Florin Bogardo – Un artist de o mare sensibilitate

Acest articol nu ar fi fost realizat, fără ajutorul unor oameni deosebiţi care au colaborat cu Florin Bogardo.

Dorim să adresăm mulţumiri lui Marian Stere, realizator la Radio România Internaţional şi colaborator al Topului Românesc, pentru rândurile scrise şi pentru lista aproape completă a compoziţiilor lui Florin Bogardo.

Dorim să adresăm mulţumiri artiştilor Margareta Pâslaru şi Sergiu Cioiu pentru rândurile scrise.

Nu în ultimul rând, dorim să-i mulţumim doamnei care, vreme de patru decenii, a fost alături de Florin Bogardo – Stela Enache. Doamna Stela Enache ne-a pus la dispoziţie o serie de materiale inedite din arhiva personală a familiei Bogardo.

In 1971

Este foarte greu să scriu despre un muzician precum Florin Bogardo. Totuşi, sper să fac o sinteză aproape completă a carierei unuia dintre cei mai mari compozitori ai României din anii ’60, ’70 şi ’80.

Florin Bogardo a fost un artist complet. Compozitor, interpret, instrumentist, orchestrator, textier, regizor muzical.

Piese precum “Cum e oare?”, “Ora cântecului”, “Să nu uităm trandafirii”, “Un fluture şi o pasăre”, “Tu eşti primăvara mea”, “Balada pescăruşilor albaştri”, “Ani de liceu” şi multe altele au devenit mari succese ale muzicii româneşti.

Pe lângă creaţiile de muzică uşoară, Florin Bogardo a compus muzică simfonică, vocal-simfonică, de cameră, coruri, cântece pentru copii, muzică electronică. A realizat aranjamente şi orchestraţii de muzică uşoară românească şi internaţională.

Florin Amedeo Bogardo s-a născut la 16 august 1942, în Bucureşti. Părinţii săi, Oronzo (1903-1987) şi Elena Bogardo (1913-1966), originari din Drăgăşani, erau avocaţi.

Tatăl său era de origine italiană.

Florin Bogardo a fost botezat, în rit catolic, pe 10 ianuarie 1943, iar pe 19 mai 1953, a primit prima împărtăşanie la Catedrala Sfântul Iosif din Bucureşti.

La frageda vârstă de cinci ani, începe să ia lecţii de pian cu profesoara Cici Manta.

Aşa cum este scris în Ediţia de Colecţie a ziarului “Jurnalul Naţional”, dedicată marelui compozitor, în 1959, la doar 17 ani, Florin Bogardo compunea fantezii şi preludii pentru pian, lieduri, coruri, teme cu variaţiuni.

În perioada 1956-1960, urmat cursurile Liceului “Nicolae Bălcescu” din Bucureşti.

În vara anului 1961 este admis la Conservator după ce, cu un an înainte, nu fusese primit pentru simplul motiv că avea “origine nesănătoasă”. (Pentru cei care nu ştiu, în perioada comunistă, cei născuţi la oraş, ai căror familii avuseseră proprietăţi erau consideraţi oameni cu “origine nesănătoasă”).

Astfel, în perioada 1961-1967 urmează cursurile Conservatorului “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, secţia compoziţie, clasa prof. Anatol Vieru. Compozitorul a mai studiat cu: Dragoş Alexandrescu (teorie-solfegii), Tudor Ciortea (forme muzicale), Emilia Comişel (folclor), Octavian Lazăr Cosma (istoria muzicii), Gheorghe Dumitrescu (armonie), Victor Iuşceanu (teorie-solfegii), Myriam Marbe (contrapunct şi fugă), Aurel Stroe (orchestraţie), Ovidiu Varga (istoria muzicii).

În 1966, la doar 24 de ani, Florin Bogardo îşi pierde mama. Moartea mamei l-a marcat profund.

În perioada 1967 (imediat după absolvirea Conservatorului) – 1982, Florin Bogardo a fost angajat ca regizor muzical la Radioteleviziunea Română.

Debutează, ca textier şi compozitor, cu piesa “Un cântec pentru tine”, interpretată de Valentin Baciu. Piesa a fost difuzată pentru prima oară la Radio, pe 26 septembrie 1961.

Debutul oficial şi consacrarea definitivă în faţa publicului are loc în cadrul primei ediţii a Festivalului Naţional de Muzică Uşoară “Mamaia’63”. Piesa “Cum e oare?”, care a fost distinsă cu Premiul Uniunii Scriitorilor, devine un mare succes, în interpretarea inegalabilă a Margaretei Pâslaru.

Margareta Pâslaru şi Florin Bogardo au avut o colaborare de mare succes. Margareta Pâslaru a interpretat şi a scris textele pieselor de succes “Ca tine nu e nimeni” (1963) şi “Nu-i nimic” (1966), Florin Bogardo fiind primul compozitor care o solicitat-o ca textieră. Câţiva ani târziu, Margareta Pâslaru a mai lansat alte două piese semnate Florin Bogardo “Să nu uităm trandafirii” (1968) şi “Casa mea” (1976).

Începând cu 1963, Florin Bogardo figurează pe un număr foarte mare de albume colective (peste 60), apărute la casa de discuri “Electrecord”.

Începând cu 1963, Editura Muzicală îi publică majoritatea compoziţiilor de muzică uşoară.

În perioada 1963-1989 a apărut în peste 100 de emisiuni TV.

Din 1967, începând cu “Iubirea cea mare” îşi interpretează propriile compoziţii. Printre succesele sale de cantautor se numără: “Atunci când am venit pe lume”, “Eminescu ţie”, “Frumoaso cu ochi limpezi”, “Iertarea”, “Izvorul nopţii”, “Ora cântecului”, “Tablouri”, “Un om, o viaţă”, etc.

Multe din compoziţiile sale din perioada 1963-1976, au beneficiat de mai multe variante interpretative, printre care şi cele ale compozitorului.

În perioada 1963-1976 a compus piese care au fost interpretate de cei mai în vogă solişti ai momentului cum ar fi: Dorin Anastasiu, Aurelian Andreescu, Doina Badea, Valentin Baciu, Sergiu Cioiu, Mihai Dumbravă, Ruxandra Ghiaţă, Puica Igiroşanu, Mihaela Mihai, Horia Moculescu, Margareta Pâslaru, Smaranda Toscani, etc. 

În anii’60 şi prima parte a anilor‘70, Florin Bogardo a avut nişte colaborări de mare succes cu interpreţii Dorin Anastasiu (6 piese), Aurelian Andreescu (4 piese), Doina Badea (3 piese), Mihai Dumbravă (2 piese) şi Mihaela Mihai (6 piese).

Florin Bogardo a interpretat şi piese pe muzica altor compozitori precum Aurel Giroveanu, Remus Teodorescu şi Paul Urmuzescu.

Florin Bogardo a compus muzică pe versuri de Aurel Baranga, Geo Bogza, Lucian Blaga, Virgil Carianopol, Ioana Diaconescu, Mihai Dumbravă, Nicolae Dumitru, Ovidiu Dumitru, Mihai Eminescu, Madeleine Fortunescu, Eugen Frunză, Saşa Georgescu, Tania Lovinescu, Tedora Popa Mazilu, Ion Popa Argeşanu, Margareta Pâslaru, Marin Sorescu, Mihai Stănescu, Nicolae Tăutu, etc.

Ca textier, Florin Bogardo a scris versurile pieselor “Iubirea cea mare”, “Tablouri” (adaptare după Marin Sorescu), “Plop înfrânt”.

În 1968 devine membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

Tot în 1968 lansează unul dintre cele mai mari succese ale sale şi totodată o piesă de referinţă din muzica românească. “Să nu uităm trandafirii”. Piesa a fost lansată de Margareta Pâslaru şi, ulterior, preluată de un număr impresionant de interpreţi. Piesa a fost interpretată cu succes si de (]n ordine cronologică) Florin Bogardo, Mihaela Mihai, Marina Voica, Stela Enache. Există şi o variantă în limba franceză, interpretată de Sergiu  Cioiu şi o alta în limba spaniolă, interpretată tot de Margareta Pâslaru.

La Festivalului Naţional de Muzică Uşoară “Mamaia’71” (22-25 iulie 1971), Florin Bogardo o cunoaşte pe Stela Enache, cea care avea să-i fie alături timp de 38 de ani.

Cei doi s-au logodit pe 15 august 1971, iar pe 8 septembrie 1971 s-au căsătorit. Împreună au doi copii: Laura (n. 24.10.1976) şi Anton (n. 02.07.1979).

Din 1971, Florin Bogardo compune aproape în exclusivitate pentru Stela Enache.

Stela Enache si Florin Bogardo, in ziua casatoriei lor - 8 septembrie 1971
Stela Enache si Florin Bogardo, in ziua casatoriei lor

Stela Enache – Florin Bogardo a fost unul dintre cele mai de succes şi longevive cupluri din muzica românească. Colaborarea lor a rezultat în 76 de piese.

Dintre acestea amintim succesele (în ordine alfabetică): “Ani de liceu”, “Apari iubire”, “Balada pescăruşilor albaştrii”, “Ca un tren ne pare viaţa”, “Catrene”, “Cândva, o luntre albă”, “Ce-ngâna vântul pe viori”, “Ce simţi când eşti îndrăgostit”, “Cum pot să te conving şi ce să fac”, “Dansul e ca o vrajă”, “Dăruieşte-mi acest ceas de iubire”, “Dimineţile mele”, “Dorul, flacără nebună”, “E o poveste de amor”, “Extemporal la dirigenţie”, “Hai, vino şi stai lângă mine”, “În numele iubirii”, “Îndrăgostiţii lumii”, “Întâia oară”, “Întrebare, întrebare”, “La steaua”, “N-ai să mă poţi uita”, “Printr-un sărut”, “Să pot”, “Trandafirul”, “Vino-n codru, la izvor”, “Vraja sărutului”, etc.

În perioada 1976-1992 a compus muzica pentru 10 filme artistice, cele mai cunoscute fiind “Declaraţie de dragoste(1985), “Liceeni” (1986) şi “Extemporal la dirigenţie” (1988).

Florin Bogardo trecut în cartea “Parada muzicii uşoare”, scrisă de Edmond Deda (Editura Muzicală a Uniunii Compozitorilor din România, Bucureşti), care a apărut pe piaţă la începutul anului 1968. A mai fost trecut în cărţile: “Meridianele cântecului” (Editura Muzicală, martie 1989), scrisă de muzicologul Daniela Caraman Fotea, Mică enciclopedie muzicală (Editura Aius – Craiova, 1997) scrisă de Iosif Sava şi Luminiţa Vartolomei,Alternative Pop-Dance” (Editura Humanitas Educaţional, 05 februarie 2004), scrisă de Titus Andrei şi Daniela Caraman Fotea.

La începutul anilor ’90, Florin Bogardo se retrage din lumea artistică.

Stela Enache si Florin Bogardo
Stela Enache si Florin Bogardo

În perioada 1990-1992, în interpretarea Stelei Enache, compozitorul a mai lansat piese precum “Învaţă-ne, Doamne, iubirea” (1990), “Rugăciune” (1990) (ambele Premiate de Uniunea Compozitorilor), “Ca un tren ne pare viaţa” (1990), “Care din noi?” (1991),

Ultima sa participare la o competiţie de muzică uşoară a fost în mai 1992, la concursul TV “3 din 10 pentru un Show”, cu piesa “E o poveste de amor”, interpretată de Stela Enache.

 

Pe 3 iunie 2008, un incendiu care i-a afectat locuinţa, l-a marcat profund.

Ultimul interviu radio, acordat de Florin Bogardo, a avut loc în toamna anului 2008, cu prilejul lansării albumului de colecţie “80 de ani de muzică în 80 de melodii” (4 CD-uri), editat de Radio România. Colecţia a fost lansată cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la înfiinţarea Radio România. Dintre cele 80 de melodii selecţionate, Florin Bogardo a ocupat locul 1 cu piesa “Tu eşti primăvara mea”, interpretată de Aurelian Andreescu.

Pe 15 august 2009, cu o zi înainte de a împlini 67 de ani, Florin Bogardo ne-a părăsit prematur. Compozitorul suferea de câţiva ani de probleme cardiace. A fost înmormântat pe 17 august 2009, la Cimitirul Bellu Catolic.

O serie de materiale cu şi despre Florin Bogardo, puteţi găsi la Pagina Oficială Facebook a artistului.

Mai jos puteţi citi gânduri despre Florin Bogardo scrise de Margareta Pâslaru, Sergiu Cioiu şi Marian Stere.

Margareta Pâslaru

“Unicitatea personalităţii sale rămâne un etalon al rafinamentului muzical, nu doar pentru

specialişti. Fineţea armonică pe care ascultătorii o percepeau cu emoţia propriilor trăiri,

dezvăluia şi o viziune aparte, asupra iubirii; profunzime rar întâlnită la tineri artişti.

Prin creaţiile sale, Florin Bogardo a elevat standardul muzicii aşa zis ‘uşoare’ la rang de ARTĂ.

Almanahul Femeii 1965 – Const. Sârbu: “La primul festival de muzică uşoară românească de la Mamaia, de pildă, Margareta şi-a asumat răspunderea prezentării primului cântec al celui mai tânăr compozitor – “Cum e oare? “, de Florin Bogardo. Rezultatul a fost pe măsura aşteptărilor. Cântecul “a prins”, iar interpreta şi-a mai adăugat la palmares un nou succes.”

Sergiu Cioiu

“Trecerea în nefiinţă a unuia dintre cei mai talentaţi, sensibili, cultivaţi şi proflifici compozitori, în persoana distinsului, delicatului Bogardo, mă umple de o imensă şi iremediabilă tristeţe. Un foarte mare talent, un excelent melodist, un inspirat orchestrator, armonist excepţional şi un nepreţuit maestru de sunet întrutot devotat creaţiei muzicale.
Întodeauna am avut un gând ales şi o mare admiraţie pentru Florin Bogardo. Refuz a crede ca nu mai este printre noi !
Revăd privirea-i caldă, uşor melancolică, aerul plutitor şi enigmatic, imagine a unui personaj romantic, parcă desprins din paginile unui roman din literatură antebelică.
Prezenţa lui, ca interpret al propriilor sale compoziţii, facea bine aşa zisei muzici uşoare româneşti, multă vreme sub influenţa tangourilor argentiniene de altă dată, apoi a standardurilor americane sau a hit-urilor italieneşti San-Remiste.
Bogardo s-a apropiat de poezie, a avut simţirea şi dăruirea poetică. Cântecele sale sunt muzică şi poezie fără sa fie folk şi fără acea superficialitate pe care o aduc în ureche şlagărelele cu texte potrivite doar ca să rimeze şi să respecte ritmul dorit.
N-am putut rezista şi am ales două din cele mai cunoscute cântece ale cantautorului spre a le interpreta în franceză. Cu unul dintre ele, am participat la unul din festivalurile francofone din Belgia, la Spa. Romulus Vulpescu a echivalat în franceză “Tablourile” lui Marin Sorescu, pentru muzica lui Florin Bogardo. Celălalt cântec este varianta franţuzească a emblematicului “Să nu uităm trandafirii” – “N’oublions pas les roses”
Nu stiu dacă “Iubirea cea mare” în interpretarea lui Aurelian Andreescu, a fost primul cântec de autor-compozitor al creatorului atâtor cântece de iubire.
Am dorit să dedic “Pescăruşului albastru”, câteva rânduri, plecând de la acest prim cântec pe care l-am auzit în foarte multe interpretări din ’64 şi până astăzi.

Prea multe dovezi de virtute,
vrute şi-avute într-o singură zi
Adesea, în loc să convingă
Pot lesne să stingă
văpaia inimii.
S-alunge iubirea cea mare
Chiar şi-o boare,
ar putea…
De-ajuns s-o găsesc-obosită,
Plictisită,
în clipa grea.
Refren:
Iubirea se cere păzită
de oarba ispită, de fumul rebel;
păzită. cu zel ,
cu săbii de-oţel
şi de Ea şi de El
La fel !

Într-o bună zi, prin vara lui ’64, ajungând pe litoralul românesc spre a da curs unui contract ce viza un spectacol estival la unul din barurile deschise pentru a distra turiştii, întâlnesc muzicanţii cu care urma să repet. Înainte de a începe, în timp ce-mi aranjam notele cu textele şi cântecele pe care trebuia să le cant, orchestra repeta programul lor pentru dans. Pianistul, un tip simpatic, era şi vocalist; tocmai începuse să cânte…. Iubirea se cere păzită….   pianistul se numea Lambertini, Bebe Lambertini, cântecul, “Iubirea cea mare“, compozitorul cântecului,  Florin Bogardo .

Am ascultat acest cantec de sute de ori, se cânta în mai toate barurile ….Iubirea se cere păzită de oarba ispită, de fumul rebel, păzità cu zel
Cântecul era melodios, amplu cu armonii bogate şi punea bine în valoare vocea cântareţului.
Ascultând cântecul mă gandeam: Chiar dacă nu se păzeşte cu zel, iubirea, poate ar trebui ferită de tentaţiile care o pot ucide. Dar cine poate fi atât de imun, atât de brav, atât de zelos ?…
Chiar dacă oamenii, atât Ea cât şi El, nu sunt atât de consecvenţi în a păstra sau a păzi o iubire unică, cântecul rămâne:  iubirea se cere păzită…  cântecul se cere fredonat…
Acesta a fost primul contact cu un univers muzical care mi s-a părut că trece rampa cu brio: BOGARDO…. Iubirea cea mare.
Sunt peste 200, poate chiar 300 de cântece semnate Florin Bogardo, multe dintre ele circulă în memoria colectivă a românilor din generaţia mea: Balada pescăruşilor albaştrii, Frumoaso cu ochi limpezi, Dacă iubeşti fără să speri, Tu eşti primăvara mea, Un fluture şi-o pasăre, Aştept o clipă rară, Ochiul tău iubit, La steaua, Plop infrânt, Tu aprinsă stea, Definiţie, Ceramică, Tablourile, Onor soarelui, Un vis romantic, Taci, Vraja sărutului,  Iertarea,  Dimineţile mele, Ani de liceu, Să nu uităm trandafirii,  Cum e oare ? Iubirea cea mare, şi multe, multe şi frumoase, altele.
DOCTORE
, de data asta n-ai putut face nimic, cu toate că pacientul se plângea de ceva mortal în regiunea fiinţei sale… El a plecat cu Tablourile vieţii sale, să cânte uşor, nuanţat, catifelat, melodii noi cu armonii surprinzătoare şi bogate. Noi am rămas să îi fredonăm melodiile pe care le ştiam…  Sper, şi ar fi drept, ca aceste cântece să aibe loc în acele <playlist> ale tuturor posturilor de radio care difuzează şi MUZICĂ…”

Marian Stere

“Atât cât l-am cunoscut, pot spune că pe Florin Bogardo îl pot compara, într-o anumită măsură, cu unul – ori mai multe – dintre personajele masculine din piesele lui Mihail Sebastian. Dacă îmi îndrept gândul către „Jocul de-a vacanţa”, are acel farmec deosebit al lui Ştefan Valeriu („un om cumsecade”). Retras în studiile, cărţile, visurile şi idealurile sale, poate avea trăsăturile profesorului Marin Miroiu (cel care a găsit „Steaua fără nume”). Ori, pentru că iubea călătoriile în timp, fără să se regăsească prea bine în propriul prezent, l-aş vedea la masa de lucru, într-un perpetuu studiu, aşa cum îl privesc cu ochii minţii pe conferenţiarul universitar Alexandru Andronic din „Ultima oră”. Toţi trei, Valeriu, Miroiu şi Andronic, au câteva puncte comune (sensibilitatea, pasiunea de a citi, analiza interioară) dar cel mai important dintre ele, cel pe care l-am găsit şi la Florin Bogardo, este o aprigă tendinţă de a evada dintr-un cotidian banal, de a putea arăta celor din jur frumuseţea absolută a unei pietre…

Ştefan Valeriu: „… Totdeauna lângă un pom m-am simţit puţin umilit. Nemişcarea lui…”

Florin Bogardo a rezonat în această idee, aducând în atenţia publicului, prin versurile sale („Plop înfrânt”) sau prin ale altor minunaţi poeţi, lumea înconjurătoare pe care, din grabă sau neatenţie, nu avem timp s-o vedem („Un fluture şi-o pasăre” sau „Cândva arborii aveau ochi”). A avut un adevărat cult pentru frumuseţea florilor („Să nu uităm trandafirii”, „Trandafirul”, „O floare albă”, „Flori de câmp”), a Soarelui („Ca soarele, ca floarea”, „Soare, bună dimineaţa”, „Soare, soare, numai soare”, „Onor soarelui”, „Samba soarelui”), ori a poeziei eminesciene („Eminescu, ţie”, „La steaua”, „Rugăciune”, „Vino-n codru la izvor”, „Dacă iubeşti fără să speri”, „Dintre sute de catarge”). Când scriu aceste rânduri, îmi amintesc de studiul filologic al creaţiei lui Mihai Eminescu, atunci când poezia sa era împărţită, clasificată, stratificată în aşa-zise „motive”: cel al teiului, motivul lunii, al florii albastre, al lacului… Şi îmi mai amintesc de faptul că toate aceste împărţiri mie mi se păreau nişte aiureli. Mă gândeam… „Ce şi-o fi zis Eminescu? La <<motivul teiului>> am prea puţine poezii. Hai să mai scriu una…!”. Iată cum şi la Florin Bogardo se poate contura o stare de fapt similară, pentru că şi în creaţia sa întâlnim câteva „motive”: cel VEGETAL – FLORAL, cel SOLAR, dar şi cel SELENAR („Luna pământeană”, „Luna”, „Fără lună, fără stele”, „Tu şi luna”), cel al ANOTIMPURILOR şi al IUBIRII (sunt atât de multe…) , al OMULUI şi al VIEŢII („Orice om”, „Un om, o viaţă”, „Ca un tren ne pare viaţa”) şi categorisirea poate continua… Dar sunt absolut convins că toate cântecele au apărut pentru că A TREBUIT, pentru că AU SOSIT ÎN CLIPA DIVINĂ DE INSPIRAŢIE.

Alexandru Andronic: „Nu ne potrivim deloc. Eu sunt un om paşnic, aşezat, doritor de linişte… […]… duc o viaţă retrasă, singuratecă, sunt absorbit de lucrările mele…”

Tocmai acest aspect mi-a atras atenţia în mod deosebit la OMUL Florin Bogardo. Sigur că citatul de mai sus este rostit de personaj în contexte diferite, dar esenţa răzbate în gândul meu ca atunci când rostogolesc intre palme o frunză proaspătă de izmă: Citadela sa a fost FAMILIA: cei doi copii, Laura şi Anton, care şi astăzi poartă în ADN sublimul său BUN-SIMŢ şi sensibila sa parteneră de viaţă şi de cântec, mult mai „terestra” Doamnă Stela Enache, mai exact Steriana Aurelia Bogardo. Spun „terestră” pentru că Stela este un om mult mai practic sau… mai exact, pragmatic. Dacă o veţi asculta povestind, vă va spune că l-a adorat în tăcere pe Florin, că l-a întâlnit de nenumărate ori în studiourile de înregistrări de la Radio, dar şi că drumurile lor nu s-ar fi unit niciodată dacă n-ar fi dezvăluit această flacără Maestrului George Grigoriu. Restul e istorie…

În anii în care eu începusem să macin între pietrele sufletului dorinţa de a cânta, se ajungea destul de greu la Florin Bogardo. Ştiam şi eram foarte conştient că piesele sale nu sunt pentru oricine. Sunt mulţi cei care au vrut să-i cânte bijuteriile, dar sunt puţini cei care au reuşit. Iniţial, mi-a făcut „intrarea” cu „surle şi trâmbiţe”, regretatul compozitor Dan Stoian. Dar sincer, ştiind că nu sunt chiar un geniu în ale cântatului, m-am speriat. M-am complexat şi mai şi. Abia după 1993, când reuşisem să ajung pe cea mai înaltă treaptă a podiumului Festivalului „Aurelian Andreescu” (la prima ediţie), am îndrăznit să abordez două partituri pe care astăzi le privesc şi îmi fac cruce: „Doamne, ce copil inconştient am fost !”. M-am apropiat cu acel curaj pe care l-a avut Scufiţa Roşie în faţa lupului, de „Tu eşti primăvara mea” şi de „Un fluture, o pasăre”. Am făcut înregistrările şi, mândru de isprava mea, le-am prezentat compozitorului. M-a privit cu îngăduinţă, cu o licărire paternă în ochi şi cu un zâmbet protector şi mi-a spus: „E bine, dar se putea şi mai bine”. Din acel moment, am refuzat categoric să mai ofer spre difuzare acele înregistrări. De aceea cred, le-am şi rătăcit. Mai bine ! Privind acum, la vârsta la care mulţi sunt maturi (eu, nu) – la 43 de ani, către acele vremuri, spun… cum zic mereu:

„Astea s-au întâmplat într-o altă viaţă !!!”

Doamne, cât de multe am de spus… Am să vă mai spun că am fost uimit de felul în care acest minunat OM a reuşit să ne farmece pe toţi. Avea o alură de artist de cinema, mai ales de „june prim” – acesta era un termen la modă. Florin Bogardo era un bărbat superb, cu un glas profund masculin – dar cu inflexiuni de catifea, UNIC în peisajul muzicii noastre. Nimeni nu l-a putut imita, nimeni nu l-a putut egala, nimeni nu l-a putut întrece. Bogardo era şi rămâne Bogardo !

Bravo Stela, ai gusturi alese !!! Dacă vreţi să aveţi un moment de PACE, de LINIŞTE, ascultaţi-le cântecele !

Totuşi, va trebui să închei. Într-o primă fază, mă voi folosi de cuvintele Dragului nostru Florin, dintr-un interviu publicat în volumul semnat de Mircea M. Ştefănescu, în anul 1972, „Telerecording XX”, la Editura Muzicală a Uniunii Compozitorilor:

Florin Bogardo: „… sunt aici marile frumuseţi, ca şi marile adevăruri, pe care trebuie să le transmitem o dată cu semnătura notată în dreptul unui cântec”.

Aţi observat că mai toate piesele sale sunt atât de filigranate, încât par, fiecare în parte, o RUGĂCIUNE ? În loc de încheiere:

Marin Miroiu: „ Poate că acolo, tot ce aici e greoi şi apăsător devine uşor, tot ce aici e întunecat şi opac devine luminos şi transparent. Tot ce încercăm fără să izbutim nici pe jumătate – gesturile noastre zadarnice, visurile noastre căzute – tot ce am fi vrut să cutezăm şi n-am cutezat, să iubim şi n-am iubit, tot, tot, se împlineşte, se simplifică, se împarte”.

AŞA ÎL VĂD EU PE FLORIN BOGARDO…”

Mai jos puteţi citi o listă cu Muzica de film, Premiile, Discografia şi Creaţia lui Florin Bogardo.

Muzică de film

Bunicul şi doi delicvenţi minori (22.11.1976), regia: Maria Callas – Dinescu
Ora Zero (01.10.1979), regia: Nicolae Corjos
Bună seara, Irina! (16.06.1980), regia: Tudor Mărăscu
Alo, aterizează străbunica! (29.06.1981), regia: Nicolae Corjos
Pădurea nebună (11.01.1982), regia: Nicolae Corjos
Raliul (10.12.1984), regia: Mircea Drăgan
Declaraţie de dragoste (10.06.1985), regia: Nicolae Corjos
Liceenii (27.10.1986), regia: Nicolae Corjos
Extemporal la dirigenţie (08.02.1988), regia: Nicolae Corjos
Telefonul (24.08.1992), regia: Elisabeta Bostan

Premii şi Distincţii

1971 – Laureat al referendumului “Săptămâna Top 1971”, realizat de publicaţia “Săptămâna Culturală a Capitalei.

1974 – Medalie decernată cu prilejul celei de-a XXX-a aniversări a Zilei Armatei Române.

1979 – Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România pentru piesele “Dansul e ca o vrajă” şi “Ţară de ziuă, ţară de vreme”.

1981 – Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România pentru piesa “Orice om”.

1982 – Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România pentru piesa “Ce simţi când eşti îndrăgostit”.

1986 – Premiul ACIN pentru coloana sonoră a filmului “Liceenii” (regia: Nicolae Corjos).

1987 – Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România “În numele iubirii”.

1990 – Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România pentru piesele “Învaţă-ne, Doamne, iubirea” şi “Rugăciune.

2000 – Ordinul Naţional pentru Merit, în grad de Cavaler, acordat pe 1 decembrie 2000, de Preşedintele României, Emil Constantinescu. (Decretul nr. 524 din 1 decembrie 2000, publicat în Monitorul Oficial nr. 666/16 decembrie 2000).

2003 –  Premiu de excelenţă în cadrul Festivalului Naţional de Muzică Uşoară “Mamaia 2003”.

2004 – Municipiul Bucureşti, Primăria sectorului 2 îi acordăPremiul pentru ARTA MUZICALĂ şi contribuţia deosebită adusă îmbogăţirii patrimoniului muzical românesc.

2008 – Proiectul “80 de ani de muzică în 80 de melodii” – Locul I cu piesa “Tu eşti primăvara mea” (t: Ioana Diaconescu; i: Aurelian Andreescu).

2010 – Diplomă şi Plachetă din partea organizatorilor Festivalului Naţional de Muzică Uşoară “Mamaia 2010”, pentru contribuţia adusă muzicii româneşti pe scena Festivalului de la Mamaia. Distincţie acordată post-mortem.

2011 – Trofeul de Excelenţă Electrecord în cadrul “Galei Premiilor de Excelenţă Electrecord 2011”. Distincţie acordată post-mortem.

Participări la Festivaluri şi Concursuri Naţionale

Festivalul Naţional de Muzică Uşoară de la Mamaia

Mamaia’63 (25 – 29 august 1963)

“Cum e oare?” (t: Madeleine Fortunescu; i: Margareta Pâslaru / Gigi Marga) – Premiul Uniunii Scriitorilor

Mamaia’64 (14 – 17 iulie 1964)

“Inima” (t: Eugen Mirea; i: Doina Badea / Nicolae Niţescu)

Mamaia’66 (08 – 14 august 1966)

“Fără lună, fără stele” (t: Mihai Dumbravă; i: Mihai Dumbravă)

Mamaia’69 (25 – 27 iulie 1969)

Secţiunea “Lucrări create şi difuzate în perioada aprilie 1968 – aprilie 1969

“Ora cântecului” (t: Ioana Diaconescu; i: Mihaela Mihai) – Premiul II

“Să nu uităm să iubim trandafirii” (t: Ovidiu Dumitru; i: Margareta Pâslaru) – Premiul II

Secţiunea “Interpretare”

Dorin Anastasiu Premiul I pentru “Plop frânt” (m: & t: Florin Bogardo)

Gabriela Teodorescu Menţiune pentru “Iubirea cea mare” (m: & t: Florin Bogardo)

Mamaia’71 (22 – 25 iulie 1971)

“Eminescu, ţie” (t: Ioana Diaconescu; i: Florin Bogardo)

Mamaia’72 (25 – 30 iulie 1972)

“Un fluture şi o pasăre” (t: Ioana Diaconescu; i: Aurelian Andreescu / Stela Enache) – Premiul III

Mamaia’73 (17 – 22 iulie 1973)

“Tu eşti primăvara mea” (t: Ioana Diaconescu; i: Aurelian Andreescu / Mihaela Mihai) – Menţiune a Consiliului Culturii şi Educaţiei

Mamaia’74 (24 – 28 iulie 1974)

“Ochiul tău iubit” (t: Mihai Eminescu; i: Stela Enache / Mihai Constantinescu) – Menţiune

Mamaia’75 (21 – 27 iulie 1975)

“Flori de câmp” (t: Tania Lovinescu; i: Stela Enache / Angela Similea)

Mamaia’76 (26 – 31 iulie 1976)

“Casa mea” (t: Alexandru Mandy; i: Sergiu Cioiu / Margareta Pâslaru)

“Definiţie” (t: Saşa Georgescu; i: Aurelian Andreescu / Angela Ciochină) – Premiul III

Concursul Naţional de Creaţie de Muzică Uşoară – Bucureşti’70 (22 decembrie 1970)

“Iertarea” (t: Ioana Diaconescu; i: Florin Bogardo) – Premiul III


Festivalul “Melodiile Anului” (Bucureşti)

Melodii’81 (29 ianuarie – 02 februarie 1982)

“Cântec despre ţara mea” (t: Tania Lovinescu) – i: Stela Enache

Melodii’82 (25 februarie – 02 martie 1983)

Secţiunea “Din melodiile anului 1982”

“Întâia oară” (t: Madelaine Fortunescu; i: Puiu Faur). Piesă lansată de Stela Enache dar intepretată în cadrul Festivalului de către Puiu Faur, deoarece interpreta se afla într-un turneu peste hotare.

Melodii’83 (06 – 11 martie 1984)

Secţiunea “Piese lansate în 1983”

“Ca soarele, ca floarea” (t: Virgil Carianopol; i: Stela Enache)

“Trandafirul” (t: Ovidiu Dumitru: i: Stela Enache)

Concursul Cântecului Politic pentru Tineret (Bucureşti)

Ediţia 1981 (27 – 29.11.1981)

“Cântec pentru ţara mea” (m: Florin Bogardo; t: Tania Lovinescu) – Premiul II

Festivalul Cântecului Ostăşesc (Bucureşti)

Ediţia I (16 – 22 octombrie 1972 )

“Iubirea mea, pământul românesc” (t: Nicolae Tăutu; i: Stela Enache) – Premiul I

Ediţia II (01 – 10 octombrie 1974)

“Onor soarelui” (t: Dan Mutaşcu; i: Stela Enache) – Premiul Uniunii Compozitorilor

Festivalul Naţional Cântarea României

1979

“La steaua” (t: Mihai Eminescu; i: Stela Enache & Florin Bogardo) – Premiul I

1981

“Ţară de ziuă, ţară de vreme” (t: Eugen Frunză; i: Stela Enache & Florin Bogardo) – Premiul I

1985

“Pace pe pamânt, oamenilor” (t: Ion Popa Argeşanu; i: Stela Enache & Florin Bogardo) – Laureat

“Să pot” (t: Saşa Georgescu; i: Stela Enache & Florin Bogardo) – Laureat

1987

“Ani de liceu” (t: Saşa Georgescu; i: Stela Enache & Florin Bogardo) – Laureat

Concursul TV “3 din 10” pentru un Show (mai 1992)

“E o poveste de amor” (t: Madeleine Fortunescu; i: Stela Enache)

 

ALBUME DE AUTOR

Florin Bogardo (1969, Electrecord, EDC 10.105) – EP

 1. Ora cântecului (Florin Bogardo/Ioana Diaconescu)
 2. Izvorul nopţii (Florin Bogardo/Lucian Blaga)
 3. Să nu uităm trandafirii (Florin Bogardo/Ovidiu Dumitru)
 4. Tablouri (Florin Bogardo/Florin Bogardo, după Marin Sorescu)

Voce: Florin Bogardo

Stela Enache – Melodii de Florin Bogardo (1973, Electrecord, 45 EDC 10.311) – EP

 1. Apari iubire (Florin Bogardo/Ioana Diaconescu)
 2. O floare albă (Florin Bogardo/Ioana Diaconescu)
 3. Ceas de taină (Florin Bogardo/Ioana Diaconescu)
 4. Cândva, o luntre albă (Florin Bogardo/Ioana Diaconescu)

Florin Bogardo (1974, Electrecord, EDC 10.386) – EP

 1. Primul vals (Florin Bogardo/Ioana Diaconescu)
 2. Adevărul (Florin Bogardo/Ioana Diaconescu)
 3. O, te-am iubit (Florin Bogardo/Mihail Steriade)
 4. Absenţa (Florin Bogardo/Marin Sorescu)

Voce: Florin Bogardo

Stela Enache & Florin Bogardo Melodii de Florin Bogardo (1976, EDC 10.463) – Single

 1. Când amintirile (Florin Bogardo/Mihai Eminescu)
 2. Cei ce iubesc (Florin Bogardo/Tania Lovinescu)

Voce: Stela Enache & Florin Bogardo

Stela Enache & Florin Bogardo Un simbol al iubirii (1983, Electrecord, ST-EDE 02212) – LP

 1. Un simbol al iubirii (Florin Bogardo/Madeleine Fortunescu, Mihai Dumbravă, Ioana Diaconescu, Lucian Blaga, Tania Lovinescu, Ovidiu Dumitru)
 2. Ce simţi când eşti îndrăgostit (Florin Bogardo/Mihai Stănescu)
 3. Întâia oară (Florin Bogardo/Madeleine Fortunescu)
 4. Mă uit la tine, toamnă (Florin Bogardo/Florenţa Albu)
 5. Apa vieţii (Florin Bogardo/Zaharia Stancu)
 6. De câte ori eşti lângă mine (Florin Bogardo/Mihai Stănescu)
 7. Orice om (Florin Bogardo/Virgil Carianopol)
 8. În casa foşnetului mut (Florin Bogardo/Mihai Stănescu)
 9. Aştept o clipă rară (Florin Bogardo/Mihai Stănescu)
 10. La steaua (Florin Bogardo/Mihai Eminescu)

Melodii din filme (1986, Electrecord, ST 45-EDC-10792) – Single

 1. Tema muzicală din filmul “Declaraţie de dragoste” (Florin Bogardo)
 2. Ani de liceu (Florin Bogardo/Saşa Georgescu) – duet Stela Enache & Florin Bogardo

Extemporal la dirigenţie cu…Stela Enache (1988, Electrecord, ST-EDE 03438) – LP & Casetă Audio

 1. Extemporal la dirigenţie (Florin Bogardo/Saşa Georgescu)
 2. Iubire, cine eşti? (Florin Bogardo/Teodora Popa Mazilu)
 3. Vraja sărutului (Florin Bogardo/Teodora Popa Mazilu)
 4. În numele iubirii (Florin Bogardo/Teodora Popa Mazilu)
 5. Dimineţile mele (Florin Bogardo/Teodora Popa Mazilu)
 6. Cum pot să te conving şi ce să fac? (Florin Bogardo/Teodora Popa Mazilu)
 7. Soare, bună dimineaţa (Florin Bogardo/Teodora Popa Mazilu)
 8. Cum plouă azi peste iubirea noastră (Florin Bogardo/Teodora Popa Mazilu)
 9. Trandafirul (Florin Bogardo/Ovidiu Dumitru)

Bonus pe casetă audio:

 1. Întrebare, întrebare (Florin Bogardo/Saşa Georgescu)
 2. Catrene (Florin Bogardo/Mihai Eminescu)
 3. Vino-n codru, la izvor (Florin Bogardo/Mihai Eminescu)
 4. N-ai să mă poţi uita (Florin Bogardo/Saşa Georgescu)

Melodii de Florin Bogardo, interpretate de Stela Enache (1997, Electrecord STC 001231) – Casetă audio

 1. Un miracol împlinit (Florin Bogardo/Madeleine Fortunescu, Mihai Stănescu, Ovidiu Dumitru, Saşa Georgescu, Tania Lovinescu)
 2. Ani de liceu (Florin Bogardo/Saşa Georgescu)
 3. Dăruieşte-mi acest cea de iubire (Florin Bogardo/Teodora Popa Mazilu)
 4. Ca un tren ne pare viaţa (Florin Bogardo/Vali Mocanu)
 5. Învaţă-ne, Doamne, iubirea (Florin Bogardo/Florin Bogardo)
 6. Balada pescăruşilor albaştri (Florin Bogardo/Teodora Popa Mazilu)
 7. E o poveste de amor (Florin Bogardo/Madeleine Fortunescu)
 8. Nu, n-am uitat (Florin Bogardo/Teodora Popa Mazilu)
 9. Care din noi… (Florin Bogardo/Teodora Popa Mazilu)
 10. Apari, iubire (Florin BogardoIoana Diaconescu) – remix
 11. Rugăciune (Florin Bogardo/Mihai Eminescu)

The Best Romanian Collection (2005, C.D.S. Music NC 005) – 10 CD

CD Florin Bogardo

 1. Cum e oare? (Florin Bogardo/Madeleine Fortunescu/Margareta Pâslaru)
 2. Iubirea cea mare (Florin Bogardo/Florin Bogardo/Aurelian Andreescu)
 3. Întâia oară (Florin Bogardo/ Madeleine Fortunescu/Stela Enache)
 4. Izvorul nopţii (Florin Bogardo/Lucian Blaga/Florin Bogardo)
 5. Ani de liceu (Florin Bogardo/Saşa Georgescu/Stela Enache)
 6. Tablouri (Florin Bogardo/Marin Sorescu/Florin Bogardo)
 7. Ora cântecului (Florin Bogardo/Ioana Diaconescu/Mihaela Mihai)
 8. Să nu uităm trandafirii (Florin Bogardo/Ovidiu Dumitru/Florin Bogardo)
 9. Să pot (Florin Bogardo/Saşa Georgescu/Stela Enache & Florin Bogardo)
 10. Printr-un sărut (Florin Bogardo/Mihai Stănescu/Stela Enache & Florin Bogardo)
 11. Un fluture şi o pasăre (Florin Bogardo/Ioana Diaconescu/Aurelian Andreescu)
 12. Apari, iubire (Florin Bogardo/Ioana Diaconescu/Stela Enache) – remix
 13. Dăruieşte-mi acest ceas de iubire (Florin Bogardo/Teodora Popa Mazilu/Stela Enache)
 14. Vraja sărutului (Florin Bogardo/Teodora Popa Mazilu/Stela Enache)
 15. Ce simţi când eşti îndrăgostit? (Florin Bogardo/ Mihai Stănescu/Stela Enache & Florin Bogardo)
 16. Extemporal (Florin Bogardo/Saşa Georgescu/Stela Enache)
 17. La steaua (Florin Bogardo/Mihai Eminescu/Stela Enache & Florin Bogardo)
 18. E o poveste de amor (Florin Bogardo/ Madeleine Fortunescu/Stela Enache)
 19. Cum pot să te conving ş ice să fac? (Florin Bogardo/Teodora Popa Mazilu/Stela Enache)
 20. Balada pescăruşilor albaştri (Florin Bogardo/Teodora Popa Mazilu/Stela Enache)
 21. N-ai să mă poţi uita (Florin Bogardo/Saşa Georgescu/Stela Enache) – remix

Florin Bogardo (2009, Jurnalul Naţional – Ediţie de colecţie, vol. 5 (105)) – CD

 1. Cum e oare? (Florin Bogardo/Madeleine Fortunescu/Margareta Pâslaru)
 2. Iubirea cea mare (Florin Bogardo/Florin Bogardo/Aurelian Andreescu)
 3. Întâia oară (Florin Bogardo/ Madeleine Fortunescu/Stela Enache)
 4. Izvorul nopţii (Florin Bogardo/Lucian Blaga/Florin Bogardo)
 5. Ani de liceu (Florin Bogardo/Saşa Georgescu/Stela Enache)
 6. Tablouri (Florin Bogardo/Marin Sorescu/Florin Bogardo)
 7. Ora cântecului (Florin Bogardo/Ioana Diaconescu/Mihaela Mihai)
 8. Să nu uităm trandafirii (Florin Bogardo/Ovidiu Dumitru/Florin Bogardo)
 9. Tu eşti primăvara mea (Florin Bogardo/Ioana Diaconescu/Aurelian Andreescu)
 10. Plop înfrânt (Florin Bogardo/Florin Bogardo/Dorin Anastasiu)
 11. Un fluture şi o pasăre (Florin Bogardo/Ioana Diaconescu/Aurelian Andreescu)
 12. Apari, iubire! (Florin Bogardo/Ioana Diaconescu/Stela Enache) – remix
 13. Dăruieşte-mi acest ceas de iubire (Florin Bogardo/Teodora Popa Mazilu/Stela Enache)
 14. Vraja sărutului (Florin Bogardo/Teodora Popa Mazilu/Stela Enache)
 15. Ce simţi când eşti îndrăgostit? (Florin Bogardo/ Mihai Stănescu/Stela Enache & Florin Bogardo)
 16. Dansul e ca o vrajă (Florin Bogardo/Tania Lovinescu/Stela Enache)
 17. Extemporal (Florin Bogardo/Saşa Georgescu/Stela Enache)
 18. La steaua (Florin Bogardo/Mihai Eminescu/Stela Enache & Florin Bogardo)
 19. E o poveste de amor (Florin Bogardo/ Madeleine Fortunescu/Stela Enache)
 20. Cum pot să te conving ş ice să fac? (Florin Bogardo/Teodora Popa Mazilu/Stela Enache)
 21. Balada pescăruşilor albaştri (Florin Bogardo/Teodora Popa Mazilu/Stela Enache)
 22. N-ai să mă poţi uita (Florin Bogardo/Saşa Georgescu/Stela Enache) – remix

Un om, o viaţă (2010, Electrecord, EDC 961) – CD

 1. Un om, o viaţă (Florin Bogardo/Ovidiu Dumitru)
 2. Atunci când am venit pe lume (Florin Bogardo/Virgil Carianopol)
 3. Ceramica (Florin Bogardo/Marin Sorescu)
 4. Dintre sute de catarge (Florin Bogardo/Mihai Eminescu)
 5. De n-ar fi cărările (Florin Bogardo/Timotei Ursu)
 6. Iertarea (Florin Bogardo/Ioana Diaconescu)
 7. Frumoaso cu ochi limpezi (Florin Bogardo/Teodora Popa Mazilu)
 8. Ora cântecului (Florin Bogardo/Ioana Diaconescu)
 9. Dacă iubeşti fără să speri (Florin Bogardo/Mihai Eminescu)
 10. Izvorul nopţii (Florin Bogardo/Lucian Blaga)
 11. Obstacol invizibil (Florin Bogardo/C Călinescu)
 12. Adevărul (Florin Bogardo/Ioana Diaconescu)
 13. Iubirea cea mare (Florin Bogardo/Florin Bogardo)
 14. Primul vals (Florin Bogardo/Ioana Diaconescu)
 15. Tablouri (Florin Bogardo/Florin Bogardo, după Marin Sorescu)
 16. Plop înfrânt (Florin Bogardo/Florin Bogardo)
 17. Un acoperiş (Florin Bogardo/Marin Sorescu)
 18. Să nu uităm (Florin Bogardo/Ovidiu Dumitru)

Voce: Florin Bogardo

Stela Enache – Cântecele mele (2016, Eurostar E 900) – 2 CD

CD1 – Melodii de Florin Bogardo

 1. Un miracol împlinit – Potpuriu (Florin Bogardo/Madeleine Fortunescu, Mihai Stănescu, Ovidiu Dumitru, Saşa Georgescu, Tania Lovinescu)
 2. În numele iubirii (Florin Bogardo/Teodora Popa Mazilu)
 3. Ani de liceu (Florin Bogardo/Saşa Georgescu)
 4. Extemporal la dirigenţie (Florin Bogardo/Saşa Georgescu)
 5. Vorbe banale (Florin Bogardo/Saşa Georgescu)
 6. Hai, vino şi stai lângă mine (Florin Bogardo/Teodora Popa Mazilu)
 7. În casa foşnetului mut (Florin Bogardo/Mihai Stănescu)
 8. Îndrăgostiţii lumii (Florin Bogardo/Tania Lovinescu)
 9. Ce-ngână vântul pe viori (Florin Bogardo/Saşa Georgescu)
 10. Ca soarele, ca floarea (Florin Bogardo/Virgil Carianopol)
 11. Cum pot să te conving şi ce să fac? (Florin Bogardo/Teodora Popa Mazilu)
 12. Dansul e ca o vrajă (Florin Bogardo/Tania Lovinescu)
 13. Dragoste de-o zi (Florin Bogardo/Teodora Popa Mazilu)
 14. Dimineţile mele (Florin Bogardo/Teodora Popa Mazilu)
 15. N-ai să mă poţi uita (Florin Bogardo/Saşa Georgescu/Stela Enache)
 16. Să nu uităm trandafirii (Florin Bogardo/Ovidiu Dumitru)
 17. Cum e oare? (Florin Bogardo/Madeleine Fortunescu)
 18. Un simbol al iubirii – Potpuriu (Florin Bogardo/Madeleine Fortunescu, Mihai Dumbravă, Ioana Diaconescu, Lucian Blaga, Tania Lovinescu, Ovidiu Dumitru)

CD2 – Melodii pe muzica altor compozitori cunoscuţi

 1. Ca o chemare (Repertoriu Internaţional) – în duet cu Florin Bogardo

Florin Bogardo – Ora cântecului (2016, Eurostar E 901) – 2 CD

CD1 – Melodii interpretate de Florin Bogardo

 1. Corala Mundi (Florin Bogardo/text adaptat după textul impus)
 2. Ora cântecului (Florin Bogardo/Ioana Diaconescu)
 3. Într-o zi, când m-am născut/Doctore… (Florin Bogardo/Marin Sorescu)
 4. Alchimie (Florin Bogardo/Marin Sorescu)
 5. Izvorul nopţii (Florin Bogardo/Lucian Blaga)
 6. Ceramică (Florin Bogardo/Marin Sorescu)
 7. Luna pământeană (Florin Bogardo/M. Kuceak)
 8. Un om, o viaţă (Florin Bogardo/Ovidiu Dumitru)
 9. De n-ar fi cărările (Florin Bogardo/Timotei Ursu)
 10. Numai inima mea (Florin Bogardo/Constantin Săbăreanu)
 11. Tablouri (Florin Bogardo/Marin Sorescu)
 12. Trandafirul (Florin Bogardo/Ovidiu Dumitru)
 13. Primul vals (Florin Bogardo/Ioana Diaconescu)
 14. Taci! (Florin Bogardo/Madeleine Fortunescu)
 15. O, te-am iubit (Florin Bogardo/Mihail Steriade)
 16. Apleacă-te lin (Florin Bogardo/Mihai Beniuc)
 17. Atunci când am venit pe lume (Florin Bogardo/Virgil Carianopol)
 18. Frumoaso cu ochi limpezi (Florin Bogardo/Teodora Popa Mazilu)
 19. Casa mea (Florin Bogardo/Alexandru Mandy)
 20. BONUS TRACK: Ora cântecului (Florin Bogardo) – în limba italiană

CD2

 1. Un fluture şi-o pasăre (Florin Bogardo/Ioana Diaconescu) – Aurelian Andreescu
 2. Cum e oare? (Florin Bogardo/Madeleine Fortunescu) – Margareta Pâslaru
 3. Iuibrea cea mare (Florin Bogardo/Florin Bogardo) – Aurelian Andreescu
 4. Ca tine nu e nimeni (Florin Bogardo/Margareta Pâslaru) – Margareta Pâslaru
 5. Tu eşti primăvara mea (Florin Bogardo/Ioana Diaconescu) – Aurelian Andreescu
 6. Plop înfrânt (Florin Bogardo/Florin Bogardo) – Dorin Anastasiu
 7. Dacă iubeşti fără să speri (Florin Bogardo/Mihai Eminescu) – Mihaela Mihai
 8. Un vis romantic (Florin Bogardo/Mihai Dumbravă) – Horia Moculescu
 9. Ora cântecului (Florin Bogardo/Ioana Diaconescu) – Stela Enache
 10. Să nu uitâm trandafirii (Florin Bogardo/Ovidiu Dumitru) – Margareta Pâslaru
 11. Fără lună, fără stele (Florin Bogardo/Mihai Dumbravă) – Mihai Dumbravă
 12. Inimă (Florin Bogardo/Aurel Baranga) – Doina Badea
 13. Dacă-aş fi ca ei (Aurel Giroveanu/Aurel Felea) – Florin Bogardo
 14. Orologiul (Repertoriul Internaţional) – Stela Popescu şi Florin Bogardo
 15. Nu-mi amintesc (Florin Bogardo/Mihai Dumbravă) – Mihai Dumbravă
 16. Tu mă poţi schimba (Aurel Giroveanu/Mihai Maximilian) – Florin Bogardo
 17. Un acoperiş (Florin Bogardo/Marin Sorescu) – Mihaela Mihai
 18. Iertarea (Florin Bogardo/Ioana Diaconescu) – Mira Moreno
 19. Să nu mă crezi (Florin Bogardo/Remus Teodorescu & Aurel Storin) – Florin Bogardo
 20. Tablouri/Le voleur de toiles – în limba franceză (Florin Bogardo/Romulus Vulpescu ) – Sergiu Cioiu
 21. BONUS TRACK Să nu uităm trandafirii – Mix (Florin Bogardo/Ovidiu Dumitru) – Florin Bogardo, Stela Enache, Margareta Pâslaru, Mihaela Mihai, Margareta Pâslaru (spaniolă), Sergiu Cioiu (franceză), Marina Voica

Creaţie (selectiv)

Melodii interpretate de solişti de muzică uşoară

“Adagio” – Smaranda Toscani

“Ani de liceu” (Saşa Georgescu) – Oana Sârbu / Ştefan Bănică

“Ca tine nu e nimeni” (Margareta Pâslaru) – Margareta Pâslaru / Dan Georgescu

“Casa mea” (Alexandru Mandy) – Sergiu Cioiu / Margareta Pâslaru

“Ceramica” (Marin Sorescu) – Dorin Anastasiu

“Cum e oare?” (Madeleine Fortunescu) – Margareta Pâslaru / Gigi Marga

“Dacă iubeşti fără să speri” (Mihai Eminescu) – Mihaela Mihai

“Definiţie” (Saşa Georgescu) – Aurelian Andreescu / Angela Ciochină

“Fără lună, fără stele” (Mihai Dumbravă) – Mihai Dumbravă / Mândra Radu

“Flori de câmp” (Tania Lovinescu) – Angela Similea

“Inima” (Aurel Baranga) – Doina Badea / Nicolae Niţescu

“Iubirea cea mare” (Florin Bogardo) – Aurelian Andreescu / Mihaela Mihai / Magda Ianculescu / Gabriela Teodorescu / Delia Lucaciu / Norina Alexiu

“Iubirea mea, pământul românesc” (Nicolae Tăutu) – Doina Badea / Dorin Anastasiu / Mira Moreno / Magda Ianculescu

“Izvorul nopţii” (Lucian Blaga) – Dorin Anastasiu

“Luna” (Madleine Liveanu) – Mircea Mihalache

“Nu-i nimic” (Margareta Pâslaru) – Margareta Pâslaru / Dan Georgescu

“Nu-mi amintesc” (Mihai Dumbravă) – Mihai Dumbravă

“Ochiul tău iubit” (Mihai Eminescu) – Mihai Constantinescu

“Ora cântecului” (Ioana Diaconescu) – Mihaela Mihai / Cornel Constantiniu / Dorin Anastasiu / Dan Gherasim / Mira Moreno / Valentina Popescu

“Plop înfrânt” (Florin Bogardo) – Dorin Anastasiu

“Să nu uităm trandafirii” (Ovidiu Dumitru) – Margareta Pâslaru (română şi spaniolă) / Mihaela Mihai / Sergiu Cioiu (în franceză) / Marina Voica / Corina Chiriac

“Suntem studenţi” (Gh. Bunghez) – Puica Igiroşanu

“Tablouri” (Florin Bogardo, după Marin Sorescu) – Dorin Anastasiu / Sergiu Cioiu (în limba franceză)

“Taci” (Madeleine Fortunescu) – Doina Badea / Ruxandra Ghiaţă

“Tu eşti primăvara mea” (Ioana Diaconescu) – Aurelian Andreescu / Mihaela Mihai / Angela Similea / Cornelia Vorvoreanu / Marian Stere / Latin Express

“Un acoperiş” (Marin Sorescu) – Mihaela Mihai

“Un cântec pentru tine” (Florin Bogardo) – Valentin Baciu

“Un fluture şi o pasăre” (Ioana Diaconescu) – Aurelian Andreescu / Marian Stere

“Un vis romantic” (Mihai Dumbravă) – Horia Moculescu / Sergiu Cioiu

Melodii interpretate de Florin Bogardo pe muzica altor compozitori

“Dac-aş fi ca ei” (Aurel Giroveanu/Aurel Felea)

“Să nu mă crezi” (Remus Teodorescu/Aurel Storin)

“Te văd râzând în soare, Bucureşti” (Paul Urmuzescu)

“Tu mă poţi schimba” (Aurel Giroveanu/Mihai Maximilian)

Florin Bogardo, cantautor

“Absenţa” (Marin Sorescu)

“Alchimie” (Marin Sorescu)

“Adevărul” (Ioana Diaconescu)

“Apleacă-te lin” (Mihai Beniuc)

“Aştept o clipă rară” (Mihai Stănescu)

“Atunci când am venit în lume” (Virgil Carianopol)

“Bună seara, Rita Pavone” (Ovidiu Dumitru)

“Casa mea” (Alexandru Mandy)

“Ceramica” (Marin Sorescu)

“Dacă iubeşti fără să speri” (Mihai Eminescu)

“De n-ar fi cărările” (Timotei Ursu)

“Definiţie” (Saşa Georgescu)

“Dintre sute de catarge” (Mihai Eminescu)

“Eminescu, ţie” (Ioana Diaconescu)

“Frumoaso cu ochi limpezi” (Teodora Popa Mazilu)

“Iertarea” (Ioana Diaconescu)

“Iubirea cea mare” (Florin Bogardo)

“Iubirea mea, pamântul românesc” (Nicolae Tăutu)

“Izvorul nopţii” (Lucian Blaga)

“Într-o zi când m-am născut” (Marin Sorescu)

“Luna pământeană” (M. Kuceak)

“Ne ţine timpul” (Stelian Filip)

“Numai inima mea” (Constantin Săbăreanu)

“O floare albă” (Ioana Diaconescu)

“O, te-am iubit” (Mihai Steriade)

“Obstacol invizibil” (C. Călinescu)

“Ora cântecului” (Ioana Diaconescu) – (română şi italiană)

“Plop înfrânt” (Florin Bogardo)

“Primul vals” (Ioana Diaconescu)

“Să compun balade” (Ioana Diaconescu)

“Să nu uităm trandafirii” (Ovidiu Dumitru)

“Tablouri” (Florin Bogardo, după Marin Sorescu)

“Taci” (Madeleine Fortunescu)

“Te ştiu” (Ovidiu Dumitru)

“Trandafirul” (Ovidiu Dumitru)

“Un acoperiş” (Marin Sorescu)

“Un om, o viaţă” (Ovidiu Dumitru)

“Variaţiuni pe o veche romanţă” (Aurel Baranga)

Melodii interpretate de Stela Enache

“Apa vieţii” (Zaharia Stancu)

“Apari, iubire la izvor” (Ioana Diaconescu) *

“Azi e rândul meu” (Saşa Georgescu)

“Balada pescăruşilor albaştri” (Teodora Popa Mazilu)

“Ca soarele ca floarea” (Virgil Carianopol)

“Ca un tren ne pare viaţa” (versuri anonime, apar pe peretele bisericii din Sadica, Jud.Sibiu)

“Cândva arborii aveau ochi” (Ana Blandiana)

“Cândva, o luntre albă” (Ioana Diaconescu)

“Cântec pentru ţara mea” (Tania Lovinescu)

“Care din noi?” (Teodora Popa Mazilu)

“Casa mea” (Alexandru Mandy)

“Ceas de taina” (Ioana Diaconescu)

“Ce-ngâna vântul pe viori” (Saşa Georgescu)

“Crede în dragostea mea” (Tania Lovinescu)

“Cum e oare?” (Madeleine Fortunescu)

“Cum plouă azi peste iubirea noastră” (Teodora Popa Mazilu)

“Cum pot să te conving şi ce să fac” (Teodora Popa Mazilu)

“Dansul e ca o vrajă” (Tania Lovinescu) *

“Dăruieşte-mi acest ceas de iubire” (Teodora Popa Mazilu)

“De câte ori eşti lângă mine” (Mihai Stănescu)

“Definiţie” (Saşa Georgescu)

“Dimineţile mele” (Teodora Popa Mazilu)

“Dragoste de-o zi” (Tania Lovinescu)

“E o poveste de amor” (Madeleine Fortunescu)

“Flori de câmp” (Tania Lovinescu)

“Hai, vino şi stai lângă mine” (Teodora Popa Mazilu)

“Iarna” (Vasile Alecsandri)

“În casa foşnetului mut” (Mihai Stănescu)

“În numele iubirii” (Teodora Popa Mazilu)

“Îndrăgostiţii lumii” (Tania Lovinescu)

“Întrebare, întrebare” (Saşa Georgescu)

“Învaţă-ne, Doamne, iubirea” (Florin Bogardo)

“Iubire, cine eşti?” (Teodora Popa Mazilu)

“Iubirea mea, pământul românesc” (Nicolae Tăutu)

“Mă uit la tine, toamnă” (Florenţa Albu)

“N-ai să mă poţi uita” (Saşa Georgescu) *

“Nu, n-am uitat” (Teodora Popa Mazilu)

“Numai inima mea” (Constantin Săbăreanu)

“O floare albă” (Ioana Diaconescu)

“Ochiul tău iubit” (Mihai Eminescu)

“Onor soarelui” (Dan Mutaşcu)

“Ora cântecului” (Ioana Diaconescu)

“Orice om” (Geo Bogza)

“Primăvara profesor” (Florin Bogardo)

“Rugăciune” (Mihai Eminescu)

“Să nu uităm trandafirii” (Ovidiu Dumitru)

“Samba soarelui” (Saşa Georgescu)

“Te căutam demult” (Ovidiu Dumitru)

“Trandafirul” (Ovidiu Dumitru)

“Tu, aprinsă stea” (Ioana Diaconescu)

“Un om, o viaţă” (Ovidiu Dumitru)

“Variaţiuni pe o veche romanţă” (Aurel Baranga)

“Vorbe banale” (Saşa Georgescu)

“Vraja sărutului” (Teodora Popa Mazilu)

Melodii interpretate de Stela Enache şi Florin Bogardo

“Ani de liceu” (Saşa Georgescu) *

“Când amintirile” (Mihai Eminescu)

“Catrene” (Mihai Eminescu)

“Ca o chemare” (melodie din repertoriul internaţional)

“Ce simţi când eşti îndrăgostit” (Mihai Stănescu)

“Cei ce iubesc” (Tania Lovinescu)

“Despre lucruri” (Virgil Carianopol)

“Dorul, flacără nebună” (Mihai Stănescu)

“Extemporal la dirigenţie” (Saşa Georgescu)

“Întâia oară” (Madeleine Fortunescu)

“La steaua” (Mihai Eminescu)

“Pace pe pamânt, oamenilor” (Ion Popa Argeşanu)

“Printr-un sărut” (Mihai Constantinescu)

“Să pot…” (Saşa Georgescu)

“Soare, bună dimineaţa” (Teodora Popa Mazilu)

“Soare, soare, numai soare” (Nicolae Dumitru)

“Strofe de-a lungul anilor” (Lucian Blaga)

“Ţară de ziuă, ţară de vreme” (Eugen Frunză)

“Un miracol împlinit” (Potpuriu)

“Un om, o viaţă” (Ovidiu Dumitru)

“Un simbol al iubirii” (Potpuriu)

“Vino-n codru la izvor” (Mihai Eminescu)

 

Piesele care au în dreptul lor semnul “*” au fost înregistrate în două variante.

 

Pentru acest articol au fost consultate următoarele materiale:

Arhiva personală a familiei Bogardo

Ediţia de Colecţie a ziarului “Jurnalul Naţional” din 09.11.2009

“Parada muzicii uşoare” de Edmond Deda (Editura Muzicală a Uniunii Compozitorilor din România, 1968)

“Meridianele cântecului” de Daniela Caraman-Fotea (Editura Muzicală, 1989)

 

 

MIRCEA NICOLAU

 

Share This:

CITEȘTE ȘI

Leave a Reply

2 comentarii la „Florin Bogardo – Un artist de o mare sensibilitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.