Elven Bird – misterioasa voce pe care trebuie s-o asculți
Mi-amintesc destul de vag de Iulia Munteanu sau Iulia Em, tânăra solistă cu chitara din festivalurile de folk, cu toate că urmăresc de ani buni ceea ce se întâmplă la acest tip de evenimente. De loc din Întorsătura Buzăului, Iulia Munteanu, astăzi, Elven Bird, și-a început cariera muzicală cu chitara în festivaluri, la recomandarea profesorului său din facultatea pe care a urmat-o la Brașov. „Experiența concursurilor a fost benefică, e altceva să te formezi în cadrul acestor concursuri, a unor jurii.”, spune Iulia într-un interviu acordat emisiunii „Remix”, realizată de Doru Ionescu.
Fragilă și sensibilă, artista creează bucurii și revelații sonore cu orice ocazie muzicală. Induce o stare meditativă și de introspecție cum rar ai posibilitatea să simți azi din partea unui artist la noi. Inocența chipului completează vocea îngerească a simpaticei păsări cu glas intim. Cântă în engleză și în română cu aceeași lejeritate, iar arta îi este ridicată la rang ceresc de videoclipurile realizate de soțul ei, Daniel Munteanu, artist video. Despre completarea lor artistică de la un capăt la altul puteți observa în interviul celor doi din portretul realizat de Doru în emisiunea „Remix”.
Artista a colaborat în diferte formule, de duo, de trio, de cvartet. Dan Byron este unul dintre artiștii care a scris pentru Iulia Em, astăzi Elven Bird.
„The Japanese tree” este cel mai nou disc al cantautoarei lansat în 2021. „Albumul înglobează cântece instrumentate acustic și reprezintă un material discografic deosebit în peisajul muzical autohton, atât prin finețea interpretării vocale, cât și prin compozițiile originale, cu o paletă de diferite stări, dispuse precum capitolele unei povești de suflet, de păstrat și adus aminte în versuri cântate.”, scrie Infomusic.ro. În 2023, artista a urcat pe scena clubului „Point” din București pentru a-și promova albumul. Același site descrie astfel atmosfera: „Elven Bird a introdus publicul într-o lume în care oamenii sunt mai buni, în care vulnerabilitatea nu este slăbiciune, ci putere, iar fragilitatea poate fi folosită drept scut. A plimbat ascultătorii prin perioade mai de început, menționând călătoria de la cântece compuse în camera ei, „pe întuneric”, la albumele interpretate atât în fața prietenilor, cât și necunoscuților.”
Schimbarea numelui de scenă a venit dintr-o firească nevoie, așa cum spune cantautoarea în emisiunea „Remix”.
„Lucrul la al treilea album a reprezentat o schimbare interioară destul de mare și atunci am decis să-mi schimb și numele de scenă că nu mă mai regăseam în cel vechi. Am dorit să fiu autentică și sinceră din toate punctele de vedere. Mi-am dorit să existe un personaj care este și un simbol. Și acest personaj îmi dă o stare foarte bună pe scenă. Acest personaj se numeste Elven Bird. E o pasăre misterioasă ce își cântă muzica, celor care vor s-o asculte cu adevărat…”
Despre începuturile ei, Iulia spune cu gingășie: „Țin minte momentul în care am avut serbarea de la gradiniță, ăsta a fost primul meu spectacol, era în 1989.”
Pe Elven Bird n-o asculți oricum, oriunde. Nevoia de a atinge cerul cu inima te încurajează să o asculți. Elven Bird cântă o muzică de atmosferă, de stare, de mesaj. E un stil al ei pe care îl regăsești mai greu, spre deloc în marea învolburată a vocilor de azi care seamănă una cu alta. La ea mesajul are contur, linia melodică împletită cu vocea angelică alunecă în visare, în gânduri și meditații, orchestrația are stil, iar vocea, și zâmbet, și lacrimă, și candoare.
E un personaj în sine această Elven Bird, o lumină, un astru muzical. O reinventare continuă, o joacă, o simplitate elegantă, un copac înalt și gros. În muzica ei, găsești un amalgam de sunete. Elementele de indie folk, fingerstyle, muzică americană se combină cu influențe firești de blues, jazz, muzică clasică și stil asiatic. Mai mult, nu-și uită originile, căci pe albumul în limba română sunt și câteva prelucări folclorice din zona pe care o reprezintă.
Cântecul a fost inclus pe albumul de debut al artistei „Se plâng de mine îngerii” lansat în 2014, album ce conține 10 cântece – compoziții și prelucrari, cântece culese.
Un cântec de leagăn, compoziție, în stil acustic, inspirată de versurile Iuliei Hașdeu. Cântecul face parte de pe albumul în limba română „Se plâng de mine îngerii” lansat în anul 2013, București.
Discografia artistei:
Iulia Em – Eyes Closed – 2013 (cu melodii în limba engleză)
Iulia Em – Se plang de mine ingerii – 2014 (cu câteva extracții / interpretări dinspre folclor, acela vechi și autentic)
Elven Bird – „The Japanese Tree” – 2021
Am folosit ca surse de informare pentru acest articol canalul de Youtube al artistei, emisiunea „Remix”, Culturaladuba.ro, Infomusic.ro, TopRomanesc.ro.
Leave a Reply