Festivalul „Trofeul tinereții” de la Amara, între diversitate și noutate

Festivalul „Trofeul Tinereții” de la Amara ajuns, anul acesta, la cea de-a 50 -a ediție, singurul eveniment de acest fel din țară fără vreo ediție întreruptă, și-a deschis porțile pentru publicul prezent într-un număr destul de mare la Grădina de vară a unei stațiuni care în ciuda încercărilor, reușite de altfel, de modernizare, păstrează ceva din aura trecutului.

Un sătuc de vacanță liniștit care îți plimbă gândul, vrând nevrînd, în timp ce îți  legeni pașii prin parcul cel mare și încă foarte bogat și verde,  spre forfota puternică din miez de vară din stațiunile de pe litoral. Aici există forfotă acum datorită, în mod special, evenimentului pentru care o echipa mare condusă cu responsabilitate de directoarea evenimentului, Larisa Mihai, pune tot sufletul.

La intrarea în grădina de vară, numai zâmbete și oameni detașați ca și când toți ar fi în vacanță aici. Un panou mare cu fotografii ale laureaților la edițiile precedente și artiști care au cântat la festival în recital.  Artiștii cu premii în trecut, invitați de organizatori pentru a cânta cu orchestra se întrec în a se fotografia în fața imensei galerii. O istorie muzicală în pragul scenei care găzduiește de 50 ani festivalul. La fel, oamenii simpli, reprezentanți ai presei, membri ai juriului, vedetele din recital, toți se opresc pentru un selfie ori o fotografie drept mărturie că au pășit  prin orașul care păstrează o adevărată istorie muzicală.

Aș descrie în două cuvinte seara întâi a festivalului ca una diversă. Și aseară, în timp ce pe scenă evoluau cei doi simpatici Adi Sînă și Aza (app, câștigătoarea trofeului în 2015 la festival!) am avut magica revelație că una din definițiile succesului la acest festival e tocmai această dorință de a răspunde unei palete de gusturi cât mai variate. Copiii, cei care iubesc muzica lui Adi Sînă, au ocazia minunată de a gusta ceva și din sublimul muzical adus de Oana Sîrbu acompaniată excepțional de orchestra condusă de Ionel Tudor. Și de a vedea și dincolo de generația lor muzicală. Publicul mai matur, care a prins și ediții mai vechi, dansează, cântă și se bucură extrem la ambele tipuri de recitaluri.  O doamnă din public, trecută de 40 de ani, a exclamat chiar imediat ce Oana Sîrbu a pășit pe scena frumosului eveniment, în fața orchestrei: „Ce drăguță e!”. Și abia apucase să cânte prima melodie, „Cântă și dansează”de la Virgil Popescu, abia reușise să salute publicul dornic s-o vadă, rămas pe scaunele din grădina de vară în ciuda orei târzii.

Sublim, un pic de regie „împrumutată” poate, vrând nevrând, și de la Teatrul Tănase unde Oana cântă frecvent, cu o orchestră ce a sunat impecabil, un suflet cu aripi lăsate peste public.  N-a lipsit „Te iubeam”, celebrul ei cântec, pe care l-a cântat într-un decor regizat desprins parcă dintr-o poveste cu prinți, una în care eu, una, mereu am situat-o pe suava și gingașa Oana, un soi de îngeraș-zână. A ales câteva cântece din repertoriul ei (mai amintim Dacă te-am mințit cândva, Lumea basmelor), dar și de la Stela Enache (o variantă un pic mai modernă a celebrului cântec Ani de liceu), Să nu uităm să iubim nicicând trandafirii dar și câteva piese spaniole, știut fiind faptul că artista are o plăcere pentru muzica aceasta. Și-a încheiat recitalul cu o rugăminte adresată celor rămași, deloc puțini, de a rămâne niște ascultători buni de muzică românească, dar și internațională. A sublinat însă. În mod special, românească.

La polul opus recitalului susținut de Oana Sârbu a fost cel al tinerilor Adi Sînă și Aza, cei doi cântând cu un band ce le aparține. De remarcat colajul de refrene dedicat istoriei muzicii românești, așa cum i-a spus chiar Adi Sână. E drept, multe din piesele selectate mai degrabă dintre cele lansate după anii 2000.  Dar energici, plini de viață, spontani, sinceri, deschiși, cei doi au reușit să-și termine recitalul cu publicul ridicat în picioare, cu un bis pe melodia celebră a trupei Akcent „Buchet de trandafiri”, relansată acum pentru formula în care cântă astăzi Adi Sînă.

Concursul din seara de joi, prima a festivalului, a fost dedicat secțiunii Amara Junior, nou introdusă în festival. Au participat 24 de copii și tineri la categoriile 7-9 ani, 10-12 ani și 13-15 ani. Copiii au ales să impresioneze juriul condus de Horia Moculescu din care au mai făcut parte Titus Andrei, Andreea Andrei, Viorel Gavrilă, Adrian Romcescu, Silvia Ionescu și Cristian Obrejan, cu melodii diverse.

S-au cântat de la Moculescu „Salcia” sau „Fântânile albastre”, de la Aura Urziceanu „Dor de viață”, de la Ovidiu Anton „Moment of silence” ( o interpretare feminină!), de la Al. Wilmany „De ar fi să vii” sau de la Marius Țeicu „O portocală”. Nu puțini dintre copiii participanți au ales să intre în concurs cu piese de factură etno, astfel că au fost ascultate celebrele teme „Constantine, Constantine”, „Mocirița” sau „România.

Câștigătorii secțiunii Amara Junior vor fi anunțați, vineri seară, în a doua zi de festival, în cadrul unei gale de premiere. Vor fi acordate circa zece premii copiilor participanți.

Mai trebuie adăugat că joi, în prima seară, au cântat într-un recital alături de orchestra condusă de Ionel Tudor, cinci dintre laureații edițiilor precedente. Alți cinci urmează vineri. Au urcat pe scenă, joi, Alina Matache, Lucia Dumitrescu, Daniela Răduică, Romeo Zaharia și Minodora Muntean, toți aceștia interpretând fiecare câte o melodie și vorbind despre  „Amara”.  Fiecare a primit câte o distincție din parte organizatorilor cu emblema festivalului. Sensibili,  emoționați, fericiți de această nouă ocazie de a călca pe scena care până la urmă le-a dat speranță și încredere într-un viitor muzical.

Festivalul continuă în seara aceasta cu gala de premiere a secțiunii Amara Junior, urmată de recitalurile susținute de Pepe, Cristina Vasiu, ambii foști laureați ai festivalului. Ambii cu câte o apariție într-un ziar al ediției din acest an împărțit tuturor celor prezenți.

Sâmbătă și duminică, urmează categoria de participanți tradițională festivalului, 16-26 ani, precum și alte recitaluri, despre care vom vorbi la momentul respectiv.

Joi festivalul a fost prezentat de Mihai Răzuș de la TVR. De altfel TVR transmite acest festival, serile de sâmbătă și duminică urmând a fi transmise în direct la TVR2.

Fotografii mai multe găsiți aici.

 

Share This:

Leave a Reply

2 comentarii la „Festivalul „Trofeul tinereții” de la Amara, între diversitate și noutate

  • 5 august 2017 la 11:17
    Permalink

    „TINERETE FARA BATRANETE si VIATA FARA DE MOARTE”- acesta este „crezul” festivalului de la Amara. Iubesc Amara, cu tot ce este in ea: OAMENII, PARCURILE, HOTELURILE si NU IN ULTIMUL RAND, GRADINA DE VARA, de acolo, unde s-au lansat odat’, nume mari ale scenei romanesti: EMILIA DITU, DANIEL IORDACHIOAIE, GABRIEL COTABITA etc etc si evident, „VESNICUL TANAR” PREZENTATOR OCTAVIAN URSULESCU! Sunt sigura ca GRADINA DE VARA, E NESCHIMBATA, chiar daca OAMENII S-AU SCHIMBAT! Si mai sunt sigura de ceva: OAMENII DIN AMARA, AU RAMAS LA FEL DE OSPITALIERI, CA ALTA DAT’! MERITATI SA FITI VIZITATI SI APLAUDATI, DE CAT MAI MULTI TURISTI! Amara va ramane UNA DIN IUBIRILE COPILARIEI MELE, pe care NU O VOI UITA, TOATA VIATA!

    Răspunde
  • 5 august 2017 la 21:19
    Permalink

    E cineva interesat să citească o carte fascinantă, cu date științifice uimitoare și cu o poveste șocantă nemaiauzită până acum, scrisă de un autor român, care se dorește a fi ecranizată?
    Detalii la adresa de e-mail:
    bdjionela@yahoo.com

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!