu (interpret), Diana Voinea (reprezentanta publicului), Marcel Dragomir (compozitor), Geo Saizescu (regizor), Marius Ţeicu (compozitor).

Recitalurile de după concurs au fost susţinute de Loredana Groza (laureată a “Stelei fără nume”, în octombrie 1987) şi Mihaela Runceanu.

 

Sala Radio – 27 martie 1989 (20 mai 1989, data difuzării la TVR) – Etapa 03

Prezentator: Octavian Ursulescu

Concurenţi: Ramon Bădescu (Dolj), Alexandra Canareica (Tulcea). Amândouă concurente au obţinut fiecare câte 68 de puncte (punctajul minim de promovare) şi au fost distinse cu Trofeul “Steaua fără nume”.

Juriu (în ordinea prezentării): Camelia Dăscălescu (compozitoare, preşedintele juriului), Cornel Fugaru (compozitor), Smaranda Oţeanu Bunea (critic muzical), Dumitru Moroşanu (Radio-Televiziunea Română), Dorina Drăghici (celebra interpretă din anii’40, ’50, ‘60), Dan Ardelean (compozitor şi dirijor), Lăcrămioara Logofătu (reprezentanta publicului).

Recitalurile de după concurs au fost susţinute de Eva Kiss şi Elena Cârstea.

 

Sala Radio – 18 iunie 1989 (01 iulie 1989, data difuzării la TVR) – Etapa 02

Prezentator: Octavian Ursulescu

Concurenţi: Constantin Bruj (Bucureşti), Florina Cupşa (Maramureş). Ambii concurenţi au promovat în Etapa 03, obţinând 69 şi respectiv 68 de puncte (punctajul minim de promovare fiind 65 de puncte).

Juriu (în ordinea prezentării): Temistocle Popa (compozitor, preşedintele juriului), Sanda Şandru (prim solista Operei Române din Bucureşti), Marcel Dragomir (compozitor), Cornel Popescu (dirijor), Ileana Lucaciu (critic teatral şi de televiziune), Voicu Enăchescu (dirjor), Anica Mihailov (reprezentantă a publicului).

Recitalurile de după concurs au fost susţinute de Cătălin Crişan, Adrian Daminescu, Denis Roman, Ileana Şipoteanu.

 

Sala Radio – 23 octombrie 1989 (04 noiembrie 1989, data difuzării la TVR) – Etapa 01 – ultima ediţie

Prezentator: Octavian Ursulescu

Concurenţi: Magdalena Cuşa (Bucureşti), Marius Dragomir (Braşov), Roxana Vulpescu (Constanţa)

Recitalurile de după concurs au fost susţinute de Mirabela Dauer şi formaţia “Romanticii”.

La proba “Duet cu o vedetă” au participat: Dorin Anastasiu (în duet cu Magdalena Cuşa), Florin Apostol (în duet cu Roxana Vulpescu), Elena Cârstea (în duet cu Marius Dragomir).

Alexandra Canareica - ultima câştigătoare a Trofeului "Steaua fără Nume".
Alexandra Canareica – ultima câştigătoare a Trofeului “Steaua fără Nume”.

Din păcate, după evenimentele din decembrie 1989, concursul a fost întrerupt după ce, vreme de 21 de ani, a lansat zeci de vedete.

Ramona Bădescu şi Alexandra Canareica au fost ultimele câştigătoare ale prestigiosului Trofeu “Steaua fără nume”.

Din această cauză, câţiva talentaţi tineri interpreţi, care promovaseră cu brio primele două etape (care erau cele mai grele şi în cadrul cărora se făceau remarcaţi), nu au mai avut cum să ajungă în mare finală. Aceştia au fost: Constantin Bruj, Florina Cupşa, Camelia Florescu, Anca Heroiu, Alina Mavrodin, Oana Sârbu, Angela Stoica, Denis Ştefănescu.

 

 

 

AUTOR

MIRCEA NICOLAU

 

 

 

Share This:

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.