Titus Andrei despre muzica anilor ’50

Anii ’50, secolul trecut. În muzica mondială începe marele asalt rock’n’roll. La noi, în muzica noastră ușoară fascinau încă tangoul suveran în perioada interbelică, mambo atribuit cubanezului Peres Prad, cha-cha, dans latino mereu la modă, rumba cu origini în Africa, dans cu mare vechime, revitalizat în anii ‘90 de Gipsy Kings, samba, bossa nova cu origini braziliene ș.a.

Doar câteva nume de compozitori, artiști care au promovat cu pasiune și pricepere aceste ritmuri și chiar au lansat adevărate șlagăre. E vorba de anii ’50, repet. Încep cu Sile Dinicu din ‘51 la conducerea orchestrei Radio cu care a înregistrat pot-purriul cu mari hituri în ritmurile amintite.

Edmond Deda, pianist în acei ani la teatrul Constantin Tănase, trio Armonia cu cele trei grații provenite din corul radio, trio DoReMi care încep la Cluj apoi trec la Fantasio din Constanța.

Brăileanu Enrico Fancioti, muzician preocupat de soarta ziariștilor din România, excentricul Sergiu Malagamba care lansează în muzică și în vestimentație stilul Malagamba, eruditul Henri Mălineanu din creația căruia aș da doar un exemplu “Ce să fac dacă îmi placi” sau Vasile Veselovski, compozitor original, simplu, inventiv. Din ’56, între primele lui melodii, „Ce să fac să-ți plac puțin” lansată de Sorina Dan, soția actorului Mircea Crișan și de o formație Electrecord dirijată de Alexandre Imre care, spun specialiștii, jongla cu orchestrațiile în orice ritm.

 

Share This:

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.