Anda Călugăreanu – O artistă plurivalentă
Acest articol a fost publicat iniţial pe 24 octombrie 2013.
Iată că a venit momentul să-i dedicăm un articol complex regretatei Anda Călugăreanu, fost una dintre cele mai mari artiste ale divertismentului românesc.
Anca Miranda Călugăreanu s-a născut pe 24 octombrie 1946, la Bucureşti,.
Armeancă după mamă, artista a urmat Liceul “Dimitrie Cantemir” din Bucureşti, unde a fost colegă cu Octavian şi Florin Silviu Ursulescu.
În timpul liceului, Anda Călugăreanu a început să cânte melodii în limba franceză, din repertoriul lui Salvatore Adamo şi Charles Aznavour.
În 1964, artista a dat exament la Facultatea de Teatru, dar a fost respinsă. Motivaţia a fost “neconcordanţă între fizic şi glas”. Din comisie făceau parte marile actriţe Beate Fredanov şi Eugenia Popovici.
La început a cântat sub îndrumarea compozitoarei Camelia Dăscălescu apoi a absolvit Cursurile de Artă Dramatică ale Şcolii Populare de Artă din Bucureşti.
Anda Călugăreanu a debutat în 1965, alături de formaţia “Sincron”, condusă de Cornel Fugaru, cel care a descoperit-o. Debutul a avut loc la Sala Palatului, în cadrul spectacolului de varietăţi “Cei şapte magnifici”.
Iată ce a povestit regretatul Cornel Fugaru, într-un interviu din Ediţia de Colecţie a Jurnalului Naţional, din 7 septembrie 2007, dedicată Andei Călugăreanu:
“Anda a fost descoperită din întâmplare. Se juca şi cânta cât era ziua de lungă. Dar destinul bătea la uşă… Infiinţată in anii’60 de Cornel Fugaru, formaţia Sincron s-a bucurat de mare succes. Compozitorul era atunci in căutarea unei voci feminine. “Pe Anda am descoperit-o in urma unei discuţii intre prieteni. Un amic, actor la Teatrul din Piteşti, mi-a spus: «Domnule, cunosc o fată la mine in cartier, care cântă franţuzeşte toată ziua». Asta mi-a plăcut, pentru că pe atunci erau la modă Adamo, Aznavour şi alţi mari şansonetişti. Am fost acolo şi am descoperit-o, se tot maimuţărea cu păpuşile, chipurile le punea şi pe ele să cânte. Am rugat-o: «Ia cântă-mi şi mie ceva!»”, povesteşte acesta.
“Apoi i-am zis: «Merge, nu e rău deloc! Trebuie să înveţi, să te şlefuieşti»”, mai spune Cornel Fugaru. “Am luat-o cu noi şi aşa a început ascensiunea ei. Era foarte receptivă şi avea o disciplină de fier. Cu alţi cântăreţi am avut probleme legate de întărzieri, dar cu ea niciodată. Anda a fost în primul rănd o interpretă extraordinară, iubea camera, avea un fel unic de a transmite orice”.
La începutul anului 1965, artista şi-a schimbat numele, la sugestia celebrului actor de comedie, Mircea Crişan. Astfel, ANCA a devenit ANDA CĂLUGĂREANU.
Pe 7 februarie 1965, Anda Călugăreanu debutează la Televiziunea Română, în cadrul emisiunii de varietăţi “Ştafeta tinereţii”, realizată de Sorin Grigorescu şi Aurelian Udrişte, ce are loc la Sala Radio din Bucucreşti. Artista a interpretat piese din repertoriul lui Salvatore Adamo, pe care a reuşit să-l imite foarte bine.
În acelaşi an, debutează discografic, cu un single ce a cuprins patru piese din repertoriul francez.
Începând cu 1965, articole cu şi despre Anda Călugăreanu, apar în publicaţii româneşti precum “Contemporanul”, “Drum nou” (Braşov), “Dobrogea nouă” (Constanţa), “Informaţia Bucureştiului”, “Femeia”, “Flacăra”, “Litoral” (Constanţa), “Magazin”, “Munca”, “Programul de Radio şi Televiziune”, “România Liberă”, “Săptămâna Culturală a Capitalei”, “Scânteia Tineretului”, “Teatru”, “Tomis” (Constanţa), etc.
Începând cu 1965, Anda Călugăreanu are o activitate artistică bogată: înregistrări la Radio şi Electrecord (pe lângă discurile solo, apare pe un număr de peste 35 de compilaţii Electrecord), filmări la Televiziune, turnee în ţară şi străinătate.
Pe 22 mai 1966, apare în celebrul show TV “Omul şi camera”, realizat de Valeriu Lazarov şi premiat la Festivalul Internaţional al Filmelor de Televiziune de la Montreux, Elveţia.
Consacrarea definitivă a Andei Călugăreanu are loc la Festivalul Naţional de Muzică Uşoară “Mamaia’66” (08 – 14 august 1966), unde a interpretat patru piese, cu mare priză la public: “Adio” de Nicolae Kirculescu, “Inimă, inimă” de Laurenţiu Profeta, “Nu te supăra” de Paul Ghentzer sau “Păi vezi cum eşti” de Emanoil Ionescu. Tot ]n cadrul festivalului, este distinsă cu Menţiune pentru Interpretare.
În perioada 1966-73, Anda Călugăreanu a lansat o serie de piese cu mare succes. Dintre acestea amintim: “Acuarela” (Fromi Moreno), “Beng Beng” (Cover), “Ce tânăr eşti” (Radu Şerban), “Cheamă-mă” (Ion Cristinoiu), “Cu viaţa nu glumi” (Radu Şerban), “Dacă-am trăi de două ori” (Ion Cristinoiu), “Eventual” (Ion Cristinoiu), “În rândul patru” (Temistocle Popa), “Mi-a ieşit în cale un băiat” (Gelu Solomonescu), “N-am noroc” (Ion Cristinoiu), “Nu mai imita” (Radu Şerban), “Nu mi-ar fi necaz” (Adalbert Winkler), “Nu te mai gândi” (Ion Cristinoiu), “Nu te-nţeleg” (Vasile V. Vasilache), “O, mamă, tu!” (Cover), “Portocala” (Marius Ţeicu), “Poveste de iarnă” (Camelia Dăscălescu), “Nu te supăra” (Paul Ghentzer) – în duet cu Mihai Dumbravă, “Revino” (Cornel Fugaru), “Seara” (Radu Şerban), “Suflet de copil” (Edmond Deda), “Ştii tu, ştii” (Gelu Solomonescu), “Te-am văzut” (Ion Cristinoiu), “Tinerii” (Marius Ţeicu), “Vino să dansăm” (Noru Demetriad), “Visam” (Alexandru Mandy), etc.
Tot în perioada 1966-1973, artista a efectuat turnee în Bulgaria, Germania de Est, Germania de Vest, Israel, fosta Iugoslavie, Polonia, Rusia, Ungaria etc.
Imediat după “Mamaia’66”, în special în perioada 1966-1973, este una dintre cele mai frecvente şi îndrăgite prezenţe de la Radioteleviziunea Română.
În perioada 1967-1974, artista a realizat nişte show-uri de televiziune memorabile,în regia lui Valeriu Lazarov, Alexandru Bocăneţ sau Ovidiu Dumitru, unde a făcut un trio muzical-cupletistic, alături de Dan Tufaru şi Florian Pittiş. Dintre acestea, amintim seria de emisiuni “Profil pe 625 de linii” şi “Gala Lunilor”.
În 1969, apare alături de Vico Toriani în show-ul TV, intitulat “Cântecele Dunării”.
În noiembrie 1968, este trecută în cartea “Parada muzicii uşoare”, scrisă de Edmond Deda (Editura Muzicală a Uniunii Compozitorilor din România, Bucureşti).
Artista a mai fost trecută în următoarele publicaţii.
“50 de autografe – A III-a ediţie a Festivalului şi Concursului Internaţional de Muzică Uşoară Braşov-România, 3-8 martie 1970, Cerbul de Aur” scrisă de Aurel Crişan (1970, Editura Litera).
“Muza cu har – Două secole de muzică uşoară românească” de George Sbârcea (1984, Supliment al Revistei “Muzica”),
“Meridianele cântecului” de Daniela Caraman Fotea (1989, Editura Muzicală),
“Mică enciclopedie muzicală” de Iosif Sava şi Luminiţa Vartolomei (1997, Editura Aius, Craiova),
“Dicţionar Rock Pop Folk” de Daniela Caraman Fotea şi Cristian Nicolau (1989, Humanitas),
“Alternative Pop-Dance” de Titus Andrei şi Daniela Caraman Fotea (2004, Editura Humanitas Educaţional),
“ClubA – 42 de ani. Muzica tinereţii tale” de Doru Ionescu (2011, Editura Casa de Pariuri Literare).
În anul 1969, datorită popularităţi sale, Anda Călugăreanu, alături de Luminiţa Dobrescu şi Mihaela Mihai, este aleasă să reprezinte România, la cea de-a II-a ediţie a Festivalului Internaţional Cerbul de Aur de la Braşov (05 – 09 martie 1969).
Cele trei soliste au urmat pregătiri serioase cu profesorul Jean Bănescu de la Conservatorul “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, şi cu regizorii Alexandru Bocăneţ şi Horea Popescu. Celebra doamnă Mireille (Hartuch), profesoară la “Petit Conservatoire de la chanson”, din Paris (Franţa), a fost adusă la Bucureşti pentru a contribui la pregătirea artistelor.
Anda Călugăreanu a evoluat în concurs pe 08 martie 1969, cu piesele “N-am noroc” (Ion Cristinoiu) şi “Pe verticală, pe orizontală” (Paul Urmuzescu). La Gala Laureaţilor din 09 martie 1969, este distinsă cu Menţiune.
Pe 7 martie 1970, la cea de-a treia ediţie a Festivalul Internaţional Cerbul de Aur – Braşov (03 – 08 martie 1970), ca şi laureată a ediţiei precedente, Anda Călugăreanu susţine un recital de succes.
Pe 22 decembrie 1970, în cadrul “Concursul Naţional de Creaţie de Muzică Uşoară – Bucureşti’70” (cunoscut şi sub numele de Concursul Comitetului de Stat pentru Cultură şi Artă – Bucureşti 1970), artista a fost distinsă cu Premiul Discului de muzică uşoară românească pe anul 1969, pentru albumul “Anda Călugăreanu” (Electrecord, 45 EDC-10.077).
În perioada 07-12 iulie 1972, Anda Călugăreanu, alături de Dida Drăgan şi Marina Voica alcătuiesc echipa României ce ne-a reprezentat în cadrul celei de-a XIV-a ediţii a Festivalului Internaţional al Cântecului de la Knokke sau Cupa Europei. Echipa noastră s-a calificat în semifinală, obţinând locul 5.
În cadrul programului Revelion’73, Anda Călugăreanu apare în celebrul show TV “Călătoria muzicală”, unde l-a avut ca partener pe Toma Caragiu. Iniţial, Caragiu trebuia să o aibe ca parteneră pe celebra actriţă Rodica Tapalagă dar, aceasta nu a mai putut participa. Asfel, Anda Călugăreanu a înlocuit-o cu succes, dovedind reale calităţi de actriţă.
Începând cu 1967, Anda Călugăreanu a jucat cu succes în câteva piese de Teatru TV şi Teatru Radiofonic.
În toamna anului 1973, la scurt timp după încheierea unei noi ediţii a Festivalului Naţional de Muzică Uşoară de la Mamaia, unde a participat, printre altele, şi cu celebra piesă “Seara” (Radu Şerban), cariera Andei Călugăreanu ia o altă cale.
În septembrie 1973, artista participă la prima ediţie a Cenaclului “Flacăra”, realizat de Adrian Păunescu.
După apariţia de la “Flacăra”, Anda Călugăreanu, deşi avea un succes fenomenal cu piesa “Portocala” (Marius Ţeicu), renunţă la muzica pop şi se dedică aproape în exclusivitate folk-ului.
Ultima sa apariţie într-o emisiune de divertisment, a avut loc în show-ul TV “Repetiţie la Tănase”, în cadrul programului Revelion’74.
Renunţarea artistei la muzica pop şi la emisiunile de divertisment a nemulţumit o bună parte dintre admiratorii acesteia. Într-un interviu acordat revistei “Litoral” (numărul 600 din 10 septembrie 1976), întrebată de ce a renunţat la muzica pop/uşoară, artista a explicat:
“ (…) Pur şi simplu a venit o vreme când mi-am dat seama că e cazul să-mi hotărăsc singură soarta, să-mi aleg eu însămi versurile care-mi plac şi să compun o muzică potrivită gândurilor şi preocupărilor mele. Adevărat, n-a fost uşor să renunţ la mijloacele facile de expresie de dinainte, în favoarea unor lucruri de calitate, cum sunt, sper, cele pe care le fac acum. Asta nu înseamnă că tot ce am făcut înainte a fost prost.
De-ar fi fost aşa, n-aş fi avut puterea să merg mereu înainte. Iar, în ce priveşte mult-discutata mea trecere de la muzica uşoară la cea folk, fi-e-mi permis să cred că a fost, da, un act de curaj. (…)”
În perioada 1974-1984, a participat cu succes la mai multe ediţii ale cenaclului “Flacăra”. De multe ori, artista a fost acompaniată la chitară de Dan Andrei Aldea.
Tot în această perioadă, Anda Călugăreanu învaţă să cânte la chitară şi să compună.
În perioada 1974-1976, artista a compus 15 cântece (compoziţii proprii precum “Cântec”, “Noi, nu” sau “Verde crud” s-au avut succes), a jucat o stagiune întreagă în două spectacole de muzică şi poezie la Teatrul “Giuleşti” (actualul “Odeon”), participă la Festivalul de Muzică Folk de la Sokolov (fosta Cehoslovacie) şi debutează în teatru cu spectacolul “Prinţesa şi ecoul” de la Teatrul “Ţăndărică” din Bucureşti.
În următorii ani, continuă colaborarea cu teatrul “Ţăndărică”, jucând în piese precum “Prinţesa şi ecoul” sau “Râsul unei nopţi de vară”.
După cutremurul din 1977, a început să susţină nişte apreciate şi frumoase recitaluri de muzică şi poezie alături de Leopoldina Bălănuţă. Memorabil a fost spectacolul muzical “Meşterul Manole”, în regia Leopoldinei Bălănuţă.
Un vis al Andei Călugăreanu a fost să devină actriţă.
Deşi jucase la Teatrul Ţăndărică şi apăruse în piese de teatru la Radio sau Televiziune, ani de-a rândul a fost respinsă la Facultatea de Teatru. După mai multe încercări, îîn toamna anului 1984, Anda Călugăreanu a fost admisă la Facultatea de Teatru, la vârsta de 38 de ani. Actriţa a studiat la clasa actorului Octavian Cotescu. După decesul acestuia (22 august 1985), clasa a fost preluată de Mihai Mălaimare.
Artista a debutat în teatrul dramatic, în anul 1981, la Teatrul “Nottara”, în piesa “De ce dormi, iubito?”, unde l-a avut partener pe Horaţiu Mălăele.
A mai jucat şi la Teatrul Naţional din Bucureşti, în piese precum “Clovnii” (1988) sau “Mantaua” (1989).
În 1980, Anda Călugăreanu îşi face debutul în film, înterpretând rolul Sultanei în filmul “Bietul Ioanide” (regia: Dan Piţa).
În acelaşi an, joacă rolul principal feminin în filmul “Stop cadru la masă” (regia: Ada Pistiner)
La sfârşitul anului 1981, are un mare succes în filmul “Maria Mirabela” (regia: Ion Popescu Gopo), fiind vocea broscuţei Oachi. Muzica filmului a fost realizată de compozitorul Eugen Doga. Piesa “Nu e bine?”, interpretată de Oachi/Anda Călugăreanu devine un mare succes.
Artista şi-a mai împrumutat vocea inconfundabilă în filmele pentru copii “Rămăşagul” (1985, regia: Ion Popescu Gopo), “Uimitoarele aventuri ale muşchetarilor” (1988, regia: Victor Antonescu), “Maria Mirabela în Tranzistoria” (1989, regia: Ion Popescu Gopo).
În 1984 are un mare succes cu rolul Puştiului din “Mitică Popescu”, musical de Nicu Alifantis după Camil Petrescu, în regia lui Cristian Hadji-Culea, ce a avut premiera la Teatrul Mic pe 15 iunie 1984. Muzica: Nicu Alifantis, Versuri: Alexandru Andrieş, Aranjamentul orchestral: Dan Bădulescu, Doru Căplescu şi Nicu Alifantis. Piesa, premiată de către ATM (actualul UNITER), s-a jucat vreme de 7 stagiuni, între 1984-1990, însumând peste 450 de reprezentaţii.
“Mitică Popescu” a fost momentul în care Anda Călugăreanu a revenit la divertisment.
În perioada 1984-1992, a mai apărut în nişte emisiuni TV de divertisment memorabile, alături de artişti precum Mihai Mălaimare, Horaţiu Mălăele, Mitică Popescu sau Dem Rădulescu.
În anii ’80, la Radio România, pe lângă popularele apariţii din emisiunile de divertisment, a jucat şi în câteva piese de teatru radiofonic.
Anda Călugăreanu revine la muzica pop/uşoară, cu albumul “Anda”, lansat în 1987 de casa de discuri “Electrecord”. Muzica este semnată de Anda Călugăreanu şi Nicu Alifantis.
Albumul beneficiază de un aranjamentul orchestral de excepţie, realizat de regretatul Doru Căplescu.
Câteva dintre succesele de pe acest album au fost: “Cu umerii goi” (Anda Călugăreanu), “Cum ninge” (Nicu Alifantis), “Mâna să-mi fie curată” (Nicu Alifantis), “Micul prinţ” (Nicu Alifantis), “Prin nopţi tăcute” (Anda Călugăreanu), “Să ai un plop” (Anda Călugăreanu).
Iată ce a declarat Nicu Alifantis, într-un interviu din Ediţia de Colecţie a Jurnalului Naţional, din 7 septembrie 2007, dedicată Andei Călugăreanu:
“Nicu şi Anda s-au intâlnit şi pe platoul de filmare, la “Bietul Ioanide” al lui Dan Piţa. Au avut de impărţit o scenă intreagă. După o perioadă, ea l-a rugat pe Nicu s-o ajute la un disc. “I-am compus şase cântece şi m-am ocupat de intreaga producţie muzicală, angajând pentru acel proiect un orchestrator de excepţie – care, din păcate, ne-a părăsit şi el prematur – Doru Căplescu. Stăteam ore intregi in studioul din Piaţa Romană nr. 9. Cânta, povestea, râdea, dansa, ne spunea glume, ne aducea sandvişuri… Doamne, ce s-a mai bucurat când i-a apărut discul! Era ca un copil care primise jucăria visurilor sale”, povesteşte compozitorul.
Astăzi, Nicu Alifantis mai poate spune doar atât: “Pentru oricare dintre noi, fie că am cunoscut-o sau nu, Anda a fost o mare artistă. Cred că toţi suntem convinşi că s-a grăbit plecând dintre noi. Cine ştie câte minuni ar mai fi putut infăptui in teatru, in film şi in muzică! Cât talent. Ce stea avea deasupra capului ei!”
În 1987, joacă în filmele “Secretul lui Nemesis” (1987, regia Geo Saizescu) şi în “O zi în Bucureşti” (1987, regia: Ion Popescu Gopo). În cel din urmă, care este un musical despre Bucureşti, Anda Călugăreanu a interpretat în primă audiție piesa “Strop de viaţă” pe muzica lui Marius Ţeicu şi versurile lui Saşa Georgescu.
Tot în 1987, lansează piesa “Monosilab de toamnă”, pe muzica lui Edmond Deda şi versurile lui Geroge Bacovia.
În vara anului 1989, joacă la Teatrul de Revistă “Constantin Tănase”, alături de Stela Popescu şi Alexandru Arşinel în spectacolul “Bună seara, Boema”, ce are loc la Gradina Boema. Artista continuă colaborarea cu Teatrul de Revistă “Constantin Tănase până în 1992.
Pe 18 decembrie 1989, la Sala Radio din Bucureşti, alături de artişti importanţi, participă la concertul-spectacol “Un cântec vechi rămâne veşnic tânăr”, realizat de Gheorghe E. Marian, unde a interpretat piesa sa de mare succes “N-am noroc” (muzica: Ion Cristinoiu), lansată cu peste 20 de ani în urmă. Acompaniamentul a fost realizat de Orchestra de Muzică Uşoară Radio, dirijor: Ion Cristinoiu. Acesta a fost ultimul spectacol important de muzică uşoară/pop care s-a ţinut în Bucureşti în timpul regimului Ceauşescu. Spectacolul a fost filmat de către TVR şi urma să fie dat pe post pe 23 decembrie, dar, datorită evenimentelor ce au urmat, nu a mai fost difuzat decât în ianuarie 1990.
Pe 23 decembrie 1989, în timpul Revoluţiei, Anda Călugăreanu şi Florian Pittiş au fost printre primii artişti care au apărut în direct la Televiziunea Română Liberă, interpretând nişte piese folk.
În 1990, artista a călătorit la Paris (Franţa), unde a avut o bursă de cinci săptămâni la celebra şcoală de clovni “Ecole National de Cirque Annie Fratelini”.
Tot în 1990, a efectuat un turneu în Elveţia.
În perioada 1990-1992, popularitatea Andei atinge cote impresionante în rândul celor mici, prin intermediul emisiunii pentru “Club Anda”, care a debutat la TVR pe 4 august 1990 şi le-a avut în echipă pe Luminiţa Dumitrescu (realizator) şi Liliana Săndulescu (producător).
Iată ce a declarat Luminiţa Dumitrescu, într-un interviu din Ediţia de Colecţie a Jurnalului Naţional, din 7 septembrie 2007, dedicată Andei Călugăreanu:
“Luminiţa Dumitrescu a inceput să lucreze cu Anda Călugăreanu imediat după dispariţia lui Alexandru Bocăneţ. “Tot ce făcea voia să iasă perfect. Era extrem de telegenică. Era suficient doar un proiector aprins pe chipul ei. Toţi directorii de imagine spuneau că este o plăcere să lucrezi cu ea. Gândeam impreună scenariile pentru «Club Anda». Păpuşa-omidă mi-a fost adusă de un domn din Germania care trimitea ajutoare pentru copii. I-am arătat-o Andei, căreia i-a plăcut foarte mult. Împreună cu ea şi cu Liana Săndulescu am botezat-o Omidee. Nu ştiu ce s-a intămplat cu Omidee. N-aş vrea s-o mai văd”, ne-a spus cu lacrimi in glas Luminiţa Dumitrescu…(…)
Liana Săndulescu i-a propus Andei s-o aibă ca personaj de dialog pe Simona Măicănescu. Deşi era o mare actriţă a acceptat, pentru Anda, să stea sub masă şi să fie o omidă. Performanţa pe care a reuşit-o Anda in doi ani, cu emisiunea care-i purta numele, ne duce cu găndul la legendara Silvia Chicoş, vocea minunată din lumea radiofonică pentru copii. Textele pieselor pentru “Club Anda” au fost scrise de Florian Pittiş şi orchestrate de Mircea Drăgan”.
În perioada 1990-1992, artista a fost o prezenţă activă şi în emisiunile Radio şi TV de varietăţi, spectacole, turnee în ţară şi străinatate (Franţa şi Elveţia în 1990, SUA şi Canada în 1991, Israel în 1992).
În vara anului 1992, aşteptam cu toţii să înceapă un nou sezon al “Clubului Anda” (ultima ediţie a emisiunii a avut loc pe 20 iunie 1992), pentru a le revedea pe îndrăgitele Anda şi Omidee. Din păcate, acestă întâlnire nu a mai avut loc.
Anda Călugăreanu a plecat dintre noi la 15 august 1992, răpusă de cancer la plămâni. Boala s-a agravat brusc în luna aprilie 1992, imediat după ce a revenit dintr-un turneu efectuat în Israel. Artista a efecuat tratamente în Grecia şi la Bucureşti dar, din păcate, nu s-a mai putut face nimic.
În perioada 1966-1978, artista a fost căsătorită cu actorul Dan Tufaru, cu care are o fată, Ioana (născută pe 08 decembrie 1977).
În 1986, Anda Călugăreanu s-a recăsătorit cu Alexandru Medeleanu.
Şi Titus Andrei a evocat-o pe Anda Călugăreanu, în Ediţia de Colecţie a Jurnalului Naţional, din 7 septembrie 2007, dedicată acesteia:
Titus Andrei şi-a amintit cu mare plăcere şi despre perioada când in studioul 6 al Radiodifuziunii inregistrau piesele cele mai căntate din repertoriul Andei Călugăreanu:
“Am colaborat foarte mult cu Ion Cristinoiu, în calitate de compozitor şi cu Mihai Dumbravă, ca textier. Am fost şi eu în studio atunci când s-au inregistrat: “N-am noroc”, “Nu te mai gândi”, “Dacă am trăi de două ori”, “Bineinţeles”, “Cheamă-mă” ale lui Cristinoiu. Sau la piesele marelui melodist Radu Şerban: “Ce tănăr eşti», «Cu viaţa nu glumeşti», «Nu mai imita». N-am ratat nici Vasile V. Vasilache cu «Nu-s vorbe-n zbor», nici pe Edmond Deda cu «Suflet de copil». Au fost şi câteva piese preluate din repertoriul internaţional de Gilbert Becaud sau formaţia Sweet. Mi-aduc amite de toate piesele astea pentru că le-am cântat alături de Anda, noi asigurând backing-ul. Piesa lui Marius Ţeicu «O portocală», la fel am inregistrat-o împreună. Ieşeau inregistrări formidabile deşi erau doar căteva canale”.
“La Festivalul de la Mamaia toată lumea râdea. Numai Anda era mai retrasă, nu prea participa la poante. Probabil pentru că era o artistă cu suflet delicat sau avea necazuri numai de ea ştiute. Publicul o primea cu mare, mare căldură”, aminteşte Titus.
Era la Festivalul de la Mamaia, când a aflat despre moartea artistei: “Eram chiar in timpul spectacolului şi toată asistenţa, in picioare, a păstrat un moment de reculegere”.
Mai jos puteţi citi filmografia, discografia, palmaresul, participările Andei Călugăreanu la festivaluri şi concursuri naţionale şi internaţionale.
FILMOGRAFIE
Bietul Ioanide (28.04.1980) regia: Dan Piţa – în rolul Sultana
Stop cadru la masă (30.06.1980) regia: Ada Pistiner – în rolul Nuşa Predescu
Maria Mirabela (21.12.1981) regia: Ion Popescu Gopo – în rolul Oachi (voce)
Rămăşagul (04.03.1985) regia: Ion Popescu Gopo – în rolul Cocoşului (voce)
O zi în Bucureşti (27.04.1987) regia: Ion Popescu Gopo – în rolul mamei Anitei
Secretul lui Nemesis (02.11.1987) regia Geo Saizescu – în rolul doamnei Cocoloş
Uimitoarele aventuri ale muşchetarilor (11.04.1988) regia: Victor Antonescu – în rolul D’Artagnan (voce)
Maria Mirabela în Tranzistoria (10.04.1989) regia: Ion Popescu Gopo – în rolul Oachi (voce)
TEATRU TV
Pe lângă popularele şi numeroasele apariţii în emisiunile de divertisment ale TVR, Anda Călugăreanu a jucat în următoarele piese de teatru TV:
Robespierre (03.10.1972) de Romain Roland; regia artistică: Letiţia Popa
Iubirea mea cu zurgălăi (06.03.1973) de Constantin Munteanu; regia artistică: Letiţia Popa
Cinel-Cinel (15.08.1978) de Vasile Alecsandri; regia artistică: Constantin Dicu
Nopţi cu lună plină (26.04.1979) de Alexandru Dan Gornescu; regia artistică: Nae Cosmescu
Poveste studenţească (03.01.1980/19.03.1981) de Mihail Sorbu; regia artistică: Cornel Todea
Oameni de fiecare zi (14.10.1980) de Radu Theodoru; regia artistică: Nae Cosmescu
Pagini din istoria teatrului românesc: Întâlnire cu eroii lui Mihail Sorbul (30.07.1982). Prezintă Radu Beligan. Scenariul: Virgil Brădăţeanu. Regia TV: Domniţa Munteanu
TEATRUL NAŢIONAL RADIOFONIC
Pe lângă popularele şi numeroasele apariţii de la emisiunile pentru copii şi cele de divertisment precum “Ora veselă”, Anda Călugăreanu a jucat în următoarele piese de teatru radiofonic:
Woyzeck (28.06.1967) de Georg Buchner; regia artistică: George Teodorescu
Cheile de aur (01.10.1984) de Eugenia Zaimu; regia artistică: Titel Constantinescu
Ghici cum se pierd copii mici? (21.10.1984) de Elena Petrovici; regia artistică:
Gâlcevile din Ghioggia (02.01.1986) de Carlo Goldoni; regia artistică: Paul Stratilat
Cheia succesului (13.06.1988) musical de Edmond Deda, după “Titanic vals” de Teodor Muşatescu; regia artistică: Ion Vova
Excursia (06.09.1989) de Mircea Enescu; regia artistică: Leonard Popovici
TEATRU
Prinţesa şi ecoul (Teatrul Ţăndărică, 1975)
Râsul unei nopţi de vară (Teatrul Ţăndărică, 1976)
Jocuri de poeţi, jocuri de copii (Teatrul Ţăndărică, 1980)
De ce dormi, iubito? (Teatrul Nottara, 21.02.1981) de Jos Vandeloo; regia: Valeriu Paraschiv
Mitică Popescu (Teatrul Mic, 15.06.1984) de Camil Petrescu; regia: Cristian Hadjiculea
Mioriţa (ATF, 17.01.1986) de Valeriu Anania; regia: Mihai Mălaimare
Baba Hârca (ATF, 17.11.1986) de Matei Millo; regia: Mircea Constantinescu
Tartuffe (ATF, 27.05.1987) de Moliere; regia: Laurian Oniga
Extemporal la varietăţi (Teatrul Ion Creangă, 22.12.1987) regia: Cornel Todea
Clovnii (Teatrul Naţional “I.L. Caragiale”, 05.02.1988) de Mihai Mălaimare; regia: Mihai Mălaimare
Mantaua (Teatrul Naţional “I.L. Caragiale”, 02.06.1989) de Gogol; regia: Mihai Mălaimare
PARTICIPĂRI LA FESTIVALURI ŞI CONCURSURI NAŢIONALE ŞI INTERNAŢIONALE
FESTIVALUL NAŢIONAL DE MUZICĂ UŞOARĂ DE LA MAMAIA
Mamaia’66 (08 – 14 august 1966) – Ediţia 04
“Adio” (m: Nicolae Kirculescu; t: Ion Preda)
“Inimă, inimă” (m: Laurenţiu Profeta; t: Constantin Cârjan)
“Nu te supăra” (m: Paul Ghenţer; t: Mihai Dumbravă) – în duet cu Mihai Dumbravă – Premiul Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist
“Păi vezi cum eşti?” (m: Emanoil Ionescu; t: Harry Negrin)
În cadrul Festivalului, Anda Călugăreanu a fost distinsă şi cu Menţiune de Interpretare
Mamaia’72 (25 – 30 iulie 1972) – Ediţia 07
“Ce tânăr eşti” (m: Radu Şerban; t: Aurel Storin) – Menţiune de Popularitate
“În rândul patru” (m: Temistocle Popa; t: Mircea Block) – Premiul II şi Menţiune de Popularitate
În cadrul Festivalului, Anda Călugăreanu a fost distinsă şi cu Menţiune Specială pentru Interpretare
Recital
Mamaia’73 (17 – 22 iulie 1973) – Ediţia 08
“Ca florile” (m: & t: Mihai Dumbravă)
“Seara” (m: Radu Şerban; t: Gheorghe Vîlcu)
“Tinerii” (m: Marius Ţeicu; t: Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu) – Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor
CONCERTUL DE PRIME AUDIŢII CU PREMII AL RADIOTELEVIZIUNII
Ediţia 01 (Sala Radio Bucureşti – 07 mai 1967)
“Cântecul nostru e-un cântec fermecat” (Ludovic Diţi) – în duet cu Mihai Dumbravă
FESTIVALUL INTERNAŢIONAL “CERBUL DE AUR” – BRAŞOV
Ediţia 01 (05 – 10 martie 1968)
Clubul Festivalului, manifestare complementară a festivalului, s-a desfăşurat în incinta barului restaurantului hotelului “Carpaţi” (“Aro”). În cadrul Clubului Festivalului, au avut loc o serie de recitaluri susţinute de vedete ale muzicii uşoare, precum şi nişte scurte programe de muzică populară românească.
Pe 9 martie 1968, la “Clubului festivalului” a participat Anda Călugăreanu, acompaniată de formaţia Sincron.
Ediţia 02 (05 – 09 martie 1969) – Menţiune a Juriului
“N-am noroc” (Ion Cristinoiu/Mihai Dumbravă)
“Pe verticală, pe orizontală” (Paul Urmuzescu/Mihai Dumbravă)
Ediţia 03 (03 – 08 martie 1970)
Recital
CONCURSUL NAŢIONAL DE CREAŢIE DE MUZICĂ UŞOARĂ, ORGANIZAT DE C.S.C.A. (22 decembrie 1970) – o singură ediţie
În cadrul manifestării s-a decernat şi Premiul Discului de muzică uşoară românească pe anul 1969, acordat de C.S.C.A. (Comitetul de Stat pentru Cultură şi Artă).
Premiului Discului 1969 a fost decernat interpreţilor:
Anda Călugăreanu – pentru albumul “Anda Călugăreanu” (Electrecord, 45 EDC-10.077)
Dan Spătaru – pentru albumul “Dan Spătaru”(Electrecord, 45 EDC-10.074)
FESTIVALUL PRIETENIEI DE LA BERLIN, REPUBLICA DEMOCRATĂ GERMANĂ (1968)
Premiul I
FESTIVALUL POLBIT DE LA BUDAPESTA, UNGARIA (1968)
Locul I
FESTIVALUL MONDIAL AL TINERETULUI ŞI STUDENŢILOR DE LA SOFIA, BULGARIA (1968)
Medalia de Bronz (Premiul III)
FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE LA SOPOT, POLONIA (1969)
Participare
FESTIVALUL INTERNAŢIONAL VARADERO’70, CUBA (1970)
Ediţia II
Participare
FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE LA KNOKKE SAU CUPA EUROPEI
Ediţia 14 (07-12 iulie 1972)
Echipa României – locul 5
Dan Negreanu – Şef Echipă
ANDA CĂLUGĂREANU, DIDA DRĂGAN, MARINA VOICA
Anda Călugăreanu a participat cu piesele
“Blestem” (folclor din repertoriul Mariei Tănase)
“Dragoste flămândă” (Margareta Pâslaru)
“Eventual” (Ion Cristinoiu)
“Le meteque” (S. Moustaki) – în limba franceză
“Le train” (G. Becaud) – în limba franceză
Compozitorul Vasile Veselovski a făcut parte din juriul internaţional
DISCOGRAFIE SOLO
Anda Călugăreanu (1965, Electrecord 45-EDC 639) – EP
- Si je chante
- On a eu tort
- Les amours des vacances
- Retiens la nuit
Anda Călugăreanu cântă melodii de Salvatore Adamo (1967, Electrecord 45-EDC 860) – EP
- A vot’ bon coeur
- Car je veux
- Ballade a la pluie
- Je veux crier ton nom
Anda Călugăreanu – Beng, Beng (1968, Electrecord 45-EDC 957) – EP
- Beng, Beng (Sonny Bono/Mihai Dumbravă)
- Şapte mii de melodii (Sacha Distel/Aurel Felea)
- N-am noroc (Ion Cristinoiu/Mihai Dumbravă)
- Revino! (Cornel Fugaru/Liviu Samoilă)
Anda Călugăreanu şi Mihai Dumbravă (1968, Electrecord 45-EDC 10.052) – EP
- Cheamă-mă (Ion Cristinoiu/Mihai Dumbravă) – în duet cu Mihai Dumbravă
- Nu vrea mama (Ion Cristinoiu/Mihai Dumbravă) – în duet cu Mihai Dumbravă
- Te-am văzut (Ion Cristinoiu/Mihai Dumbravă) – în duet cu Mihai Dumbravă
- N-am timp (Ion Cristinoiu/Mihai Dumbravă) – în duet cu Mihai Dumbravă
Anda Călugăreanu (1969, Electrecord 45-EDC 10.077) – EP
- Nu mai imita (Radu Şerban/Mihai Dumbravă)
- Acuarela (Fromi Moreno/Mihai Dumbravă)
- Mă întreb, de ce? (Radu Şerban/Constantin Cârjan)
- M-ai învăţat (Liviu Ionescu/Mihai Dumbravă)
Anda Călugăreanu (1971, Electrecord 45-EDC 10.208) – EP
- Cu viaţa nu glumi (Radu Şerban/Aurel Storin)
- Mi-a ieşit în cale un băiat (Gelu Solomonescu/Aurel Felea)
- Eventual (Ion Cristinoiu/Mihai Dumbravă)
- Vreau să fiu frumoasă (Aurel Giroveanu/Aurel Felea)
Anda Călugăreanu (1972, Electrecord 45-EDC 10.244) – EP
- Butterfly (Danyel Gerard/Saşa Georgescu)
- Aş vrea să zbor ca un condor (Simon & Garfunkel/Gheorghe E. Marian)
- Cip, cirip (Stott/Saşa Georgescu)
- O, mamă, tu! (Giraud/Flavia Buref)
Cântec/Noi, nu (1981, Electrecord 45-EDC 10.675) – single
La chitară Dan Andrei Aldea
- Cântec (Anda Călugăreanu/George Coşbuc)
- Noi, nu (Anda Călugăreanu/Nicolae Labiş)
Anda (1987, Electrecord ST-EDE 03133) – LP
Aranjamente muzicale: Nicu Alifantis, Doru Căplescu
- Mâna să-mi fie curată (Nicu Alifantis/Nina Cassian)
- Prin nopţi tăcute (Anda Călugăreanu/Mihai Eminescu)
- Sonet iubirii împlinite (Nicu Alifantis/Nina Cassian)
- Romanţa absurdă (Anda Călugăreanu/Ioana Crăciunescu)
- Vitraliu (Nicu Alifantis/Nina Cassian)
- Cu umerii goi (Anda Călugăreanu/Maria Banuş)
- Să ai un plop (Anda Călugăreanu/Constanţa Buzea)
- Micul prinţ (Nicu Alifantis/Nina Cassian)
- Cum ninge (Anda Călugăreanu/Constanţa Buzea)
- Orgoliu (Nicu Alifantis/Nina Cassian)
- Minune (Nicu Alifantis/Ana Blandiana)
Cântec… (2005, Electrecord EDC 645, 646) – 2 CD
CD1
- N-am noroc (Ion Cristinoiu/Mihai Dumbravă)
- Poveste de iarnă (Camelia Dăscălescu/Gheorghe Astaloşi)
- Nu te supăra (Paul Ghentzer/Mihai Dumbravă) – duet Mihai Dumbravă
- Revino! (Cornel Fugaru/Liviu Samoilă)
- Ştii tu, ştii (Gelu Solomonescu/Aurel Felea)
- Beng, Beng (Sonny Bono/Mihai Dumbravă) – duet Mihai Dumbravă
- Nu mi-ar fi necaz (Adalbert Winkler/Mihai Dumbravă)
- Vino să dansăm (Noru Demetriad/Mihai Dumbravă)
- Cheamă-mă (Ion Cristinoiu/Mihai Dumbravă) – duet Mihai Dumbravă
- Nu vrea mama (Ion Cristinoiu/Mihai Dumbravă) – duet Mihai Dumbravă
- Te-am văzut (Ion Cristinoiu/Mihai Dumbravă) – duet Mihai Dumbravă
- Acuarela (Fromi Moreno/Mihai Dumbravă)
- Nu mai imita (Radu Şerban/Mihai Dumbravă)
- Mă întreb, de ce?(Radu Şerban/Constantin Cârjan)
- M-ai învăţat (Liviu Ionescu/Mihai Dumbravă)
- Pe strada toamnei (Aurel Giroveanu/Aurel Felea)
- Butterfly (Danyel Gerard/Saşa Georgescu)
- Aş vrea să zbor ca un condor (Simon & Garfunkel/Gheorghe E. Marian)
- O, mamă, tu! (Giraud/Flavia Buref)
- Întoarce-te (Radu Şerban/Mihai Maximilian)
- Visăm (Alexandru Mandy)
- Nu te mai gândi (Ion Cristinoiu/Mihai Dumbravă)
- Dac-am trăi de două ori (Ion Cristinoiu/Ovidiu Dumitru)
- Cu viaţa nu glumi (Radu Şerban/Aurel Storin)
- Mi-a ieşit în cale un băiat (Gelu Solomonescu/Aurel Felea)
- Te-aş ruga (Panas/Gheorghe E. Marian)
CD2
- Prin nopţi tăcute (Anda Călugăreanu/Mihai Eminescu)
- Cântec (Anda Călugăreanu/George Coşbuc)
- Noi, nu (Anda Călugăreanu/Nicolae Labiş)
- Mâna să-mi fie curată (Nicu Alifantis/Nina Cassian)
- Sonet iubirii împlinite (Nicu Alifantis/Nina Cassian)
- Romanţa absurdă (Anda Călugăreanu/Ioana Crăciunescu)
- Vitraliu (Nicu Alifantis/Nina Cassian)
- Cu umerii goi (Anda Călugăreanu/Maria Banuş)
- Să ai un plop (Anda Călugăreanu/Constanţa Buzea)
- Micul prinţ (Nicu Alifantis/Nina Cassian)
- Cum ninge (Anda Călugăreanu/Constanţa Buzea)
- Orgoliu (Nicu Alifantis/Nina Cassian)
- Minune (Nicu Alifantis/Ana Blandiana)
- Prolog I (Nicu Alifantis/Alexandru Andrieş)
- Cântec despre Bucureşti şi Cîntecul biletelor de papagal (Nicu Alifantis/Alexandru Andrieş)
- Plimbare prin Bucureşti (Nicu Alifantis/Alexandru Andrieş)
Muzică de Colecţie, vol 18 – Anda Călugăreanu (CD apărut împreună cu Jurnalul Naţional, Ediţie de Colecţie din 07.09.2007) – CD
- N-am noroc (Ion Cristinoiu/Mihai Dumbravă)
- Beng, Beng (Sonny Bono/Mihai Dumbravă) – duet Mihai Dumbravă
- Poveste de iarnă (Camelia Dăscălescu/Gheorghe Astaloşi)
- Cheamă-mă (Ion Cristinoiu/Mihai Dumbravă) – duet Mihai Dumbravă
- Cântec (Anda Călugăreanu/George Coşbuc)
- Noi, nu (Anda Călugăreanu/Nicolae Labiş)
- Micul prinţ (Nicu Alifantis/Nina Cassian)
- Cum ninge (Anda Călugăreanu/Constanţa Buzea)
- Să ai un plop (Anda Călugăreanu/Constanţa Buzea)
- Cu umerii goi (Anda Călugăreanu/Maria Banuş)
- Mâna să-mi fie curată (Nicu Alifantis/Nina Cassian)
- Seara (Radu Şerban/Gheorghe Vîlcu)
- Romanţa absurdă (Anda Călugăreanu/Ioana Crăciunescu)
- Prin nopţi tăcute (Anda Călugăreanu/Mihai Eminescu)
- Cu viaţa nu glumi (Radu Şerban/Aurel Storin)
- Sonet iubirii împlinite (Nicu Alifantis/Nina Cassian)
- Minune (Nicu Alifantis/Ana Blandiana)
- O, mamă, tu! (Giraud/Flavia Buref)
- Dac-am trăi de două ori (Ion Cristinoiu/Ovidiu Dumitru)
- Butterfly (Danyel Gerard/Saşa Georgescu)
- Mi-a ieşit în cale un băiat (Gelu Solomonescu/Aurel Felea)
- Te-aş ruga (Panas/Gheorghe E. Marian)
DISCOGRAFIE COLECTIVĂ STRĂINĂ
Schlagerfestival Der Freundschaft 1968 (1968, Amiga 8 55 169) – LP (Republica Democrată Germană)
- Ich Hab Kein Glück/N-am noroc (Ion Cristinoiu/Mihai Dumbravă)
DISCOGRAFIE COLECTIVĂ ROMÂNEASCĂ
DISCURI SINGLE şi EP
Melodii de Radu Şerban (1966, Electrecord 45-EDC 701)
- Ne-am certat (Radu Şerban/Emil Gonciu)
Al IV-lea Festival de Muzică Uşoară Romanească Mamaia – 1966 (1966, Electrecord EDC 774)
- Nu te supăra (Paul Ghentzer/Mihai Dumbravă) – duet Mihai Dumbravă
Melodii de Gelu Solomonescu (1967, Electrecord 45-EDC 856)
- Ştii tu, ştii (Gelu Solomonescu/Aurel Felea)
Melodii de Vasile Veselovski (1967, Electrecord 45-EDC 882)
Din spectacolul “Scandal la Boema” al Teatrului “Constantin Tănase”
- Nu-ţi dau jucăriile (Vasile Veselovski/Mihai Maximilian)
Melodii de Noru Demetriad (1968, 45-EDC 10.032)
- Nu mai fi gelos (Noru Demetriad/Viorica Câmpeanu)
- Vino să dansăm (Noru Demetriad/Mihai Dumbravă)
Melodii de Camelia Dăscălescu (1968, Electrecord 45-EDC 10.033)
- Poveste de iarnă (Camelia Dăscălescu/Gheorghe Astaloşi)
Patru noi şlagăre mondiale (1971, Electrecord 45-EDC 10.226)
- Marie Joconde (Alain Barriere)
Melodii de Aurel Giroveanu (1972, EDC 10.290)
- Pe strada toamnei (Aurel Giroveanu/Aurel Felea)
Melodii de Camelia Dăscălescu (1973, Electrecord 45-EDC 10341)
- Dansu-i mai vesel (Camelia Dăscălescu/Aurel Felea)
Melodii de Marius Ţeicu (1973, Electrecord 45-EDC 10342)
- O portocală (Marius Ţeicu/Ovidiu Dumitru)
Melodii de Alexandru Mandy (1973, Electrecord EDC 10384)
- Visăm (Alexandru Mandy)
DISCURI LP, CASETE AUDIO
Muzică Uşoară Românească (1967, Electrecord EDD 1157) – LP
- Nu te supăra (Paul Ghentzer/Mihai Dumbravă) – în duet cu Mihai Dumbravă
Muzică Uşoară Românească (1968, Electrecord EDD 1178) – LP
- Întoarce-te (Radu Şerban/Mihai Maximilian)
Melodii din Toată Lumea IV (1968, Electrecord EDE 0256) – LP
- Retiens la nuit (Ch. Aznavour/G. Garvarentz)
- Si je chante (Dave)
Melodii din Toată Lumea VII (1969, Electrecord EDE 0384) – LP
- Beng, Beng (Sonny Bono/Mihai Dumbravă) – duet Mihai Dumbravă
- Şapte mii de melodii (Sacha Distel/Aurel Felea)
Muzică Uşoară Românească (1968, Electrecord EDD 1216) – LP
- Nu mi-ar fi necaz (Adalbert Winkler/Mihai Dumbravă)
Muzică Uşoară Românească (1970, Electrecord EDD 1242) – LP
- Regret că nu te-am cunoscut (Ion Cristinoiu/Mihai Dumbravă)
8 Melodii, 8 Compozitori, 8 Interpreţi (1970, Electrecord EDD 1263) – LP
- Nu te mai gândi (Ion Cristinoiu/Mihai Dumbravă)
Muzică Uşoară Românească (1971, Electrecord EDD 1281) – LP
- Dacă-am trăi de două ori (Ion Cristinoiu/Ovidiu Dumitru)
Concursul Naţional de Muzică Uşoară Constanţa – 1972 Melodii premiate (1972, Electrecord EDE 0778) – LP
- În rândul patru (Temistocle Popa/Mircea Block)
- Ce tânăr eşti (Radu Şerban/Aurel Storin)
Meridiane melodii (1) (1972, Electrecord STM EDE 0781) – LP
- Eu sunt Albă ca Zăpada (Stott/Cecilia Silvestri)
Meridiane melodii (II) (1973, Electrecord STM EDE 0837) – LP
- Şi tu vei avea o iubire (Teze, Gustin/Ovidiu Dumitru)
Meridiane melodii (III) (1973, Electrecord STM EDE 0943) – LP
- Te-aş ruga (Panas/Gheorghe E. Marian)
- E formidabil (Bruhn, Holm/Cecilia Silvestri)
Folk (1981, Electrecord MC 00144) – Casetă audio
B3. Tăcut (Anda Călugăreanu/Adrian Păunescu)
Maria Mirabela (1982, Electrecord ST-EDE 01968/Melodia С50 20289 004, URSS) – LP şi CD (reeditat pe CD în 2010 prin E-Media şi Electrecord)
Muzica: Eugen Doga; Versuri: Grigore Vieru
- Nu este minunat? / Ce bine e, ce bine / Isn’t it Wonderful? (Eugen Doga/Grigore Vieru)
- Povestea lui Oaky / Oaky’s Story (Eugen Doga/Grigore Vieru)
- Potpuriu / Succesion of Melodies (Eugen Doga/Grigore Vieru)
Mitică Popescu de Camil Petrescu (1984, Electrecord ST-EDE 02699) – LP (reeditat pe CD în 2014 prin E-Media, Alifantis Music şi Teatrul Mic)
Musical de Nicu Alifantis; Versurile de Alexandru Andrieş; Aranjamente muzicale: Nicu Alifantis, Doru Căplescu
- Prolog 1 (Nicu Alifantis/Alexandru Andrieş)
- Cântecul fracului(Nicu Alifantis/Alexandru Andrieş) – în duet cu Mitică Popescu şi Dinu Manolache
- Cântec despre Bucureşti (Nicu Alifantis/Alexandru Andrieş)
- Cântecul biletelor de papagal (Nicu Alifantis/Alexandru Andrieş)
- Plimbare prin Bucureşti (Nicu Alifantis/Alexandru Andrieş) – în duet cu Mitică Popescu
Restituiri folk (1995, AlphaSound) – Casetă Audio
B5. Verde crud (Anda Călugăreanu/George Bacovia)
Din darul magilor II (1996, Roton RoCD 112, RoMC 3070) – CD şi Casetă Audio
- Iarna ninge cu ochi mari (Anda Călugăreanu/Nichita Stănescu şi Gheorghe Tomozei)
- Ninsoarea cea rară (Anda Călugăreanu/Nichita Stănescu şi Gheorghe Tomozei)
Te aşteaptă un om – Şlagăre semnate Ion Cristinoiu (2000, Electrecord EDC 385) – CD şi Casetă Audio
- N-am noroc (Ion Cristinoiu/Mihai Dumbravă)
…Frumoasele mele lalele – Melodii de Temistocle Popa (2001, Electrecord EDC 454, STC 001209) – CD şi Casetă audio
- În rândul patru (Temistocle Popa/Mircea Block)
Marius Ţeicu – Chemarea Dragostei (2003, Casa Radio ADD 083) – CD
06. O portocală (Marius Ţeicu/Ovidiu Dumitru)
Club A – “Epoca de Aur” (2003, Electrecord EDC 516, STC 001493) – CD & Casetă audio
- Noi, nu (Anda Călugăreanu/Nicolae Labiş) – la chitară Dan Andrei Aldea
The Best Romanian Collection (2005, C.D.S. Music NC 005) – 10 CD
CD Marius Ţeicu
- O portocală (Marius Ţeicu/Ovidiu Dumitru)
CD Temistocle Popa
- În rândul patru (Temistocle Popa/Mircea Block)
Cântecele noastre toate – Muzică de colecţie, vol.2 (2006, Jurnalul Naţional/Intercont Music/Electrecord, IMCD 1291, IMMC 1291) – CD & Casetă Audio
- Seara (Radu Şerban/Gheorghe Vălcu)
Marius Ţeicu – Best of Marius Ţeicu (2006, Ovo Music 0012) – CD
- O portocală (Marius Ţeicu/Ovidiu Dumitru)
Parfumul anilor cei mai frumoşi (2007, Colecţia Dero Surf) – CD
- Ce tânăr eşti (Radu Şerban/Aurel Storin)
Şlagăre din anii ăia! (2007, Casa Radio 186 AAD) – 3 CD
CD3
17. Nu te mai gândi (Ion Cristinoiu/Mihai Dumbravă)
Lumea copilăriei (14.06.2007, Pro TV 0036) – CD
- Ce bine e, ce bine/Nu este minunat? (Eugen Doga/Grigore Vieru)
- Povestea lui Oaky (Eugen Doga/Grigore Vieru)
- Potpuriu (Eugen Doga/Grigore Vieru)
Ursul românesc – Cenaclul Flacăra, Ediţie de colecţie, vol. 03 (2007, Jurnalul Naţional/Intercont Music, IMCD 1308) – CD
- Noi, nu (Anda Călugăreanu/Nicolae Labiş)
Totuşi iubirea – Cenaclul Flacăra, Ediţie de colecţie, vol. 04 (2007, Jurnalul Naţional/Intercont Music, IMCD 1309) – CD
- Tăcut (Anda Călugăreanu/Adrian Păunescu)
Mamă, vacii noastre nu-i e bine – Cenaclul Flacăra, Ediţie de colecţie, vol. 11 (2008, Jurnalul Naţional/Intercont Music, IMCD 1338) – CD
- Bocet (Anda Călugăreanu/Adrian Păunescu)
Front fără învingători – Cenaclul Flacăra, Ediţie de colecţie, vol. 12 (2008, Jurnalul Naţional/Intercont Music, IMCD 1339) – CD
- De bine de rău (Anda Călugăreanu/Ion Nicolescu)
80 de ani de muzică în 80 de ani de radio (2008, Roton/Radio România 4364-2, 4364-4) – 4 CD & 4 Casete Audio
CD4
21. O portocală (Marius Ţeicu/Ovidiu Dumitru)
Radu Şerban – Parfumul Străzilor, vol.1 (2009, Electrecord EDC 885) – CD
- Seara (Radu Şerban/Gheorghe Vâlcu)
- Cu viaţa nu glumi (Radu Şerban/Aurel Storin)
- Întoarce-te (Radu Şerban/Mihai Maximilian)
Cele mai tari cântece din Epoca de Aur (2010, Electrecord/Content Media Consulting) – CD apărut cu ziarul Libertatea din 20 septembrie 2010
- N-am noroc (Ion Cristinoiu/Mihai Dumbravă)
- O portocală (Marius Ţeicu/Ovidiu Dumitru)
Colecţia Maeştri – Paul Urmuzescu (2011, Editura Biblioteca Bucureştilor) – CD ataşat cărţii “Paul Urmuzescu” de Octavian Ursulescu
- Părerea mea (Paul Urmuzescu/Mihai Dumbravă) – în duet cu Mihai Dumbravă
Marius Ţeicu – Vedete în concert (2012, Eurostar E 672) – CD
- O portocală (Marius Ţeicu/Ovidiu Dumitru)
Bucureşti (Capitalele muzicii) (2014, Reader’s Digest 35000021) – 3 CD
CD 02 – Călătorie prin București
- Plimbare prin Bucureşti (Nicu Alifantis/Alexandru Andrieş) – în duet cu Mitică Popescu
Discoteca – Galaxia Rompop 1960-1970-1980 (2015, Roton/Electrecord 5291-2) – 3 CD
CD1 – 1960
08. Cheamă-mă (Ion Cristinoiu/Mihai Dumbravă) – în duet cu Mihai Dumbravă
CD2 – 1970
- Beng, Beng (Sonny Bono/Mihai Dumbravă)
Ediţie aniversară Pepsi / 1966-1976 (2016, Roton PS 5435-2) – CD 01
- Cheamă-mă (Ion Cristinoiu/Mihai Dumbravă) – în duet cu Mihai Dumbravă
Un secol de muzică ușoară românească (2016, Reader’s Digest/Tarsago România 36200021) – 3 CD
CD3 – Anii70-’80-’90
- Seara (Radu Şerban/Gheorghe Vâlcu)
Anii de aur ai muzicii româneşti (2017, Tarsago 22759011) – 3 CD
CD3 – Şlagărele anilor ’70-’80
- O portocală (Marius Ţeicu/Ovidiu Dumitru)
Marius Ţeicu – Melodii din Filme, Musicaluri şi Show-uri TV (2018, Eurostar E 982) – CD
- O portocală (Marius Ţeicu/Ovidiu Dumitru)
100 de melodii româneşti de dat mai departe (01.12.2018, Petrom/Electrecord) – CD / MP3, distribuit gratuit clienților Petrom, cu ocazia Zilei Naționale a României
- O portocală (Marius Ţeicu/Ovidiu Dumitru)
Antologie Gold Folk, vol.01 (Step Records 002) – Casetă Audio
B4. Tăcut (Anda Călugăreanu/Adrian Păunescu)
Antologie Gold Folk, vol.02 (Step Records 002) – Casetă Audio
B4. Verde crud (Anda Călugăreanu/George Bacovia)
Folk Club “Casa Eliad” Collection, vol.01 (Casa Eliad) – Casetă audio
A2. Stelele-n cer (Anda Călugăreanu/Mihai Eminescu)
B2. Verde crud (Anda Călugăreanu/George Bacovia)
DISCOGRAFIE TEATRU
Disc pentru şcolari – clasa I (1972, Electrecord C.S. 040) – LP
- Zdreanţă – Tudor Arghezi
Momente vesele cu Toma Caragiu (1973, Electrecord EDE 0945, EXE 02709, STC 0076) – LP şi Casetă Audio
- Una coppia fidela (text de Grigore Pop, Dan Mihăescu şi Octavian Sava)
- Călătorie muzicală (text de Grigore Pop, Dan Mihăescu şi Octavian Sava)
Disc pentru manualul de limba română – clasa I (1979, Electrecord C.S. 0124) – LP
- Tudor Arghezi: Zdreanţă
Povestiri pentru copii (1986, Electrecord, EXE 0290) – LP
- Tudor Arghezi: Zdreanţă
Edmond Deda – Cheia succesului (1991, Electrecord ST-EDE 04043/04044) – 2 LP
Jurnalul Naţional – Poveşti de la Moş Nicolae (05.12.2008, Electrecord/Intercont/Jurnalul Naţional) – CD (Ediţie Specială – “Recurs la România”)
- Tudor Arghezi: Zdreanţă
Pentru acest articol au fost cercetate următoarele publicaţii
“Cerbul de aur, Braşov-România, 3-8 martie 1970 – 50 de Autografe”, de Aurel Crişan (Editura Litera, 1970)
“Parada muzicii uşoare” de Edmond Deda (Editura Muzicală a Uniunii Compozitorilor din România, 1968)
“Meridianele cântecului” de Daniela Caraman-Fotea (Editura Muzicală, 1989)
“ClubA – 42 de ani. Muzica tinereţii tale” de Doru Ionescu (Editura Casa de Pariuri Literare, 2011)
Ediţia de Colecţie a ziarului “Jurnalul Naţional” din 07.09.2007
AUTOR
MIRCEA NICOLAU
Felicitarile mele pentru aceasta excelenta prezentare a indragitei artiste plurivalente Anda Calugareanu, care a marcat muzica usoara romaneasca mai bine de doua decenii. Mihail ROLEA