(Video) Concert de gală la Circul Globus. Artiști mari și o orchestră de renume!

Lucrurile s-au întâmplat foarte rapid. Am aflat deși nu s-a anunțat pe niciunde. Un prieten mi-a zis că ar fi de ziua Armatei  și câteva nume de artiști. Mi s-a părut interesant și mi-am propus chiar de atunci să ajung și eu. Nu știam unde e Circul Globus, dar asta nu a fost o problemă. Identificarea s-a făcut rapid. Pe la 19:15 a început concertul programat în data de 25 octombrie de la ora 19.00. Aflasem chiar la fața locului căci nicăieri, niciun afiș, nicio o vorbă spusă de nimeni, că e un eveniment organizat de Primăria Capitalei și Circul Globus. Prezentatori (o surpriză  pentru mine!) Sanda Ladoși și Bogdan Stanoevici. Artiștii, dintre aceia cu ștate vechi și mari: Corina Chiriac, Monica Anghel, Luminița Anghel, Oana Sîrbu, Silivia Dumitrescu, Gabriel Cotabiță, Adrian Daminescu, Adrian Enache, Daniel Iordăchioaie.

Mi-a plăcut că muzica românească, cântată în limba română, a avut prioritate, artiștii  menționați apelând mai puțin de data asta la hiturile internaționale. Și chiar mi-era dor să simt vibeul ăla de muzică românească, să răgușesc fredonând. M-am desprins cu greu din fața scenei loc acaparat de mine pentru a-i imortaliza pe artiști ca să văd care e treaba prin culise. Mi-e era dor de vocile lor. Și publicului, numeros, trecut în mare parte de 30 de ani, dar cu poftă de șlagăr veritabil.

Daniel Iordăchioaie a adus un veritabil tribut lui Dumitru Lupu, aliniindu-l astfel la momentele InMemoriam dedicate Laurei Stoica, Mădălinei Manole, lui Aurelian Andreescu sau Dan Spătaru.  Iordăchioaei a cântât cu publicul și apoi, publicul singur, și iarăși cu publicul, și iarăși singur,  celebrul cântec semnat de regretatul compozitor. Un moment de ridicat părul pe mâini. Suflet îmbrăcat în emoție.

A început însă Corina Chiriac, elegantă, cu farmecu ei irezistibil, cu șlagărul ei veritbil „Strada Speranței” cântat cu publicul. A primit flori și a urmat Gabriel Cotabiță. Elegant, cu același zâmbet cuceritor. A cântat două dintre piesele lui foarte cunoscute dintre care amintim „Noapte albastră” la care publicul s-a dezlănțuit cântând la refren cot la cot cu artistul.

Monica a primit flori de la cel mai mare fan al său, fiul ei, prezent în public, care după ce artista a cântat prima melodie a alergat din public, oprindu-se în brațele mamei lui, ceea ce a stârnit un ropot de aplauze din partea publicului.  A urmat Luminița Anghel aplaudata intens la melodia lui Cristian Faur „Let me try” cu care a cucerit Europa.  A cântat și o celebră baladă adusă nu de puține ori în festivalurile de muzică de tinerii concurenți, ” Mi-e frică”.

Oana Sârbu a cântat o celebră baladă populară de la Anton Pann „Până când eu te iubeam”, dar și un tangou spaniol, apelând la doi dansatori profesioniști de la Teatrul Tănase pentru mai mult spectacol. Adrian Enache  a cântat melodia cu care a cucerit trofeul la Mamaia în 2002, „O singură noapte”, într-o variantă de orchestră,  iar la melodia „Just a gigolo” a reușit un duet interesant de trompete cu unul dintre instrumentiștii bandului condus de Ionel Tudor.  Se știe că Enache are o calitate aparte de a face ca o trompetă fără să apeleze la instrumentul în cauză.  A fost senzațional și cuceritor.

Silvia Dumitrescu a început cu o melodie jazz, știut fiind faptul că artista are o înclinație deosebită spre acest gen muzical, și a continuat cu melodia lui Adrian Enescu, intitulată „Noi am ales”, alt apogeu al publicului, altă dovadă că-n public erau oameni cunoscători de muzică.  La fel s-a întâmplat și la Daminescu odată ce a început să cânte celebra lui melodie „Și m-am îndrăgostit de tine”. Dar prima melodia pe care a cântat-o Adrian Daminescu a fost un duet cu Luminița Anghel.

Emoțiile s-au dublat când artiștii invitați și-au amintit, cântând, de marii noștri artiști plecați la Stele: Laura Stoica, Mădălina Manole, Aurelian Andreescu sau Dan Spătaru. Momente memorabile, de Respect pentru ceea ce au lăsat pe pământ. Și ei prin cei care i-au lăsat în urmă, prieteni, rude, fani, și artiștii invitați au primit distincții din partea Primăriei București, principalul organizator. Iar distincțiile au fost oferite chiar de către primarul Gabriela Firea. Pentru Laura Stoica a venit fratele artistei, pentru Dan Spătaru a venit soția acestuia, Sida Spătaru, însoțită de nepoata lor, pentru Mădălina Manole, Daniel Gheorghe, cunoscut ca un mare fan al artistei, iar pentru Aurelian Andreescu a ridicat placheta Adrian Daminescu, ce a spus că aceasta va ajunge la fiecare câștigător al trofeului la festivalul organizat în memoria artistului.

Un spectacol emoționant, plin, sincer, firesc, cu voci -personalitate, dar prea în umbră, prea departe de marile ecrane, de marile rampe. Îi este teamă cuiva să promoveze mai mult astfel de acte culturale? Poate că Adrian Enache avea dreptate, miercuri, în discursul lui,  aproape fiind sărbătoarea de Halloween că, din păcate cultura sperie. Așa că hai să fim mai direcți, hai să cerem căci noi, publicul, avem nevoie de muzică. De orice fel de muzică. Iar miercuri, orchestra condusă de Ionel Tudor și artiștii invitați au demonstrat că e loc sub soare pentru toți, că publicul vibrează, că publicul visează la întâlniri muzicale mari.

Mai multe fotografii aici.

Share This:

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!