Titus Andrei despre Margareta Pâslaru

Colecția de muzică românească. Moment Margareta Pâslaru. Îmi permit a spune că o știu destul de bine, în primul rând ca artistă. Îi știu cântecele, activitatea, îi știu modestia, generozitatea, dăruirea, altruismul. A fost numită vedetă, zână, regină, divă. Replica ei: rămân o artistă cu un comprtament nmormal pe scenă și în viață. Acest normal i-a adus aprecierea și simpatia atâtor generații.

Acest normal înseamnă talentul, imensul succes, seriozitatea și perseverența, două calități la care știu că ține foarte mult. Înseamnă tot ce a făcut în muzică, film, teatru, în susținerea multor tineri cu talent, înseamnă caritate și voluntariat, înseamnă un șlagăr pentru fiecare, dacă vreți, și aproape o sută de premii, diplome și onoruri. Margareta Pâslaru, traiect artistic de excepție. Ce să alegi mai întâi? Iată m-am gândit așa doedată la cântecul “ Nu mai plânge, baby” de Elly Roman, cântec înregistra t pentru prima oară în 1933 de Cristian Vasile la Viena.

L-a relansat Margareta Pâslaru în ’65 și chiar de la prima ediție a Cerbului de aur (1968) a fost itnerpretat în concurs de mai mulți soliști străini și nu oricine: Josepf Laufer (Cehoslovacia) – premiul al II-lea și Jack Houstin (Belgia) – premiul I, Cerbul de aur.

{audio}

La Cerb în ’68, România a fost reprezentată de Anca Agemolu, Dan Spătaru și Margareta Pâslaru. Margareta pe podium atunci și la România Actualități acum:
Margareta Pâslaru: “După debutul radiofonic în 1959, iată compozitorul Elly Roman mi-a încredințat un șlagăr de altădată din perioada interbelică “Nu mai plânge, baby” și mi-a oferit această piesă în 1965, când am sugerat o nouă orchestrație, un nou aranjament împreună cu Cornel Fugaru. Mi se pare că a fost un șlagăr deosebit. Ceea ce îmi amitnesc este că părinții povesteau, fără această piesă, seara la culcare, copiii nu adormeau. Deci, devenise un fel de cântec de leagăn pentru copii, să nu mai plângă”.

{audio}

Margareta Pâslaru. Aș mai spune că artista care i-a bucurat pe mulți cu harul său polivalent a avut, așa cum nota muzicologul Doru Popovici, intuiția de a da la iveală compoziții proprii devenite adevărate șlagăre. Ba mai mult, zic eu, este vorba despre o reală vocație a Margaretei. A compus enorm și continuă. Mai noi, mai vechi, se cântă: Timpul, Dac-ai ghici, Cum să te las, Libertatea nu se-nvață, Era o fântână, Fericirea mult visată, Cheia, Lasă-mi toamnă pomii verzi. Iar:

Margareta Pâslaru: “În 1981 am lansat o compoziție proprie pe textul lui Eugen Rotaru Diamant fermecat și ceea ce este nostim este faptul că este singura compoziție din numeroase altele care a fost premiată la Creație în emisiunea Șlagăre în devenire, producția lui Titus Munteanu are a avut loc chair la Sala Radio”.

Share This:

Leave a Reply

3 comentarii la „Titus Andrei despre Margareta Pâslaru

  • 6 noiembrie 2017 la 23:30
    Permalink

    „Margareta si-a legat intreaga viata de muzica, de arta – singurul grai pe care il inteleg toti oamenii. Vocea ei unica cuprinzand caldura si sensibilitatea spiritualitatii neamului din care se trage…” Ileana Pop Sursa: Jurnalul National 06.11.2006

    Răspunde
  • 7 noiembrie 2017 la 12:24
    Permalink

    Multumiri domnului Titus Andrei pentru prezentarea in emisiune a marilor valori ale muzicii usoare romanesti, Margareta Paslaru, acest tezaur nepretuit. Titus Andrei, cu tot respectul, admiratia si devotamentul, as spune, si o spun cu toata taria ca este singurul parinte al muzicii usoare romanesti, deoarece a scos la lumina si a mentinut flacara vie a muzicii usoare romanesti si nu numai. A adus in actualitate muzica si interpretii demult uitati, a dat stralucire si a slefuit orice coltisor uitat si adamcit in nepasare si ignoranta. Am tot respectul pentru domnul Titus Andrei, acest inger pazitor, luptator, si daruit pasiunii si munci sale cu imens profesionalism, calitate si respect . In cazul de fata fiind vorba despre artista Margareta Paslaru, multumim si apreciem trecerea in revista, concret si valoarea atribuita subiectului abordat, „Colectia de muzica usoara romaneasca moment Margareta Paslaru realizator Titus Munteanu. Frumoase amintiri, deosebite evenimente in viata noastra si imensa admiratie daruita „Paslaritei noastre dragi”, acest munte infinit, si izvor nesecat, de talent si imaginatie fenomenala. Margareta, ne-a facut copilaria, adolescenta, si maturitatea, mai frumoase, mai dulci, mai optimiste si viata in general mai colorata si problemele vietii mai suportabile. . Admiram si pretuim talentul, maiestria si profesionalismul nativ si nascut, nu facut, al marei noaste artiste, Margareta Paslaru. Pentru tot ceea ce ni-ai daruit si ai creat pentru noi, publicul, iti multumim, te iubim, si te apreciem din tot sufletul.te iubim oricand, oriunde, oricum! Domnului Titus Andrei, acest parinte adoptiv al muzicii noastre usoare romanesti si toate genurile,multumim si suntem datori cu toata simpatia si aprecierea pentru imensa sa ambitie si profesionalim, iubire si dragoste pentru valorile muzicii usoare romanesti de ieri, de azi, de maine. Multumirile si aprecierele noaste pentru realizarea emisiunilor tematice, aceste adevarate nestemate, valori si nume demult uitate si scose la lumina cu truda si pasiune. Cu respect, admiratie si tot ceea ce realizati pentru noi ascultatorii, generatii intregi de toate varstele. La cat mai multe emisiuni la fel de valoroase, putere de munca, imaginatie si numai bucurii cu satisfactii personale si profesionale. „Admiratori Forever…Margareta”
    https://www.facebook.com/admiratoriforevermargareta/

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!