Alexandru Mandy, un meşteşugar unic în peisajul cântecului românesc

Alexandu Mandy (09.08.1914–10.10.2005) ocupă un loc cu totul special în istoria muzicii româneşti. Pe lângă faptul ca a fost un mare compozitor, a scris versurile la aproape toate compoziţiile sale.

Acest material nu ar fi fost realizat fără sprijinul unor oameni deosebiţi. Aceştia sunt: Sergiu Cioiu (titlul acestui articol este extras din rândurile sale), Corina Chiriac, Margareta Pâslaru şi Sergiu Penhas Roll, nimeni altul decât fiul lui Alexandru Mandy. De asemenea, doresc să adresez mulţumiri şi domnilor Marian Stere şi Cristian Moldovan pentru ajutorul oferit.

Domnul Sergio Penhas Roll, fiul domnului Mandy, stabilit din 1977 în Toronto, mi-a permis să preluăm un articol publicat în octombrie 2005, în ziarul Observatorul – Toronto. Vă mulţumesc domnule Penhas-Roll, pentru amabilitate. Puteţi citi articolul despre viaţa lui Alexandru Mandy aici.

http://www.observatorul.com/articles_main.asp?action=articleviewdetail&ID=2844

Alexandu Mandy, pe numele său adevărat Armand Abram Penchas, s-a născut la Craiova şi a urmat cursurile liceului “Fraţii Buzeşti” din acelaşi oraş.

În perioada 1935-1940, a urmat cursurile Facultăţii de Farmacie din Bucureşti, pe care a absolvit-o cu brio.

La vârsta de 20 de ani, pe când frecventa cenaclul poetei Elena Farago, a făcut o mare pasiune pentru operele sculptorului Constantin Brâncuşi. În timp ce era student la Farmacie, i-a cunoscut pe Nicolae Plopşor şi Vasile Paleolog  care au fost impresionaţi de talentul său de poet. Paleolog l-a dus pe Mandy la Târgu-Jiu să vadă operele lui Brâncuşi. Peste ani de zile, Mandy a compus “Tripticul Brâncuşi” (“Coloana fără sfârşit”, “Masa tăcerii”, “Poarta sărutului”), o serie de trei cântece interpretate de Sergiu Cioiu, dedicate operelor marelui sculptor. “Tripticul Brâncuşi” a fost filmat pentru televiziune, în regia lui Paul Urmuzescu. În interviul din Jurnalul Naţional (din 25 octombrie 2004), Alexandru Mandy a declarat:

“M-au coplesit (sculpturile lui Brâncuşi n.n.). Brâncuşi nu sculpta lucruri pe care să le poţi înţelege, ci doar sensul lor. Prin asta îţi crea nişte sentimente grozave”.

Mandy a avut un cult şi pentru Maria Tănase – Pasărea Măiastră a cântecului românesc, căreia i-a dedicat piesa “Glasul tău” (una dintre piesele sale de referinţă).

În octombrie 1940, a debutat în oraşul natal, unde a organizat, regizat şi compus “Pour vous, madame” un foarte apreciat spectacol de revistă în două acte. Libretul a aparţinut lui Alexandru Assan (Sandu Sanft). Fiind evreu, în timpul celui de-al doilea război mondial, compozitorul a purtat steaua galbenă, a fost concentrat la muncă şi a fost deportat în Transnistria.

În 1946, după război, a revenit la Craiova unde a realizat nişte spectacole de revistă.

În perioada 1950-1952, a fost director de studii la Institutul de Teatru şi Film “I.L.Caragiale” din Bucureşti.

În 1947 s-a căsătorit cu Erica, iar pe 12 august 1949 s-a născut fiul lor, Sergiu.

În perioada 1955-1962, a lucrat ca farmacist la Fabrica de medicamente nr.1 din Bucureşti.

În perioada 1962-1974, a lucrat la Combinatul Fondului Plastic din Bucureşti, ca şef al Secţiei de culori de pictură.

În anul 1974, compozitorul a ieşit la pensie şi s-a dedicat în totalitate muzicii şi versurilor.

Alexandru Mandy a debutat oficial în muzica uşoară, în anul 1956, cu melodia “Noapte bună”, pe versurile lui Eugen Mirea şi în interpretarea solistei Gigi Marga.

În 1957, a lansat “Cântecul optimistului”, tot pe versurile lui Eugen Mirea şi în interpretarea solistei Roxana Matei.

După o interdicţie de câţiva ani, participă la Festivalul Mamaia’64 cu piesa “Da” (text: Madeleine Fortunescu), interpretată de Margareta Pâslaru.

Începând cu 1964, este prezent pe un număr de peste 45 de compilaţii apărute la casa de discuri “Electrecord”.

Consacrarea definitivă are loc la Festivalul Mamaia’66, cu compoziţiile “Cântecul vântului” şi “Glasul tău”, în interpretarea lui Sergiu Cioiu. Ambele piese au devenit mari şlagăre.

Sergiu Cioiu şi Mihaela Mihai au fost interpreţii preferaţi ai compozitorului, cărora le-a încredinţat multe piese de referinţă.

Colaboararea dintre Alexandru Mandy şi Sergiu Cioiu s-a dovedit a fi extraordinar de reuşită. Cioiu a interpretat peste 25 de piese semnate Alexandru Mandy.

Mihaela Mihai a interpretat peste 15 compoziţii ale lui Alexandru Mandy.  Iată ce s-a scris despre colaborarea cu Mihaela Mihai, într-un articol despre Alexandru Mandy, din Jurnalul Naţional (numărul din 25 octombrie 2004):

“Compozitorul nu a scris niciodată la comandă, cu o singură excepţie: Mihaela Mihai, care l-a rugat într-o zi să-i facă o melodie prin care ea sa le poată spune oamenilor de ce cântă. Aşa a iesit “Sub un petec de cer”. Aceleiaşi cântăreţe i-a dat Mandy melodia “Tudore”, pe care Mihaela a cântat-o dumnezeieşte. Mandy şi-a imaginat cum poate o româncă să iubească la nebunie un bărbat. Numele bărbatului este Tudor pentru că în “tu” şi “dor” se cuprinde toată dragostea pătimaşă pe care femeia o are pentru cel pe care-l aşteaptă.”

În anii’70 şi ‘80, Cornel Constantiniu a interpretat cu mare succes, o serie de piese deosebite din creaţia lui Mandy.

Alţi artişti care au interpretat piese de Mandy au fost: Aurelian Andreescu, Anda Călugăreanu, Corina Chiriac, Mirabela Dauer, Luminiţa Dobrescu, Marcela Frăţilă, Liana Lungu, Gigi Marga, Gina Pătraşcu, Mihaela Runceanu, Marina Scupra, Doina Spătaru, Doina Stănescu, etc.

Piese precum “Glasul tău”, “Greu se mai fac oamenii oameni”, “Masa Tăcerii”, “Poarta sărutului” sau “Sub un petic de cer” au făcut parte din repertoriul unor interpreţi debutanţi care s-au lansat pe scena de la Festivalul de la Mamaia sau Cerbul de Aur de la Braşov. Dorin Anastasiu, Mihai Constantinescu, Cornel Constantiniu, Dida Drăgan, Angela Similea sau Doina Spătaru, au interpretat la debut piese scrise de Mandy.  

Pe 10 octombrie 2005, Alexandru Mandy ne-a părăsit la vârsta de 91 de ani. Ultimii ani au fost destul de grei. Iubita sa soţie, a decedat pe 25 mai 1987. Fiul său Sergiu, stabilit din 1977 în Canada, nu îl putea vizita datorită faptului că este dependent de dializă. Vârsta înaintată şi vederea care nu îl mai ajuta, l-au făcut să-şi petreacă ultimul an din viaţă la Centrul Rezidenţial Amalia şi Şef Rabin Dr. Moses Rosen de pe strada Jimbolia, nr.105 din Bucureşti.

Dumnezeu să-l odihnească, în pace şi lumină!

În ordinea colaborării lor cu Alexandru Mandy, câţiva mari artişti ai Românei, au avut amabilitatea să ne povestească despre colaborarea lor cu Mandy. Aceştia sunt: Margareta Pâslaru, Sergiu Cioiu şi Corina Chiriac.

Sergiu Cioiu şi Alexandru Mandy la "Mamaia' 66"
Sergiu Cioiu şi Alexandru Mandy la „Mamaia’ 66”

Doamna Margareta Pâslaru, un prieten deosebit al Topului Românesc, ne-a susţinut şi de data aceasta, scriindu-ne despre colaborarea sa cu Mandy.

“Dacă la debutul Festivalului Mamaia în 1963, Florin Bogardo m-a ales pentru a-i interpreta piesa „Cum e oare?”. La ediţia urmatoare, din 1964, Alexandru Mandy a fost acela care mi-a oferit piesa „Da!”. Interesant este faptul că textele ambelor piese – pentru Bogardo şi Mandy – au fost scrise de Madeleine Fortunescu. Atras de succesul interpretarii, Valeriu Lazarov m-a filmat noaptea pe plajă şi în turnul celebrului Far din Constanţa, regizând în acel spatiu îngust, la înaltime, bătut de vânt şi ploi, un clip original pe măsura  piesei cu inflexiuni spaniole, „Da!”. În anii ce au urmat, poetul-compozitor Alexandru Mandy m-a ales din nou pentru creaţiile sale surprinzătoare pe atunci, cu tematica îndrazneaţă, de pildă „Glonte blestemat” pentru care am vibrat. M-a solicitat şi pentru „Cine doarme?”- inspirat de inundaţiile anului 1970. Am interpretat emoţionanta lucrare pe scena teatrului „Lucia Sturza Bulandra”; publicul era vădit mişcat la spectacolul dedicat ajutorării sinistraţilor. Soliştii, actorii, întreaga distribuţie a participat benevol. Era începutul unor iniţiative omeneşti, caritabile, care au luat amploare ani mai târziu”.

Iată un alt moment în care s-a folosit muzica lui Mandy, un arc peste timp.

Dramatismul creatorului Alexandru Mandy ajuns la maturitate, se asemăna cumva cu romantismul visătorului Florin Bogardo, amândoi beneficiind de o sensibilitate aparte, amândoi încredinţându-mi piese deosebite ca factură, care apelau la timbrul glasului meu. Valoarea compozitorilor de excepţie va fi apreciată şi în viitor.”

Domnul Sergiu Cioiu, alături de care Alexandru Mandy a avut cea mai fructoasă colaborare, a avut amabilitatea să ne ajute din nou. Artistul a scris câteva cuvinte despre maestrul Mandy.

Despre casa Mandy.

„Povestea familiei lui Alexandru Mandy este specială, puțin tristă, dacă mă gîndesc la atmosfera de tandrețe și de entuziasm care domnea in casa din strada Paleologu, unde am întîlnit pentru prima oară, intr-o seară obișnuită, acest trio neobișnuit, dar atît de deschis, absolut adorabil, care m-a inconjurat, de la început, cu atîta prietenie, cînd, împreună cu ei, eu ascultam, pentru prima oară, Cîntecul vîntului… Tatăl, autorul-compozitor, soția iubitoare, primul sprijin (dar și critic), mama juniorului care, crescut în muzică și poezie, era deja legat de lumea sunetelor și a cîntecelor. Căldura și bucuria erau molipsitoare, iar prietenia era oferită cu incomparabilă generozitate, odată cu cîntecele care ieșeau din șantierul acestui autor-compozitor, clocotind de pasiune cînd se așeza la pian ca să ascultăm o nouă melodie — cu text poetic (lucru primordial, pentru el… ca și pentru mine).

Am scris despre povestea familiei că ar fi fost puțin tristă, pentru că nu-mi trecea prin minte, atunci, că Mandy va rămîne singur, odată cu plecarea fiului (in dorința acestuia de a se încerca pe sine insuși, vizavi de idealurile sale și în raport cu lumea) ca și din motivul neașteptatei, implacabilei dispariții a soției, o altă minune de om. Încercările vieții, insă, nu l-au oprit pe Alexandru Mandy din drumul său de creator de frumos, de făurar de CÎNTEC. Mandy a fost un autor care a oferit cîntece multor cîntăreți deschiși acestui stil care se cerea mai degrabă ascultat decît auzit. Cîntecele lui Mandy au, in primul rînd, menirea de a te face să asculți și poate chiar să îți amintești că era vorba de un Decalog cu tot ce nu ar trebui să facem, un altul cu crezul omului in prietenie și în jocul pe față in plină lumină (Cred), altele in care se omagiază o voce nemuritoare sau un univers bogat, colorat, energizant (Glasul tău și Mersi Becaud), sau al unui uriaș, făurar de minuni cioplite în piară, ori un omagiu adus ințelepciunii bătrînilor care nu ar trebui ignorați, ori ai locului unde ne-am născut și pe care-l purtăm pretutindeni cu noi, oriunde ne-am afla (Triptic pentru Brâcuși; Bătrînii).

Nostalgia frumuseților plaiului românesc, frumusețea romanței, puterea omului care creează, viteza cu care ne mișcăm fără a observa esențialul, riscul unor meserii, grija parinților pentru feciorul care dă un simplu examen de admitere, sezoanele vieții, înțelepciunea copilului care apreciază în egală măsura ziua ca și noaptea, invîrtirea in care suntem purtați pe spinarea pămîntului, statornicia unor caractere care se împotrivesc valurilor sau forța naturii cu care omul este obligat să coabiteze, tot ce ne inconjoară, tot ce ne poate influența… sunt oglindiri transformate și topite în bucăți de viață, invelite cu grijă în cîntec și poezie, cu o simplitate trudită, greu de gasit, și cu o inspirată melodicitate și o bogație armonică, in care ritmul subliniază o metaforă nepretențiosă, dar care nu e la îndemîna oricui.

Aș zice că Mandy este un meșteșugar unic in peisajul cîntecului românesc, un artizan valoros ale carui cîntece vor rămîne în ceea ce este patrimoniul muzicii ușoare românești”.

Vă redăm aici un articol excepţional despre Alexandru Mandy, publicat de Sergiu Cioiu, pe 17 decembrie 2005, în ziarul Observatorul – Toronto.

Doamna Corina Chiriac a avut amabilitatea de a ne scrie câte ceva despre colaborarea sa cu Mandy.

“Regretatul Alexandru Mandy a fost un mare textier şi compozitor. Din păcate, nu am lucrat mult cu maestrul Mandy. Prin 1976-1977, mi-a încredinţat piesele „Apa trece, pietrele rămân” şi „Culisele”. I-am cântat vreo 5 piese, dintre care 3 au apărut pe un album de autor, lansat de Electrecord prin’81 sau ’82. Este vorba despre piesele “Îţi mulţumesc”, “Glasul tău” şi “Sub un petec de cer”. Aceste piese fuseseră iniţial interpretate de Mihaela Mihai şi Sergiu Cioiu. Sunt piese grele, ofertante, cu nişte versuri extraordinar de emoţionante. Am mai colaborat cu maestrul Mandy în calitate sa de textier ale unor piese compuse de regretatul Mişu Iancu. Din păcate, dincolo de cealaltă parte a marii cortine, aşa cum spunea poetul Lucian Blaga, sunt mai mulţi oameni cu care am lucrat decât mai sunt astăzi aici”.

Marian Stere, textier, interpret şi redactor la Radio România Internaţional, ne-a ajutat mult la acest articol, în special cu găsirea unor titluri de piese şi interpreţi. La rugămintea noastră, Marian Stere a scris câteva rânduri despre Mandy.

“Privind, din ce în ce în ce mai stupefiat, la tot ceea ce se întâmplă în preajma mea, deseori îmi vine în minte titlul unui cântec – pe care l-a compus demult, parcă în altă eră planetară, Alexandru Mandy: „Greu se mai fac oamenii, oameni”. Sigur că fiecare etapă, fiecare „eră” existenţială umană are răbufnirile ei – altfel nu-mi explic de ce atâtea mari nume ale muzicii uşoare au îmbrăţişat această piesă: Mihaela Mihai, Ioana Negriloiu, Mirabela Dauer, Dida Drăgan… Mesajul e clar. De fapt cam aşa ar trebui să fie muzica adresată sufletului uman: cu mesaj încărcat de emoţie, de frumuseţe (cel puţin de la Arghezi încoace, am înţeles că şi urâtul are o estetică aparte) şi de Substanţă. Compozitorul Alexandru Mandy nu a fost pentru mine, ascultătorul său, un creator de şlăgărele simpatice de fredonat pe litoral, ci mai degrabă, UN POET AL CUVÂNTULUI CÂNTAT. Muzica sa nu este foarte uşor de interpretat, dar nici nu este scrisă pentru urechi simpliste. Nici Brahms, nici Enescu, nici Bach nu sunt chiar pentru oricine. Aşa cum se întâmplă şi în cazul unui alt LORD al muzicii româneşti, Florin Bogardo, fiecare cântec „mandyan” poate fi sculptat în coli de piatră, pentru ca mai apoi, orice copil, prin puterea purităţii sale sufleteşti, să construiască basoreliefuri, aranjând dalele acestor cântece în orice formă şi în orice ordine doreşte. Oricare ar fi ordinea sau forma, ÎNTREGUL operei componistice este sortit să însoţească rasa umană în forma sa de până la ultima-i răsuflare. Dacă vreo generaţie, de peste mii şi mii de ani, va găsi aceste dale, va putea să descifreze, printr-o genială viitoare metodă, toată sensibilitatea, frământarea, zbuciumul, adevărul şi raţiunea prezentului nostru. Urmaşii noştri planetari vor şti că au fost pe aici, cu mii şi mii de ani în urmă, o „Coloană fără de sfârşit”, o „Poartă a sărutului”, o „Masă a Tăcerii”, că aici au dăltuit în eter şi în piatră Maria Tănase şi Constantin Brâncuşi, că pe aceste meleaguri au existat „Un grai, o vatră, un izvor”, că specia noastră se numea „Oameni” şi că aceasta, prin „O simplă întâmplare” avea câte un „Glonte blestemat” împotriva semenilor săi…

… iar acum, la ceas de amintiri, privim către Cer, acolo unde au plecat să compună şi să cânte din ce în ce mai mulţi. Şi coborând privirea către Pământ, vedem din ce în ce mai multe cruci printre care suspină doar „Cântecul vântului”…”

Puteţi viziona aici câteva părţi cu unul dintre ultimele interviuri date de domnul Mandy pe 14 mai 2004.



De asemenea, un alt interviu din 2004, îl puteţi citi pe pagina Jurnalului Naţional

Iată o trecere în revistă a discografiei, distincţiilor şi compoziţiilor inegalabilului Alexandru Mandy.

PREMII ŞI DISTINCŢII

1970 – Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicilogilor din România pentru piesa “Sub un petec de cer”

1972 – Locul I la categoria “Compozitori”, în cadrul Galei referendumului anual “Săptămâna Top’71″ (realizat de Revista “Săptămâna”) din 24 februarie 1972

1979 – Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România pentru piesa “Coloana fără sfârşit”

1984 – Premiul Uniunii Scriitorilor pentru piesa “Te apăr şi te cânt, patria mea”, în cadrul Festivalului Cântecului Ostăşesc

2000 – Premiul de Excelenţă oferit de Asociaţia Naţională a Interpreţilor şi Ansamblurilor Artistice din România

2001 – Premiul de Excelenţă oferit de Ministerul Culturii şi Cultelor din România

2002 – Diplomă de onoare, în cadrul Galei Muzicii Uşoare Româneşti “O zi printre stele”, organizată pe 06 mai 2002, de Ministerul Culturii si Cultelor din România

2004 – Ordinul “Meritul Cultural în grad de Cavaler, Categora B – Muzică”. Distincţie oferită, de către Preşedintele României, pe 22 martie 2004.

Diplomă pentru întreaga activitate din partea revistei “Actualitatea muzicală”

Diploma de excelenţă “Iosif Sava” din partea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România

PARTICIPĂRI LA FESTIVALURI NAŢIONALE

FESTIVALUL NAŢIONAL DE MUZICĂ UŞOARĂ DE LA MAMAIA (1963 – 2012)

Mamaia’64 (14 – 17 iulie 1964) – Ediţia 02

“Da” (m: Alexandru Mandy; t: Madeleine Fortunescu) – i: Margareta Pâslaru / Nicolae Niţescu)

Mamaia’66 (08 – 14 august 1966) – Ediţia 04

“Cântecul vântului” (m & t: Alexandru Mandy) – i: Sergiu Cioiu – Premiul Comitetului Executiv al Sfatului Popular al Oraşului Constanţa

“Glasul tău” (m & t: Alexandru Mandy) – i: Sergiu Cioiu

Mamaia’69 (25 – 27 iulie 1969) – Ediţia 05
Secţiunea Creaţie – Lucrări inedite
“N-am ştiut” (m: Mişu Iancu; t: Alexandru Mandy) – i: Doina Badea – Premiul III

Secţiunea Interpretare – Patru artişti au participat la secţiunea “Interpretare” cu piese de Alexandru Mandy. Aceştia au fost:
Dorin Anastasiu (“Merci, Becaud”) – Premiul I
Sergiu Cioiu (“Masa tăcerii”) – Premiul III
Angela Similea (“Glasul tău”)
Doina Spătaru (“Poarta sărutului”) – Menţiune

Mamaia’71 (22 – 25 iulie 1971) – Ediţia 06

Secţiunea Creaţie

“Primul loc pe pământ” (m & t: Alexandru Mandy) – i: Sergiu Cioiu – Menţiune
Secţiunea Interpretare – Trei artişti debutanţi au participat la secţiunea “Interpretare” cu piese de Alexandru Mandy. Aceştia au fost:

Cornel Constantiniu (“N-aţi văzut o fată?”) – Premiul I
Dida Drăgan (“N-am ştiut” – muzică: Mişu Iancu; text: Alexandru Mandy) – Premiu I
Mihai Constantinescu (“Sub un petec de cer”)

Mamaia’72 (25 – 30 iulie 1972) – Ediţia 07
“Fabula veche” (m: Sergiu Mandy; t: Alexandru Mandy) – i: Mihaela Mihai & Sergiu Mandy / Olimpia Panciu & Mihai Constantinescu

Mamaia’74 (23 – 28 iulie 1974) – Ediţia 08
“Cine-aş fi” (m: Mişu Iancu; t: Alexandru Mandy) – i: Cornel Constantiniu / Mihaela Mihai – Menţiune

Mamaia’75 (22 – 27 iulie 1975) – Ediţia 09
“Cum să uit” (m: Mişu Iancu; t: Alexandru Mandy) – i: Corina Chiriac / Clara Anton
“Pe cuvântul meu” (m & t: Alexandru Mandy) – i: Cornel Constantiniu / Mihaela Mihai

Mamaia’76 (29 – 31 iulie 1976) – Ediţia 10
“Casa mea” (m: Florin Bogardo; t: Alexandru Mandy) – i: Margareta Pâslaru / Sergiu Cioiu

Mamaia’84 (29 august – 02 septembrie 1984) – Ediţia 14
“Ascultă” (m & t: Alexandru Mandy) – i: Cornel Constantiniu

Mamaia’88 (31 august – 04 septembrie 1988) – Ediţia 18
“Măiastră” (m & t: Alexandru Mandy) – i: Liana Lungu

Mamaia 2000 (24 – 27 august 2000) – Ediţia 30

Premiu de Excelenţă, acordat în ultima seară a festivalului

CONCERTUL DE PRIME AUDIŢII CU PREMII AL RADIOTELEVIZIUNII – BUCUREŞTI (1967, 2 ediţii)

Ediţia 01 (Sala Radio Bucureşti – 07 mai 1967)

“Cred” (m & t: Alexandru Mandy) – i: Sergiu Cioiu

CONCURSUL CÂNTECULUI POLITIC PENTRU TINERET (Sala Radio, 1975 – 1988) – 07 ediţii

Ediţia 01 (Sala Radio din Bucureşti, 24–26 octombrie 1975)

“Apa trece, pietrele rămân“ (m & t: Alexandru Mandy) – i: Corina Chiriac – Menţiune

SAVOY’79 – SPECTACOL CU PRIME AUDIŢII (10 martie 1979, Teatrul de Revistă “Constantin Tănase”) – o singură ediţie

“Coloana fără sfârşit” (m & t: Alexandru Mandy) – i: Sergiu Cioiu

CONCURSUL DE CREAŢIE DE MUZICĂ UŞOARĂ ROMÂNESCĂ MELODIILE ANULUI (1979 – 1987)

Melodii’79 (Sala Palatului, 26 – 28 decembrie 1979) – Ediţia 01

“Coloana fără sfârşit” (m & t: Alexandru Mandy) – i: Sergiu Cioiu

Melodii’81 (29 ianuarie – 02 februarie 1982) – Ediţia 03

“Ce linişte” (m & t: Alexandru Mandy) – i: Liana Lungu

Melodii’82 (25 februarie – 02 martie 1983) – Ediţia 04

Secţiunea “Din melodiile anului 1982”:

“Cântec pentru mama” (m: Mişu Iancu; t: Alexandru Mandy) – i: Stela Enache / Mirela Voiculescu (piesă lansată de Stela Enache, dar interpretată în concurs de Mirela Voiculescu Fugaru)

Secţiunea “Lucrări în primă audiţie”:

“Nimic nu cade din cer” (m & t: Alexandru Mandy) – i: Cornel Constantiniu

“Povestea valsului” (m: Mişu Iancu; t: Alexandru Mandy) – i: Eva Kiss – Premiul Juriului

Melodii’83 (06 – 11 martie 1984) – Ediţia 05

Secţiunea “Piese lansate în 1983”:

“Povestea valsului” (m: Mişu Iancu; t: Alexandru Mandy) – i: Eva Kiss

Secţiunea “Lucrări în primă audiţie”:

“Să nu uiţi” (m & t: Alexandru Mandy) – i: Cornel Constantiniu

“Veniţi pe strada cu copii” (m & t: Alexandru Mandy) – i: Marina Scupra – Premiul I

DISCOGRAFIE DE AUTOR

Sergiu Cioiu (Electrecord 1967, EDC 827) – EP

Muzică şi versuri: Alexandru Mandy (cu excepţia piesei 1)

01. Ce-ar fi dacă? (Sergiu Cioiu/Ioana Diaconescu, Alexandru Mandy)

02. De ce? (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy)

03. Pentru cine? (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy)

04. Venise vremea (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy)

Melodii de Alexandru Mandy (1972, Electrecord, EDD 1312) – LP

Muzică şi versuri: Alexandru Mandy

01. N-aţi văzut o fată? (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy) – Cornel Constantiniu

02. Masa tăcerii (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy) – Doina Spătaru

03. Primul loc de pe pământ (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy) – Sergiu Cioiu

04. Cântec pentru bradul meu (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy) – Mihaela Mihai

05. Sorcova (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy) – Mihaela Mihai

06. Nu stingeţi stelele (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy) – Mihaela Mihai

07. Pământul (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy) – Mihaela Mihai

Melodii de Alexandru Mandy (1974, Electrecord, EDC 10384) – EP

Muzică şi versuri: Alexandru Mandy

01. Aş da orice (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy) – Aurelian Andreescu

02. Visăm (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy) – Anda Călugăreanu

03. Peştişorul argintiu (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy) – Sergiu Cioiu

04. Lasă-mă aici (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy) – Cornel Constantiniu

Melodii de Alexandru Mandy (1982, Electrecord, ST EDE 02011) – LP

Muzică şi versuri: Alexandru Mandy

Aranjamente orchestrale şi conducerea muzicală: Johnny Răducanu

01. Cântec de iubire (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy) – Cornel Constantiniu

02. Greu se mai fac oamenii oameni (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy) – Mirabela Dauer

03. Venise vremea (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy) – Sergiu Cioiu

04. Sub un petec de cer (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy) – Corina Chiriac

05. N-aţi văzut o fată? (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy) – Cornel Constantiniu

06. Cântecul vântului (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy) – Sergiu Cioiu

07. Glasul tău (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy) – Corina Chiriac

08. Nu stingeţi stelele (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy) – Mirabela Dauer

09. Coloana fără sfârşit (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy) – Sergiu Cioiu

10. Tudore (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy) – Mirabela Dauer

11. Îţi mulţumesc (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy) – Corina Chiriac

Alexandru Mandy – Restituiri (1998, Fundația Culturală Phoenix, PH MC 021) – Casetă Audio

A01. Îţi mulţumesc (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy) – Mihaela Mihai

A02. Venise vremea (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy) – Sergiu Cioiu

A03. Nu stingeţi stelele (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy) – Mihaela Mihai

A04. Ne grăbim (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy) – Cvintetul “Luchian”

A05. Cântec pentru bradul meu (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy) – Mihaela Mihai

A06. N-ați văzut o fată? (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy) – Cornel Constantinescu

A07. Cântecul vântului (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy) – Sergiu Cioiu

A08. Sub un petec de cer (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy) – Mihaela Mihai

B01. Când vei veni iar lângă mine (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy) – Aurelian Andreescu

B02. Acum (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy) – Mihaela Mihai

B03. Aș da orice (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy) – Aurelian Andreescu

B04. Greu se mai fac oamenii oameni (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy) – Mirabela Dauer

B05. Glasul tău (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy) – Sergiu Cioiu

B06. Tudore (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy) – Mihaela Mihai

B07. Pământul (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy) – Mihaela Mihai

B08. Coloana fără sfârșit (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy) – Sergiu Cioiu

Sergiu Cioiu cântă Alexandru Mandy – Vântule şi alte cântece (28.11.2016, Eurostar E 921) – 2 CD

Muzică şi versuri: Alexandru Mandy. Cu excepţia piesei nr. 6 “Ce-ar fi dacă?” de pe CD 2 

CD1

01. Cred (Alexandru Mandy)

02. Drum şi dor (Alexandru Mandy)

03. Facerea lumii (Alexandru Mandy)

04. Noapte sau zi (Alexandru Mandy)

05. Pentru cine? (Alexandru Mandy)

06. De ce? (Alexandru Mandy)

07. Unde mi te-ai dus? (Alexandru Mandy)

08. Omul meu (Alexandru Mandy)

09. Mi-ai spus (Alexandru Mandy)

10. Şi totuşi (Alexandru Mandy)

11. Îţi mulţumesc (Alexandru Mandy)

12. Cântecul vântului (Alexandru Mandy)

CD2

01. Venise vremea (Alexandru Mandy)

02. Pământul (Alexandru Mandy)

03. Romanţa romanţei (Alexandru Mandy)

04. Glasul tău (Alexandru Mandy)

05. Merci, Becaud (Alexandru Mandy)

06. Ce-ar fi dacă? (Sergiu Cioiu/Ioana Diaconescu şi Alexandru Mandy)

07. Poarta sărutului (Alexandru Mandy)

08. Masa tăcerii (Alexandru Mandy)

09. Coloana fără sfârşit (Alexandru Mandy)

10. Peştişorul argintiu (Alexandru Mandy)

11. Locul meu de pe pământ (Alexandru Mandy)

DISCOGRAFIE COLECTIVĂ

DISCURI SINGLE ŞI EP

Alin Noreanu/Roxana Matei (1964, Electrecord EDA 2445) – Single

01. Mărțișorul (Alexandru Mandy/Alexandru Assan) – Roxana Matei

Margareta Pâslaru (1964, Electrecord 45-EDC 497) – EP

02. Da (Alexandru Mandy/Madeleine Fortunescu) – Margareta Pâslaru

Al IV-lea Festival de Muzică Uşoară Romanească – Mamaia 1966 (1966, Electrecord EDC 775) – EP

02. Glasul tău (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy) – Sergiu Cioiu

03. Cântecul vântului (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy) – Sergiu Cioiu

Mihaela Mihai (1969, Electrecord EDC 10.035) – EP

01. Îţi mulţumesc (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy)

02. Acum (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy)

Dorin Anastasiu (1970, Electrecord EDC 10.107) – EP

01. Merci Becaud (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy)

Sergiu Cioiu (1970, S.U.L.A./ACUM) – Israel – EP

04. Vent dement (Alexandru Mandy/Andree Fleury) – în limba franceză

Mihaela Mihai (1971, Electrecord EDC 10.159) – EP
04. Sub un petec de cer (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy)

Dida Drăgan (1972, Electrecord 45-EDC 10.261) – EP

03. Greu se mai fac oamenii oameni (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy)

DISCURI LP, CASETE AUDIO ŞI CD-URI

Al II-lea Concurs şi Festival de Muzică Uşoară Românească – Mamaia 1964 (1964, Electrecord EDE 0154) – LP

07. Da (Alexandru Mandy/Madeleine Fortunescu) – Margareta Pâslaru

Muzică Uşoară Românească (1970, Electrecord EDD 1242) – LP

08. Poarta sărutului (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy)Sergiu Cioiu

Laureaţii concursului “Cerbul de Aur 1970” (1970, Electrecord EDE 0473) – LP

04. N-am ştiut/I Just Did Not Know (Mişu Iancu/Alexandru Mandy, Catinca Ralea) – Lilian Harriet

05. Poarta sărutului (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy) – Doina Spătaru

10. Cântecul vântului/The Song of the Wind (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy, Catinca Ralea) – Lize Marke

Festivalul Internaţional de Muzică Uşoară “Cerbul de Aur 1971” (1971, Electrecord EDE 0596) – LP

08. Cântecul vântului/The Song of the Wind (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy, Catinca Ralea) – Lili Castel

De la o melodie…la alta 3 (1974, Electrecord EDE 01069) – LP

12. Tudore (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy) – Mihaela Mihai

Cornel Constantiniu – Cântec de iubire (1974, Electrecord STM-EDE 01070) – LP

02. Cântec de iubire (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy) – Cornel Constantiniu

De la o melodie…la alta 4 (1975, Electrecord, EDE 01187) – LP

08. Când vei veni iar lângă mine (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy) – Aurelian Andreescu

Festivalul Cântecului Ostăşesc – 1984 Muzică Uşoară (1984, Electrecord ST-CS 0183) – LP

04. Te apăr şi de cânt (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy) – Dorin Anastasiu

Mamaia’84 (4) (1984, Electrecord ST-EDE 02634) – LP

04. Ascultă (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy) – Cornel Constantini

Melodii’84 (2) (1985, Electrecord ST-EDE 02637) – LP

03. Ne grăbim (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy) – Cvintetul „Luchian”

Aurelian Andreescu (1987, Electrecord ST-EDE 03131, STC 00432) – LP şi Casetă audio

09. Când vei veni iar lângă mine (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy)

Mamaia’88 (8) (1988, Electrecord ST-EDE 03435) – LP

Live recordings

04. Măiastra (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy) – Liana Lungu

George Nicolescu – Prefă-te inimă în stea (1989, Electrecord STC 00566) – Casetă audio

08. Un grai, o vatră, un izvor (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy) – George Nicolescu

Cornel Constantiniu – Nu îţi spun te iubesc (1996, Electrecord EDE 04416, EDC 204, STC 001144) – LP, CD şi Casetă audio

07. N-aţi văzut o fată? (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy)

Aurelian Andreescu (2001, Electrecord EDC 403, STC 001394) – CD şi Casetă audio

17. Când vei veni iar lângă mine (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy)

Mihaela Mihai – Tandra MM (2001, Electrecord EDC 451, STC 001437) – CD şi Casetă Audio

02. Sub un petec de cer (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy)

10. Cine-aş fi (Mişu Iancu/Alexandru Mandy)

11. Sorcova (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy)

12. Cântec pentru bradul meu (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy)

Cântecele noastre toate – Muzică de colecţie (2004, Jurnalul Naţional/Intercont Music/Electrecord, IMCD 1249, IMMC 1249) – CD & Casetă Audio

22. N-aţi văzut o fată? (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy) – Cornel Constantiniu

Anda Călugăreanu – Cântec… (2005, Electrecord EDC 645, 646) – 2 CD

CD1

21. Visăm (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy) – Anda Călugăreanu

Parada Şlagărelor 2 (2005, Electrecord EDC 678) – CD

01. Sub un petec de cer (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy) – Mihaela Mihai

Dacia – Împreună de 40 de ani (2006, MediaPRO Music, 0021) – CD

05. N-aţi văzut o fată? (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy) – Cornel Constantiniu

Anotimpul Şlagărelor 1 (2007, Media Pro Music 0088) – CD & Casetă Audio

14. N-aţi văzut o fată? (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy) – Cornel Constantiniu

Şlagăre din anii ăia! (2007, Casa Radio 186 AAD) – 3 CD

CD2

04. Îţi mulţumesc (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy) – Mihaela Mihai

07. Masa tăcerii (Alexnadru Mandy/Alexandru Mandy) – Doina Spătaru

CD3

04. N-aţi văzut o fată? (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy) – Cornel Constantiniu

11. Poarta sărutului (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy) – Sergiu Cioiu

Aurelian Andreescu – Muzică de Colecţie (vol. 20) (Electrecord/Intercont/Jurnalul Naţional – apărut împreună cu Jurnalul Naţional, Ediţie de Colecţie din 17.09.2007) – CD 

12. Când vei veni iar lângă mine (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy

Mihaela Mihai – Muzică de Colecţie (vol. 36) (Electrecord/Intercont/Jurnalul Naţional – apărut împreună cu Jurnalul Naţional, Ediţie de Colecţie din 11.02.2008) – CD 
03. Pământul (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy)

06. Îţi mulţumesc (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy)

07. Sub un petec de cer (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy)

11. Tudore (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy)

16. Cântec pentru bradul meu (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy)

Mihaela Mihai – Je t’aime – Best Of 2 (2008, Electrecord EDC 901) – CD 

03. Îţi mulţumesc (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy)

06. Acum (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy)

10. Tudore (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy)

15. Glasul tău (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy)

80 de ani de muzică în 80 de ani de radio (2008, Roton/Radio România 4364-2, 4364-4) – 4 CD & 4 Casete Audio

CD4

13. N-aţi văzut o fată? (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy) – Cornel Constantiniu

Margareta Pâslaru – Bucuria de a cânta (2008, Fundaţia Radio România ADD2) – CD

08. Da (Alexandru Mandy/Madeleine Fortunescu) – Margareta Pâslaru

Aurelian Andreescu – Iubirea cea mare (2009, Electrecord EDC 892) – CD

07. Aş da orice (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy)

Muzica noastră (2009, Reader’s Digest/Electrecord 20210501) – 4 CD

CD1 – Un zâmbet, un şlagăr

09. Cântecul vântului (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy)Sergiu Cioiu

Luminiţa Dobrescu – Muzică de Colecţie (vol. 83) – (Electrecord/Intercont/Jurnalul Naţional) – CD apărut împreună cu Jurnalul Naţional, Ediţie de Colecţie din 06.04.2009
01. Recital – Cerbul de Aur 1970 – Romanţa romanţei (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy)
03. Masa tăcerii (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy)

Anotimpurile iubirii (2011, Roton 4493-2) – 4 CD

CD4 – Iarnă de vis

13. Cântec pentru bradul meu (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy) – Mihaela Mihai

Luminiţa Dobrescu – A Song for You – Un cântec pentru tine (2012, Fundaţia Radio România ADD 11) – 2 CD

CD2

09. Masa tăcerii (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy)

Mihaela Mihai – O viaţă de artist – Best Of 3 (2013, Electrecord EDC 1050) – CD 

08. Pământul (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy)

Aurelian Andreescu – Tu eşti primăvara mea (2013, Electrecord EDC 1063) – CD

10. Aş da orice (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy)

Discoteca – Galaxia Rompop Anii’70 (2015, Roton/Electrecord 5291-2) – CD

03. Primul loc de pe pământ (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy) – Sergiu Cioiu

Aurelian Andreescu (2017, Roton/Electrecord 5291-2) – 2 CD

09. Când vei veni iar lângă mine (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy)

Cornel Constantiniu – N-aţi văzut o fată? (31.10.2018, Eurostar E 1000) – CD

01. N-aţi văzut o fată? (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy) – Cornel Constantiniu

10. Cântec de iubire (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy) – Cornel Constantiniu

Cornel Constantiniu – Nu-i prea târziu (31.10.2018, Eurostar E 1018) – CD

09. Poarta sărutului (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy) – Cornel Constantiniu

DISCOGRAFIE – TEXTIER

Sergiu Cioiu (Electrecord 1967, EDC 827) – EP

01. Ce-ar fi dacă? (Sergiu Cioiu/Ioana Diaconescu, Alexandru Mandy)

Mamaia’69 (1969, Electrecord EDE-0448) – LP

10. N-am ştiut (Mişu Iancu/Alexandru Mandy) – Doina Badea

Schlagerfestival Der Freundschaft 70 (1970, Amiga 8 55 231) – LP

04. N-am ştiut (Mişu Iancu/Alexandru Mandy) – Cristian Popescu

Dida Drăgan (1972, Electrecord 45-EDC 10.261) – EP

02. N-am ştiut (Mişu Iancu/Alexandru Mandy)

M-am născut în România – Cântece din Festivalul Mamaia 1974 (1974, Electrecord STM-EDE 01027) – LP

08. Cine-aş fi (Mişu Iancu/Alexandru Mandy) – Mihaela Mihai

Dorina Drăghici (1979, Electrecord EDE 01493) – LP

04. N-am ştiut (Mişu Iancu/Alexandru Mandy)

Din cântecele Doinei Badea – 2 (1979, Electrecord EDE 01582) – LP

04. N-am ştiut (Mişu Iancu/Alexandru Mandy)

…Şi cântecele mele – Melodii de Mişu Iancu (1980, Electrecord ST-EDE 01636) – LP

03. Sfioasă primăvară (Mişu Iancu/Alexandru Mandy) – Cornel Constantiniu

05. Atunci (Mişu Iancu/Alexandru Mandy) – Corina Chiriac

06. N-am ştiut (Mişu Iancu/Alexandru Mandy) – Angela Similea

07. Vorbe de iubire (Mişu Iancu/Alexandru Mandy) – Corina Chiriac

09. Cine-aş fi Mişu Iancu/Alexandru Mandy) – Cornel Constantiniu

10. Cum să uit (Mişu Iancu / Alexandru Mandy) – Mihaela Runceanu

Melodii’82 (1) (1983, Electrecord, ST-EDE 02137) – LP

09. Cântec pentru mama (Mişu Iancu/Alexandru Mandy) – Stela Enache

Pentru mama mea (2000, Electrecord STC 001305) – Casetă Audio

12. Cântec pentru mama (Mişu Iancu/Alexandru Mandy) – Stela Enache

Cristian Popescu – Liliana… Gabriela (2007, Electrecord EDC 828) – CD

21. N-am ştiut (Mişu Iancu/Alexandru Mandy) – Cristian Popescu

Primăvara (2008, Electrecord/Intercont IMCD 1320) – CD

10. Sfioasă primăvară (Mişu Iancu/Alexandru Mandy) – Cornel Constantiniu

Mulţumesc, iubită mamă (04 martie 2010, Revista Felicia/2011, Intercont Music/Electrecord, IMCD 1367) – CD

10. Cântec pentru mama (Mişu Iancu/Alexandru Mandy) – Stela Enache

Doina Badea – Mi-e dor de sărutarea ta (2014, Electrecord EDC 1096) – CD

17. N-am ştiut (Mişu Iancu/Alexandru Mandy) – Doina Badea

Florin Bogardo – Ora cântecului (2016, Eurostar E 901) – 2 CD

CD1 – Melodii interpretate de Florin Bogardo

19. Casa mea (Florin Bogardo/Alexandru Mandy) – Florin Bogardo

Sergiu Cioiu cântă Alexandru Mandy – Vântule şi alte cântece (2016, Eurostar E 921) – 2 CD

CD2

06. Ce-ar fi dacă? (Sergiu Cioiu/Ioana Diaconescu şi Alexandru Mandy) – Sergiu Cioiu

CREAŢIILE LUI ALXANDRU MANDY (selectiv).

Cu mici excepţii, toate textele pieselor au fost scrise de Alexandru Mandy.

“Acum” – Mihaela Mihai / Gina Pătraşcu

“Anotimpuri” – Liana Lungu

“Apa trece, pietrele rămân” –  Corina Chiriac / Mihaela Frăţilă

“Ascultă” – Cornel Constantiniu

“Aş da orice” – Aurelian Andreescu

“Bătrânii” – Anda Călugăreanu

“Bucureştiul de ieri şi de azi” – Gică Petrescu

“Când un copil” – Marina Florea

“Când vei veni lângă mine” – Aurelian Andreescu / Ion Mălai

“Cântec de iubire” – Cornel Constantiniu

“Cântec de leagăn” – Cornel Constantiniu

“Cântec pentru bradul meu” – Mihaela Mihai / Liana Lungu

“Cântecul” – Stela Enache

“Cântecul optimistului” – Roxana Matei

“Cântecul vântului” – Sergiu Cioiu / Trio Alpin

“Ce linişte” – Liana Lungu

“Cine doarme?” – Margareta Pâslaru

“Cine ştie?” – Dorin Anastasiu

“Coloana fără sfârşit” – Sergiu Cioiu

“Cred” – Sergiu Cioiu

“Cu primăvara-n buzunar” – Cornel Constantiniu

“Culisele” – Corina Chiriac

“Cumpăna” – Mihaela Mihai

“Da” (text: Madeleine Fortunescu) – Margareta Pâslaru / Nicolae Niţescu

“De-ar şti cât mai târziu” – Mihaela Mihai

“De ce?” – Sergiu Cioiu / Victor Brătulescu

“Decalogul” – Mihaela Mihai

“Drum şi dor” – Sergiu Cioiu

“Drumul meu” – Cornel Constantiniu

“După ploaie” – Mihaela Oancea

“E bine!” – Anda Călugăreanu

“E dansul” – Cornel Constantiniu

“Ea” – Aurelian Andreescu

“Ei vor fi” – Cornel Constantiniu

“Eu ştiam că ai să vii” – Gigi Marga

“Facerea lumii” – Sergiu Cioiu

“Gata” – Liana Lungu

“Glasul tău” – Sergiu Cioiu / Mihaela Mihai / Angela Similea / Ruxandra Ghiaţă / Corina Chiriac / Georgeta Mihalache

“Glonte blestemat” – Margareta Pâslaru

“Greu se mai fac oamenii oameni” – Mihaela Mihai / Dida Drăgan / Ioana Negriloiu / Mirabela Dauer / Tiberiu Nemeth

“Ierusalim” – Mihaela Mihai

“Îţi mulţumesc” – Sergiu Cioiu / Mihaela Mihai / Corina Chiriac / Luciana Radu

“Lasă-mă aici” – Cornel Constantiniu

“Marea picăturii de iubire” – Ilona Moţica

“Masa tăcerii” – Sergiu Cioiu / Luminiţa Dobrescu / Doina Spătaru / Ruxandra Ghiaţă

“Mă întreb” – Cornel Constantiniu

“Măiastră” – Liana Lungu

“Merci, Becaud” – Sergiu Cioiu / Dorin Anastasiu

“Mi-ai spus” – Sergiu Cioiu

“N-aţi văzut o fată?” – Cornel Constantiniu

“Ne grăbim” – Cvintetul “Luchian”

“Nimic nu cade din cer” – Cornel Constantiniu

“Nimic nu s-a schimbat” – Cornel Constantiniu

“Noapte albă” (text: Eugen Mirea) – Gigi Marga

“Nu, nu-mi vorbi” – Liana Lungu

“Nu pot uita” – Liana Lungu

“Nu stingeţi stelele” – Mihaela Mihai / Dorin Anastasiu / Mirabela Dauer

“O simplă întâmplare” – Mihaela Runceanu

“Omul meu” – Sergiu Cioiu

“Niciodată” – Dorin Anastasiu

“Noapte şi zi” – Sergiu Cioiu

“Pâmântul” – Mihaela Mihai / Sergiu Cioiu / Liana Lungu

“Pe cuvântul meu” – Cornel Constantiniu / Mihaela Mihai / Doina Stănescu

“Pentru cine?” – Sergiu Cioiu

“Peştişorul argintiu” – Sergiu Cioiu

“Poarta sărutului” – Sergiu Cioiu / Doina Spătaru / Ana Lăcătuşu / Cornel Constantiniu

“Poate” – Sergiu Cioiu / Aquilina Severin / Mihaela Runceanu

“Primul loc pe pământ” – Sergiu Cioiu

“Roata feciorilor” – Doina Spătaru

“Romanţa romanţei” – Sergiu Cioiu / Luminiţa Dobrescu / Doina Spătaru / Luciana Radu / Norina Alexiu

“Să nu uiţi” – Cornel Constantiniu

“Sărbătoare” – Cornel Constantiniu

“Sorcova” – Mihaela Mihai

“Spune” – Mihaela Oancea

“Sub un petec de cer” – Mihaela Mihai / Mihai Constantinescu / Corina Chiriac / Liana Lungu

“Şi totuşi” – Sergiu Cioiu

“Te aşteptam” – Mihaela Mihai / Dorin Anastasiu / Liana Lungu / Luciana Radu

“Te caut mereu” – Cornel Constantiniu

“Toamna” – Mihaela Mihai / Dorin Anastasiu

“Tudore” – Mihaela Mihai / Mirabela Dauer / Angela Stoenescu

“Unde mi te-ai dus” – Sergiu Cioiu

“Venise vremea” – Sergiu Cioiu

“Veniţi pe strada cu copii”– Marina Scupra

“Vine o clipă” – Cornel Constantiniu

“Visăm” – Anda Călugăreanu

“Zilele care s-au dus” – Doina Stănescu

Textier (selectiv)

“Atunci” (muzica: Mişu Iancu) – Corina Chiriac

“Casa mea” (muzica: Florin Bogardo) – Margareta Pâslaru / Sergiu Cioiu / Florin Bogardo / Stela Enache

“Cântec de demult” (muzica: Mişu Iancu) – Angela Ciochină

“Cântec pentru mama” (muzica: Mişu Iancu) – Stela Enache / Mirela Voiculescu

“Ce-ar fi dacă” (muzica: Sergiu Cioiu; text: Ioana Diaconescu şi Alexandru Mandy) – Sergiu Cioiu

“Cine-aş fi” (muzica: Mişu Iancu) – Cornel Constantiniu / Mihaela Mihai

“Cum să uit” (muzica: Mişu Iancu) – Corina Chiriac / Clara Anton / Mihaela Runceanu

“Fabula veche” (muzica: Sergiu Mandy) – Mihaela Mihai & Sergiu Mandy / Olimpia Panciu & Mihai Constantinescu

“Floare dragostei” (muzica: Dan Mizrahy) – Mihaela Runceanu

“N-am ştiut” (muzica: Mişu Iancu) – Doina Badea / Dida Drăgan / Angela Similea / Cristian Popescu

“Povestea valsului” (muzica Mişu Iancu) – Eva Kiss

“Să fie aşa” (muzica: Mişu Iancu) – Cornel Constantiniu

“Sfioasă primăvară” (muzica: Mişu Iancu) – Cornel Constantiniu

“Vorbe de iubire” (muzica: Mişu Iancu) – Corina Chiriac

 

Pentru acest articol au fost consultate şi publicaţiile:

“Parada muzicii uşoare” de Edmond Deda, Editura Muzicală a Uniunii Compozitorilor din Republica Socialistă România, Bucureşti, 1989
“Meridianele cântecului” de Daniela Caraman-Fotea, Editura Muzicală, 1989

 

AUTOR

MIRCEA NICOLAU

 

Share This:

Leave a Reply

7 comentarii la „Alexandru Mandy, un meşteşugar unic în peisajul cântecului românesc

  • 4 decembrie 2012 la 0:00
    Permalink

    Mulţumesc pentru acest articol, Mircea : frumuseţea creaţiei lui Mandy merită mereu reamintită!

    Răspunde
  • 4 decembrie 2012 la 12:45
    Permalink

    Duioasa amintire, in semn de pretuire si recunostinta…FELICITARI, pentru articol! Melodiile lui Alexandru Mandy, vorbesc cu sensibilitate si adanca vibratie, mai mult decat o pot face cuvintele, despre creatorul de muzica romaneasca! Si cati alti asemenea creatori de muzica romaneasca (Henry Malineanu, Nicolae Kirculescu, Elly Roman, Paul Urmuzescu, Vasile Veselovschi, Radu Serban, George Grigoriu, Camelia Dascalescu, Ion Cristinoiu si multi altii) a caror muzica este doar in amintirea unor generatii…melodiile daca nu sunt auzite, raman doar o amintire! Difuzarea acestor melodii, este gestul suprem de pretuire si recunostinta!

    Răspunde
  • 5 decembrie 2012 la 14:59
    Permalink

    Imprejurarile fericite au facut ca pe felia mea de viata sa curga duios muzica si versurile sale-Mesager al trairilor sufletesti…S-a ridicat la cer ca o papadie suflata de vant,dar,pentru ca a iubit OMUL,ne-a lasat invataminte-sentiment,transmise duios de interpretii sai de suflet! MANDY-un poet si compozitor ,de o sensibilitate fara seaman!!!Multumim celor care ne fac posibil a sta la sfat cu NEMURIREA!

    Răspunde
  • 8 decembrie 2012 la 11:33
    Permalink

    O mica omisiune pentru care imi cer scuze.

    Ca si textier, Mandy a mai colaborat la piesa
    „Floare dragostei” (muzică: Dan Mizrahy) – Mihaela Runceanu

    Răspunde
  • Pingback: Sergiu Cioiu – Un actor interpret | Top Românesc

  • Pingback: SERGIU CIOIU – OMAGIU LUI ALEXANDRU MANDY – Top Românesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!