Festivalul Mărțișor Dorohoian 2013 a strălucit prin vocile prezente în concurs

A XXX-a ediție a Festivalului Mărțișor Dorohoian s-a încheiat cu succes atât datorită recitalurilor, cât și concursului la care au participat foarte multe voci bune.

IMG_9742Dacă în anii trecuți, la festivalul din Dorohoi, participau mai mult copii și tineri din zona Moldovei și mai cu seamă din județele învecinate Botoșaniului, anul acesta, au fost și tineri din Medgida, Craiova, Prahova, așa cum se întâmpla pe la începuturile acestui festival, conform broșurii care cuprinde istoricul festivalului, lansată cu această ocazie.

Festivalul Mărțișor Dorohoian, comparat cu celebrele emisiuni tv datorită vocilor tinere

Nu au lipsit nici concurenții din Republica Moldova, care au impresionat din nou publicul și juriul. De altfel, unul dintre ei, respectiv Eugen Andrianov a câștigat trofeul festivalului. Tânărul se află la primul lui trofeu și a primit deja invitația din partea președintelui de juriu, Ionel Tudor, de a participa la Festivalul „George Grigoriu”.

„Mi-a plăcut foarte mult pentru că a cântat o piesă foarte cunoscută („Numai una”-v: George Coșbuc-n.n), dar într-o manieră proprie, cu multă personalitate și convingere”, a declarat Ionel Tudor despre câștigătorul trofeului din acest an. De altfel, tot el a precizat că aceasta a fost și departajarea între el și câștigătoarea locului I, Rodica Tudor din Prahova, o altă voce extrem de bună, deținătoarea trofeului Mamaia 2012.

Gestul Rodicăi din seara de gală, de a-și motiva prezența la festival a emoționat publicul din sală, care a cuprins-o cu multe aplauze. Tânăra a dedicat participarea ei la acest festival primului ei mentor, Șerban Georgescu, de la moartea căruia se împlinesc anul acesta, chiar pe data de 4 martie, 6 ani.

juriul pe scenaPrea multă muzică străină la un festival de muzică românească

Concursul, desfășurat doar într-o singură zi și a cuprins două categorii de vârstă, respectiv 11-15 ani și 16-29 de ani. La prima categorie au fost selectați să participe 11 concurenți, dar unul dintre ei s-a retras în ziua concursului, iar la a doua categorie, 19 tineri, însă duetul pregătit de tânăra Miruna Buză împreună cu colegul ei, Costinel Bălan, ambii din Botoșani, nu a mai avut loc din cauza retragerii din concurs a tinerei astfel că și aici, au rămas doar 18 concurenți.

„Nivelul de anul acesta al concurenților a fost foarte ridicat. Festivalul a crescut foarte mult, copiii sunt interesați să vină în număr foarte mare. Sunt voci foarte, foarte bune, prezente și la <<Vocea României>>, <<xFactor>>, festivalurile naționale care au luat trofee. Nivelul este extrem de ridicat și, vă spun sincer, ne-a fost foarte greu să face departajarea lor”

Totuși, Ionel Tudor a atras atenția asupra repertoriului, dat fiind faptul că tinerii sunt mai apropiați de muzica americană în detrimentul muzicii românești. Asta în condițiile în care regulamentul festivalului prevede obligativitatea ca tinerii să se prezinte în concurs cu o piesă românească. Dar, pentru că mulți concurenți au străbut sute de kilometri pentru a participa la festival, s-a recurs la acest compromis de a se cânta și din repertoriul internațional. Problema este că s-a cântat prea mult în alte limbi decât în limba română.

„În privința repertoriului, îmi fac o mea culpa, deoarece copii fiind  au fost mai liberi și s-au dus foarte mult pe muzica americană. I-am lăsat să cânte ce au știut ei mai bine, încălcând puțin regulamentul și în primul rând eu, dar am zis, dacă tot au venit de la asemenea distanțe, să nu le punem o piedică în desfășurarea actului artistic”.

Nivelul ridicat al concursului a fost remarcat și de Titus Andrei care, în seara de gală, a declarat pe scenă că vocile tinere prezente anul acesta în festival sunt superioare celor care participă de regulă la celebrele emisiuni preluate din străinătate, în ultimii doi ani, și în România.

Recitaluri la înălțime și în acest an

castigator trofeu
Eugen Andrianov din Florești- Republica Moldova

Recitalurile au fost gustate foarte mult de către publicul dorohoian. În prima seară a cântat Nelly Ciobanu care s-a dovedit într-o formă extraordinară. În ciuda rochiei lungi, extrem de elegantă, artista a dansat pe ritmurile energice ale pieselor sale, a coborât în scenă de câteva ori, a primit mărțișoare de la public și a comunicat permanent cu el. Recitalul moldovencei s-a încheiat cu celebra piesă „Hora din Moldova” pe care a cântat-o alături de câteva dintre concurentele prezente în festival. Tot sâmbătă, în recital, a mai cântat trupa din Republica Moldova, Folk Band, o formație de muzică instrumentală, foarte interesantă ca stil!

Duminică, a fost rândul lui Ovidiu Komornyik să-i încânte pe dorohoieni, dar, înainte de el, au încălzit atmosfera, fetele din trupa Olpions din Republica Moldova. Ovidiu a cântat alături de public succesele sale precum „Te-am trădat” cu care a început recitalul, „Ești mireasa vieții mele”, cu care a încheiat, piesă despre care a declarat că nu s-a așteptat să devină atât de repede imnul nunților, „Nu plânge, iubito” sau „Vreau să zbor”. Artistul și-a manifestat regretul că nu este alături de trupa sa OK Band, dar a ținut să precizeze că în ciuda acestui lucru, cântă cu negative pentru că „nu pot să vă mint pentru că m-aș minți pe mine”. Efortul de a cânta live circa o oră a fost destul de mare în condițiile în care Ovidiu a venit la Dorohoi răcit. Și cum artiștii mari fac față oricăror situații, nici Ovidiu nu a făcut excepție de la acest lucru! El le-a promis dorohoienilor că va reveni la Dorohoi cu OK Band de Zilele Orașului pentru că acestea au fost discuțiile cu primarul din localitate, care l-a și adus în recital acum.

Mai multe fotografii aici.

Autor: Ioana Matfeev

Share This:

Leave a Reply

One thought on “Festivalul Mărțișor Dorohoian 2013 a strălucit prin vocile prezente în concurs

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.