1989 – MAMAIA’88, MAMAIA’89, COSTINEȘTI’89

În 2019, s-au împlinit 30 de ani de când s-a încheiat o epocă.

În 2019, eu, Mircea Nicolau, am scris o  serie de materiale despre evenimentele din muzica pop românească care au avut loc în anul 1989, de la Revelion, până în zilele din 16-25 decembrie 1989, când dictatura Ceauşescu a fost răsturnată.

1989, a fost ultimul an al unei epoci care acum se studiază în cărţile de istorie. Eu fac parte din generaţia „noi în anul 2000, când nu vom mai fi copii”. Am fost ultima generaţie de „pionieri”.

Am trecut în revistă toate evenimentele majore care au avut loc în lumea muzicală: Festivaluri, Concursuri, Lansări de discuri, Turnee, Programe Radio şi TV, etc.

Deşi 1989 este anul în care artişti pe care îi îndrăgesc foarte mult, au avut o activitate bogată (Mihaela Runceanu, Doru Căplescu), voi fi cât se poate de obiectiv. Nu au existat nici „regine”, nici „regi”, nici „doamne”, nici „domni”. Toţi au fost şi sunt artişti. Sau, ca să-l citez pe Marian Stere, de la Radio România Internaţional, toţi aceşti artişti au fost şi sunt „slujitori ai muzicii uşoare”. Bineînţeles că unii artişti erau capete de afiş, alţii nu. Acest lucru se întâmplă peste tot în lume.

În România acelor ani nu au existat clasamente de specialitate adevărate şi obiective (nici acum nu există). Electrecord, singura casă de discuri din România, nu a publicat niciodată statisticile vânzărilor de discuri. Desigur, existau nişte topuri pe baza preferinţelor ascultătorilor dar acestea nu erau obiective.

Sper ca acest serial despre 1989 în muzica pop românească să vă placă. Nu trebuie să uităm ce a fost.

În acest material voi scrie despre ultimele ediţii din anii’80 – Mamaia’88 şi Mamaia’89, precum şi despre ultima ediţie a Concursului de Muzică de Dans de la Costineşti.

Palmaresul ediţiilor 1963-2012  ale Mamaiei, îl puteţi găsi aici.

https://www.topromanesc.ro/scurt-istoric-al-festivalului-national-de-muzica-usoara-de-la-mamaia/39870

Pentru cei care nu ştiu, până la începutul anilor 2000, Festivalul Naţional de Muzică Uşoară de la Mamaia, a cărui primă ediţie a avut loc în 1963, a fost cel mai mare eveniment al muzicii pop/uşoare româneşti.

Iniţial, Mamaia a fost un festival de Creaţie. Interpreţii cântau piesele care le erau încredinţate de către compozitori.

Majoritatea ediţiilor s-au ţinut la Teatrul de Vară din staţiunea Mamaia, care s-a inaugurat cu prima ediţie a festivalului.

În 1976, festivalul a fost întrerupt şi s-a reluat abia în 1983.

În august 1983, când s-a reluat, festivalul a avut două secţiuni: “Creaţie” şi “Interpretare”. Festivalul a funcţionat astfel până în 1990.

Ediţiile 1983-1989, aveau loc după 23 august (Ziua Naţională a României în perioada 1947-1989), la sfârşit de august – început de septembrie.

Regulamentul pentru secţiunea “Creaţie” la ediţiile din 1988 şi 1989, publicat în presa de atunci, scria: “lucrările vor fi prezentate în două exemplare, sub formă de aranjament pentru voce cu acompaniament de pian, împreună cu versurile, dactilografiate în 5 exemplare. Înscrierea se face până la data de (…) la Centrul Judeţean de Îndrumare a Creaţiei Populare şi Mişcării Artistice din Constanţa”.

Regulamentul pentru secţiunea “Interpretare” la ediţiile din 1988 şi 1989, publicat în presa de atunci, scria: “pot participa solişti vocali de muzică uşoară până la vârsta de 28 de ani, laureaţi ai Festivalului Naţional “Cântarea României” sau ai unor concursuri interjudeţene de muzică uşoară, artişti profesionişti sau liber profesionişti (posesori de atestate categoria I sau II). Ei trebuie să prezinte un repertoriu alcătuit din 10 piese de muzică uşoară românească, din care 3 vor fi selecţionate din lista de recomandări ce poate fi consultată la Centrul Judeţean de Îndrumare a Creaţiei Populare şi Mişcării Artistice de Masă din Bucureşti”.

De menţionat faptul că, timp de 2 luni, tinerii interpreţi au urmat cursuri de pregătire la Centrul Judeţean de Îndrumare a Creaţiei Populare şi Mişcării Artistice de Masă din Bucureşti.

 

Concursul de Creaţie şi Interpretare de Muzică uşoară Românească Mamaia’88, Editia 18

Festivalul s-a deschis şi închis cu piesa “E sărbătoare la Mamaia” (Cornel Fugaru/Lucian Avramescu), interpretată de toţi soliştii. Această piesă a fost un imn al Festivalului la ediţiile 1986, 1987, 1988, 1989.

Toate spectacolele au început de la ora 20.

Festivalul s-a transmis în direct la Radio România iar Gala Laureaţilor, precum şi fragmente din concurs, s-au difuzat la TVR după câteva zile.

Ediţia din acest an a festivalului a fost specială prin faptul că s-a cântat pentru ultima dată cu orchestra live la ambele secţiuni (“Interpretare” şi “Creaţie”) iar casa de discuri “Electrecord” (singura casă de discuri din România de până în 1990) a realizat un adevărat tur de forţă, înregistrând toate piesele în direct. Electrecordul a deplasat un car la Teatrul de Vară din Mamaia, care a înregistrat toate piesele. În fiecare noapte, o maşină a transportat la Bucureşti înregistrările pentru a fi turnate pe discuri LP. A doua zi, discurile cu primele audiţii lansate în seara precedentă, erau puse la vânzare, în standul amenajat în incinta Teatrului de Vară. Au fost realizate 8 discuri LP cu toate piesele din festival, o performaţă tehnică fără precedent în România, la momentul respectiv.

La secţiunea “Creaţie”, piesele laureate au fost interpretate de vedete incontestabile ale muzicii pop româneşti, unii dintre ei aflaţi la început de drum, alţii în culmea succesului. Aceştia au fost (în ordine alfabetică): Corina Chiriac, Gabriel Cotabiţă, Adrian Daminescu, Marina Florea, Cornel Fugaru, Mirela Voiculescu Fugaru, Loredana Groza, Daniel Iordăchioaie, Mădălina Manole, Mihaela Runceanu, Marina Scupra, Dan Spătaru, Ileana Şipoteanu, Aura Urziceanu.

Din cele peste 150 de lucrări prezentate, au fost selecţionate 43. O parte dintre acestea, au fost prezentate în afara concursului, deoarece compozitorii făceau parte din juriu.

La secţiunea “Creaţie”, acompaniamentul a fost realizat de Orchestra Radioteleviziunii Române (dirijori Cornel Popescu şi Ion Cristinoiu).

O surpriză a festivalului a fost duetul inedit Corina Chiriac şi Dan Spătaru, care, atât în prima zi de festival, cât şi în ultma, au interpretat, în afara concursului, piesa “Anii tinereţii” (Vasile Veselovski).

Consacrarea Mădălinei Manole, a avut loc în cadrul festivalului, la secţiunea “Creaţie”, unde a interpretat cu succes “Un om sentimental” (Şerban Georgescu).

Nu mai puţin de patru cântece (două de Ion Cristinoiu, două de Cornel Fugaru) au fost distinse cu Trofeul secţiunii “Creaţie”: “Dacă într-o zi mă vei iubi” (Ion Cristinoiu) interpretată de Daniel Iordăchioaie, “Deschid fereastra (să intre cerul)” (Ion Cristinoiu) interpretată de Corina Chiriac, “Dă-mi o şansă” (Cornel Fugaru) interpretată de Gabriel Cotabiţă, “Hai să privim o clipă înapoi” (Cornel Fugaru) interpretată de Mirela Voiculescu-Fugaru şi Cornel Fugaru

Alte piese de succes care s-au lansat în cadrul festivalului şi, ulterior, s-au difuzat la radio si televiziune au fost: “Anii tinereţii” (Corina Chiriac şi Dan Spătaru), “Azi” (Elena Cârstea), “Băiatul care mă iubeşte” (Ileana Şipoteanu), “Cât aş fi vrut să te chem” (Mihaela Runceanu), „E povestea mea” (Daniela Nicol), “Glasul meu, tăcerea mea” (Bogdan Bradu), “Ce fericit e un om îndrăgostit” (Dana Bartzer), “Niciodată nu te voi uita” (Alina Mavrodin), “O simplă întâmplare” (Anca Ţurcaşiu), “Râzi tu, inimă şi cântă” (Corina Chiriac), “Priviţi spre ziua ce-o să vină” (Marina Scupra), “Poate dragostea” (Loredana Groza), “Un om sentimental” (Mădălina Manole), “Un vis frumos adevărat” (Marina Florea şi Gabriel Dorobanţu).

La secţiunea “Interpretare”, acompaniamentul a fost realizat de Orchestra de Concert a Teatrului de Revistă “Fantasio” din Constanţa (dirijor: Aurel Manolache), formaţiile conduse de Ionel Tudor şi Alexandru Willmany şi Grupurile Vocale “Choralis”, condus de Voicu Enăchescu şi “Armonia”.

Din cei peste 200 de interpreţi înscrişi, au fost selecţionaţi 28. Aceştia au urmat cursuri intensive de pregătire (interpretare muzicală, actorie, mişcare scenică) la Centrul Judeţean de Îndrumare a Creaţiei Populare şi Mişcării Artistice de Masă din Bucureşti.

În perioada 25–30 august 1988, toţi cei 28 de concurenţi selecţionaţi pentru secţiunea “Interpretare” a Festivalului, participă la o serie de spectacole cu public intitulate “Avanpremieră’88” şi prezentate de Octavian Ursulescu. Acompaniamentul a fost realizat de Orchestra de Concert a Teatrului de Revistă “Fantasio” din Constanţa (dirijor: Aurel Manolache). Aceste spectacole au avut ca scop familiarizarea concurenţilor cu scena şi publicul. Spectacolele au avut loc la Grădina de Vară “Tomis” din Constanţa (25 august), Teatrul de Vară “Soveja” din Constanţa (26 august), Teatrul de Vară din Eforie Nord (28 august), Teatrul de Vară din Costineşti (29 august).

Regulamentul de atunci prevedea ca fiecare tânăr interpret să se prezinte în concurs cu două piese. O piesă cunoscută din muzica pop/uşoară românească şi o alta în primă audiţie.

Trofeul secţiunii “Interpretare”, a fost obţinut de Florin Apostol din Bucureşti, actualmente administrator general al UNART.

Premiul I a fost obţinut la egalitate de Denis Ştefănescu din Tulcea şi Sanda Ladoşi din judeţul Mureş.

Premiul acordat de CC al UTC (Comitetul Central al Uniunii Tineretului), obţinut de Oana Hanganu (din judeţul Neamţ), care s-a decernat prima data în 1985, era echivalent cu Premiul I.

Premiul II şi Premiul III a fost acordat constănţencelor Liliana Crează (Liliana Cornilă, în prezent lector universitar la Facultatea de Arte a Universităţii Ovidius Constanţa) şi, respectiv, Lucia Mereuţă.

Mulţi dintre ceilalţi laureaţi şi participanţi ai secţiunii “Interpretare”, au ajuns artişti cunoscuţi sau chiar vedete.

Tot la “Interpretate”, a participat şi Luminiţa Anghel (pe atunci Luminiţa Halip).

Despre recitalurile în afară de concurs nu am găsit date complete. Acestea erau filmate de către TVR, dar nu se difuzau pe post.

Perioada 1987-1989 a fost una de vârf pentru cariera de interpretă de muzică pop/uşoară a Viorelei Filip. În cadrul recitalului său, a interpretat câteva dintre cele mai mari succese ale sale, precum “Doar un trandafir” (Gheorghe E. Marian), “Când a-nceput iubirea noastră” (Dumitru Lupu/), “Vino, uită despărţirea” (Dumitru Lupu), “Cântă pentru mine un corăbier” (Dumitru Lupu). De asemenea, a prezentat în primă audiţie, “La o fereastră” (Dumitru Lupu), care se va bucura de un mare succes.

Acompaniată de formaţia Cros din Tulcea, Mihaela Runceanu a interpretat cele mai mari succese ale sale (“E-adevărat, iubirea mea”, “ De-ar fi să vii”, “ Nu, nu mai vreau să ştiu!”, “ Nu te ascunde”, “Haide, spune!”  , “Cu fiecare stea”, “Să fim copii”, “Voi, oameni!”, “Zborul vântului”, “Pentru voi, muguri noi”). Artista, care se afla în culmea succesului, a ridicat sala în picioare cu un cover al piesei “De-ar fi dorul” (Cornel Fugaru). Fiind bisată, şi-a încheiat recitalul cu “De câte ori îţi spun la revedere” (Marcel Dragomir).

Loredana Groza, doar ce lansase albumul de mare succes “Bună seara, iubito!”, cu muzică de Adrian Enescu şi versuri de Lucian Avramescu. Acompaniată de o trupă de dans, a interpretat “Măcar o clipă” (Adrian Enescu), “Îţi citesc în ochi” (Adrian Enescu), “Nu poţi trăi fără dor” (Marius Ţeicu), “Bună seara, iubito!” (Adrian Enescu). De asemenea, a prezentat în primă audiţie piesa “Să nu-mi spui bun rămas” (Marius Ţeicu). Artista şi-a încheiat recitalul cu “Să-ţi spun adio” (Adrian Enescu)

Acompaniată de formaţia “Acustic” din Petroşani, Corina Chiriac a oferit un recital de zile mari care a durat până după miezul nopţii. Pe lângă piesele sale de succes, a interpretat cupletul “Mică sunt, dulce sunt” de Aurel Felea şi a prezentat în primă audiţie compoziţia proprie “Seara”. Cei peste 1200 de spectatori au aplaudat-o Corina Chiriac, aceasta încheindu-şi recitalul cu “Doi voinici din valea mare”, un omagiu adus legendarei interprete de muzică populară Ileana Sărăroiu.

Cătălin Crişan, Daniel Iordăchioaie, Alina Mavrodin,  laureaţii secţiunii “Interpretare” din ediţia precedentă, au susţinut microrecitaluri.

Iată palmaresul complet festivalului.

Organizatori: Consiliul Culturii şi Educaţiei, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Radioteleviziunea Română şi Comitetul de Cultură şi Educaţie al Judeţului Constanţa

Locaţie: Teatrul de Vară din Mamaia

Data desfăşurării: 31 august – 04 septembrie 1988

Regia artistică: Biţu Fălticineanu

Regia muzicală: Paul Enigărescu şi Alexandru Pârlea

Scenografia: Cornel Ionescu

Prezentatori: Octavian Ursulescu

Acompaniament: Orchestra Radioteleviziunii Române (dirijori Cornel Popescu şi Ion Cristinoiu), Orchestra Teatrului de Revistă “Fantasio” din Constanţa (dirijor Aurel Manolache), Grupul vocal “Choralis”(condus de Voicu Enăchescu), Sextetul bărbătesc “Armonia”, formaţia condusă de Ionel Tudor, formaţia condusă de Alexandru Wilmany.

Recitaluri: Alexandru Arşinel, Corina Chiriac (acompaniată de formaţia “Acustic”), Mihai Constantinescu, Elena Cârstea, Cătălin Crişan, Gabriel Cotabiţă, Ştefan Hruşcă, Daniel Iordăchioaie, Viorela Filip, Loredana Groza, Alina Mavrodin, Mihaela Runceanu (acompaniată de formaţia “Cros”), Dan Spătaru, Vasile Şeicaru, Grupul “Stil”

Juriu – Secţiunea Creaţie şi Secţiunea Interpretare: Nicolae Călinoiu – Preşedintele Juriului (Rector al Conservatorului “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti). Restul juriului a fost alcătuit atât din personalităţi ale vieţii cultural artistice (compozitori, dirijori, muzicologi, poeţi) , precum şi din reprezentanţi ai organizaţiilor de masă (sindicate, uniuni).

PALMARES

SECŢIUNEA CREAŢIE

Marele Premiu “Mamaia’88”

“Dacă într-o zi mă vei iubi” (m: Ion Cristinoiu; t: Ovidiu Dumitru) – i: Daniel Iordăchioaie

“Dă-mi o şansă” (m: Cornel Fugaru; t: Dan V. Dumitriu) – i: Gabriel Cotabiţă

“Deschid fereastra (să intre cerul)” (m: Ion Cristinoiu; t: Aurel Storin) – i: Corina Chiriac

“Hai să privim o clipă înapoi” (m: Cornel Fugaru; t: Dan V. Dumitriu) – i: Mirela Voiculescu-Fugaru şi Cornel Fugaru

Premiul I

“A fi om” (m: Ionel Tudor; t: Andreea Andrei) – i: Adrian Daminescu

“Glasul meu, tăcerea mea” (m: Horia Moculescu; t: Aurel Storin) – i: Bogdan Bradu

Premiul II

“Lumea-i a ta” (m: Dan Ardelean; t: Aurel Storin) – i: Aura Urziceanu

“Seară frumoasă de vară” (m: & t: Temistocle Popa) – i: Daniel Iordăchioaie

Premiul III

“Nu te cred” (m: Aurel Manolache; t: Saşa Georgescu) – i: Loredana Groza

“Te-am iubit dintotdeanua” (m: George Grigoriu; t: Romeo Iorgulescu) – i: Marina Florea

Premiul CC al UTC

“Priviţi spre ziua ce-o să vină” (m: Dan Dimitriu; t: Dan V. Dumitriu) – i: Marina Scupra

Menţiuni

“Băiatul care mă iubeşte” (m: Dumitru Lupu; t: Stelian Filip) – i: Ileana Şipoteanu

“Cât aş fi vrut să te chem” (m: Alexandru Wilmany; t: Angel Grigoriu) – i: Mihaela Runceanu

“Un om sentimental” (m: Şerban Georgescu; t: Roxana Popescu) – i: Mădălina Manole

Celelalte piese participante la secţiunea “Creaţie” au fost:

“Acasă” (m: Dan Ardelean; t: Aurel Storin) – i: Mihaela Runceanu

“Aprind o stea” (m: Marcel Dragomir; t: Eugen Rotaru) – i: Doru Tufiş

“Aşa să-mi fie dragostea” (m: Octav Firulescu; t: Eugen Rotaru) – i: Grupul “3T”

“Azi” (m: Alexandru Wilmany; t: Andreea Andrei) – i: Elena Cârstea

“Când iubeşti” (m: & t: Viorel Covaci) – i: Otilia Rădulescu

“Ce bine-ar fi” (m: Aurel Manolache; t: Saşa Georgescu) – i: Cătălin Crişan

“Ce fericit e un om îndrăgostit” (m: Dan Creimerman; t: Eugen Rotaru) – i: Dana Bartzer

“Copilul şi marea” (m: Horia Moculescu; t: Aurel Storin) – i: Horia Moculescu

“Cum ar fi” (m: Corneliu Meraru; t: Dan V. Dumitriu) – i: Mirela Voiculescu-Fugaru

“E povestea mea” (m: Corneliu Meraru; t: Mala Bărbulescu) – i: Daniela Nicol

“Firul de lumină” (m: Petre Magdin; t: Eugen Dumitru) – i: Luiza Petcu

“Iubire fără margini” (m: Dragoş Nedelcu; t: Gina Teodorescu) – i: Florentina Pocora

“Lumea” (m: Ionel Tudor; t: Andreea Andrei) – i: Mioara Manea şi Adrian Daminescu

“Marele premiu” (m: Ion Cristinoiu; t: Angel Grigoriu) – i: Gabriel Cotabiţă

“Mă-ntorc cu drag în satul meu” (m: Viorel Gavrilă; t: Eugen Rotaru) – i: Corina Chicioreanu & Doru Stelian

“Măiastră” (m: & t: Alexandru Mandy) – i: Liana Lungu

“Niciodată nu te voi uita” (m: Mircea Drăgan; t: Aurel Storin) – i: Alina Mavrodin

“O floare pe zi” (m: Titel Popovici; t: Gina Teodorescu) – i: Cornel Constantiniu

“O simplă întâmplare” (m: Romeo Vanica; t: Angel Grigoriu) – i: Anca Ţurcaşiu

“Poate dragostea” (m: Mihai Grigoriu; t: Romeo Iorgulescu) – i: Loredana Groza

“Prieteni” (m: Dan Beizadea; t: Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu) – i: Angela Stoica

“Poveste lângă mare” (m: Ricky Dandel; t: Dan Verona) – i: Ricky Dandel

“Râzi tu, inimă şi cântă” (m: Dan Stoian; t: Mala Bărbulescu) – i: Corina Chiriac

“Te vom iubi” (m: Ionel Tudor; t: Andreea Andrei) – i: Marina Florea

“Un vis frumos adevărat” (m: George Grigoriu; t: Romeo Iorgulescu) – i: Marina Florea şi Gabriel Dorobanţu

“Veniţi acasă la noi” (m: Cornel Fugaru; t: Dan V. Dumitriu) – i: Dan Spătaru

“Zâmbeşte pentru amândoi” (m: Dan Pavelescu; t: Adrian Munteanu) – i: Adrian Iriminescu

În afara concursului

“Anii tinereţii” (m: Vasile Veselovski; t: Mihai Maximilian) – i: Corina Chiriac şi Dan Spătaru

“Asta-i viaţa” (m: Paul Urmuzescu; t: Aurel Storin) – i: Corina Chiriac (deşi apare in programul de sală, piesa nu a mai fost prezentată în concurs)

SECŢIUNEA INTERPRETARE

Marele Premiu “Mamaia’88”

Florin Apostol (Bucureşti)

“Alerg după nori” (m: Dumitru Lupu; t: Mala Bărbulescu)

“Ce frumoasă e marea” (m & t: Aurel Manolache) – primă audiţie

Premiul I

Sanda Ladoşi (Mureş)

“Mă rog” (m: Marcel Dragomir; t: Eugen Rotaru)

“Te iubesc” (m: Alexandru Simu; t: Eugen Dumitru) – primă audiţie

Denis Ştefănescu (Tulcea)

“Acele veri ale iubirii” (m: Camelia Dăscălescu; t: Roxana Popescu)

“Să fim prieteni” (m: Cornel Fugaru; t: Dan V. Dumitriu) – primă audiţie

Premiul CC al UTC distincţie echivalentă cu Premiul I

Oana Hanganu (Neamţ)

“De-ar fi dorul” (m: Cornel Fugaru; t: Dan V. Dumitriu)

“Dumneavoastră, dragostea mea” (m: Horia Moculescu; t: Aurel Storin) – primă audiţie

Premiul II

Liliana Crează (Constanţa)

“Voi cânta pentru mileniul III” (m: Marius Ţeicu; t: Eugen Rotaru)

“Pe plaiul Carpatin” (m: Dan Stoian; t: Gerda Stoian) – primă audiţie

Premiul III

Lucia Mereuţă (Constanţa)

“Va fi coloană-n infinit” (m: Ionel Tudor; t: Andreea Andrei)

“Insula iubirii” (m: Aurel Manolache; t: Saşa Georgescu) – primă audiţie

Menţiuni

Adrian Dospinescu (Iaşi)

“Marea iubire” (m: Mihai Vanica; t: Gina Teodorescu)

“La telefon” (m: Dan Stoian; t: Gina Teodorescu) – primă audiţie

Marilena Iordache (Bucureşti)

“Stai lângă fruntea mea” (m: Mircea Drăgan; t: Eugen Rotaru)

“Un călător” (m: Cornel Fugaru; t: Dan V. Dumitriu) – primă audiţie

Premiul Criticii, acordat de ATM

Eliza Peneoaşu (Galaţi)

“Numai ea, tinereţea mea” (m: Ionel Tudor; t: Andreea Andrei)

“În zbor spre înălţimi” (m: George Grigoriu; t: Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu) – primă audiţie

Premiul Teatrului Fantasio

Ramona Bădescu (Dolj)

“Spune-mi dacă mă iubeşti” (m: Dinu Giurgiu; t: Ovidiu Dumitru)

“Ani de soare” (m: Marius Ţeicu; t: Saşa Georgescu) – primă audiţie

Ceilalţi participanţi la secţiunea “Interpretare” au fost:

Lavinia Biţan (Constanţa)

“România, răsărit de soare” (m: Laurenţiu Profeta; t: Flavia Buref)

“Cu glasul inimii” (m: Aurel Giroveanu; t: Aurel Felea) – primă audiţie

Constantin Bruj (Bucureşti)

“Flori pentru pacea planetei” (m: Laurenţiu Profeta; t: Roxana Popescu)

“Ce e dorul” (m: Viorel Gavrilă; t: Eugen Rotaru) – primă audiţie

Georgeta Cernat (Bucureşti)

“Nu te ascunde” (m: Cornel Fugaru; t: Dan V. Dumitriu)

“Mă întreb adeseori de ce?” (m: Ion Cristinoiu; t: Eugen Rotaru) – primă audiţie

Eduard Cîrcotă (Vrancea)

“Dă-mi dragoste puterea ta” (m: George Nicolescu; t: George Ţărnea)

“Cine eşti” (m: Ionel Tudor; t: Andreea Andrei) – primă audiţie

Constantin Dicoiu (Botoşani)

“Te voi iubi mereu” (m: Ion Cristinoiu; t: Eugen Rotaru)

“Numai noi” (m: Dani Constantin; t: Eugen Dumitru) – primă audiţie

Florentina Dumitru (Bucureşti)

“Mereu alături” (m: Laurenţiu Profeta; t: Luminiţa Codrea)

“Cheamă-mă” (m: Dumitru Lupu; t: Viorela Filip) – primă audiţie

Luminiţa Halip/Luminiţa Anghel (Bucureşti)

“Nu poţi trăi fără dor” (m: Marius Ţeicu; t: Eugen Rotaru)

“Drum pentru lumină” / ”Îndrăgostiţi mereu vom fi” (m: Marius Ţeicu; t: Eugen Rotaru) – primă audiţie

Claudia Ionescu (Iaşi)

“Vreau să fiu o stea” (m: Cornel Meraru; t: Viorela Filip)

“Ultima vacanţă la mare” (m: Dumitru Lupu; t: Viorela Filip) – primă audiţie

Monica Măceanu (Galaţi)

“Glasul roţilor de tren” (m: Ion Vasilescu; t: Nicusor Constantinescu & Nicolae Vlădoianu)

“Vreau să te ştiu fericit” (m: Ion Cristinoiu; t: Roxana Popescu) – primă audiţie

Cristina Mihalache (Prahova)

“Tu vei fi” (m & t: Viorel Gavrilă)

“Inima mea cântă noapte şi zi” (m: Aurel Giroveanu; t: Aurel Felea) – primă audiţie

Gabriel Mustaţă (Mehedinţi)

“Nu ştiu cine eşti” (m: Dumitru Lupu; t: Mala Bărbulescu)

“Când se-ntorc cocorii”  (m: Horia Moculescu; t: George Ţărnea) – primă audiţie

Florentina Pocora (Constanţa)

“Vreau visele tale” (m: Dragoş Nedelcu; t: Eugen Rotaru)

“Cu inima plină de soare” (m: Camelia Dăscălescu; t: Roxana Popescu) – primă audiţie

Cristina Pomârleanu (Tulcea)

“Dor” (m: Octav Firulescu; t: Carmen Bendovschi)

“Din iubire” (m: Viorel Gavrilă; t: Eugen Rotaru) – primă audiţie

Sanda Pop (Cluj)

“Haide spune!” (m: Viorel Gavrilă; t: Roxana Popescu)

“Când vei veni” (m: Alexandru Willmany; t: Roxana Popescu) – primă audiţie

Perdytta Solomon (Alba)

“Haide, spune!” (m: Viorel Gavrilă; t: Roxana Popescu)

“Vreau să cred” (m: Alexandru Wilmany; t: Angel Grigoriu) – primă audiţie

Liliana Stroe (Vrancea)

“Să crezi în dragostea mea” (m: Ion Cristinoiu; t: Roxana Popescu)

“Vârsta minunată a dragostei” (m: Dan Beizadea; t: Mala Bărbulescu) – primă audiţie

Perletta Toma (Constanţa)

“Oare de ce?” (m: Ion Cristinoiu; t: Eugen Rotaru)

“Să nu uităm tinereţea” (m: Cornel Fugaru; t: Dan V. Dumitriu) – primă audiţie

Georgeta Trană (Dolj)

“Clipa care vine” (m: Laurenţiu Profeta; t: Roxana Popescu)

“Doar dragostea adevărată” (m: Laurenţiu Profeta; t: Roxana Popescu) – primă audiţie

De la stânga la dreapta: Gabriel Cotabiţă, George Grigoriu, Ionel Tudor, Adrian Daminescu, Corina Chiriac, Dan Spătaru, la Festivalul Mamaia 1988. Sursa: arhiva foto Corina Chiriac.
De la stânga la dreapta: Gabriel Cotabiţă, George Grigoriu, Ionel Tudor, Adrian Daminescu, Corina Chiriac, Dan Spătaru, la Festivalul Mamaia 1988. Sursa: arhiva foto Corina Chiriac.

Concursul de Creaţie şi Interpretare de Muzică uşoară Românească Mamaia’89, Editia 19

Festivalul s-a deschis şi închis cu piesa “E sărbătoare la Mamaia” (Cornel Fugaru/Lucian Avramescu), interpretată de toţi soliştii.

Toate spectacolele au început de la ora 20.

Şi în acest an, festivalul s-a transmis în direct la Radio România iar Gala Laureaţilor, precum şi fragmente din concurs s-au difuzat la TVR după câteva zile.

La această ediţie, pentru a face faţă cererii mari de bilete, pe 04 septembrie, gala laureaţilor a mai avut două reprezentaţii suplimentare la orele 17 şi 20.

Pentru prima oară în cadrul festivalului, s-au instalat două ecrane mari de o parte şi de alta a scenei.

Pentru prima dată, acompaniamentul orchestrelor a fost înregistrat anterior concertelor din festival, interpreţii fiind singurii care au cântat live.

La secţiunea “Creaţie”, din cele peste 200 de lucrări prezentate, au fost selecţionate 36. O parte dintre acestea, au fost prezentate în afara concursului, deoarece compozitorii făceau parte din juriu.

Au fost realizate 7 discuri LP cu toate piesele din festival. Spre deosebire de anul trecut, discurile nu au mai fost înregistrate live iar concurenţii de la secţiunea “Interpretare”, au figurat doar cu piesele în primă audiţie.

La secţiunea “Creaţie”, piesele au fost interpretate de vedete incontestabile ale muzicii pop româneşti, unii dintre ei aflaţi la început de drum, alţii în culmea succesului. Aceştia au fost (în ordine alfabetică): Dorin Anastasiu, Monica Anghel, Bogdan Bradu, Cornel Constantiniu, Gabriel Cotabiţă, Cătălin Crişan, Adrian Daminescu, Mirabela Dauer, Gabriel Dorobanţu, Marina Florea, Mirela Voiculescu-Fugaru, Loredana Groza, Daniel Iordăchioaie, Cvintetul “Luchian”, Carmen Mureşan, Daniela Claudia Nacu, Daniela Nicol, Gina Pătraşcu, Jean Păunescu, Roxana Popescu, Carmen Rădulescu, Otilila Rădulescu, Mihaela Runceanu, Oana Sârbu, Victor Socaciu, Dan Spătaru, Marian Spînoche, Mira Moreno-Toroimac.

Piesa “Românie” (Temistocle Popa), interpretată de Otilia Rădulescu & Daniel Iordăchioaie a fost distinsă cu Trofeul secţiunii “Creaţie.

Nu mai puţin de 13 piese au primit titlul de Laureate.

Piesele de succes care s-au lansat în cadrul festivalului şi, ulterior, s-au difuzat la radio si televiziune au fost: “Ce-mi eşti tu, mândruţo, mie?” (Dan Spătaru), “Cine iubeşte” (Mirabela Dauer), “Dorule, măi dorule” (Carmen Rădulescu), “Iartă-mă” (Gabriel Cotabiţă), “Întoarce-te iubire” (Marina Scupra), “Mama” (Cătălin Crişan), “Nopţi albastre la Mamaia” (Marina Florea, o piesă estivală care a avut succes la Radio Vacanţa), “Orice vis din viaţa mea” (Mirabela Dauer), “S-aducem dragostea-napoi” (Gabriel Dorobanţu), “Şi m-am îndrăgostit de tine” (Adrian Daminescu).

Din cei peste 170 de interpreţi înscrişi şa secţiunea “Interpretare”, au fost selecţionaţi 28.

Aceştia au urmat cursuri intensive de pregătire (interpretare muzicală, actorie, mişcare scenică) la Centrul Judeţean de Îndrumare a Creaţiei Populare şi Mişcării Artistice de Masă din Bucureşti.

Regulamentul de atunci prevedea ca fiecare tânăr interpret să se prezinte în concurs cu două piese. O piesă cunoscută din muzica pop/uşoară românească şi o alta în primă audiţie.

Trofeul secţiunii “Interpretare”, a fost obţinut de Alin Cibian din Hunedoara.

Premiul I a fost obţinut la egalitate de Marius Dragomir din Braşov şi Marilena Iordache din Bucureşti.

Premiul II a fost obţinut tot la egalitate de Florin Blaj din Bacău şi Roxana Vulpescu din Timişoara.

Din nou egalitate a fost şi la Premiul III, care a fost împărţit de Ovidiu Baciu din Alba şi Geanina Olaru din Bacău.

Premiul Tinereţii a fost acordat lui Aurelian Temişan.

Tot la “Interpretare”, a participat şi Adrian Enache, descalificat pe motiv că s-a mişcat prea mult.

Mulţi dintre laureaţii şi participanţii secţiunii “Interpretare”, au ajuns artişti cunoscuţi sau chiar vedete.

Nici aici nu am găsit date complete despre recitalurile în afară de concurs. Acestea erau filmate de către TVR, dar nu se difuzau pe post.

Un recital inedit a fost cel al Didei Drăgan, acompaniată de formaţia “Roata”, care a interpretat şi “Blestem (Cine iubeşte şi lasă)” din repetoriul Mariei Tănase.

Un recital de succes al fost cel al Loredanei Groza, care a prezentat noi piese de Adrian Enescu, pe versuri de Lucian Avramescu. Artista a ridicat sala în picioare cu “Bună seara, iubito!”.

Gabriel Cotabiţă a oferit un nou recital de succes din care n-au lipsit “Cât de frumoasă eşti” (Cornel Fugaru), “Noi rămânem oameni” (Adrian Enescu) sau “Prima iubire şi ultima” (Horia Moculescu).

Florin Apostol, Oana Hanganu, Sanda Ladoşi, Lucia Mereuţă, Denis Ştefănescu, laureaţii secţiunii “Interpretare” din ediţia precedentă, au susţinut microrecitaluri.

Iată palmaresul complet festivalului:

Organizatori: Consiliul Culturii şi Educaţiei, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Radioteleviziunea Română şi Comitetul de Cultură şi Educaţie al Judeţului Constanţa

Locaţie: Teatrul de Vară din Mamaia

Data desfăşurării: 30 august – 03 septembrie 1989

Regia artistică: Biţu Fălticineanu

Regia muzicală: Alexandra Cepraga şi Alexandru Pârlea

Scenografia: Cornel Ionescu şi Anton Stelian

Prezentatori: Octavian Ursulescu

Acompaniament: Orchestra de estradă Radioteleviziunii Române (dirijor Ion Cristinoiu), Orchestra Teatrului de Revistă “Fantasio” din Constanţa (dirijor Aurel Manolache), Grupul vocal “Choralis”(condus de Voicu Enăchescu), formaţia condusă de Ionel Tudor, formaţia condusă de Alexandru Wilmany.

Recitaluri: Elena Cârstea, Gabriel Cotabiţă, Cătălin Crişan, Dida Drăgan (acompaniată de Formaţia “Roata”), Mircea Dumitrescu, Loredana Groza, Daniel Iordăchioaie, Gabriel Manea, Dan Spătaru, Mirela Voiculescu-Fugaru (alături de grupul de dans “Total”).

Microrecitaluri: Florin Apostol, Oana Hanganu, Sanda Ladoşi, Lucia Mereuţă, Denis Ştefănescu.

Juriu – Secţiunea Creaţie: Vasile Tomescu (secretar al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor) – Preşedintele Juriului, Ion Cristinoiu (compozitor), Paul Enigărescu (Casa de Discuri “Electrecord”), Sergiu Eremia (compozitor), Laurenţiu Profeta (compozitor), Dorin Teodorescu (prim-solistul Teatrului de Operetă din Bucureşti), Mariana Palici (U.G.S.R.), Cornel Trăilescu (compozitor), Mircea Florin Şandru (poet).

Juriu – Secţiunea Interpretare: Vasile Tomescu (secretar al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor) – Preşedintele Juriului, Gabriel Alexandrescu (câştigătorul Trofeului Secţiunii Interpretare la Mamaia’85), Cornel Fugaru (compozitor), Paul Niculescu (vicepreşedinte al Cosiliuluide  Cultură şi Educaţie a judeţului Constanţa), Maria Roşu (reprezentantă a Consiliului Naţional al Femeilor), Gabriela Sauciuc (profesoară la Şcoala Populară de Artă din Constanţa), Georgeta Stoleru (Conservatorul “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti), Anton Şuteu (compozitor), Temistocle Popa (compozitor).

PALMARES

SECŢIUNEA CREAŢIE

Marele Premiu “Mamaia’89”

“Românie” (m: & t: Temistocle Popa) – i: Otilia Rădulescu & Daniel Iordăchioaie

Piese Laureate

“Ce-mi eşti tu, mândruţo, mie?” (m: Dan Stoian; t: Dumitru Popescu-Chiselet) – i: Dan Spătaru

“Cine iubeşte” (m: Jolt Kerestely; t: Aurel Storin) – i: Mirabela Dauer

“Dorule, măi dorule” (m: Corneliu Meraru; t: Dan V. Dumitriu) – i: Carmen Rădulescu

“Izvorul meu de dragoste” (m: Horia Moculescu; t: Aurel Storin) – i: Bogdan Bradu

“Întoarce-te iubire” (m: Mihai Vanica; t: Gina Teodorescu) – i: Marina Scupra

“Învaţă să fii om” (m: Viorel Gavrilă; t: Eugen Rotaru) – i: Monica Anghel

“Liniştea mea” (Mişu Iancu; t: Aurel Storin) – i: Cornel Constantiniu

“Mama” (m: Aurel Manolache; t: Saşa Georgescu) – i: Cătălin Crişan

“Ne cheamă marea” (m: Şerban Georgescu; t: Aurel Storin) – i: Mădălina Manole & Cătălin Crişan

“Nopţi albastre la Mamaia” (m: George Grigoriu; t: Romeo Iorgulesci) – i: Marina Florea

“S-aducem dragostea-napoi” (m: Dumitriu Lupu; t: Viorela Filip) – i: Gabriel Dorobanţu

“Şi m-am îndrăgostit de tine” (m: Vasile Veselovski; t: Mihai Maximilian) – i: Adrian Daminescu

“Trepte spre albastru” (m: Ionel Tudor; t: Andreea Andrei) – i: Gabriel Cotabiţă

Diplomă Specială

Compozitorului Mişu Iancu, pentru întreaga sa activitate artistică

Celelalte piese participante la secţiunea “Creaţie” au fost:

“Călător spre mileniul III” (m: Virgil Popescu; t: Angel Grigoriu) – i: Oana Sârbu

“Cântec pentru noua zi” (m: Temistocle Popa; t: Dan Verona) – i: Daniel Iordăchioaie

“Cât vom fi o stea în mers” (m: Radu Simion Jr.; t: Eugen Dumitru) – i: Daniela Nicol

“Cum aş putea să nu te iubesc” (m: Mihai Grigoriu; t: Romeo Iorgulescu) – i: Gabriel Cotabiţă

“Cuvântul om” (m: Daniela Claudia Nacu; t: Dan V. Dumitriu) – i: Claudia Nacu şi Dorin Anastasiu, acompaniaţi de Doru Căplescu

“De dragul zilei care vine” (m: Camelia Dăscălescu; t: Roxana Popescu) – i: Roxana Popescu

“Este ţara mea” (m: Marius Marchiş; t: Mala Bărbulescu) – i: Gina Pătraşcu

“Eu nu zic, dar spun” (m: Horia Moculescu; t: Mihai Maximilian) – i: Bogdan Bradu

“Iubire nesfârşită” (m: Dan Dimitriu; t: Carmen Aldea) – i: Gabriel Dorobanţu

“Libertate” (m: & t: Victor Socaciu) – i: Victor Socaciu

“Muguri pentru viitor” (m: Octav Firulescu; t: Dan V. Dumitriu) – i: Loredana Groza (în programul de sală, la piesa “Muguri pentru viitor”, apare scris eronat, ca interpret, Adrian Daminescu)

“Noapte şi  zi” (m: & t: Viorel Covaci) – i: Carmen Mureşan

“Noi navigăm pe marea de speranţe” (m: Dan Beizadea; t: Angel Grigoriu) – i: Marian Spînoche

“Nu se poate trăi fără dragoste” (m: George Grigoriu; t: Romeo Iorgulescu) – i: Marina Florea

“Orice zi din viaţa mea” (m: Marcel Dragomir; t: Dan I. Panţoiu) – i: Mirabela Dauer

“Să dăruim pământului” (m: Dan Dimitriu; t: Carmen Aldea) – i: Marina Scupra

“Să iubim planeta albastră” (m: Dan Stoian; t: Dumitru Popescu-Chiselet) – i: Cvintetul “Luchian”

“Să păstrăm un ţărm de vise” (m: Ionel Tudor; t: Andreea Andrei) – i: Adrian Daminescu

“Unde eşti?” (m: & t:Daniela Claudia Nacu) – i: Claudia Nacu

“Viers din inimă română” (m: Dragoş Nedelcu; t: Eugen Sitcai) – i: Mihaela Runceanu

“Voi” (m: & t: Mira Moreno-Toroimac) – i: Mira Moreno-Toroimac

Lucrări în afara concursului

“Dacă ochii mei îţi spun ceva” (m: Laurenţiu Profeta; t: Roxana Popescu) – i: Roxana Popescu

“Eu şi tu, iubite Bucureşti” (m: Ion Cristinoiu; t: Mircea Block) – i: Jean Păunescu

“Flori pentru August” (m: & t:  Temistocle Popa) – i: Grup solistic

“Iartă-mă” (m: Ion Cristinoiu; t: Dan V. Dumitriu) – i: Gabriel Cotabiţă

“Pentru liniştea planetei” (m: Cornel Fugaru; t: Dan V. Dumitriu) – i: Bogdan Bradu, Gabriel Cotabiţă, Loredana Groza, Mihaela Runceanu, Mirela Voiculescu-Fugaru

SECŢIUNEA INTERPRETARE

Marele Premiu “Mamaia’89”

Alin Cibian (Hunedoara)

“Stea a vieţii Terra” (m: Ionel Tudor; t: Andreea Andrei)

“Nu te juca” (m: Cornel Fugaru; t: Dan V. Dumitriu) – primă audiţie

Premiul I

Marius Dragomir (Braşov)

“Nu te juca cu fericirea” (m: Şerban Georgescu; t: Dan Verona)

“Prin noi trăieşte muzica” (m: Cornel Fugaru; t: Dan V. Dumitriu) – primă audiţie

Marilena Iordache (Bucureşti)

“De-ai fi tu salcie” (m: Horia Moculescu; t: Mihai Maximilian)

“Atunci când ai de partea ta şi tinereţea” (m: Cornel Fugaru; t: Dan V. Dumitriu) – primă audiţie

Premiul II

Florin Blaj (Bacău)

“Eu te voi iubi” (m: Marius Ţeicu; t: Eugen Rotaru)

“Lumina marelui pamânt” (m: Dan Dimitriu; t: Carmen Aldea) – primă audiţie

Roxana Vulpescu (Constanţa)

“Cine te iubeşte” (m: Alexandru Wilmany; t: Roxana Popescu)

“Zi de zi” (m: Viorel Gavrilă; t: Eugen Rotaru) – primă audiţie

Premiul III

Ovidiu Baciu (Alba)

“Aş vrea” (m: Ioenl Tudor; t: Andreea Andrei)

“Povestea unei simple întâmplări” (m: Ion Cristinoiu; t: Dan V. Dumitriu) – primă audiţi

Geanina Olaru (Bacău)

“Te-am iubit dintotdeauna” (m: George Grigoriu; t: Romeo Iorgulescu)

“Din prima zi, din primul ceas” (m: Ionel Tudor; t: Andreea Andrei) – primă audiţie

Premiul Tinereţii

Aurelian Temişan (Dolj)

“Stai lângă mine” (m: Marius Ţeicu; t: Eugen Rotaru)

“O viaţă întreagă” (m: Dan Beizadea; t: Angel Grigoriu) – primă audiţie

Premiul Criticii Muzicale

Iunia Tănase (Bucureşti)

“Dormeau pe o frunză două stele” (m: Marius Ţeicu; t: Angel Grigoriu)

“E lung drumul până mâine” (m: Viorel Gavrilă; t: Roxana Popescu) – primă audiţie

Premiul Teatrului “Fantasio”

Cristian Dicu (Botoşani)

“O zi” (m: Dani Constantin; t: Dan Verona)

“Chipul fericirii” (m & t: Viorel Gavrilă) – primă audiţie

Menţiuni

Vanessa Radu (Brăila)

“Să alergăm prin ploaie” (m: Cornel Fugaru; t: Dan V. Dumitriu)

“Cântă Dunăre” (m & t: Temistocle Popa) – primă audiţie

Elena Laura Zavate (Bacău)

“De ce crezi tu că te-am iubit?” (m: Ion Cristinoiu; t: Ovidiu Dumitru)

“Hai, iubire, nu mă aştepta” (m: Cornel Fugaru; t: Dan V. Dumitriu) – primă audiţie

Ceilalţi participanţi la secţiunea “Interpretare” au fost:

Brânduşa Acsânte (Iaşi)

“Oricât timp aş avea” (m: Cornel Fugaru; t: Dan V. Dumitriu)

“Viaţa în fiecare zi” (m: Şerban Georgescu; t: Dan Verona) – primă audiţie

Arina Băjenaru (Bucureşti)

“Vin’ la mama de mă cere” (m: Laurenţiu Profeta; t: Popular)

“Din lumina ce răsare” (m: Alexandru Simu; t: Eugen Dumitru) – primă audiţie

Ioana Capanu (Sibiu)

“Dacă într-o zi mă vei iubi” (m: Ion Cristinoiu; t: Ovidiu Dumitru)

“Viaţa e aurul planetei” (m: Viorel Gavrilă; t: Roxana Popescu) – primă audiţie

Angelica Caraiman (Iaşi)

“Vino, iubire, înapoi” (m: Ion Cristinoiu; t: Aurel Storin)

“M-am îndrăgostit de rock” (m: Titel Popovici; t: Angela Georgică) – primă audiţie

Georgeta Cernat (Bucureşti)

“Să fim prieteni” (m: Cornel Fugaru; t: Dan V. Dumitriu)

“Eu cred în cântecul meu” (m: Marius Ţeicu; t: Eugen Rotaru) – primă audiţie

Magdalena Cuşa (Bucureşti)

“Va exista” (m: Dan Dimitriu; t: Eugen Rotaru)

“Marea ca o eternintate” (m: Ion Cristinoiu; t: Roxana Popescu) – primă audiţie

Constantin Dimitriu (Hunedoara)

“Mai dă-mi o speranţă” (m: Horia Moculescu; t: Angel Grigoriu)

“Eu te cunosc” (m: Ionel Tudor; t: Andreea Andrei) – primă audiţie

Luminiţa Dumitrescu (Bihor)

“Mă întreb ce să fac” (m: Marius Ţeicu; t: Eugen Rotaru)

“Soare şi flori” (m: Dragoş Nedelcu; t: Eugen Sitcai) – primă audiţie

Adrian Enache (Galaţi)

“Nu poţi uita” (m: Marius Ţeicu; t: Eugen Rotaru)

“Ca o zi cu soare” (m: Ionel Tudor; t: Andreea Andrei) – primă audiţie

Claudia Ene (Buzău)

“Mă voi gândi la tine” (m: Dumitru Lupu; t: Mala Bărbulescu)

“Gară pentru doi” (m: Horia Moculescu; t: Aurel Storin) – primă audiţie

Carmen Floricel (Hunedoara)

“Aproape linişte” (m & t: Nicu Alifantis)

“Vreme de viaţă, tinereţea” (m: Marius Ţeicu; t: Eugen Rotaru) – primă audiţie

Marian Mihai (Bucureşti)

“Împreună suntem lumea” (m: Ionel Tudor; t: Andreea Andrei)

“Spune-mi tu, nemărginită mare” (m: Aurel Manolache; t: Saşa Georgescu) – primă audiţie

Gabriela Moraru (Constanţa)

“În zbor spre înălţimi” (m: George Grigoriu; t: Romeo Iorgulescu)

“Din prima clipă” (m: George Grigoriu; t: Romeo Iorgulescu) – primă audiţie

Aneta Nedelescu (Galaţi)

“Voi cânta pentru mileniul III” (m: Marius Ţeicu; t: Eugen Rotaru)

“Orice vapor se-ntoarce” (m: Aurel Manolache; t: Saşa Georgescu) – primă audiţie

Loredana Otrocol (Timiş)

“Când iubeşti” (m: Marius Ţeicu; t: Eugen Rotaru)

“Pentru dragostea mea” (m: Ion Cristinoiu; t: Roxana Popescu) – primă audiţie

Sergiu Simionese (Timiş)

“Cântec de tinereţe” (m: Horia Moculescu; t: George Ţărnea)

“Corăbii de lumină şi de dor” (m: Dan Stoian; t: Mala Bărbulescu) – primă audiţie

Concursul de Muzică de Dans pentru Tineret, Ediţia 03 (08 – 10 septembrie 1989)

Puţină lume îşi  mai aduce aminte de Concursul de Muzică de Dans pentru Tineret de la Costineşti (1985-89), unul dintre cele mai importante evenimente estivale de la sfârşitul anilor’80.

Concursul a debutat cu o ediţie care s-a desfăşurat la Bucureşti, în toamna anului 1985, apoi, a avut loc în 1987 şi 1989 la Teatrul de Vară din Costineşti, unde au participat, la fiecare ediţie, peste 2000 de spectatori.

În ciuda puţinelor ediţii, concursul a avut o importanţă majoră în divertismentul românesc deoarece promova muzica de dans şi artiştii tineri.

Iniţiatorul acestui festival a fost domnul Valerian Mareş, pe atunci directorul Ansamblului Tineretului.

Din păcate, după evenimentele din decembrie 1989, concursul a fost întrerupt.

Preşedintele juriului: Adrian Călin, secretar CC al UTC.

Membrii juriului (în ordine alfabetică): Anca Andriescu (secretar muzical al Radioteleviziunii Române), Voicu Enăchescu (dirijor), Bebe Dănuţ Ionescu (coregraf), Valerian Mareş (director al Ansamblului CC al UTC), Costea Rudel (director, Centrul de Creaţie şi Cultură Socialistă “Cântarea României” a Tineretului din Deva), Nicolae Sava (profesor din Tulcea, reprezentant al UGSR), Tanţa Stoian (secretar al Comitetului UTC – ICTB), Marcela Stoica (reprezentantă a Consiliului Culturii şi Educaţiei), Mircea Florin Şandru (poet, şef secţie la ziarul “Scînteia tineretului”), Anton Şuteu (compozitor).

Prezentator: Andrei Partoş

În cadrul concursului s-au prezentat 29 de lucrări.

Trei formaţii de dans modern din Piteşti, Târgu Mureş şi Vaslui au făcut ilustraţie coregrafică în concurs.

Cea mai cunoscută piesă lansată la Festivalul de la Costineşti este fără îndoială “Dansul” (muzica: Doru Căplescu; text: Dan V. Dumitriu), o piesă emblematică a nonconformistei Silvia Dumitrescu.

“Mă întorc la tine, mare albastră” (muzica: Dumitru Lupu, text: Viorela Filip), interpretată de Daniel Iordăchioaie, este o altă piesă de mare succes lansată, dar nepremiată, în cadrul acestui festival. În afara concursului, Andrei Partoş a oferit acestei piese Premiul Radio Vacanţa-Costineşti.

PALMARES

Premiul I

“Dansul” (m: Doru Căplescu; t: Dan V. Dumitriu) – i: Silvia Dumitrescu (ilustraţia coregrafică – formaţia de dans de societate şi modern – Piteşti)

“Pentru mine eşti doar tu” (m: Doru Căplescu; t: Dan V. Dumitriu) – i: grupul “Stil” şi Doru Căplescu

Premiul II

“Vacanţa la mare” (m: Virgil Popescu; t: Angel Grigoriu) – i: Oana Sîrbu (ilustraţia coregrafică – formaţia de dans modern – Târgu Mureş)

Premiul Consiliului Culturii şi Educaţiei

“Devreme şi prea târziu” (m: Horia Moculescu; t: Aurel Storin) – i: Anca Ţurcaşiu (ilustraţia coregrafică – formaţia de dans modern – Târgu Mureş)

“Eşti lumea mea” (m: Horia Moculescu; t: Aurel Storin) – i: Gabriel Cotabiţă

Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor

“Oare de ce îmi ieşi în cale?” (m: Cornel Fugaru; t: Dan V. Dumitriu) – i: Oana Hanganu (ilustraţia coregrafică – formaţia de dans modern – Târgu Mureş)

“Seara aceasta e doar a mea” (m: Cornel Fugaru; t: Dan V. Dumitriu) – i:  Daniela Nicol (ilustraţia coregrafică – formaţia de dans modern – Târgu Mureş)

Premiul III

“Dacă vrei” (m: Octav Firulescu; t: Dan V. Dumitriu) – i: Loredana Groza

“Vom trăi un vis” (m: Ionel Tudor; t: Andreea Andrei) – i: Adrian Daminescu

Menţiuni

“De ziua ta, iubirea mea” (m: Dan Iagnov; t: Dan V. Dumitriu) – i:  Elena Cârstea (ilustraţia coregrafică – formaţia de dans de societate şi modern – Piteşti)

“Ora dansului” (m: Dan Dimitriu; t: Carmen Aldea) – i: Marina Scupra

Menţiune Specială a Ansamblului Artistic al UTC

“Muzica e glasul tinereţii” (m: Cristian Simionică; t: Andreea Andrei) – i: Cristian Simionică (ilustraţia coregrafică – formaţia de dans de societate şi modern – Piteşti)

Premiul Radio Vacanţa-Costineşti – lucrare premiată în afara concursului

“Mă-ntorc la tine, mare albastră” (m: Dumitru Lupu; t: Viorela Filip) – i: Daniel Iordăchioaie (ilustraţia coregrafică – formaţia de dans modern – Târgu Mureş)

Celelalte piese care au participat la concurs au fost următoarele:

“Albastrul cer al tinereţii” (m: Dragoş Nedelcu; t: Eugen Sitcai) – i: Constantin Bruj

“Cine n-a iubit?” (m: Cornel Meraru; t: Dan V. Dumitru) – i: Eliza Peneoaşu (ilustraţia coregrafică – formaţia de dans de societate şi modern – Piteşti)

“Costineşti, oraş al vacanţei” (m: Mihai Prisăcaru; t: Corina Brăneanu) – i:  grupul “Choralis” (ilustraţia coregrafică – formaţia de dans de societate şi modern – Piteşti)

“Cred în forţa dragostei” (m: Ionel Tudor; t: Andreea Andrei) – i: Gabriel Cotabiţă (ilustraţia coregrafică – formaţia de dans modern – Vaslui)

“Dansează tinereţea” (m: Angela Ciochină; t: Dan V. Dumitriu) – i: Angela Ciochină (ilustraţia coregrafică – formaţia de dans modern – Târgu Mureş)

“De-aş fi o stea” (m: Mircea Drăgan; t: Gina Teodorescu) – i: Loredana Groza

“Drum spre stele” (m: Alexandru Simu; t: Eugen Dumitru) – i: Loredana Groza

“Mâine, de la capăt” (m: Şerban Georgescu; t: Dan Verona) – i: Mădălina Manole

“N-am ştiut, iubire” (m: Iulia Duman; t: Dumitru Popescu-Chiselet) – i: Iulia Duman (ilustraţia coregrafică – formaţia de dans modern – Vaslui)

“Nici un vis nu e imposibil” (m: Bogdan Cristinoiu; t: Dan V. Dumitriu) – i: Adrian Daminescu

“Porumbei zburaţi spre soare” (m: Petre Găluşanu; t: Andreea Andrei) – i: Aura Buiac

“Să iubim tinereţea” (m: Cornel Meraru; t: Dan V. Dumitriu) – i: Daniela Nicol (ilustraţia coregrafică – formaţia de dans de societate şi modern – Piteşti)

“Secunda de viaţă” (m: Ştefan Elefteriu; t: Angel Grigoriu) – i: Camelia Cristian (ilustraţia coregrafică – formaţia de dans de societate şi modern – Piteşti)

“Te invit să dansăm” (m: Mihai Constantinescu; t: Mihai Constantinescu) – i: Anca Ţurcaşiu

“Tinereţe, cer fără nori” (m: Dan Dimitriu; t: Andreea Andrei) – i: Gabriel Cotabiţă

“Vreau iubirea s-o păstrez” (m: Alexandru Vilmanyi; t: Romeo Iorgulescu) – i: Mircea Dumitrescu

 

AUTOR

MIRCEA NICOLAU

Share This:

Leave a Reply

2 comentarii la „1989 – MAMAIA’88, MAMAIA’89, COSTINEȘTI’89

  • 24 noiembrie 2020 la 5:17
    Permalink

    am cautat mereu sa gasesc ceva scris despre Festivalul Mamaia 88 si iata ca exista o urma a ceea ce a fost intr-adevar un mare efort de a pune pe scena atata talent!
    Sunt una din cele 28 de participanti la sectia interpretare: Georgeta Marcela Trana. As fi vrut tare mult sa obtin o copie de la filmarea de atunci si inca nu stiu daca mai exista la TVR aceste filmari.
    E o amintire tare draga mie; evident, as fi vrut sa le-o arat celor doi baieti ai mei.
    Multumesc celui sau celor care au publicat acest document despre Festivalul Mamaia 88 si 89!
    Din inima merci!
    Marcela Trana

    Răspunde
    • 10 decembrie 2020 la 15:37
      Permalink

      Ne bucuram ca v-a placut. Din pacate nu avem cum sa va ajutam cu filmarile. Incercati la arhiva TVR.

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!