Interviu cu Alexandra Ușurelu! “Sper că ceea ce cânt aprinde în oameni veioze de spart întunericul”

Alexandra Ușurelu, artista cu voce de aur, a cucerit multe suflete cu glasul ei cald și versurile pline de semnificație. Devenită cunoscută cu piesele “Ceva se întâmplă cu noi”, “La capătul lumii” sau “Acesta-i sufletul meu”, Alexandra ne povestește despre marea ei dragoste, muzica, și planurile pe care le are pentru anul în care tocmai am intrat.

Cum descrii muzica pe care o cânți?
Cred că muzica pe care o cânt este greu de încadrat într-un tipar. Cântecele au o particularitate, ceea ce cânt este compus ținând cont de personalitatea mea. Nu sunt scrise să sune ”ca cineva” anume.
Prin muzică, eu caut mereu să fiu aproape de oameni și de lumea lor interioară. Cred că muzica are puterea de a-ți accesa cele mai adânci sentimente, de a lumina umbre, iar eu asta sper, că ceea ce cânt aprinde în oameni veioze de spart întunericul.

Cum este cariera unui artist independent și de ce ai ales această variantă, în detrimentul unei colaborări cu o casă de discuri?
Cariera unui artist independent este de-a dreptul surprinzătoare. În primul rând, să cunoști și să te implici în fiecare detaliu al unui concert este o profesie în sine, care pe mine mă fascinează. Îmi respect și iubesc ascultătorii și îmi place să cunosc fiecare amănunt care le-ar putea îmbunătăți experiența unui concert. Nu am apărut în peisajul muzical dintr-o dată, audiența concertelor mele a crescut treptat, natural. Mi-am început cariera prin a susține concerte în cluburi micuțe, unde aveau loc 50-100 de persoane, iar acest start m-a ajutat să creez o legătură importantă cu publicul meu. Am căutat mereu să păstrez acea atmosferă în care simți că sala de concert s-a transformat în sufrageria de acasă.
Am continuat pe acest drum independent pentru că am putut să ajung și în acest mod la oameni și nu am vrut ca cineva să îmi impună niște șabloane.
Concertele pe care mă bucur să le susțin acum cu casa închisă sunt rezultatul alegerilor mele și ale lui Bobby (soțul și producătorul meu) de a face totul după cum simțim și gândim noi. Să fii sincer și normal este un ”succes”, o reusită în lumea mea și a celor care mă ascultă.
Cu siguranță, îmi face plăcere să colaborez cu echipe mai mari atâta timp cât pot alege direcția muzicii pe care o cânt.

Te-ai gândit vreodată să cânți în engleză?
Chiar am un cântec în limba engleză, scris de Bobby, a fost soundtrack la o reclamă ce a avut succes. Însă am renunțat la un moment dat la a-l mai cânta în concerte, așa am simțit. Cred că este prea frumoasă limba română.

Ce înseamnă să cânți cu orchestră?
În august 2014, cu câteva luni înainte de a lansa albumul meu de debut, susțineam primul concert cu o orchestră simfonică. O formulă de concert la care nu sperasem atât de devreme. Însă visurile te iau prin surprindere când mai mulți oameni cred în ele. Faptul că spectacolele din Sala Mare a Teatrului Național din București se vor desfășura din nou cu casa de bilete închisă este o dovadă a faptului că publicul meu rezonează foarte bine cu acest format de concert simfonic, ce redă cântecele mele la potențialul lor sonor absolut.
Mi-am dorit foarte mult să pot susține concerte cu orchestră și în afara Bucureștiului și iată că prin concertele de la Teatrul Național din București voi deschide turneul „Am să fiu eu casa ta”, ce va ajunge la Iași, Cluj, Timișoara și Constanța.

Ce planuri muzicale ai pentru 2017?
Cred că unul din cele mai frumoase cadouri pe care ți le poți face este să mergi să-ți asculți live artiștii favoriți, iar eu încerc să fac asta în fiecare an.
În noiembrie am fost în afara țării să ascult patru dintre artistele mele preferate: Norah Jones, Noa, Katie Melua și Anoushka Shankar. Sunt încântată că Anoushka Shankar, fiica legendarului Ravi Shankar, va veni și în România, la festivalul George Enescu, alături de Zurich Chamber Orchestra, în luna septembrie.
Concertele în săli au loc, de obicei, toamna sau primăvara. Imediat după concertele de la Teatrul Național din București vom porni în turneu și după ce se va încheia turneul meu prin țară, încercăm să mergem să vedem o serie de musical-uri, și eu și Bobby ne dorim foarte mult acest lucru pentru primăvara lui 2017.
Apoi, în toamnă ne dorim să lansăm cel de-al doilea album al meu.

Câte ore de repetiții ai înainte de concertul de la TNB?
Orchestra alături de care voi susține concertele din Sala Mare a Teatrul Național este formată majoritar din colaboratori de-ai noștri, muzicieni profesioniști, care cunosc deja materialele noastre muzicale. Și anul acesta, ca și anul trecut, vom avea 3 zile de repetiții.

La ce să se aştepte spectatorii tăi de la turneul pe care îl începi la TNB?
La o oră și patruzeci de minute de muzică, în care voi prezenta 6 cântece de pe următorul meu album, ce anunță colaborări noi, dar și cântecele deja cunoscute de pe albumul meu de debut, ”La capătul lumii”. Vor fi mai multe premiere, pe care sper să le împart cu cât mai mulți oameni.

Pe Alexandra Ușurelu o găsiți pe site-ul oficial http://alexandrausurelu.ro/ și pe Facebook.

Share This:

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.