VIORELA FILIP – O personalitate a muzicii uşoare românești

Iată că a sosit momentul să scriu despre o îndrăgită personalitate din muzica uşoară/pop românească – Viorela Filip.

Sincere mulţumiri doamnei Viorela Filip care mi-a pus la dispoziţie întreaga sa arhivă cu materiale. Îi mulţumesc foarte mult şi pentru răbdarea pe care a avut-o să-mi răspundă la multe întrebări.

De asemenea, doresc să-i mulţumesc soţului doamnei Filip, domnul Cristian Bârlădeanu, pentru amabilitatea de a-mi trimite materialele cerute.

Atât pe prima pagină a siteului său oficial, , cât şi în broşura CD-ului “O floare pentru fiecare”, artista a scris:

„Tot ce sunt şi tot ce ştiu astăzi se datorează educaţiei pe care am primit-o de la parinţii mei, Elena şi Stelian Filip. Am învăţat de la ei bucuria lucrului bine făcut şi simplitatea.

Ştiu să fac bine cel puţin trei lucruri: să cânt, să scriu versuri şi să pregătesc viitori interpreţi. E mult, e puţin, dumneavoastră hotarâţi.

Iubesc ideea de om, iubesc amintirea buniciilor şi tinereţea părinţilor mei; iubesc mirosul de pâine fierbinte, iubesc mirosul de frunze arse, când se face curat în curţi, primăvara; iubesc fiecare fir de nisip, fiecare pietricică, fiecare val de mare; iubesc scena, lumina reflectoarelor şi pe aceea din ochii elevilor mei; iubesc frumuseţea şi talentul, iubesc florile şi toate animăluţele cu sau fără stăpân şi, nu în ultimul rând, il iubesc pe soţul meu, Cristian Bârlădeanu, care m-a ajutat să mă regăsesc şi care-mi este mereu aproape; iubesc tot ce a creat Dumnezeu. IUBESC.”

Este foarte greu să scrii despre un artist atât de complex precum Viorela Filip, deoarece a îmbinat cu succes patru profesii – interpretă, textieră, profesoară de canto şi compozitoare.

Cu o carieră de peste 40 de ani, Viorela Filip are locul său binemeritat în elita muzicii uşoare/pop româneşti.

S-a născut pe 15 martie 1951 la Tuzla, o frumoasă comună cu un peisaj pitoresc de pe litoralul Mării Negre, aflată în judeţul Constanţa, cunoscută atât pentru celebrul Aerodrom, cât şi pentru celebrul far înalt de 44 de metri, construit în 1900.

Tatăl său, celebrul poet şi prozator Stelian Filip (18 septembrie 1924 – 02 ianuarie 2010), s-a născut în comuna Giuvărăşti, din judeţul Romanaţi (care ulterior a fost desfiinţat) din Oltenia. Absolvent al Universităţii “C. I. Parhon” din Bucureşti – Facultatea de Filologie, secţia “Limbă şi Literatură Română”, în sesiunea din februarie 1957.

La opt luni, cu parintii Stelian si Elena Filip
La opt luni, cu parintii Stelian si Elena Filip

Stelian Filip a fost profesor de limba română în comuna Tuzla unde părinţii săi, Floarea şi Pantilie Filip, au venit din Oltenia în Dobrogea, când acesta avea doar zece luni. Au venit în Dobrogea cu un copil, o căruţă cu doi cai, o trăistuţă cu mălai, una cu făină şi doi galbeni. Pe lângă faptul că a scris 30 de volume de poezie, proză şi teatru, Stelian Filip a fost profesor de limba română, membru al Uniunii Scriitorilor din România şi realizator şef de secţie la Radio România. A scris şi multe versuri pentru cântece de muzică uşoară, dar şi versurile celebrului cântec “Dorul de la Murfatlar”, pe muzica lui George Marcu.

Mama sa, Elena Filip, ca domnişoară Elena Savu, (13 noiembrie 1923 – 02 aprilie 2012) s-a născut în comuna Cacomeanca, din judeţul Ialomiţa (în prezent, comuna Grădiştea, din judeţul Călăraşi), a fost absolventă a Institutului de Ocrotire “Regina Elena”din Bucureşti (actualul Spital Clinic de Copii “Doctor Victor Gomoiu”, unde rector era celebrul doctor Gomoiu) şi a lucrat ca asistentă de ocrotire.

Elena şi Stelian Filip s-au căsătorit pe 15 mai 1946.

În 1953, Stelian FIlip a devenit redactor la ziarul “Scânteia Tineretului”. Astfel, familia Filip s-a mutat din comuna Grădiştea, judeţul Ialomiţa (unde locuia bunica maternă a Viorelei Filip) în Bucureşti, unde a locuit pe bulevardul Mărăşeşti nr. 34.

Vară de vară, Viorela Filip şi-a petrecut şi îşi petrece vacanţele la malul mării, la Tuzla, în casa părintească, unde părinţii au revenit după pensionarea tatălui de la Radio România.

De mică, artista a fost fermecată de muzică. A început să cânte muzică populară, prima melodie interpretată fiind “De la primărie-n sus”.

La numai 4 ani şi jumătate, a cântat “Mă dusei să trec la Olt” pe scena prestigiosului Ateneu Român, alături de orchestra ITB.

Începând cu vârsta de 5 ani, timp de 10 ani, artista a studiat vioara.

Între 1958-1966, a urmat cursurile Şcolii Generale nr.119 din Bucureşti (fosta “Enăchiţă Văcărescu”)

Între 1966-1970, a urmat cursurile Liceului “Gheorghe Şincai” din Bucureşti, secţia “Uman”.

In 1960!
In 1960

În paralel cu liceul, în perioada 1967-1970, urmează cursurile Şcolii Populare de Artă din Bucureşti, sectia Canto Clasic, la clasa  profesorului Jean Dănescu.

În 1970 este admisă la Conservatorul de Muzică “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, la Facultatea de Compoziţie-Muzicologie, secţia Profesori de muzică, pe care îl absolvă în 1974. Aici studiază cu profesori renumiţi precum George Bălan (Estetică), Dumitru Bughici (Forme şi genuri muzicale), Grigore Constantinescu şi Viorel Cosma (Istoria Muzicii), Nicolae Coman şi Ion Dumitrescu (Armonie), Mira Ghişoiu (Pian), Victor Iuşceanu (Teorie – Solfegii), Liana Şaptefrati (Orchestraţie), Silvia Secrieriu (Dirijat), Ion Şerfezi (Pedagogie), Ionel Tudoran (Canto), Dinu Vasile (Folclor).

În paralel cu studiile universitare, în perioada 1972-1975, Viorela Filip urmează încă o dată cursurile Şcolii Populare de Artă din Bucureşti , de data aceasta la secţia de Canto Muzică Uşoară, la clasa renumitei profesoare Gabi Pascu.

Artista a declarat că primii profesori care au îndrumat-o în muzică au fost: Elena Dumitriu, Gabriela Munteanu, Gabi Pascu, Valeria Nica.

În toamna anului 1974, imediat după terminarea Conservatorului, întră în învăţământ şi este repartizată la Şcoala Populară de Artă din Giurgiu, unde activează ca profesoară de teorie-solfegii si canto-muzică uşoară. Artista va preda la Scoala Populară de Artă din Giurgiu până în 1982. Tot aici, în 1977, îşi va da Definitivatul în învăţământ.

Datorită timbrului vocal de excepţie, Viorela Filip a abordat mai toate genurile de muzică (pop/uşoară, populară, jazz , operă , operetă , canţonete , romanţe).

La Radio România debutează ca interpretă, pe 27 noiembrie 1974, cu piesa “O rază de soare” (Aurel Giroveanu/Stelian Filip). Înregistrarea piesei s-a făcut în Studioul 6 din Radio, iar la pupitru, ca inginer de sunet, se afla Alexandra Cepraga, la acel moment fiind şi ea la început de drum şi fostă colegă de Conservator cu Viorela Filip.

La scurt timp, a înregistrat în radio şi piesele (în ordine cronologică) “S-a deschis fereastra către vis” (Temistocle Popa/Aurel Felea), “Dacă ai minţit” (Aurel Giroveanu/Stelian Filip), “Drumuri dobrogene” (Aurel Giroveanu/Stelian Filip).

In 1973
In 1973

Începând cu 1974, va înregistra, la Radio România şi Electrecord, peste 130 de piese. Pentru cei care nu ştiu, în perioada 1956-1990, în România exista un singur post TV cu două programe (TVR1 şi TVR2), un singur post de Radio cu trei programe (Radio România) şi o singură Casă de Discuri (Electrecord).

Debutul la Televiziunea Română are loc pe 16 februarie 1975, în emisiunea “Album dumincal”, realizată de Traian Buhlea, în cadrul căreia a filmat un clip la piesa “S-a deschis fereastra către vis” (Temistocle Popa/Aurel Felea).

Aşa cum este scris în CV-ul său, pe 1 ianuarie 1975, primeşte Atestatul de Liber Profesionist, obţinut în urma unor examene organizate periodic de A.T.M. Examenele au fost sustinute de către interpretă periodic, din 1 ianuarie 1975, până în 31 decembrie 1996, cu cotizaţiile anuale plătite la zi. Acest atestat i-a permis să-şi desfăşoare activitatea artistică.

Pe 13 septembrie 1975, la Şcoala Populară de Artă din Giurgiu, îl cunoaşte pe apreciatul compozitor Dumitru Lupu (25.05.1952–22.07.2017), pe atunci un tânăr muzician care se pregătea pentru admiterea la Conservator. Pe 12 martie 1976, cei doi se căsătoresc civil la Bucureşti iar pe 24 iulie 1976, se căsătoresc religios la Cazinoul din Eforie Sud.

Împreună au o colaborare muzicală de mare succes.

Dumitru Lupu i-a încredinţat Viorelei Filip peste 45 de piese. Iată, în ordine cronologică, câteva dintre acestea, care s-au difuzat în acea perioadă la Radio România şi TVR: “Aş fi vrut” (1976), “Aleargă pământul” (1977), “Iubim tinereţea” (1976), “Cântec românesc” (1978), “Aici, lângă Carpaţi” (1979), “Cântec de iarnă” (1979), “De tine m-am îndrăgostit” (1981), “Un copil în faţa poeziei” (1981), “Zâmbetul tinereţii” (1982), “Iarna suntem toţi copii”(1982), “E nevoie de iubire” (1983), “Florile în pace înfloresc” (1983), “Şi vom trăi” (1983), “Bucurie, bucurie” (1983), “Zi după zi” (1984), “Alo, la telefon” (1984), “Eşti un om” (1984), “Ne-am întâlnit la malul mării” (1984), “Când vine iarna peste lume” (1984), “Cântec de izvor” (1985), “Când eram pe Ialomiţa” (1985, prelucrare folclorică de Dumitru Lupu), “Mă suii pe dealul Cernii” (1985, prelucrare de Dumitru Lupu, după Zavaidoc), “Mamă, dragă” (1985), “Noi, toţi tinerii” (1985), “În Herăstrău” (1986), “Primăvară e în orice zi” (1986), “În dansul fulgilor de nea” (1986), “Am primit un marţişor” (1986), “Cântă pentru mine un corăbier” (1988), “Alung melancoliile” (1989), “Aştept să-mi scrii” (1993), “N-aş fi crezut c-ai să mai vii” (1993), “Dar te-am uitat” (1997), etc.

“Nu îmbrăţişa îngerii” (muzica: Dumitru Lupu; versuri: Viorela Filip) interpretată de Viorela Filip, este tema principală a piesei de teatru radiofonic “ Nu priviţi la îngeri” de Tome Arsovski, în regia artistică a lui Ion Vova. Piesa, din a cărei distribuţie fac parte Ştefan Mihăilescu Brăila, Mariana Mihuţ, Virgil Ogăşanu, Rodica Tapalagă, are premiera pe 19 iunie 1977, pe postul Radio România 2. De menţionat că, până în 1990, în România, teatrul radiofonic avea o audienţă de milioane de ascultători.

În toamna anului 1982, datorită numeroaselor solicitări ca interpretă şi textieră de muzică uşoară, Viorela Filip îşi întrerupe pentru o perioadă activitatea din învăţământ.

Astfel, în perioada 1982-1990, are o bogată activitate artistică ce a însemnat înregistrări la Radio România şi Electrecord, numeroase filmări la TVR, zeci de spectacole şi turnee în Bucureşti şi în ţară, participări, atât ca interpretă, cât şi ca textieră, la cele mai mari festivaluri şi concursuri de gen (Festivalul Naţional de Muzică Uşoară de la Mamaia, Festivalul Naţional “Melodiile Anului”, Festivalul Naţional de Romanţe “Crizantema de Aur”, Concursul TV “Şlagăre în devenire”, “Concursul de Muzică de Dans de la Costineşti”, etc.).

In 2014
In 2014

Ca interpretă, Viorela Filip a lansat câteva piese de mare succes ale muzicii pop/uşoare româneşti. Dintre acestea amintim (în ordinea intrării în Cardex radio): “Şi zboară perscăruşii” (Vasile Veselovski, 1986), “Când a-nceput iubirea noastră” (Dumitru Lupu, 1987), “Doar un trandafir” (Gheorghe E. Marian, 1987), “Vino, uită despărţirea” (Dumitru Lupu, 1988), “Fără iubirea ta” (Corneliu Meraru, 1988), “La o fereastră” (Dumitru Lupu, 1988), “Dacă-ţi spun la revedere” (Dumitru Lupu, 1989), Astăzi cred ca mă iubeşti/Ploua mărunt (Vincenţiu Perniu, 1990).

După cum se vede mai sus, perioada 1987-1989 a fost una de vârf pentru cariera sa de interpretă de muzică pop/uşoară.

Artista a colaborat cu mulţi compozitori de seamă ai muzicii româneşti, care i-au oferit piese în primă audiţie. Aceştia au fost (în ordine alfabetică): Zudor Arpad, Dan Beizadea, Nicolae Caragia, Tănase (Toni) Constantinescu, Viorel Covaci, Camelia Dăscălescu, Sile Dinicu, Marcel Dragomir, Cristina Dumitrescu, A. Gheorghiu, Aurel Giroveanu, Dan Iagnov, Mihai Ilie, Wili Kasasian (Bulgaria), Jolt Kerestely, Gheorghe E. Marian, Corneliu Meraru, Dan Mândrilă, Dan Mizrahy, Doina Moga, Ioan Ona, Vincenţiu Perniu, Temistocle Popa, M. Prisăcaru, Andrei Proşteanu, Gelu Solomonescu, G. Stan, Dan Stoian, Liviu Ştirbu, Magdalena Tara, Ramon Tavernier, Ileana Necşescu Toader, Romeo Vanica, Vasile Veselovski, Adalbert Winkler.

In 1983
In 1983

A cântat în duet cu interpreţi precum Aurelian Andreescu (“Cu fiecare an”, muzica Dumitru Lupu, 1983), Cornel Constantiniu (“Un zâmbet pentru soare”, muzica Aurel Giroveanu, 1977), George Enache (“Du-te, inimă, în zbor”, muzica Aurel Giroveanu, 1983), Vasile Filipescu (“Îmi cânt pământul miezului de vară”, muzica Dumitru Lupu, 1987), Dumitru Lupu (“Un copil în faţa poeziei” în 1981, “De unde ai venit?” în 1982, ambele pe muzica lui Dumitru Lupu), Ioan Luchian Mihalea (“Şi vom trăi”, muzica Dumitru Lupu, 1983), Dorin Teodorescu (“Du-te inimă în zbor”, muzica Aurel Giroveanu, 1983).

Abordează cu succes atât muzica populară (“Aseară ţi-am luat basma”, “Aseara vântul bătea”, “Înflorit-a rugutu”,  “Mai ţii minte măi, dragă Mărie”, “Mărioară de la Gorj”, “Se-nvârte roata”, “Trandafir de la Moldova”, “Trenule, maşină mică”, “Ţurai, Ţurai”, “Vecină, dragă vecină”, etc), cât şi cea lăutărească şi de petrecere (“Căsuţa noastră”, “Ionel , Ionelule”, “Mi te-ai lipit de suflet”, “Sanie cu zurgălăi”, “Uite aşa aş vrea să mor”).

A interpretat şi piese celebre din repertoriul muzicii româneşti aparţinând unor compozitori precum Edmond Deda (“Of, inimioară”), Gherase Dendrino (“Plouă”, “Mai spune-mi că nu m-ai uitat”), Nicolae Kirculescu (“Dor pribeag”), Claude Romano (“Dar-ar naiba-n tine dragoste”), Ion Vasilescu (“Ar fi păcat”, “Păstrează-mă doar pentru tine”, “Ţărăncuţă, ţărăncuţă”). Cu aceste piese, în anii’80 şi prima parte a anilor’90, artista a avut nişte filmări foarte reuşite la celebra serie de emisiuni TV “Melodii de neuitat” (realizator: Florentina Satmari). De asemenea, a participat şi la o serie de spectacole cu melodii de neuitat ce au avut loc la Sala Radio, multe dintre acestea fiind televizate.

Apariţiile la Televiziunea Română sunt din ce în ce mai dese. A colaborat cu mari oameni de televiziune precum (în ordinea alfabetică): Ioana Bogdan, Traian Buhlea, Doru Dumitrescu, Gheorghe E. Marian, Nicoleta Păun, Florentina Satmari, Mariana Şoitu, Tudor Vornicu. De asemenea, este nelipsită din celebrele programe de Revelion.

În perioada 1983-1990, colaborează cu Secţia de Estradă a Teatrului “Alexandru Davila” din Piteşti.

Începând cu anii’70, articole cu şi despre Viorela Filip, apar în reviste şi publicaţii româneşti precum „Cărăbuş”, „Contemporanul”, „Dobrogea nouă”, „Femeia”, „Flacăra”, „Informaţia Bucureştiului”, „Litoral”, „Săptămâna Culturală a Capitalei”, „Scânteia Tineretului”, „Tribuna”, etc.

În mai 1989, este trecută în cartea „Meridianele cântecului” (Editura Muzicală), scrisă de muzicologul Daniela Caraman Fotea. Pe 5 februarie 2004, este trecută în cartea Alternative Pop-Dance” (Editura Humanitas Educaţional), scrisă de Titus Andrei şi Daniela Caraman Fotea. De asemenea, pe 21 ianuarie 2010, este înregistrată şi în celebra enciclopedie a personalităţilor “Who’s of Who”. În toamna anului 2019, Viorela Filip şi tatăl ei, Stelian Filip, sunt trecuţi în “Dicţionar de personalităţi dobrogene. Volumul IV. Artă teatrală şi cinematografică, bibliologie, jurnalism, literatură, muzică.” (Editura Ex-Ponto, 2019), lucrare coordonată de dr. Constanţa Călinescu şi dr. Corina Apostoleanu, sub egida Bibliotecii Judeţene “I. N. Roman” Constanţa.

In 2013
In 2013

Pe 18 decembrie 1989, la Sala Radio din Bucureşti, alături de artişti importanţi, participă la concertul-spectacol “Un cântec vechi rămâne veşnic tânăr”, realizat de Gheorghe E. Marian, unde a interpretat piesa “Un tango” (muzica şi text: Toni Constantinescu). Acompaniamentul a fost realizat de Orchestra de Muzică Uşoară Radio, dirijor: Ion Cristinoiu. Acesta a fost ultimul spectacol important de muzică uşoară/pop care s-a ţinut în Bucureşti în timpul regimului Ceauşescu. Spectacolul a fost filmat de către TVR şi urma să fie dat pe post pe 23 decembrie, dar, datorită evenimentelor ce au urmat, nu a mai fost difuzat decât în ianuarie 1990.

În 1985 are prima apariţie discografică solo la Electrecord cu single-ul “De tine m-am îndrăgostit”, ce cuprinde două piese semnate de Dumitru Lupu.

În 1990, tot la “Electrecord”, apare albumul de succes “Doar un trandafir”, ce cuprinde 10 piese. LP-ul trebuia să apară în magazine la sfârşitul anului 1989 dar, datorită evenimentelor din 16-25 decembrie 1989, discul a apărut în 1990.

În anii’90 ‘şi 2000, interpreta a mai lansat trei albume: “Aş vrea să chem iubirea” (1999, Eurostar), “Suntem numai musafiri” (2000, Electrecord), “O floare pentru fiecare” (2007, Fevronia Records).

După anul 2000, a continuat să înregistreze numeroase piese cum ar fi: “Eu sunt femeia îndrăgostită” (2010, muzică şi text: Viorela Filip), “Iubirea mea târzie” (2006, Jolt Kerestely/Viorela Filip), “Locul meu sub cer” (2005, Jolt Kerestely/Viorela Filip), “Primăvară mai stai” (2009, Nicolae Caragia/Viorela Filip), “Suntem numai musafiri” (1997, Marcel Dragomir/Viorela Filip).

Pe 22 noiembrie 2018, la magazinul “Muzica” din Bucureşti, Viorela Filip a lansat albumul “Dragostea nu ia vacanţă”, produs de Casa de Discuri “Eurostar”. Pe lângă piesele de succes, albumul conţine şi înregistrări mai recente cum ar fi “Dragostea nu ia vacanţă” (2018) pe muzica lui Francisc Reiter.

Viorela Filip a întreprins şi numeroase turnee în străinătate. Primul turneu peste hotare a avut loc în 1974, în Italia, în cadrul manifestării “Festivalurile Verii”, unde a cântat alături de celebri cântăreţi italieni Claudia Mori şi Robertino Loretti. Turneul a durat 3 luni.

În 1982, a efectuat un turneu în Bulgaria, unde a apărut şi în programul de revelion al Televiziunii Bulgare.

În perioada comunistă, artista nu a putut ieşi prea des din ţară, deoarece patru fraţi ai tatălui său, împreună cu nevestele şi copii lor, plecaseră din ţară împreună cu scriitorul Paul Goma.

In 1978
In 1978

După 1989, Viorela Filip a întreprins turnee în: Germania (2009, 2011), Israel (2010-2011, Revelion şi spectacole), Statele Unite ale Americii (de 7 ori – 1992, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998, 1999), Ungaria (1998, recital în cadrul Festivalului European “Zilele Europei”). De asemenea, a efectuat şi două turnee în Republica Moldova în 1991 (alături de Aura Urziceanu şi Marina Florea) şi 1994. La cel din urmă turneu din Republica Moldova, a fost invitata cunoscutului jurnalist şi om de radio Anatol Caciuc de la Radio Moldova. Viorela Filip este şi naşa fetei acestuia, Anişoara Caciuc.

Începând cu 1977, Viorela Filip are o bogată activitate de textier. Până în prezent, a scris peste 2000 de texte pentru piese de muzică pop/uşoară. A debutat oficial ca textieră, cu piesa “Un gând curat” (1977), pe muzica lui Dumitru Lupu.

Printre piesele celebre ale muzicii uşoare pop/româneşti, al căror textier e Viorela Filip, amintim: “Doar un trandafir” (m: Gheorghe E. Marian i: Viorela Filip), “Iubeşte-mă aşa cum te iubesc” (m: Dumitru Lupu; i: Ileana Şipoteanu), În lumea romantică” (m: Nicolae Caragia; i: Gabriel Dorobanţu), “La o fereastră” (m: Dumitru Lupu; i: Viorela Filip), “Mă-ntorc la tine, mare albastră” (m: Dumitru Lupu; i: Daniel Iordăchioaie), “Toate florile din lume” (m: Dumitru Lupu; i: Denis Roman), “S-aducem dragostea-napoi” (m: Dumitru Lupu; i: Gabriel Dorobanţu), Vreau să dansez” (m: Dumitru Lupu; i: Vasile Filipescu), etc.

Ca textieră, colaborează cu compozitorii: Mihai Alexandru, Cristian Alivej,  Nicolae Caragia, Cătălin Crişan, Dan Dimitriu, Marcel Dragomir, Viorel Gavrilă, Şerban Georgescu, Jolt Kerestely, Ovidiu Komornyk, Dumitru Lupu, Gheorghe E. Marian, Cornel Meraru, George Natsis, Virgil Popescu, Titel Popovici, Marian Stârcea, Magdalena Tara, Aurel Petru Toma, etc.

A semnat textele unor piese interpretate de: Florin Apostol, Corina Chiriac, Angela Ciochină, Cornel Constantiniu, Cătălin Crişan, Mirabela Dauer, Gabriel Dorobanţu, Vasile Filipescu, Marina Florea, Simona Florescu, Fuego (Paul Surugiu), Loredana Groza, Daniel Iordăchioaie, Ovidiu Komornyk, Alexandru Jula, Anastasia Lazariuc, Dumitru Lupu, Ionel Miron, Nadine, Nico, Denis Roman, Angela Similea, Dan Spătaru, Ileana Şipoteanu, Aurelian Temişan, etc.

In 2019
In 2019

Are o colaborare de mare succes cu îndrăgitul interpret Gabriel Dorobanţu. Viorela Filip este prezentă, ca autoare de versuri, pe următoarele albume lansate de acesta.

“Tu eşti raza mea de soare” (1990, Electrecord ST-EDE 03823) – 1 piesă

“Să nu vii iarăşi să mă cauţi” (1994, Electrecord EDE 04302) – 1 piesă

“Declaraţie de dragoste” (1997, Electrecord EDC 235) – 5 piese

“C’est la vie” (1999, Electrecord, EDC 316) – 7 piese

“Autograf” (2001, Electrecord EDC 446) – 8 piese

“Lumea romantică” (2003, Electrecord EDC 527) – 10 piese (album distins cu Discul de Aur ce conţine 12 piese, dintre care 10 pe versurile Viorelei Filip)

“O picătură de amor” (2005, Electrecord EDC 672) – toate cele 12 piese de pe album

“Izvorul iubirii” (2008, Ovo Music 0023) – 4 piese

“Povestea nu s-a terminat” (2011, Ovo Music) – 4 piese

Începând cu 6 noiembrie 1988, la invitaţia Mihaelei Runceanu, Viorela Filip reintră în învăţământ, ca profesor suplinitor la Şcoala Populară de Artă din Bucureşti, la Secţia Canto Muzică Uşoară – clasa Mihaela Runceanu. Datorită solicitărilor foarte dese pentru turnee şi spectacole, regretata interpretă Mihaela Runceanu  s-a hotărăt să-şi împartă norma cu Viorela Filip.

Începând cu 1 septembrie 1990 şi până în prezent, Viorela Filip este profesoară titulară de canto-muzică uşoară la Şcoala Populară de Artă din Bucureşti. Ca profesoară a acestei instituţii, a obţinut toate gradele didactice, în specialitatea “Canto”.

In 1983
In 1983

În 1993, i s-a acordat Gradul didactic II, cu media generală 9, 91, prin Ordonanţa Ministerului Învăţământului nr. 6108/13.10.1990, începând cu data de 15 septembrie 1993.

În 1998, i s-a acordat Gradul didactic I, cu media generală 10, prin Ordonanţa Ministerului Învăţământului nr. 4877, începând cu data de 1 septembrie 1998.

La Şcoala Populară de Artă, Viorela Filip a pregătit foarte mulţi tineri talentaţi. O bună parte aceştia au devenit vedete ale muzicii pop româneşti, alţii sunt tinere speranţe. Printre aceştia se numără (în ordine alfabetică): Adeline (interpretă), Annes (interpretă),, Iulia Bitta (în prezent studentă la Percuţie în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti), Şerban Cazan (interpret, compozitor şi colaborator al lui Smiley), Emanuel Cârstea (interpret, în prezent student la actorie), Antonia Patricia Ciurea (interpretă), Theo Constantin (căştigător al unui disc de aur în Germania), Daniela Cristea (solistă la Teatrul de Revistă “Constantin Tănase”), Emanuela Dinică (interpretă), Raluca Dinu (interpretă), Robert Feraru (interpret), Radu Ghencea (solist la Teatrul de Revistă “Constantin Tănase”), Ioana Gherghina (interpretă), Radu Ille (interpret de muzică populară), Raluca Ionescu (interpretă), Suzana Laşcu (în prezent studentă la Conservatorul Regal de Muzică din Olanda, la clasa de Jazz), Bianca Lixandru (interpretă), Daniela Marin (solistă la Teatrul de Revistă “Constantin Tănase”), Maya (pe numele adevărat Miruna Popescu, care a câştigat un important concurs american la Las Vegas, în cadrul căruia au participat 1500 de interpreţi), Mirela Mihalache (interpretă), Nadine (interpretă), Adelina Creţu Neacşu (în prezent studentă la Compoziţie în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti), Nico (interpretă), Dariela Nicolae (cunoscută şi sub numele de Daryiela, care a colaborat cu celebrul muzician american Timbaland), Ioana Pădurariu (profesor universitar, poetă şi interpretă), Elena Pene (interpretă), George Petre (interpret), Carmen Elena Popa (intrerpretă şi fotomodel), Ioana Popa (în prezent studentă la Canto în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti), Mădălina Ştefania Radu (în prezent studentă la Canto în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti), Alina Sorescu (interpretă, prezentatoare TV), Daniela Tănase (solistă la Teatrul de Revistă “Constantin Tănase”), Aurel Petru Toma (interpret şi compozitor, manager al propriei Case de Discuri “Fevronia Records”,  director al Festivalului “Euro Pop Music Vision”), Rodica Elena Tudor (câştigătoarea Trofeului Festivalului Naţional de Muzică Uşoară Mamaia 2012).

In 2014
In 2014

De asemenea, mulţi elevi ai Viorelei Filip au făcut sau fac parte din trupe muzicale, cum ar fi: Daniel Badea (“Double D”), Eugenia Bulat (“Rebele”), Alice Bursuc (“Open”), Cosmin Burtică (“AXXA”), Jean Alexandru Cristea (“Amici”), Mihai Dăscălescu (“Cocktail”), Adrian Filip (“Amor”), Radu Ghencea (“Mondial”), Florin Gheorghe (“Colour Mix”), Cristiana Ioniţă (“Velvet”), Sorana Mohamad (“Asia”), Lucia Niculae (“Candy”), Tiberiu Petris (“AXXA”), Adina Postelnicu (“Heaven”), Simona Secrier (“Etno”), Andreea Sîrghie (“Xoxo”), Ionuţ Sturzea (“Foisorul de foc”), Alexandra Şerb (“De Luxe”).

În 2008, a fost lansat CD-ul “Little Big Stars – Lângă inima mea”, ce cuprinde 17 piese interpretate de tot atâţia tineri elevi ai Viorelei Filip. CD-ul a apărut la Casa de Discuri “Fevronia Records”, al cărei manager este Aurel Petru Toma.

În broşura CD-ului, Viorela Filip a scris următoarele rânduri pe care le redăm mai jos.

“Deşi din acte reiese că sunt profesoară de canto, mă simit ca un bijutier talentat când văd că rodul dăruirii şi pasiunii mele începe să capete contur, să strălucească şi să-şi găsească, încet-încet, loc pe cerul cu stele al muzicii uşoare.

Tinerii interpreţi pe care îi veţi auzi, sunt deja mari artişti, “MICI STELE MARI” – cum îmi place mie să-i denumesc, elevi sau foşti elevi de-ai mei, de la Şcoala Populară de Artă din Bucureşti.

Mai rămâne să-i descoperiţi şi să-i ţineţi minte. Cine ştie, poate unora dintre dumneavoastră vă vor însoţi, prin glasul lor, momentele de tristeţe sau de bucurie din anii ce vor veni.” 

Iată şi lista intrepreţilor şi a pieselor de pe disc.

Little Big Stars – “Lângă inima mea” (2008, Fevronia Records FEV CD 003)

  1. Antonia Patricia Ciurea – Don’t Speak (Gwen Stefani/Eric Stefani)
  2. Carmen Elena Popa – O poveste de iubire (Mihai Onilă)
  3. Daniela Nicolae – Contigo en la distancia (Luis Miguel)
  4. Elena Pene – Milă mi-e de voi, băieţi (Viorela Filip)
  5. Emanuela Dinică – Nane Coxa (Evgheni Doga)
  6. George Petre – Aseară ţi-am luat basma (Folclor muzical românesc)
  7. Ioana Gherghina – Pedepseşte-mă, dar nu pleca (Viorel Gavrilă/Corina Despot)
  8. Ioana Pădurariu – Si he sabido amor (Humberto Estrada)
  9. Ioana Popa – Viaţa e o minune în colori (Cristian Alivej/Viorela Filip)
  10. Iulia Bitta – Hurt (Linda Perry, Mark Ronson/Christina Aguilera)
  11. Mădălina Radu – Torno da te mare azzuro (Dumitru Lupu/Viorela Filip)
  12. Radu Ghencea – Lângă inima mea (Ion Cristinoiu/Mihai Dumbravă)
  13. Raluca Dinu – Balla, balla (Aurel Petru Toma)
  14. Raluca Ionescu – El Talisman (Rosana Arbelo)
  15. Robert Feraru – Voi cânta (George Natsis)
  16. Şerban Cazan – Mi-a rămas doar amintirea ta (Nicolae Caragia/Viorela Filip)
  17. Suzana Laşcu – Someone Loves You (Lutricia McNeal)

Începând cu 26 iulie 2016, vară de vară, predă cursuri gratuite de Canto-Muzică Uşoară, la Centrul pentru Tineret “Ion Creangă” din comuna natală Tuzla. Acesta a fost darul Viorelei Filip pentru copii talentaţi de aici. Acest lucru s-a realizat cu ajutorul domnului Taner Reşit (primarului Tuzlei) şi doamnei Maria Iris Pascal (directoarea Centrului).

În perioada 08 aprilie 2016 – septembrie 2018, a predat Canto-Muzică Uşoară şi la Arts Center din Bucureşti, condus de Luiza Stănescu.

Alături de soţul său, Cristian Bârlădeanu, sărbătorind Nunta de Argint.
Alături de soţul său, Cristian Bârlădeanu, sărbătorind Nunta de Argint.

Pe 27 iunie 1992, Viorela Filip se recăsătoreşte cu profesorul Cristian Bârlădeanu (n. 1 aprilie 1955, Bucureşti), absolvent al Conservatorului de Muzică “Ciprian Porumbescu” şi, la acel moment, profesor titular la Şcoala Populară de Artă din Bucureşti, unde preda Flaut, Teoria Muzicii şi Istoria Muzicii. Din 1998, în urma unui concurs naţional, Cristian Bârlădeanu devine profesor titular al Şcolii de Aplicaţii pentru Muzicile Militare (actualmente Centrul de Instruire pentru Muzici Militare), unde predă flaut, saxofon, muzică de cameră, teoria muzicii, armonie, istoria muzicii şi stilistică. Din 21 decembrie 2011, este doctor în muzică.

În calitate de compozitoare, Viorela Filip a creat până în prezent peste o sută de piese. Multe dintre aceste compoziţii proprii au fost distinse cu premii la diverse festivaluri naţionale şi internaţionale de gen.

Din 27 iunie 2008, este membră UCMR (Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România).

În 2017
În 2017

Prima compoziţie, “Sunt o româncuţă”, a fost lansată în 2004, în cadrul celei de-a patra ediţii a Festivalul Naţional de Creaţie şi Interpretare Mamaia Copiilor. Începând cu aceasta ediţie, artista a participat cu mare succes la “Mamaia copiilor”, find distinsă cu multe premii la secţiunea “Creaţie”.

Dintre acestea, amintim:

Premiul Special Euroconcert Secţiunea Creaţie, la ediţia din 2009 pentru “Prinţul şi prinţesa” (muzica şi text: Viorela Filip, i: Adelina Creţu Neacşu şi Emanuel Cîrstea)

Premiul IIISecţiunea Creaţie-Grupa a II-a de vârstă, la ediţia din 2010 pentru “Eu şi Hannah Montana” (muzica şi text: Viorela Filip, i: Andrada Creţu)

Premiul I – Secţiunea Creaţie Adolescenţi, la ediţia din 2011 pentru “Se-nvârte roata” (muzica şi text: Viorela Filip, i: Alexandra Şipoş)

Premiul I – Secţiunea Creaţie Şcolari, la ediţia din 2012 pentru “Scrisoare către Dumnezeu” (muzica şi text: Viorela Filip, i: Bianca Lixandru)

Premiul III – Secţiunea Creaţie Adolescenţi, la ediţia din 2014 pentru “Te iau cu mine pe lună” (muzica şi text: Viorela Filip, i: Miruna Popescu).

Atât ca şi compozitoare, cât şi ca textieră, artista a mai obţinut importante premii la diverse festivaluri de gen precum Festivalul Tinereţii de la Mangalia (Premiul I la secţiunea Creaţie, la ediţia din 2015, pentru piesa “Un castel de nisip”, interpretată de Francesca Trofin) sau Festivalul Internaţional pentru Copii “Volare” de la Piatra Neamţ (Trofeul secţiunii Creaţie, la ediţia 2014, pentru piesa “Visul ca un înger” şi Premiul I la aceeaşi secţiune pentru piesa “Ei sunt singurii părinţi”).

Iată şi o listă cu alte compoziţii cunoscute ale Viorelei Filip, preluată din CV-ul acesteia:

“Ah, ce viaţă en Hawaii” – muzică şi versuri Viorela Filip, interpretă Ioana Popa

“Artistă eu voi fi” – muzică şi versuri Viorela Filip, interpretă Ioana Popa

“Balerina” – muzică şi versuri Viorela Filip, interpretă Francisca Botoş;

“Este vară, sunt la mare” – muzica şi versurile Viorela Filip, interpretă Adelina Creţu-Neacşu;

“Eu sunt femeia îndrăgostită” – muzică, versuri şi interpretare Viorela Filip

“Gata, plec în Argentina!” – muzica şi versurile Viorela Filip, interpretă Ana –Maria Gîbu;

“Haide, joacă măi băiete!” – muzică şi versuri Viorela Filip, interpretă Ioana Popa;

“Milă mie de voi, băieţii” – muzică şi versuri Viorela Filip, interpretă Elena Pene;

“O broscuţă dacă-aş fi – muzica şi versurile Viorela Filip, interpretă Alina Dănescu;

“O la la, ole, ola!” – muzică şi versuri Viorela Filip, interpretă Elena Pene;

“Te iau cu mine şi pe Lună” muzică şi versuri Viorela Filip, interpretă Dariela Nicolae.

Din 2005 şi până în prezent, Viorela Filip este membru al juriului Festivalului Internaţional de Muzică Uşoară “Aurora Boreală”, ce are loc anual în oraşul Ruse din Bulgaria. Din 2007, a fost invitată să susţină şi recitaluri la fiecare ediţie a acestui festivalul.

În 2018
În 2018

În septembrie 2011 şi 2012, Viorela Filip a reprezentat România, în calitate de muzician, în cadrul celui mai mare Festival Balcanic, intitulat “PIRIN FOLK”, organizat de compozitorul Valentin Penzov, în oraşul Sandanski din Bulgaria. La aceste două ediţii ale festivalului, a susţinut şi câte un microrecital. Atât la ediţia din 2011, cât şi la cea din 2012, elevele Viorelei Filip au fost distinse cu premii. În 2011, Rodica Elena Tudor a obţinut Premiul II, iar în 2012, Adelina Creţu-Neacşu a obţinut premiul III.

Din 24 ianuarie 2012, în calitate de compozitoare, devine membră a WAFA (World Association of Festivals and Artists, în româneşte Asociaţia Mondială a Festivalurilor şi Artiştilor), cu sediul în Malta.

În decembrie 2012, în calitate de organizator, a realizat Festival de Muzică Uşoară pentru Copii şi Tineri, intitulat “Music My Love”, care s-a desfăşurat la Bucureşti. A doua ediţie a avut loc în mai 2015.

Două dintre compoziţiile Viorelei Filip au devenit imnuri ale unor festivaluri internaţionale de gen: Festivalul Internaţional pentru Copii Volare” (desfăşurat la Târgu Neamţ, în parteneriat cu Italia) şi Festivalul Internaţional Aurora Boreală” (desfăşurat în Bulgaria, în oraşul Ruse).

Pe 03 martie 2017, a fost invitată de compozitorul Dumitru Lupu să ia parte la ceremonia de decernare a Premiilor UCMR (Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România) pe anul 2016, în cadrul căreiaAdio Chiustenge”, musicalul compus de acesta, a primit Premiul Secţiunii Spectacol (revistă, musical, operetă). Dialogurile şi versurile aparţin lui Carmen Aldea Vlad şi Florin Pretorian. Versuri adiţionale de Viorela Filip. Din păcate, la doar patru luni de la acest eveniment, Dumitru Lupu a plecat dintre noi.

Pe 22 septembrie 2017, un articol-interviu cu Viorela Filip, a apărut în revista online “Femei de 10”, al cărei redactor este Marina Almăşan. Până în prezent, acest articol-interviu a adunat peste 2.200 de distribuiri.

Pe 18 octombrie 2017, s-a inaugurat la Târgovişte, “Casa Romanţei”, muzeu unic în România, realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Dâmboviţa şi al Primăriei şi Consiliului Local Târgovişte, sub patronajul Centrului Cultural pentru UNESCO “Cetatea Romanţei” Târgovişte. Ca laureată a acestui festival, Viorela Filip se numără printre personalităţile muzicii româneşti a căror nume şi fotografie sunt expuse în acest muzeu.

Viorela Filip a mai primit zeci de distincţii la Festivaluri şi Concursuri Naţionale şi Internaţionale. Puteţi vedea o parte din bogatul său palmares, pe pagina sa de Facebook .

IATĂ ŞI ALTE DATE MAI RECENTE DESPRE VIORELA FILIP (2010-prezent), PRELUATE DE PE CV-UL ACESTEIA:

– A obţinut la Festivalul „Portativul veseliei” – Craiova 2011, la secţiunea „Creaţie”, în calitate de textieră, alături de compozitorul Cristian Alivej, un prolific şi talentat autor de muzică, următoarele premii :

Premiul I , cu melodia „Sunt prinţesă” – versuri Viorela Filip, muzica Cristian Alivej;

Premiul II, cu piesa „Hei copilărie, esti povestea mea” – versuri Viorela Filip, muzica C.Alivej;

Premiul III, cu melodia „O lume a copilăriei” – versuri Viorela Filip, muzica Cristian Alivej.

– La Festivalul „Gala cântecelor de iarnă” – Craiova, Decembrie 2010 – Viorela Filip obţine locul I , ca autoare de text pentru piesa „Ninge de sărbători”, pe muzica semnată de Cristian Alivej.

– La Festivalul „Constelaţia juniorilor” – Focşani, 2011, tot în calitate de textieră, obţine Trofeul Festivalului, cu versurile cântecului „Doar o dată poţi fi copil”, pe inspirata muzică a compozitorului Cristian Alivej.

– Viorela Filip este prezentă în mai multe jurii de specialitate din ţară şi din străinătate: Festivalul „Flori de Mai” – Călăraşi;

Festivalul „Aurora Boreală” – Ruse, Bulgaria;

Festivalul „Ursuleţulu de Aur” – Baia Mare;

Festivalul „Delfinul de Aur” – Năvodari.

– Viorela Filip a primit, din ţară şi din străinătate, numeroase distincţii: Diplome De Onoare; Diplome de Excelenţă; Diplome de Recunoştinţă;

Cu florile primite la lansarea ultimului album, pe 22 noiembrie 2018!
Cu florile primite la lansarea ultimului album, pe 22 noiembrie 2018!

– Perseverează şi, în această mai recentă ipostază, aceea de compozitoare (membră a UCMR), obţine în 2011, Premiul I la secţiunea „Creaţie – Adolescenţi”, cu piesa „Se învârte roata”, piesă la care, bineînţeles, semnează şi versurile. Piesa a fost interpretată în concurs de una dintre elevele sale, cu o voce inconfundabilă, Alexandra Şipoş. Este de remarcat componenţa juriului Festivalului Mamaia Copiilor – 2011:

Smaranda Oţeanu Bunea – preşedinte de juriu, critic muzical, director fondator al Operei Comice pentru Copii din Bucureşti;

Demeter Andraş – actor, preşedinte al Societăţii Române de Radiodifuziune;

Olimpia Urs – consilier superior, reprezentantă a Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional;

Cătălina Chendea – reprezentntă a Ministerului Educaţiei şi Cercetării;

Dumitru Lupu – compozitor;

Adrian Ordean – compozitor;

Dan Manoliu – realizator TV, reprezentant al Societăţii Române de Televiziune;

Marian Stere – redactor Radio România Internaţional;

Corina Chiriac – interpretă.

Când a urcat pe scenă să-şi primescă prestigiosul premiu I, Viorela Filip, după ce a mulţumit juriului şi publicului a spus: „Permiteţi-mi să dedic acest onorant premiu marelui compozitor, interpret, om şi prieten, Cornel Fugaru”. Asta se întâmpla pe 10 iulie 2011, iar la doar câteva zile, Cornel Fugaru s-a mutat în Eternitate!

– Viorela Filip a realizat, în cadrul emisiunii „La hanul cu veselie”, de pe TV Favorit, „un regal” de 3 ore de muzică uşoară cu elevii clasei sale de la Şcoala de Artă din Bucureşti. Emisiunea a fost moderată, într-un mod foarte inspirat, de efervescentul interpret Aurel Moldoveanu;

– Viorela Filip are frecvente apariţii pe posturi TV unde, mai întotdeauna, este însoţită de cel puţin 1-2 dintre elevii săi;

– Premiul I la secţiunea „Creaţie” a Festivalului “Magia Crăciunului” – decembrie 2011 – cu piesa „Jocul iernii”, la care Viorela Filip semnează muzica şi versurile şi Premiul III, la celaşi festival, cu piesa “Vino, Moş Crăciun, degrabă!”, la care semnează, deopotrivă, muzica şi versurile;

– Premiul I la secţiunea “Creaţie” a Festivalului de Muzică Uşoară “Delfinul de Aur”, pentru cântecul “Busuic, busuiocule!”, la care Viorela Filip semnează muzia şi versurile;

– Trofeul Festivalului Naţional “Lucky kids” – Roman 2012 – pentru versurile melodiei “Cât nu e prea târziu” (muzica Cristian Alivej);

– Premiul I la secţiunea “Creaţie “ a Festivalului “Volare” – Tg. Neamţ, 2-12 – pentru textul melodiei “Prin muzică sunt fericită” (muzica Cristian Alivej);

– Premiul “Volare” acordat de Asociaţia Culturală “Star” – Piatra Neamţ, 2011, România;

– Titlul de “Excelenţă” acordat de Asociaţia Culturală “Star” – Piatra Neamţ, 2012;

– Din 29.04. 2012, Viorela Filip este numită Preşedinte de Onoare al FEDERAŢIEI “STAR MUSIC” – România;

La lansarea ultimului album, la magazinul Muzica, pe 22 noiembrie 2018.
La lansarea albumului „Dragostea nu ia vacanță”, la magazinul Muzica, pe 22 noiembrie 2018.

– În calitate de profesor de canto, la ediţia 2012 a Festivalului Naţional de Interpretare şi Creaţie “Mamaia”, elevii Viorelei Filip au obţinut:

Trofeul Festivalului “Mamaia” (Rodica Elena Tudor);

Premiul I şi “Premiul Presei” (Alexandra Şipoş);

Premiul “Teo Peter” – obţinut de trupa rock “Adiction”, solist Victor Apetrei;

– Din partea producătorilor emisiunii TV “Răi da’ buni”, în data de 14 martie 2012, Viorela Filip a primit, ca semn al recunoaşterii artistice, un document ce atestă faptul că o stea din Constelaţia Peştilor se va numi “Viorela Filip”;

– În 2014, Viorela Filip a primit Premiul de Înaltă Cosideraţie acordat în cadrul Festivalului internaţional “Volare” de către Ambasadoarea de Pace – Doamna Zenovia Ilisei – Italia.

– Pe 19 decembrie 2015, a făcut parte din juriul de specialitate al Festivalului “Magia Crăciunului”, organizat de Maria Ene.

– Pe 20 decembrie 2015, a apărut în emisiunea “Album distractiv” (Favorit TV), realizator Ionica Voiculeţu-Brumăraş ,unde a interpretat piesa “Vin colindători la poartă” (muzică şi text: Viorela Filip).

– Pe 6 ianuarie 2016, a apărut din nou în emisiunea “Album distractiv” (Favorit TV), realizator Ionica Voiculeţu-Brumăraş.

– Pe 19 mai 2016, a fost invitată în emisiunea “Ieri-Azi-Mâine” (TVR2), realizată de Carmen Movileanu.

– Pe 21 mai 2016, a avut loc a IV-a ediţie a Festivalului “Music, My Love”, creat şi organizat de Viorela Filip, în cadrul căruia au participat peste 100 de concurenţi.

– Pe 29 mai 2016, a fost invitată în emisiunea “Familia Favorit” (Favorit TV), moderată de Paul Surugiu Fuego. În cadrul acestei emisiuni i s-a decernat Trofeul “Artă pentru Eternitate”.

– În 2016, 2017, 2018, Alexandra Şipos “Xandra”, fostă elevă a Viorelei Filip, a participat în semifinala pentru Eurovision România.

– Pe 22 iulie 2016, a apărut în emisiunea “Spectacol cu cântec” (Favorit TV), realizator Georgel Nucă.

– Pe 15 august 2016, a fost invitata în emisiunea “Firicel cu dor de cântec românesc” (Litoral TV), realizator Gheorghe Luca, unde a interpretat 9 piese.

– În 2016, 2017, 2018 este din nou invitată să facă parte din juriul Festivalului Internaţional “Aurora Boreală” de la Ruse, Bulgaria, organizat de muzicianul Vili Iakonomov. De asemenea, susţine recitaluri foarte bine primite de public.

– Pe 25 decembrie 2016, a apărut din nou în emisiunea “Album distractiv” (Favorit TV), realizator Ionica Voiculeţu-Brumăraş unde a interpretat piesa “Vin colindători la poartă” (muzică şi text: Viorela Filip).

– De Revelion 2017, a fost prezentă în emisiunea “Hai să ciocnim cu viaţa un pahar” (TVR2), realizată de Florentina Satmari, ce a cuprins momente din arhiva de aur a TVR. Viorela Filip a interpretat  “Mai spune-mi că nu m-ai uitat” (Gherase Dendrino/Mihai Maximilian).

– În 2017, a participat, în calitate de muzician, în jurii de specialitate, la numeroase festivaluri: “Kharisma”,  “Aurora Boreală”,  “Aromoniile Dunării”,  “Tinere speranţe”,  “”All for Music,  “Miracol de Crăciun”, “Magia Crăciunului”,  “Artist 100%”,  “Global Masterfest”,  “Fulg de Nea”,  “Volare”,  etc.

– Pe 29 aprilie 2016, a avut loc a V-a ediţie a Festivalului “Music, My Love”, creat şi organizat de Viorela Filip, în cadrul căruia au avut loc 176 de momente de muzică bună şi glasuri frumoase.

– Pe 4-5 august 2017, la Centrul pentru Tineret “Ion Creangă” din comuna natală Tuzla, a avut loc a VI-a ediţie a Festivalului “Music, My Love”, creat şi organizat de Viorela Filip. A fost primul festival de muzică pop găzduit aici.

– Pe 6 şi 13 august 2017, a fost din nou invitata emisiunii “Familia Favorit” (Favorit TV), moderată de Paul Surugiu Fuego.

– Pe 12 noiembrie 2017, a fost invitata emisiunii “La Hanul Românesc” (TVH), realizator Florin Racoci, unde a interpretat patru piese.

– Pe 2 decembrie 2017, a avut loc ediţia de iarnă a Festivalului “Music, My Love”, creat şi organizat de Viorela Filip, intitulată “Vine, vine Moş Crăciun”. Imnul festivalului a fost compus de Viorela Filip (muzică şi text).

– În decembrie 2017, a fost invitată în emisiunile de Crăciun şi Revelion ale posturilor de televiziune TVH şi Favorit TV.

– Tot în 2017, VIP24, a clasat-o în topul primelor 12 doamne ale muzicii uşoare româneşti.

– În 2018, alţi elevi ai Viorelei Filip şi-au încercat forţele la Eurovision. Aceştia au fost: Alessandro Dănescu, Denisa Trofin şi, în calitate de compozitor Marius Ciobanu, stabilit în Belgia.

Pe 19 iunie 2014, artista şi-a lansat Canalul Oficial Youtube, unde puteti vedea peste 100 de clipuri şi înregistrări din arhiva sa personală!

De asemenea, Viorela Filip are şi o pagină de artist pe Facebook .

Echipa Top Românesc îi urează Virelei Filip mult succes pe mai departe!

Mai jos puteţi citi Discografia, Premiile şi participările Viorelei Filip, ca interpretă şi textieră, la Festivaluri şi Concursuri Naţionale şi Internaţionale.

DISCOGRAFIE SOLO

De tine m-am îndrăgostit (1985, Electrecord 45 ST-EDC 10.784) – Single

01. De tine m-am îndrăgostit (Dumitru Lupu/Viorela Filip)
02. Aleargă pământul (Dumitru Lupu/Aristide Mircea)

Doar un trandafir (1990, Electrecord ST-EDE 03762) – LP

01. Doar un trandafir (Gheorghe E. Marian/Viorela Filip)
02. Fără iubirea ta (Corneliu Meraru/Viorela Filip)
03. Când a-nceput iubirea noastră (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu)
04. Astăzi cred ca mă iubeşti (Vincenţiu Perniu/Florin Pretorian)
05. La o fereastră (Dumitru Lupu/Viorela Filip)
06. Şi zboară perscăruşii (Vasile Veselovski/Sorin Anghel Mara)
07. Vino, uită despărţirea (Dumitru Lupu/Viorela Filip)
08. Aleargă iubire (Vincenţiu Perniu/Florin Pretorian)
09. Alung melancoliile (Dumitru Lupu/Viorela Filip)
10. Dacă-ţi spun la revedere (Dumitru Lupu/Viorela Filip)

Aş vrea să chem iubirea (1999, Eurostar) – Casetă audio
01. Lasă-mă să-ţi dăruiesc o lume (Magdalena Tara/Viorela Filip)
02. La o fereastră (Dumitru Lupu/Viorela Filip)
03. Noapte de gheaţă (Liviu Ştirbu/Dorel Ţărnă)
04. Alung melancoliile (Dumitru Lupu/Viorela Filip)
05. De ce-ai plecat, iubirea mea (Cristina Dumitriu/Cristina Dumitriu)
06. Dar te-am uitat (Dumitru Lupu/Viorela Filip)
07. Aş vrea să chem iubirea (Magdalena Tara/Magdalena Tara)
08. Scrisori de bun rămas (Ioan Ona/Andreea Andrei)
09. Suntem numai musafiri (Marcel Dragomir/Viorela Filip)
10. Bucurie, bucurie (Dumitru Lupu/Viorela Filip)
11. Joc diabolic (Liviu Ştirbu/Dorel Ţărnă)
12. Lacrimi şi dragoste (Dumitru Lupu/Viorela Filip)
13. N-aş fi crezut c-ai să mai vii (Dumitru Lupu/Viorela Filip)
14. Spune vorbe de iubire (Magdalena Tara/Viorela Filip)

Suntem numai musafiri (2000, Electrecord STC 001312) – Casetă audio

01. Lasă-mă să-ţi dăruiesc o lume (Magdalena Tara/Viorela Filip)
02. La o fereastră (Dumitru Lupu/Viorela Filip)
03. Aştept să-mi scrii (Dumitru Lupu/Viorela Filip)
04. Alung melancoliile (Dumitru Lupu/Viorela Filip)
05. De ce-ai plecat, iubirea mea (Cristina Dumitriu/Cristina Dumitriu)
06. Dar te-am uitat (Dumitru Lupu/Viorela Filip)
07. Cântă pentru mine un corăbier (Dumitru Lupu/Mala Barbulescu)
08. Aş vrea să chem iubirea (Magdalena Tara/Magdalena Tara)
09. Suntem numai musafiri (Marcel Dragomir/Viorela Filip)
10. Doar un trandafir (Gheorghe E. Marian/Viorela Filip)
11. Joc diabolic (Liviu Ştirbu/Dorel Ţărnă)
12. N-aş fi crezut c-ai să mai vii (Dumitru Lupu/Viorela Filip)
13. Spune vorbe de iubire (Magdalena Tara/Viorela Filip)
14. Păstrează-n amintire seara de acum (Dan Iagnov/Andreea Andrei)
15. Scrisori de bun rămas (Ioan Ona / Andreea Andrei)

O floare pentru fiecare (2007, Fevronia Records FEV CD 002) – CD

01. Păstrează-n amintire seara de acum (Dan Iagnov/Andreea Andrei)
02. Dar te-am uitat (Dumitru Lupu/Viorela Filip)
03. Dar’ar naiba-n tine, dragoste (Claude Romano)
04. Doar un trandafir (Gheorghe E. Marian/Viorela Filip)
05. El Talisman (Rosana Arbelo)
06. La o fereastră (Dumitru Lupu/Viorela Filip)
07. Locul meu sub cer (Jolt Kerestely/Viorela Filip)
08. Colaj etno (folclor muzical românesc)
09. Marioară de la Gorj (folclor muzical românesc)
10. Ţărăncuţă, ţărăncuţă (Ion Vasilescu/N. Vladoianu & Eugen Mirea)
11. Suntem numai musafiri (Marcel Dragomir/Viorela Filip)
12. Ploua mărunt (Vicenţiu Perniu/Florin Pretorian)

Dragostea nu ia vacanţă (22.11.2018, Eurostar E 1002) – CD

  1. Dragostea nu ia vacanţă (Francisc Reiter/Ioana Sandu)
  2. La o fereastră (Dumitru Lupu/Viorela Filip)
  3. Eu sunt femeia îndrăgostită (Viorela Filip/Viorela Filip)
  4. Fără iubirea ta (Corneliu Meraru/Viorela Filip)
  5. Doar un trandafir (Gheorghe E. Marian/Viorela Filip)
  6. Dar te-am uitat (Dumitru Lupu/Viorela Filip)
  7. Vino, uită despărţirea (Dumitru Lupu/Viorela Filip)
  8. Iubirea mea târzie (Jolt Kerestely/Viorela Filip)
  9. Dacă-ţi spun uneori la revedere (Dumitru Lupu/Viorela Filip)
  10. Alung melancoliile (Dumitru Lupu/Viorela Filip)
  11. Ploua mărunt (Vincenţiu Perniu/Florin Pretorian)
  12. Suntem numai musafiri (Marcel Dragomir/Viorela Filip)
  13. Când a-nceput iubirea noastră (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu)
  14. Cântă pentru mine un corăbier (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu)
  15. Primăvară, mai stai (Nicolae Caragia/Viorela Filip)
  16. Păstrează-n amintire seara de acum (Dan Iagnov/Andreea Andrei)
  17. Aştept să-mi scrii (Dumitru Lupu/Viorela Filip)
  18. Scrisori de bun rămas (Ioan Ona/Andreea Andrei)

Talismane pentru suflet (2019, Marius Media Group) – CD

  1. Lasă-mă să-ţi dăruiesc o lume (Magdalena Tara/Viorela Filip)
  2. Doar un trandafir (Gheorghe E. Marian/Viorela Filip)
  3. N-aş fi crezut c-ai să mai vii (Dumitru Lupu/Viorela Filip)
  4. Spune, vorbe de iubire ! (Magdalena Tara/Viorela Filip)
  5. Vin colindători la poartă (m & t: Viorela Filip)
  6. El Talisman (Rosana Arbelo/Rosana Arbelo)
  7. La o fereastră (Dumitru Lupu/Viorela Filip)
  8. Ankaliazomaste (Angela Dimitriou/Angela Dimitriou)
  9. Se învârte roata (m & t: Viorela Filip)
  10. Mărioară de la Gorj (folclor românesc)
  11. Aseară, vântu’ bătea (folclor românesc)
  12. Ionel, Ionelule! (m & t: Claude Romano)
  13. Mai ţii minte, măi, dragă Marie? (folclor românesc)
  14. Vecină, dragă vecină (folclor românesc)
  15. Aleargă, Gheorghiţă! (folclor românesc)
  16. Colaj etno (folclor românesc)

DISCOGRAFIE COLECTIVĂ (ca interpretă)

Melodii’82 (3) (1983, Electrecord, ST-EDE 02139) – LP

09. Zâmbetul tinereţii (Dumitru Lupu/Viorela Filip)

Melodii îndrăgite (1984, Electrecord ST-EPE 02566, STC 00275) – LP şi Casetă Audio

04. Bucurie, bucurie (Dumitru Lupu/Viorela Filip)

05. Inimă înflăcărată (Sile Dinicu/Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu)

Mamaia’84 (3) (1984, Electrecord, ST EDE 02633) – LP

03. Eşti un om (Dumitru Lupu/Viorela Filip)

Mamaia’85 (3) (1985, Electrecord, ST EDE 02771) – LP

01. Noi, toţi tinerii (Dumitru Lupu/Dumitru Popescu Chiselet)

Mamaia’87 (2) (1987, Electrecord ST-EDE 3196) – LP

08. Îmi cânt pământul miezului de vară (Dumitru Lupu/Alexandru Andriţoiu) – duet cu Vasile Filipescu

Melodii cu poezii – Ileana cu Florin (1991, Electrecord ST-CS 0255) – LP

04. În crânguri de argint (Ileana Necşescu-Toader/Florin Necşescu-Toader)

The Best Romanian Collection (2005, C.D.S. Music) – 10 CD

CD Jolt Kerestely

08. Locul meu sub cer (Jolt Kerestely/Viorela Filip)

Anotimpul şlagărelor 2 (2008, MediaPro Music 0089) – CD

06. La o fereastră (Dumitru Lupu/Viorela Filip)

Anotimpul şlagărelor 4 (2009, MediaPro Music 0070) – CD

14. Şi zboară perscăruşii (Vasile Veselovski/Sorin Anghel Mara)

Best of Dumitru Lupu – Hai vino iar în gara noastră mică (2009, Ovo Music) – CD

10. La o fereastră (Dumitru Lupu/Viorela Filip)

11. Vino, uită despărţirea (Dumitru Lupu/Viorela Filip)

Jolt Kerestely (2014, PRO Universitaria) – 2 CD

CD1-10. Locul meu sub soare (Jolt Kerestely/Viorela Filip)

CD2-11. Iubirea mea târzie (Jolt Kerestely/Viorela Filip)

CD2-21. Noi şi muzica (Jolt Kerestely/Marian Stere) – grup solistic format din Alina Păun, Angela Similea, Aurelian Temişan, Daniela Vlădescu, Margareta Pâslaru, Maria Florea (Miss Mary), Oana Sârbu, Paul Surugiu (Fuego), Stela Enache, Viorela Filip

Noi…şi Muzica – Melodii pe versuri de Marian Stere (2015, Eurostar E 896) – CD

01. Noi şi muzica (Jolt Kerestely/Marian Stere) – grup solistic format din Angela Similea, Oana Sârbu, Margareta Pâslaru, Alina Păun, Paul Surugiu (Fuego), Maria Florea (Miss Mary), Aurelian Temişan, Stela Enache, Viorela Filip

Jolt Kerestely – “Copacul”…cu cântece, vol.1 (2018, Eurostar E 967) – CD

17. Locul meu sub cer (Jolt Kerestely/Viorela Filip)

Jolt Kerestely – “Copacul”…cu cântece, vol.2 (2018, Eurostar E 968) – CD

11. Iubirea mea târzie (Jolt Kerestely/Viorela Filip)

12. Noi şi muzica (Jolt Kerestely/Marian Stere) – grup solistic format din Angela Similea, Oana Sârbu, Margareta Pâslaru, Alina Păun, Paul Surugiu (Fuego), Maria Florea (Miss Mary), Aurelian Temişan, Stela Enache, Viorela Filip

Dumitriu Jijie – Cântece pentru sufletul tău (2020, Dimas Production / 2021 Eurostar E 1081) – CD

01. Viaţa noastră e un film (Dumitru Jijie/Viorela Filip)

PARTICIPĂRI LA FESTIVALURI NAŢIONALE

FESTIVALUL NAŢIONAL DE ROMANŢE CRIZANTEMA DE AUR” (Târgovişte)

CA INTERPRETĂ

Ediţia 09 (17 – 21 noiembrie 1976)

Secţiunea Creaţie”

“Aş fi vrut” (m: Dumitru Lupu; t: Ion Neagu)

Ediţia 16 (08 – 13 noiembrie 1983)

Secţiunea Creaţie”

“Bucurie, bucurie” (m: Dumitru Lupu; t: Viorela Filip) – Premiul Publicului

“Inimă înflăcărată” (m: Sile Dinicu; t: Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu)

CA TEXTIERĂ

Ediţia 16 (08 – 13 noiembrie 1983)

Secţiunea Creaţie”

“Bucurie, bucurie” (m: Dumitru Lupu; t: Viorela Filip) – Premiul Publicului

CONCURSUL TV “ŞLAGĂRE ÎN DEVENIRE(participările de la acest concurs au fost preluate din cartea “Titus Munteanu – un lord al micului ecran” de Octavian Ursulescu, Editura Pro Universitaria, Bucureşti 2017) – în paranteză este trecută data difuzării la TVR

CA INTERPRETĂ

Ediţia 05 (20 iunie 1981)

“De tine m-am îndrăgostit” (m: Dumitru Lupu; t: Viorela Filip)

Ediţia 08 (07 noiembrie 1981)

“Un copil în faţa poeziei” (m: Dumitru Lupu; t: Dan Verona) – în duet cu Dumitru Lupu – Premiul Tinereţii

Ediţia 10 – Cântece de pace (18 iunie 1983) 

“Florile în pace înfloresc” (m: Dumitru Lupu; t: Viorela Filip)

Ediţia 14 – Primăvara Tinereţii Noastre (02 mai 1984)

“Zi după zi” (m: Dumitru Lupu; t: Viorela Filip) – în duet cu Vasile Filipescu

CA TEXTIERĂ

Ediţia 05 (20 iunie 1981)

“De tine m-am îndrăgostit” (m: Dumitru Lupu; t: Viorela Filip) – i: Viorela Filip

Ediţia 10 – Cântece de pace (18 iunie 1983) 

“Florile în pace înfloresc” (m: Dumitru Lupu; t: Viorela Filip) – i: Viorela Filip

Ediţia 14 – Primăvara Tinereţii Noastre (02 mai 1984)

“Zi după zi” (m: Dumitru Lupu; t: Viorela Filip) – i: Viorela Filip & Vasile Filipescu

Ediţia 18 (15 iunie 1985)

“Valsul iubirii a început” (m: Dumitru Lupu; t: Viorela Filip) – i: Mihaela Runceanu & Vasile Filipescu

CONCURSUL DE CREAŢIE DE MUZICĂ UŞOARĂ ROMÂNEASCĂ MELODIILE ANULUI (1979 – 1987)

CA INTERPRETĂ

Melodii82 (25 februarie – 02 martie 1983)

Secţiunea “Din melodiile anului 1982”

“Zâmbetul tinereţii” (m: Dumitru Lupu; t: Viorela Filip) – alături de Grupul “Studio B”

Secţiunea “Lucrări în primă audiţie”

“Du-te inimă în zbor” (m: Aurel Giroveanu; t: Mircea Block) – în duet cu George Enache – piesă prezentată în afara concursului

“E nevoie de iubire” (m: Dumitru Lupu; t: Stelian Filip)

Melodii83 (06 – 11 martie 1984)

Secţiunea  “Piese lansate în 1983

“Şi vom trăi” (m:  Dumitru Lupu; t: Emilian Cortea) – în duet cu Vasile Filipescu

CA TEXTIERĂ

Melodii82 (25 februarie – 02 martie 1983)

Secţiunea “Din melodiile anului 1982”

“Zâmbetul tinereţii” (m: Dumitru Lupu; t: Viorela Filip) – i: Viorela Filip şi Grupul “Studio B”

Melodii83 (06 – 11 martie 1984)

Secţiunea “Lucrări de muzică de dans în primă audiţie”

“Cea mai scumpă zi” (m: Virgil Popescu; t: Viorela Filip) – i: Domnica Sorescu

Melodii’85 (13 – 16 februarie 1986)

Secţiunea “Din melodiile anului 1985”

Premiul Ansamblului Artistic al UTC

“Vreau să dansez” (m: Dumitru Lupu; t: Viorela Filip) – i: Vasile Filipescu

Melodii’87 (11 – 13 martie 1988)

“Cu tinereţea mereu în suflet” (m: Dan Beizadea; t: Viorela Filip) – i: Loredana Groza

FESTIVALUL NAŢIONAL DE MUZICĂ UŞOARĂ DE LA MAMAIA (1963-2012)

CA INTERPRETĂ

Mamaia’83 (26 – 30 august 1983)

Secţiunea “Creaţie”

“Şi vom trăi” (m:  Dumitru Lupu; t: Emilian Cortea) – în duet cu Ioan Luchian Mihalea

Mamaia’84 (29 august – 02 septembrie 1984)

Secţiunea “Creaţie

“Eşti un om” (m: Dumitru Lupu; t: Viorela Filip)

Mamaia’85 (28 august – 01 septembrie 1985)

Secţiunea “Creaţie

“Noi, toţi tinerii” (m: Dumitru Lupu; t: Dumitru Popescu Chiselet)

Mamaia’87 (26 – 30 august 1987)

Secţiunea “Creaţie

“Îmi cânt pământul miezului de vară” (m: Dumitru Lupu; t: Alexandru Andriţoiu) – în duet cu Vasile Filipescu

Mamaia’88 (31 august – 04 septembrie 1988)

Recital în cadrul căruia a interpretat următoarele piese:

“Doar un trandafir” (Gheorghe E. Marian/Viorela Filip)

“Când a-nceput iubirea noastră” (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu)

“Vino, uită despărţirea” (Dumitru Lupu/Viorela Filip)

“La o fereastră” (Dumitru Lupu/Viorela Filip) – primă audiţie

“Cântă pentru mine un corăbier” (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu)

CA TEXTIERĂ

Mamaia’84 (29 august – 02 septembrie 1984)

Secţiunea “Creaţie

“Eşti un om” (m: Dumitru Lupu; t: Viorela Filip)

Mamaia’87 (26 – 30 august 1987)

Secţiunea “Creaţie”

“Cu tinereţea mereu în suflet” (m: Dan Beizadea; t: Viorela Filip) – i: Loredana Groza

Mamaia’89 (30 august – 03 septembrie 1989)

Secţiunea “Creaţie”

“S-aducem dragostea-napoi” (m: Dumitriu Lupu; t: Viorela Filip) – i: Gabriel Dorobanţu – Laureată

Mamaia’93 (22 – 25 iulie 1993)

Secţiunea “Creaţie – Şlagăre

“Iubeşte-mă aşa cum te iubesc” (m: Dumitru Lupu; t: Viorela Filip) – i: Ileana Şipoteanu – Premiul Special acordat de Consiliul Municipal Constanţa

Mamaia’98 (26 – 29 august 1998)

Secţiunea “Creaţie

“Timpul” (m: Alexandru Simu; t: Viorela Filip) – i: Maria Botta & Mihai Băjenaru

Mamaia 2004 (Teatrul de Vară din Mamaia, 01 – 05 septembrie 2004) – Ediţia 34

Secţiunea “Creaţie

“Doar in ochii tai” (m: Şerban Georgescu; t:Viorela Filip) – i: Nicoleta Matei

Mamaia 2006 (Teatrul de Vară din Mamaia, 25 – 27 august 2006) – Ediţia 36

Secţiunea “Creaţie”

“Mi-a rămas doar amintirea ta” (m: Nicolae Caragia; t: Viorela Filip) – i: Şerban Cazan

CONCURSUL DE MUZICĂ DE DANS PENTRU TINERET DE LA COSTINEŞTI (CA TEXTIERĂ)

Ediţia 01 (30 – 31 octombrie 1985) – desfăşurată la Bucureşti

“Vreau să dansez” (m: Dumitru Lupu; t: Viorela Filip) – i: Vasile Filipescu – Premiul Ziarului Scânteia Tineretului

Ediţia 03 (08 – 10 septembrie 1989)

“Mă-ntorc la tine, mare albastră” (m: Dumitru Lupu; t: Viorela Filip) – i: Daniel Iordăchioaie

GALA STELELOR MUZICII UŞOARE ROMÂNEŞTI (2017 – 2018, organizată de Primăria Capitalei şi Circul Metropolitan Bucureşti) – 04 ediţii

Ediţia 02 (11 mai 2018)

Recital, alături de orchestra Andrei Tudor Band

Trofeul Primăriei Capitalei pentru Excelenţă în domeniul Artelor

 

Autor: Mircea Nicolau

Share This:

Leave a Reply

4 comentarii la „VIORELA FILIP – O personalitate a muzicii uşoare românești

  • 15 martie 2016 la 5:29
    Permalink

    O bine documentată și serioasă prezentare, pentru o excepțională personalitate a muzicii din România, excelentă și distinsă artistă, îndrumătoare de talente, Doamna Viorela Filip!
    Ca întotdeauna, Mircea Nicolau se dovedește a fi un mare iubitor de artiști și un cunoscător al artei de a face cunoscute publicului figuri esențiale ale artei divertismentului și culturii muzicale din România.

    Răspunde
  • 9 decembrie 2017 la 13:38
    Permalink

    CU DEOSEBIT RESPECT PT.
    DNA.VIORELA FILIP

    M-AI AM A ENUMERA CITEVA
    PERSONALITATI CUM AR FI.
    EVA CHIS,,DOINA BADEA,,
    ILEANA SARAROIU,,PERSOANE DE O
    REALĂ MODESTIE CA ȘI DNA
    VIORELA FILIP.CAREIA ÎI MULTUMESC CĂ EXISTA ȘI
    SUNT CONTEMPORAN CU
    DOMNIEA SA.

    Răspunde
  • 13 august 2018 la 11:42
    Permalink

    Casa de Discuri a Fundației ,,Paul Polidor” pentru UNESCO a inclus în Cd-ul ,,SUNG POETRY-13″ piesa ,,Scrisoare mamei” cu muzica de Paul Polidor pe versurile marelui poet Serghei Esenin în excepționala tălmăcire semnată de către regretatul poet și traducător George Lesnea. Interpretează: Viorela Filip și Paul Polidor. Cântecul face parte din caseta audio ,,Pentru tine plâng, pentru tine strig” cu muzica de Paul Polidor / texte de Steluța Istrătescu ș.a. Lansare cu grupul de copii ,,Ștrengarii” din Pitești în Foaierul Sălii de Concerte a Radiodifuziunii Române (1996), proiect prezentat de criticul muzical Florin-Silviu Ursulescu (Revista ,,Act. muzicală”).

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!