Loredana Groza a cucerit trofeul "Mamaia" la doar…16 ani

Şi pentru Loredana Groza, Festivalul de la Mamaia a însemnat o tereaptă de lansare. Cine nu-şi mai aduce aminte de tânăra de 16 ani din Oneşti care a interpretat cu atâta dezinvoltură “Mă întreb ce să fac?” şi “Despre dragoste” cucerind Trofeul Mamaia’86 la secţiunea “Interpretare”? Eu personal nu voi uita niciodată acei nasturi imenşi (nasturi optzecişti) pe care îi avea la costum. De atunci şi până în prezent Loredana a avut numeroase participări la Festivalul de la Mamaia unde a lansat multe piese de referinţă din repertoriul ei.

Iată o listă cu participările Loredanei la Mamaia care face parte dintr-o mini-biografie care am alcătuit-o pe Wikipedia în urma cu câţiva ani.

Şi pentru Loredana Festivalul de la Mamaia a însemnat o tereaptă de lansare. Cine nu-şi mai aduce aminte de tânăra de 16 ani din Oneşti care a interpretat cu atâta dezinvoltură “Mă întreb ce să fac?” şi “Despre dragoste” cucerind Trofeul Mamaia’86 la secţiunea “Interpretare”. Eu personal nu voi uita niciodată acei nasturi imenşi (nasturi optzecişti) pe care îi avea la costum. De atunci şi până în prezent Loredana a avut numeroase participări la Festivalul de la Mamaia unde a lansat multe piese de referinţă din repertoriul ei.

Iată o listă cu participările Loredanei la Mamaia care face parte dintr-o mini-biografie care am alcătuit-o pe Wikipedia în urma cu câţiva ani.

 • La 16 ani, în 1986, participă pentru prima oară la Festivalul de muzică uşoară de la Mamaia (27 – 31 aug), unde cîştigă “Marele Premiu” la sectiunea „Interpretare”, fiind la acel moment cea mai tânără participantă şi câştigătoare din istoria festivalului. Atunci a interpretat două cântece în primă audiţie care au devenit în scurt timp şlagăre: “Mă întreb ce să fac?” (Marius Ţeicu/Eugen Rotaru) şi “Despre dragoste” (Dan Beizadea/Angel Grigoriu, Romeo Iorgulescu).
 • Participă la Festivalul de muzică uşoară Mamaia’87 (26 – 30 aug) cu melodiile “Cu tinereţea în suflet” (Dan Beizadea/Viorela Filip) şi “Hai vorbeşte!” (Aurel Manolache/Saşa Georgescu), prezentate la secţiunea “Creaţie”. Într-una din serile Festivalului, Loredana este prezentă cu un recital.  Loredana afişează un ruj de buze de o culoare stridentă “nedemnă pentru nişte tinere comuniste”. Această gafă cosmetică îi aduce interzicerea  pe postul naţional de televiziune (din 1987 şi până la evenimentele din decembrie 1989, Loredana apare foarte rar la Televiziunea Română, singurul canal TV de atunci).
 • Participă la Festivalul de muzică uşoară Mamaia’88 (31.08 – 4.09), sectiunea “Creaţie”, cu melodiile “Nu te cred” (Aurel Manolache/Saşa Georgescu) – locul III şi “Poate dragostea” (Mihai Grigoriu/Romeo Iorgulescu). Loredana este prezentă în cadrul festivalului şi cu un recital unde prezintă în primă audiţie piesa “Să nu-mi spui bun rămas” a lui Marius Ţeicu şi cântă piese de pe albumul “Bună seara, iubito”.
 • În 1989 participă la Festivalul de muzică uşoară Mamaia’89 (30.08 – 3.09), secţiunea “Creaţie”, cu melodiile “Muguri pentru viitor” (Octav Firulescu/ D.V. Dumitriu) şi, hors concurs, cu “Pentru inima planetei” (Cornel Fugaru/Dan V.Dumitriu) cântată în duet cu Mihaela Runceanu, Mirela Voiculescu – Fugaru, Gabriel Cotabiţă şi Bogdan Bratu. Într-una din serile Festivalului, Loredana suţine un nou recital.
 • În vara anului 1990 Loredana participă la  Festivalul de muzică uşoară Mamaia’90. În cadrul Festivalului, Loredana susţine un nou recital.
 • Participă la  Festivalul de muzică uşoară Mamaia’91 la sectiunea “Creaţie”cu piesa “Te-am uitat” (Marius Ţeicu).
 • În 1992 participă din nou la Festivalul de muzică uşoară Mamaia’92  cu melodiile “Te-am uitat” (Marius Ţeicu/Dan V. Dumitriu) şi “Ce va fi cu iubirea mea?” (Marius Ţeicu/Eugen Rotaru). Piesa “Ce va fi cu iubirea mea?”(Marius Ţeicu) cucereşte Premiul I la secţiunea Şlagăre.
 • Participă la Festivalul de muzică uşoară Mamaia’93 (22-25 iulie) cu piesa “Vino la mine” (Cornel Fugaru) la secţiunea Şlagăre şi susţine un nou recital.
 • Participă la Festivalul de muzică uşoară Mamaia’94 cu piesa “Poate că azi, poate că mâine” (muzica Andrei Tănăsescu) cântată în duet cu Aurelian Temişan. În cadrul Festivalului, Loredana a susţinut un recital care a electrizat spectatorii.
 • Loredana şi Direcţia 5 participă la Festivalul de muzică uşoară Mamaia’95 (26-30 iulie) cu “O fată singură-n noapte” (Marian Ionescu, Răzvan Mirică/Loredana) care obţine Premiul II la secţiunea Şlagăre. Fiind o ediţie jubiliară (a 25 – a ediţie), Loredana participă la rememberul sentimental alături de alte mari nume care s-au lansat la Mamaia.
 • Loredana şi Direcţia 5 participă la Festivalul de muzică uşoară Mamaia’96 (29 august – 1 septembrie) unde susţin şi un recital prezentat de casa de discuri “Electrecord” pentru a promova noul album “Tomilio”.
 • În vara anului 1997, Loredana şi Direcţia 5 suţin un recital de mare succes la Festivalul de muzică uşoară Mamaia’97. În ciuda ploii torenţiale din seara recitalului spectatorii au dansat  şi cântat şlagărele Loredanei. Loredana a făcut parte din juriul Festivalului la secţiunea “Interpretare”.
 • Loredana revine pe scena Festivalul de muzică uşoară de la Mamaia’2004 (1 – 5 septembrie) cu un recital de zile mari. Loredana promovează piese de pe cel mai recent album al său “Zig-zaga extravaganza” (2004). Surpriza show-ului a fost reuniunea cu Direcţia 5.

Autor Mircea Nicolau, 4 august 2010

Share This:

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.