Emisiunea Top Românesc

Scurt istoric al emisiunii radio Top Românesc:

În 1987, Titus Andrei a preluat de la Florian Lungu şi Ion Barta tradiţia clasamentului de muzică românească „Start melodii„. Emisiunea exista deja de şapte ani la Radio România, iar Titus i-a schimbat numele în „Şlagăr Top-rock„.

În anul 2000, după două decenii de emisiune, acelaşi Titus Andrei l-a botezat din nou, numindu-l „Top Românesc„.

Emisiunea se difuza în fiecare ultimă duminică din lună. Lunar erau propuse melodii care au fost lansate în perioada respectivă, iar ascultătorii decideau clasamentul final  prin scrisori şi e-mailuri la redacţie.

Clasamentul final cu melodiile propuse într-o lună se întocmea prin cumulul punctajelor obținute de fiecare piesă la sondajul online și respectiv punctajele obținute prin clasamentele trimise la redacție și adresa de email a topului.

La fiecare sfârşit de an erau propuse din nou piesele care de-a lungul anului au ocupat primele locuri. În funcţie de opţiunile ascultătorilor se întocmea GALA LUNILOR.

Până în anul ’90, Gala lunilor era realizată sub forma unui spectacol la Sala Radio fiind transmisă în direct la Radio România.

Din ianuarie 2009 emisiunea radio a fost susţinută online de site-ul TopRomanesc.ro creat de iubitori ai muzicii româneşti.

Site-ul a încercat  de-a lungul timpului să respecte spiritul emisiunii Top Românesc realizat la Radio România Actualități de către Titus Andrei, adică să promoveze muzica românească de calitate indiferent de generațiile muzicale şi să susțină artiștii români.

În luna noiembrie a lui 2013, emisiunea radio Top Românesc a fost scoasă din grila de programe a postului public spre dezamăgirea ascultătorilor.

Top Românesc a fost cel mai longeviv clasament de muzică – vorbim de 30 de ani de existenţă neîntreruptă – dar şi cel mai de amploare top de muzică românească.

În 30 de ani au intrat în casele ascultătorilor, prin intermediul Topului Romanesc artişti precum: Angela Similea, Iris, Holograf, corifeii folkului – Vintila, Socaciu, Alifantis, Baniciu, Andrieş, Ducu Bertzi, dar şi reprezentanţi ai generaţiei mai tinere: Paula Seling, Andra, Elena Gheorghe, Nico, Smiley şi mulţi alţii.

 

Share This:

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!