NATALIA GUBERNA SAU BUCURIA DE A CÂNTA

Înainte de toate, sincere mulţumiri Nataliei Guberna care mi-a pus la dispoziţie întreaga sa arhivă cu materiale. Îi mulţumesc foarte mult şi pentru răbdarea pe care a avut-o să-mi răspundă la multe întrebări. Rar mi s-a întâmplat să găsesc o arhivă atât de bine pusă la punct. Artista a adunat cu meticulozitate majoritatea articolelor de presă în care a fost menţionată.

Pe broşura ultimului său album, intitulat “Nu mă-ntreba”, binecunoscutul jurnalist Octavian Ursulescu o descrie pe Natalia Guberna astfel: “Dacă în cazul unor interpreţi putem vorbi de suişuri şi coborâşuri, de corăbii zdruncintate serios de furtunile ce au agitat oceanul muzicii uşoare, Natalia Guberna, ne oferă, surprinzător, imaginea unei cariere line, “valurile albe” ce au încreţit suprafaţa mării fiind mai degrabă blânde…Explicaţia poate fi găsită foarte uşor în însăşi firea artistei, mereu modestă, cu bun-simţ proverbial, care nu a dat niciodată din coate pentru a prinde un loc mai în faţă. (…)”

Pentru toţi cei care am copilărit sau ne-am petrecut adolescenţa sau maturitatea în anii’80, Natalia Guberna nu mai are nevoie de nici o prezentare. Deşi, aşa cum a afirmat Octavian Ursulescu, este o prezenţă discretă, Natalia Guberna are locul ei în istoria muzicii pop/uşoare româneşti. Piese de mare succes precum “Valuri albe” (1982), “Să visezi” (1983), “La anii mei” (1984), “O iubire mi-a bătut la geam” (1986), “Cum eşti tu?” (1988) sunt dovada acestui fapt. Pe lângă succese din repertoriul internaţional, la sfârşitul anilor’70 şi în anii’80, artista a interpretat piese (majoritatea în primă audţie, scrise special pentru ea) ce poartă semnătura unor valoroşi compozitori precum (în ordine alfabetică): Dan Beizadea, Dani Constantin, Mihai Constantinescu, Camelia Dăscălescu, Marcel Dragomir, Adrian Doxan, Cornel Fugaru, Dinu Giurgiu, George Grigoriu, Mihai Ilie Gheorghe, Silviu Hera, Dumitru Lupu, Gheorghe E. Marian, Liviu Mitrică, Daniela Claudia Nacu, Temistocle Popa, Radu Şerban, Vasile Şirli, Vasile Veselovski.

Natalia Guberna s-a născut la Bucureşti, pe 28 ianuarie 1958. Tatăl său, Gheorghe era orginiar din Teleorman şi a lucrat ca muncitor la Fabrica de maşini, unelte şi agregate “Republica”. Maria, mama sa, orginiară din comuna Ileana, judeţul Călăraşi, a lucrat la Fabrica de medicamente “9 mai”.

În timpul liceului.
În timpul liceului.

În perioda 1965-1973, urmează cursurile Şcolii Generale nr. 86 din sectorul 4.

În perioada 1973-1978, urmează cursurile Liceului de Construcţii nr.21 din Bucureşti.

În 1974, în timpul liceului, are prima apariţie pe scenă, în cadrul serbărilor şcolare. Directoare liceului, doamna Eugenia Bălaşa, a susţinut activitatea artistică a elevilor. De asemenea, cântă cu trupa liceului, intitulată “Retro”. Susţine şi spectacole la “Clubul constructorilor” şi “Clubul energeticienilor”.

În adolescenţă, a fost o mare admiratoare a lui Mihai Constantinescu. Pentru cei mai tineri, trebuie menţionat că, în anii’70-’80, Mihai Constantinescu a fost unul dintre cei mai populari interpreţi de muzică pop/uşoară din România. Pe la mijlocul anilor’70, Natalia Guberna, împreună cu alte două colege, a fost la Mihai Constantinescu acasă pentru a-i cere un autograf. Cele trei eleve au fost primite cu amabilitate de către mama artistului. Destul de repede, între Natalia Guberna şi Mihai Constantinescu s-a format o frumoasă prietenie, care a durat până la dispariţia celui din urmă, pe 29 octombrie 2019. Tânăra elevă, l-a invitat pe artist să asiste la cenaclului liceului unde învăţa. Peste câţiva ani, Mihai Constatinescu avea să-i încredinţeze Nataliei Guberna câteva piese.

În paralel cu liceul, în perioada 1975-1978, Natalia Guberna urmează cursurile Şcolii Populare de Artă din Bucureşti, secţia Canto Muzică Uşoară. Primul an l-a urmat la clasa lui Sergiu Cioiu, dar, iniţial, acesta nu a fost mulţumit de tânăra elevă. Prin intermediul lui Mihai Constantinescu, în anul 2, Natalia Guberna se transferă la clasa reputatei profesoare Florica Orăscu. Corepetitor la aceeaşi clasă a fost Marius Popp.

Ca orice dascăl bun, doamna Florica Orăscu era foarte severă cu elevii, iar tânăra Natalia Guberna nu a făcut excepţie de la regulă. Acest lucru a ambiţionat-o şi mai mult. Pentru cei care nu ştiu, trebuie amintită enorma contribuţie pe care doamna Florica Orăscu a avut-o asupra muzicii uşoare româneşti din anii’70 şi ‘80. Printre cei care i-au fost elevi, pe lângă Natalia Guberna, se numără (în ordine alfabetică): Dorin Anastasiu, Mihai Constantinescu, Mirabela Dauer, Gabriel Dorobanţu, Dida Drăgan, Petre Geambaşu, Maria Nagy, Olimpia Panciu, Adrian Romcescu, Angela Similea, Aura Urziceanu.

La Teatrul Constantin Tănase
La Teatrul Constantin Tănase

În 1976, când încă era elevă, Natalia Guberna participă la două importante  competiţii pentru tineri interpreţi de muzică uşoară. Pe 12 februarie 1976, este distinsă cu Premiul de Popularitate la Festivalul Artei şi Culturii Tineretului Bucureştean, iar pe 19 februarie 1976, participă la concursul “Trofeul Bucureştiului”, unde este distinsă cu Locul 3. De asemenea, în 1977, este laureată şi la Festivalul Naţional “Cântarea României”.

În acea perioadă, la clasa doamnei Orăscu, veneau adeseori realizatorii de radio şi televiziune, precum şi compozitori, pentru a vedea şi asculta tinerii elevi. În ianuarie 1977, în urma unor astfel de vizite, Natalia Guberna este remarcată de realizatorii TV Titus Munteanu şi Alexandru Bocăneţ. Din păcate, cel din urmă avea să-şi găsească prematurul sfârşit, alături de actorul Toma Caragiu, la cutremurul din 4 martie 1977, ce a afectat Bucureştiul.

Mihai Constantinescu şi Titus Munteanu au ajutat-o mult pe tânăra interpretă, în special în primii ani de carieră

Pe 4 mai 1977, Natalia Guberna efectuează prima sa înregistrare la Radio România (singurul post de radio din România, până în 1990), cu piesa “Am numai 16 ani”, compusă special pentru ea de către Cornel Fugaru, care o remarcase la Şcoala Populară de Artă. Au urmat piese în primă audiţie cum ar fi: “Jocuri de lumină (1978, Vasile Şirli), “Dorinţa” (1978, Mihai Constantinescu), “Ochii mei” (1978, George Grigoriu), “Merg fluierând” (1979, Radu Şerban).

Pe 18 iunie 1978, debutează la Televiziunea Română (singurul post TV din România, până în 1990), cu un clip la piesa “Jocuri de lumină” a lui Vasile Şirli. Clipul s-a difuzat la rubrica de varietăţi “Caravana melodiilor”, realizată de Paul Urmuzescu şi Titus Munteanu, în cadrul emisiunii “Album Duminical”.

Acesta a fost începutul unei frumoase colaborări a Nataliei Guberna cu Radioteleviziunea Română (până în 1994, cele două instituţii au fost fuzionate). Pe lângă Titus Munteanu, a colaborat cu mari oameni de televiziune sau radio precum: Titus Andrei, Ioana Bogdan, Doru Dumitrescu, Ovidiu Dumitru, Adriana Marian, Gheorghe E.Marian, Lidia Oprea, Andrei Partoş,  Ileana Popovici,  Marin Traian, Tudor Vornicu. Toţi cei enumeraţi mai sus, se aflau sub îndrumarea lui Tudor Vornicu (1926-1989), director de programe al TVR si unul dintre cei mai mari oameni de televiziune din România.

Artista a mai avut şansa de a apărea în celebrele emisiuni TV de varietăţi alb-negru, realizate până în 1983, când s-a trecut definitiv la transmisia color. De asemenea, a participat şi la celebrele programe TV de Revelion.

Începând cu 1977, articole cu şi despre Natalia Guberna, apar în reviste şi publicaţii româneşti precum „Contemporanul”, „Dobrogea nouă”, „Femeia”, „Flacăra”, „Informaţia Bucureştiului”, „Litoral”, „Săptămâna Culturală a Capitalei”, „Scânteia Tineretului”, etc.

Fotografie cu autograf din anii'80
Fotografie cu autograf din anii’80

Pe 12 martie 1978, la cea de-a 5-a ediţie a Concursului Tinerilor Interpreţi “Bucureşti’78”, este distinsă cu Premiul II şi Premiul Special al Revistei “Săptămâna Culturală a Capitalei”, al cărui redactor şef era celebrul scriitor Eugen Barbu.

Pe 25 martie 1979, este distinsă cu Locul I şi Trofeul “Lampa de Aur”, la Festivalul Interjudeţean “Cântecul Adâncului” de la Petroşani.

În vara anului 1978, a absolvit atât Liceul de Construcţii nr.21 din Bucureşti , cât şi Şcoala Populară de Artă.

În acelaşi ani, la scurt timp după terminarea liceului, se angajează ca desenator tehnic şi, ulterior, ca proiectant, la Institutul de Proiectări ICPVILF din Bucureşti, unde va rămâne până în 1990.

În timpul liber pe care l-a avut, şi-a continuat cu succes cariera de interpretă.

În aprilie 1979, apariţiile de succes din programele Radio-TV, au dus la participarea sa la Festivalul Internaţional “Intertalent” de la Gottwaldov (fost Cehoslovacie). Deşi nu s-a înscris printre laureaţi, artista s-a bucurat de aprecieri.

Pe 13 mai 1979, participă la Sala Radio, într-un Spectacol Concurs al Radioteleviziuni, cu piesele “Împăcare” (Vasile Şirli) şi “Merg flueierând” (Radu Şerban), cea din urmă fiind distinsă cu Premiul III.

În martie 1979, la o altă ediţie a Festivalului Naţional “Cântarea României”, ce a avut loc la Teatrul de Revistă “Constatin Tănase”din Bucureşti, unde a fost din nou laureată, îl cunoaşte pe Nicolae Sever, coregraf al teatrului. Acesta îi propune ca, pe perioada concediului, să cânte la barurile de pe Litoral.

Astfel, în vara anului 1979, mai precis în perioada 01–23 august, cântă pe litoral la celebrele baruri “Orient” şi “Melody” din Mamaia. Va reveni să cânte la barurile de pe litoral şi în anii 1980 (25 august–21 septembrie, din nou la “Orient” şi “Melody” din Mamaia), 1982 (01–31 august, barul “Paradis” din Jupiter) şi 1985 (01 iulie–09 august, barul “Paradis” din Jupiter).

Tot la propunerea lui Nicolae Sever, începe colaborarea cu Teatrul de Revistă “Constantin Tănase” din Bucureşti. Artista cântă în spectacolul de mare succes “Idolul femeilor” (premiera 02 aprilie 1980), alături de legendarul Puiu Călinescu, care s-a jucat cu succes timp de 2 ani şi jumătate. În 1986, alături de Alexandru Lulescu, apare în spectacolul “Gong’86”, care s-a jucat o stagiune. Apoi, în 1987, din nou alături de Puiu Călinescu, în spectacolul “Un bărbat fatal” (premiera 02 ianuarie 1987), care s-a jucat 2 ani de zile.

În perioada septembrie 1981–februarie 1982, face parte din celebrul trio vocal feminin Expres sau Trio Expres. La acea dată, Carmen Mureşan era lidera grupului. Titus Munteanu a fost cel care a avut ideea de a o include pe Natalia Guberna în acest grup. Ca şi componentă Trio Expres, participă la câteva emisiuni de varietăţi la TVR, inclusiv la programul Revelion 1982, precum şi la celebra emisiune “Portativul vesel” (03 octombrie 1981), realizată de Titus Munteanu. În cea din urmă emisiune, apare într-un celebru număr inspirat din ansamblul “Fetele de la Căpâlna”, unde evoluează alături de Olimpia Panciu, Angela Similea, Marina Voica, Marcel Dragomir, Mihai Constantinescu, Ioan Luchian Mihalea, Horia Moculescu, Mircea Romcescu, Liviu Tudan, Marius Ţeicu, precum şi alături de celelalte componente ale Trio Expres şi duetul Stereo, format din Crina Mardare şi Ligia Oancea.

În anii'80
În anii’80

Alături de Trio Expres, mai participă la ediţia 08 a popularului concurs TV “Şlagăre în devenire” (26  octombrie 1981) cu piesa “Floare albă”, compusă de Silviu Hera, precum şi la Concursul de Creaţie de Muzică Uşoară Românească “Melodii’81” (29 ianuarie – 02 februarie 1982) cu piesa “O rază pe fereastră”, compusă tot de Silviu Hera. După doar trei luni, Natalia Guberna părăseşte Trio Expres, continuându-şi cu succes cariera solo.

În perioada 1981–1983, participă la două ediţii ale popularului concurs TV “Şlagăre în devenire”, cu piesele “Pentru primele flori” (ediţia 05 din 20 iunie 1981, muzica: Daniela Claudia Nacu) şi “Privelişte românească” (ediţia 11 din 04 august 1983, muzica: Mihai Ilie Gheorghe).

În vara anului 1982, pe când cânta la barul “Paradis” din Jupiter, unde DJ era nimeni altul decât jurnalistul Andrei Partoş, Natalia Guberna ascultă pentru prima dată piesa “Playa Blanca” din repertoriul interpretei germane Andrea Jurgens. Artista i-a propus lui Titus Munteanu să facă un cover după această piesă. Trebuie menţionat că, începând cu anii’80, interpreţii români nu mai erau încurajaţi de către regimul de atunci să cânte în limbi străine. Toţi cei care preluau piese din repertoriul internaţional, trebuiau să le înregistreze cu text în limba română.

Astfel, în noiembrie 1982, Natalia Guberna lansează “Valuri albe” (varianta în limba române a piesei “Playa Blanca”), care, în scurt timp, devine cea mai de succes piesă din repertoriul său.

În anii’80, artista mai lansat şi alte piese de mare succes precum “Să visezi” (Marcel Dragomir, aprilie 1983), “La anii mei” (Silviu Hera, mai 1984), “O iubire mi-a bătut la geam” (Dinu Giurgiu, septembrie 1986), “Cum eşti tu?” (Dinu Giurgiu, octombrie 1988). Chiar şi  în momentul realizării acestui articol (februarie 2020), artista include în concertele şi recitalurile sale “Valuri albe” şi “O iubire mi-a bătut la geam”, dovadă ca aceste piese au trecut testul timpului.

La începutul anului 1984, debutează discografic pe albumul “Melodii’83 (2)” (1984, Electrecord) cu piesa “Cu tine-ncepe viaţa mea” (Dan Beizadea). În 1985, lansează tot la Electrecord (singura casă de discuri din România , în perioada 1948-1990), discul single “Natalia Guberna”, ce conţine două piese de Dan Beizadea. De asemenea, este prezentă şi pe albumul colectiv “Estival Top” (1985, Electrecord), cu piesa “Valuri albe”.

În perioada 1983-1984, colaborează cu Ansamblul Doina al Armatei (dirijor: Sergiu Eremia), alături de care întrerpinde câteva turnee prin ţară în oraşe precum Alexandria, Braşov, Constanţa, Craiova, Sibiu. Tot alături de Ansamblul Doina al Armatei, efectuează un turneu pe litoral, în perioada 10-16 iunie 1983.

Între 1984–1985, colaborează şi cu Teatrele de Revistă din Arad, Botoşani, Piteşti, Oradea, precum şi cu Casa de Creaţie din Târgu Mureş.

În mai 1989, este trecută în cartea “Meridianele cântecului” (Editura Muzicală), scrisă de muzicologul Daniela Caraman Fotea.

La emisiunea "Drag de România mea"
La emisiunea „Drag de România mea”

Doresc să reamintesc cititorilor că toată această bogată activitate de interpretă de muzică pop/uşoară, pe care Natalia Guberna a întrerpins-o până în 1990, a fost realizată în timpul său liber, artista având permanent un loc de muncă. În interviurile pe care le-a acordat de-a lungul timpului, artista a declarat că locul de muncă i-a oferit siguranţă şi linişte interioara. Pentru ea cântatul a fost un hobby. De asemenea, a mai spus că “este bine să ai două sau mai multe meserii, ca să ai de unde alege, la un moment dat”.

Evenimentele din decembrie 1989, care au dus enorm de multe schimbări, au prins-o în Bucureşti. Aşa cum am mai scris, anii’90 au fost foarte tumultuoşi şi haotici pentru România. Mineriade, liberalizarea preţurilor, instabilitate financiară, şomaj, corupţie, privatizări şi, nu în ultimul rând, o democraţie prost înteleasă de mulţi. Bineînţeles că toate acestea au afectat profund şi muzica pop/uşoară românescă. Mulţi artişti fie s-au retras, fie s-au reprofilat, fie au plecat să cânte în străinătate.

În anul 1990, Natalia Guberna părăseşte Institutul de Proiectări ICPVILF şi se angajează ca referent artistic şi actriţă la Teatrul Excelsior, înfiinţat pe 01 aprilie 1990. Directorul fondator al teatrului a fost marele actor şi regizor Ion Lucian (1924-2012), cel care a şi angajat-o pe artistă.

Aşa cum este scris pe siteul oficial al teatrului, “după şase ani de activitate itinerantă, trupa Teatrului Excelsior, completată ulterior cu tineri actori, îşi deschide stagiunea 1996-1997 în propriul spaţiu scenic amenajat în strada Academiei, nr. 28 din Bucureşti (…) Din 1999, Teatrul Excelsior îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea Consiliului General al Primăriei Municipiului Bucureşti. (…) Cu sprijinul Primăriei, dar mai ales prin neobosita luptă pentru împlinirea visului de a avea un teatru nou pentru tineri dusă de mentorul şi animatorul Ion Lucian, întreaga trupă se va muta într-o clădire nouă. (…) Din mai 2011, Teatrul Excelsior revine la vechea adresă din strada Academiei 28, într-un bloc modern de douăsprezece etaje care cuprinde în primele trei noul sediu al teatrului, cu o sală de spectacole cu o capacitate de 180 de locuri. Din păcate, la nici un an de la inaugurarea acestui nou sediu, Ion Lucian, cel care a condus destinul teatrului timp de 22 de ani, a trecut în nefiinţă, având totuşi mulţumirea de a îşi fi văzut visul împlinit.” (https://www.teatrul-excelsior.ro/istoric-2/)

După cum se vede, în tumultuoşii ani’90 şi 2000, nu au fost atât de duri cu Natalia Guberna, care a activat şi continuă să activeze într-un mediu artistic.

În anul 1998, lansează la casa de discuri “Electrecord” primul său album, intitulat “Iubirea mi-a bătut la geam”. Lansarea a avut loc la magazinul “Muzica” din Bucureşti. Albumul conţine 9 piese mai vechi dar şi înregistrări noi pe muzica compozitorilor Emanuel Gheorghe (Fisă), Dinu Giurgiu. Atât piesele vechi, cât şi cele noi au fost orchestrate de Emanuel Gheorghe.

Apariţia acestui album, a însemnat şi debutul Nataliei Guberna ca textieră. Artista a scris versurile pieselor “Aşa sunt eu” şi “Te-am aşteptat”, ambele pe muzica lui Emanuel Gheorghe. Începând cu anul 2000 şi până în prezent, în paralel cu actvitatea de la Teatrul “Excelsior”, artista are apariţii la numeroase posturi de televiziune precum: Alpha TV Ploieşti, Amerom, Antena 1, Antena Stars, DDTV, Favorit TV, OTV, Prima TV, PRO TV, PRO TV Internaţional, Super Nova, Tele 7abc, TVH (fostul TVRM), TVR1, TVR2, TVR Internaţional.

În 2000, debutează ca şi compozitoare cu piesa “Tu nu mă crezi, eu nu te cred”, la care va scris şi versurile

În 2000, colaborează cu Orchestra de Muzică Populară, condusă de maestrul Paraschiv Oprea, într-un spectacol ce a avut loc la Sala Radio din Bucureşti, în cadrul căruia a interpretat două romanţe.

Tot în anii 2000, îşi îmbogăţeşte repertoriul cu noi piese de Mihai Constantinescu, Relu Marin şi Marius Ţeicu.

Piesele despre care am scris mai sus, înregistrate în perioada 1998-2012, alături de câteva piese vechi de succes, au fost reunite pe “Best Of  Natalia Guberna”, cel de-al doilea album al artistei, apărut la Casa de Discuri Ovo Music (producător Ovidiu Komoryik). Cele 14 piese de pe album au fost orchestrate de Emanuel Gheorghe şi Relu Marin. Lansarea albumului a avut loc pe 18 mai 2012 la Galeria Esplanada Cora Pantelimon.

Pe 28 noiembrie 2013, participă la cea de-a treia şi, din păcate, ultima Gală Ovo Music. În cadrul galei, susţine un microrecital şi, ca şi ceilalţi artişti care au luat parte la manifestare, este distinsă cu Trofeul Ovo Music.

În ultimii ani, a efectuat şi câteva turnee peste hotare în Germania (2001 şi 2002, alături de Tiberiu Ceia, Jeni Nicolau, Brânduşa Novac şi Marius Ţeicu) şi Israel (Revelion 2012-2013, alături de regretata artistă basarabeancă Ana Barbu şi Revelion 2019-2020, alături de Cătălin Crişan).

Pe 17 iunie 2015, este invitată în emisiunea “Familia Favorit” (Favorit TV), moderată de Paul Surugiu Fuego, unde i s-a decernează Trofeul “Artă pentru Eternitate”. Pe 31 martie 2019, Paul Surugiu Fuego îi decernează şi distincţia “Drag de România mea”, în cadrul emisiunii cu acelaşi nume, difuzată pe TVR2.

Pe 03 decembrie 2016, după o lungă absenţă, revine pe scena Teatrului “Tănase”, ca invitat special în spectacolul “Glume pe portativ”.

Pe 11 mai 2018, alături de alţi artişti din muzica românească, participă la concertul din seria „Gala Stelelor Muzicii Uşoare Româneşti”, ce are loc la Circul Metropolitan din Bucureşti. Evenimentul a fost realizat de Circul Metropolitan, în colaborare cu ARCUB şi Primăria Capitalei. Gazdele evenimentului au fost Sanda Ladoşi (director adjunct) şi Bogdan Stanoevici (director general). Acompaniată de Big Bandul condus de Ionel Tudor şi Andrei Tudor, Natalia Guberna susţine un microrecital şi este distinsă cu Trofeul Primăriei Capitalei pentru Excelenţă în domeniul Artelor.

Pe 29 noiembrie 2019, la magazinul Muzica din Bucureşti, Natalia Guberna lansează cel de-al treilea album al său, intitulat “Nu mă-ntreba”, ce conţine 17 piese. Gazda evenimentului a fost binecunoscutul jurnalist Octavian Ursulescu, care a insistat ca artista să lanseze acest album. Produs de Casa de Discuri “Eurostar” (Producător: Paul Stîngă), albumul cuprinde multe dintre piesele sale cunoscute, dar şi nişte surprize plăcute şi inedite. Una dintre acestea este colaborarea cu apreciatul compozitor basarabean Nicolae Caragia, care, în 2018, i-a încredinţat artistei două piese: “Amândoi” şi “Nu mă-ntreba”.

Coperta ulltimului album "Nu mă-ntreba", apărut la Casa de Discuri "Eurostar"
Coperta ulltimului album „Nu mă-ntreba”, apărut la Casa de Discuri „Eurostar”

O altă supriză este piesa “Eşti raza mea de soare”, lansată în martie 2019, interpretată în duet cu îndrăgitul interpret Gabriel Dorobanţu, pe muzica compozitorului Daniel Alexandrescu, membru al  trupei K1. Pe Gabriel Dorobanţu şi Natalia Guberna îi leagă o veche şi frumoasă prietenie. În anii’70, cei doi au fost colegi la clasa doamnei Florica Orăscu. În ultimii ani, au făcut împreună câteva călătorii peste hotare.

În 2020, la mai bine de 40 de ani de când a fost lansată, piesa “Jocuri de lumină” (muzica: Vasile Şirli; versuri: Tania Lovinescu), interpretată de Natalia Guberna, este inclusă pe coloana sonoră a filmului artistic “Scara” (premiera 19 iunie 2020), în regia lui Vlad Păunescu.

După cum se vede în acest material, aşa cum am scris la început, în ciuda prezenţei discrete, Natalia Guberna, ca mai toţi artiştii de muzică pop/uşoară lansaţi până în 1990, are locul ei în istoria muzicii pop/uşoare româneşti. În prezent, după mai bine de 40 de ani de la debut, artista nu a părăsit lumea artistică. Anul acesta (2020) se împlinesc 30 de ani de când lucrează la Teatrului “Excelsior”.

Echipa Top Românesc îi urează mult succes pe mai departe.

Mai jos puteţi citi discografia, înregistrările, palmaresul şi participările Nataliei Guberna la festivaluri şi concursuri naţionale şi internaţionale.

DISCOGRAFIE SOLO

Natalia Guberna (1985, Electrecord ST-EDC 10.786) – Single

01. Păsări albe (Dan Beizadea/Cristina Dumitrescu)

02. A plecat de lângă tine cineva (Dan Beizadea/Dan Beizadea)

Iubirea mi-a bătut la geam (1998, Electrecord STC 001280) – Casetă Audio

01. Iubirea mi-a bătut la geam (Dinu Giurgiu/Ovidiu Dumitru)

02. Aşa sunt eu (Emanuel Gheorghe/Natalia Guberna)

03. Totuşi într-o zi (Gheorghe E. Marian/Aurel Felea)

04. Mi-ar plăcea să fiu o floare (Dinu Giurgiu/Dumitru Popescu-Chiselet)

05. Când îmi amintesc (Dinu Giurgiu/Ecaterina Dumitru)

06. Te-am aşteptat (Emanuel Gheorghe/Natalia Guberna)

07. La anii mei (Silviu Hera/Nicolae Dumitru)

08. Numai uitarea nu mi-o cere (Dinu Giurgiu/George Ţărnea)

09. Cum eşti tu? (Dinu Giurgiu/Claudia Delean)

Best Of (2012, Ovo Music 0062) – CD

01. Valuri albe (Repertoriu Internaţional/Aurel Felea)

02. Când îmi amintesc (Dinu Giurgiu/Ecaterina Dumitru)

03. La anii mei (Silviu Hera/Nicolae Dumitru)

04. Mi-ar plăcea să fiu o floare (Dinu Giurgiu/Dumitru Popescu-Chiselet)

05. Noaptea dragostei (Relu Marin/Natalia Guberna)

06. Tu nu mă crezi, eu nu te cred (Natalia Guberna/Natalia Guberna)

07. Te chem, te aştept (Mihai Constantinescu/Mihai Constantinescu)

08. Cum eşti tu? (Dinu Giurgiu/Claudia Delean)

09. Numai uitarea nu mi-o cere (Dinu Giurgiu/George Ţărnea)

10. Te-am aşteptat (Emanuel Gheorghe/Natalia Guberna)

11. O iubire mi-a bătut la geam (Dinu Giurgiu/Ovidiu Dumitru)

12. Aşa sunt eu (Emanuel Gheorghe/Natalia Guberna)

13. Lasă-mă să-ţi dăruiesc o melodie (Mihai Constantinescu/Mihai Constantinescu)

14. De ce? (Mihai Constantinescu/Mihai Constantinescu)

Nu mă-ntreba (29.11.2019, Eurostar E 1053) – CD

01. Nu mă-ntreba (Nicolae Caragia/Natalia Guberna)

02. Te chem şi te aştept (Mihai Constantinescu/Mihai Constantinescu)

03. Valuri albe (Repertoriu Internaţional/Aurel Felea)

04. Amândoi (Nicolae Caragia/Natalia Guberna)

05. Tu nu mă crezi, eu nu te cred (Natalia Guberna/Natalia Guberna)

06. Când îmi amintesc (Dinu Giurgiu/Ecaterina Dumitru)

07. La anii mei (Silviu Hera/Nicolae Dumitru)

08. Cum eşti tu? (Dinu Giurgiu/Claudia Delean)

09. Aşa sunt eu (Emanuel Gheorghe/Natalia Guberna)

10. O iubire mi-a bătut la geam (Dinu Giurgiu/Ovidiu Dumitru)

11. Numai uitarea nu mi-o cere (Dinu Giurgiu/George Ţărnea)

12. De ce? (Mihai Constantinescu/Mihai Constantinescu)

13. Mi-ar plăcea să fiu o floare (Dinu Giurgiu/Dumitru Popescu-Chiselet)

14. Noaptea dragostei (Relu Marin/Natalia Guberna)

15. Lasă-mă să-ţi dăruiesc o melodie (Mihai Constantinescu/Mihai Constantinescu)

16. Te-am aşteptat (Emanuel Gheorghe-Fisă/Natalia Guberna)

17. Eşti raza mea de soare (Daniel Alexandrescu/Daniel Alexandrescu) – în duet cu Gabriel Dorobanţu

DISCOGRAFIE COLECTIVĂ

Melodii’83 (2) (1984, Electrecord ST- EDE 02368) – LP

13. Cu tine-ncepe viaţa mea (Dan Beizadea/Roxana Popescu)

Estival Top (1985, Electrecord ST-EDE 02654, STC 00290) – LP & Casetă audio

03. Valuri albe (Repertoriu Internaţional/Aurel Felea)

Cântece de aur – vol. 1 (2008, Roton 4215-2) – CD

14. Valuri albe (Repertoriu Internaţional/Aurel Felea)

PIESE ÎN PRIMĂ AUDIŢIE ÎNREGISTRATE LA RADIO, TVR, ELECTRECORD SAU ALTE CASE DE DISCURI (selectiv, în ordine cronologică)

Această listă mi-a fost pusă la dispoziţie de către Natalia Guberna

Am 16 ani (Cornel Fugaru/Cornel Fugaru) – 1977

Jocuri de lumină (Vasile Şirli/Tania Lovinescu) – 1978

Dorinţa (Mihai Constantinescu/Mihai Constantinescu) – 1978

Ochii mei (George Grigoriu/Andreea Andrei) – 1978

Merg flueriând (Radu Şerban/Radu Şerban) – 1979

Tu, inima mea (Repertoriu Internaţional/) – 1981

Pentru primele flori (m & t: Daniela Claudia Nacu) – 1981

Iubire, iubire (Repertoriu Internaţional/) – 1981

E vis sau nu (Repertoriu Internaţional/) – 1982

1, 2,3 (Repertoriu Internaţional/Aurel Felea) – 1982

Valuri albe (Repertoriu Internaţional/Aurel Felea) – 1982

Când ai o ţară (Dan Beizadea/) – 1983

Nostalgii (Dani Constantin/Nicolae Dumitru) – 1983

Să visezi (Marcel Dragomir/Aurel Storin) – 1983

Cu tine-ncepe viaţa mea (Dan Beizadea/Roxana Popescu) – 1983

Fulgi de nea (Camelia Dăscălescu) – 1983

Privelişte românească (Mihai Ilie Gheorghe/Andrei Bogdan) – 1983

Un cântec pentru soare (Repertoriu Internaţional/Eugen Rotaru) – 1983

Totuşi într-o zi (Gheorghe E. Marian/Aurel Felea) – 1983

Când iubeşti (Repertoriu Internaţional/Aurel Storin) – 1983

Şi printre rânduri să citeşti (Liviu Mitrică/Aristide Mircea) – 1983

Eu mereu voi cânta (Repertoriu Internaţional/) – 1983

Cânt de pace şi dor (Repertoriu Internaţional/) – 1984

E vis sau nu (Repertoriu Internaţional/) – 1984

Crede-mă, iubite (Repertoriu Internaţional/) – 1984

Niciodată-n viaţa mea (Repertoriu Internaţional/) – 1984

Te caut, dragostea mea (Repertoriu Internaţional/) – 1984

Era într-o zi de vară (Dinu Giurgiu/Nicolae Dumitru) – 1984

La anii mei (Silviu Hera/Nicolae Dumitru) – 1984

Când paşii tăi (Temistocle Popa) – 1984

Dacă stelele răsar (Adrian Doxan/) – 1984

Păsări albe (Dan Beizadea/Cristina Dumitrescu) – 1984

A plecat de lângă tine cineva (Dan Beizadea/Dan Beizadea) – 1984

Vechiul pian (Vasile V. Vasilache/George Mihalache) – 1984 – piesă de grup

Pentru a ţării fericire/Zimnicea (Marcel Dragomir/Angel Cristea) – 1985

Într-o zi vei uita (Repertoriu Internaţional/) – 1985

Uită dragostea mea (Repertoriu Internaţional/Adina Chivulescu) – 1986

O iubire mi-a bătut la geam (Dinu Giurgiu/Ovidiu Dumitru) – 1986

Mi-ar plăcea să fiu o floare (Dinu Giurgiu/Dumitru Popescu-Chiselet) – 1987

Cum eşti tu? (Dinu Giurgiu/Claudia Delean) – 1988

Timpul e prieten bun (Repertoriu Internaţional/Claudia Delean) – 1989

Vă dăruiesc un cânt (Repertoriu Internaţional/) – 1989

De aceea eu nu te-am uitat (Repertoriu Internaţional/) – 1989

De atâtea ori ne-am întâlnit (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu) – 1989

Numai uitarea nu mi-o cere (Dinu Giurgiu/George Ţărnea) – 1992

Iubesc (Vasile Veselovski/Mihai Maximilian) – 1992

Leagăn cu păpuşi (Dinu Giurgiu/) – 1996

La anii mei (Silviu Hera/Nicolae Dumitru) – Remix – 1998

O iubire mi-a bătut la geam (Dinu Giurgiu/Ovidiu Dumitru) – Remix – 1998

Te-am aşteptat (Emanuel Gheorghe/Natalia Guberna) – 1998

Aşa sunt eu (Emanuel Gheorghe/Natalia Guberna) – 1998

Când îmi amintesc (Dinu Giurgiu/Ecaterina Dumitru) – 1998

Şi totuşi într-o zi (Gheorghe E. Marian/Aurel Felea) – Remix – 1998

Tu nu mă crezi, eu nu te cred (Natalia Guberna/Natalia Guberna) – 2000

Noaptea dragostei (Relu Marin/Natalia Guberna) – 2000

E-adevărat, te-am înşelat (Marius Ţeicu/) – 2002

Lasă-mă să-ţi dăruiesc o melodie (Mihai Constantinescu/Mihai Constantinescu) – 2007

De ce? (Mihai Constantinescu/Mihai Constantinescu) – 2007

Te chem, te aştept (Mihai Constantinescu/Mihai Constantinescu) – 2011

Valuri albe (Repertoriu Internaţional/Aurel Felea) – Remix – 2012

Eşti raza mea de soare (Daniel Alexandrescu/Daniel Alexandrescu) – în duet cu Gabriel Dorobanţu – 2018

Amândoi (Nicolae Caragia/Natalia Guberna) – 2018

Nu mă-ntreba (Nicolae Caragia/Natalia Guberna) – 2018

PARTICIPĂRI LA FESTIVALURI ŞI CONCURSURI NAŢIONALE ŞI INTERNAŢIONALE

CONCURSUL TROFEUL BUCUREŞTIULUI (19 februarie 1976)

Premiul III

FESTIVALUL ARTEI ŞI CULTURII TINERETULUI BUCUREŞTEAN

Ediţia 1976 (12 februarie 1976)

Premiul de Popularitate

CONCURSUL TINERILOR INTERPREŢI ŞI AL ORCHESTRELOR DE MUZICĂ UŞOARĂ ŞI FOLK “BUCUREŞTI’78’”

Ediţia 05 (12 martie 1978)

Premiul II

Premiul Special al Revistei “Săptămâna Culturală a Capitalei” (redactor şef: Eugen Barbu)

FESTIVALUL NAŢIONAL “CÂNTAREA ROMÂNIEI” (1976-1989)

Ediţie din  1977 (martie 1977)

Premiul III

Ediţia 02: Faza de sector, (ianuarie-martie 1979)

Premiul I

FESTIVALUL “CÂNTECUL ADÂNCULUI”, PETROŞANI, JUDEŢUL HUNEDOARA

Ediţia 08 (Casa de Cultură a Sindicatelor din Petroșani, 24-25 martie 1979)

Premiul I (Marele Premiu)

FESTIVALUL INTERNAŢIONAL “INTERTALENT” DE LA GOTTWALDOV, FOSTA CEHOSLOVACIE

Ediţia (18-23 aprilie 1979)

Participare în concurs

CONCERTUL CU PRIME AUDIȚII AL ORCHESTREI DE MUZICĂ UȘOARĂ ROMÂNEASCĂ A RADIOTELEVIZIUNII (1979)

În anul 1979, au avut loc două concerte ale Orchestrei de Muzică Ușoară a Radioteleviziunii, organizate de secția de Muzică Ușoară a Radiodifuziunii Române (Radio România), în cadrul cărora s-au prezentat piese în primă audiție. O parte dintre acestea au fost distinse cu premii. Ambele concerte au fost difuzate în direct pe postul Radio România 1.

Ediţia 02 (Sala Radio din Bucureşti, 13 mai 1979)

Realizatori: Silvia Velicu, Bogdan Dorneanu, Ion Barta

Împăcare (m: Vasile Şirli; t: Tania Lovinescu)

Merg fluierând (m: Radu Şerban; t: Gheorghe Vâlcu) – Premiul III

CONCURSUL TV “ŞLAGĂRE ÎN DEVENIRE” (participările de la acest concurs au fost preluate din cartea “Titus Munteanu – un lord al micului ecran” de Octavian Ursulescu, Editura Pro Universitaria, Bucureşti 2017) – în paranteză este trecută data difuzării la TVR

Ediţia 05 (Sala Radio, 20 iunie 1981)

“Pentru primele flori” (m & t: Daniela Claudia Nacu)

Ediţia 08 (Sala Radio, 26 octombrie 1981/07 noiembrie 1981, data difuzării la TVR) – 11 piese

“Floare albă” (m: Silviu Hera; t: Eugen Rotaru) – i: Grupul Trio Expres (la acel moment Natalia Guberna făcea parte din Grupul Expres)

Ediţia 11 – Vară Românească (04 august 1983/20 august 1983 data difuzării la TVR) – ediţie desfăşurată la Teatrul de Vară Soveja din Constanţa, care a fost inaugurat cu această ocazie

“Privelişte românească” (m: Mihai Ilie Gheorghe; t: Andrei Bogdan)

CONCURSUL DE CREAŢIE DE MUZICĂ UŞOARĂ ROMÂNEASCĂ MELODIILE ANULUI (1979 – 1987)

Melodii’81 (Sala Polivalentă, 29 ianuarie – 02 februarie 1982) – Ediţia 03

“O rază pe fereastră” (m: Silviu Hera; t: Corina Brăneanu) – i: Grupul Expres (la acel moment Natalia Guberna făcea parte din Grupul Expres)

Melodii’83 (Sala Polivalentă, 06 – 11 martie 1984) – Ediţia 05

Secţiunea “Din melodiile anului 1983”

“Cu tine-ncepe viaţa mea” (m: Dan Beizadea; t: Roxana Popescu) – i: Marian Spînoche (piesă popularizată ulterior de Natalia Guberna)

GALA OVO MUSIC (2011-2013, Sala Palatului, Bucureşti)

Ediţia 03 (28 noiembrie 2013)

Microrecital

Trofeul “Ovo Music”

GALA STELELOR MUZICII UŞOARE ROMÂNEŞTI (2017 – 2018, organizată de Primăria Capitalei şi Circul Metropolitan Bucureşti) – 04 ediţii

Ediţia 02 (11 mai 2018)

Recital, alături de orchestra Andrei Tudor Band

Trofeul Primăriei Capitalei pentru Excelenţă în domeniul Artelor

 

AUTOR MIRCEA NICOLAU

Share This:

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!