Voci fragede la cea de-a 51 ediție a Festivalului Trofeul Tinereții de la Amara.

Cel  mai longeviv festival din țară, la ora actuală, și-a deschis porțile. 12 tineri interpreți își încearcă norocul la festivalul unde cu ani în urmă câștigau trofeul Mihaela Runceanu sau Angela Ciochină.

Transmis în direct pe TVR2, evenimentul reunește la cea de-a 51 ediție, în prima zi, cea de concurs, voci tinere, fragede chiar. Foști câștigători ai festivalurilor pentru copii cu ani în urmă sau oricum tineri, care au avut mai puțină experiență cu marile festivaluri.

Din cei 12 concurenți, doar două nume sunt cunoscute ca urmare a participării la festivaluri de tradiție din țară și doar patru au peste 18 ani.  Totodată, tinerii au bucuria de a cânta cu cea mai bună orchestră din țară la ora aceasta. Aceeași care îi va acompania și pe concurenții de la Festivalul Internațional „Cerbul de Aur” reluat anul anul acesta. Cea condusă de Ionel Tudor (foto).

Sara Guzel de 17 ani din Iași a deschis concursul cu două piese, deloc ușoare, ambele factură etno și cam pe același registru melodic, respectiv „Lie, lie ciocârlie” și „Blestem”. A continuat Daniela Teodora Bazac de 17 ani din Ialomița cu o piesă clasică a compozitorului Horia Moculescu, președintele juriului, respectiv „Salcia” și „Dor de viață” (Auara Urziceanu). Ușor jazzistic începutul serii dedicate concursului. Bianca Mihai de 17 ani din Buzău a urmat cu piesa compozitorului Adrian Romcescu și „În amurg” de la George Grigoriu. Prima cu o interpretare într-o manieră mai jazzistică decât versiunea lansată de Mălina Olinescu.  Denisa Andreea Pârvu  de 18 din Călărași l-a readus în atenția publicului ialomițean pe marele făcător de șlagăre la începutul anilor ’90, Șerban Georgescu, interpretând melodia „Vreau să te uit” (versuri: Roxana Popescu). Tot 17 ani (a se vedea vârstele fragede ale concurenților; la „Amara”, vârsta minimă pentru a intra în concurs este 16 ani) are Raluca Moldoveanu din Sloboia, din nou, cu „Lie, lie Ciocârlie” și neuitata melodie „Vreau să am steaua mea” (Nicu Damalan/Laura Stoica).

Nu mi se pare deloc în regulă că titlurile piesele cântate de concurenți, anunțate pe ecran, nu sunt însoțite și de numele compozitorilor și al textierilor.

O prezență deja cunoscută din festivaluri este, cu siguranță, Elena Petcu de 20 de ani din București. Experiența scenică își spune cuvântul și la interpretarea celor două piese alese pentru concurs. Două piese de facturi diferite: „Prin ochii tăi pot visa” (Cristian Faur/Dana Dorian) și „Hora din Moldova” (Veaceslav Daniliu/Andrei Hadjiu).   Concurenta i-a amintit prezentatorului Octavian Ursulescu de filmul „Blonda de la Drept”, cum a ținut acesta să facă o glumă, aluzie la facultatea la care, acum, blondă, intepreta studiază. De menționat că Elena Petcu are deja un premiu III obținut la acest festival. Obținea acest premiu, acum doi ani, la ediția a 49-a.

Apropo, siteul festivalului este unul dintre cele mai bine realizate, în sensul că pastrează fidel întreaga istorie a festivalului.

Maria Antonela Dima are 19 ani și este din Călărași și și-a ales pentru concursul festivalului de la Amara piesele „Te așteaptă un om” (Ion Cristinoiu/Mihai Dumbravă) și „Inimă nu fii de piatră” (Edmond Deda/Harry Negrin). Câștigătoarea locului I la festivalul „Flori de mai” de la Călărași în anul 2017, Maria speră ca anul viitor să reprezinte România la festivalul internațional Cerbul de aur.

Am depășit jumătatea serii și iată și primul băiat din concurs. Chiar și Alexandra Velniciuc, partenera de scenă a lui Octavian Ursulescu la această ediție a remarcat cu surpriză acest lucru. Adelin Marius Croitoru are 21 de ani și a venit la Amara din Teleorman cu două melodii cunoscute. Prima interpretată este din repertoriul trupei Holograf și se numește „N-am iubit pe nimeni așa cum te-am iubit pe tine”. O manieră sensibilă  și mult mai lentă decât versiunea originală cu Bitman. A doua piesă este din repertoriul trupei Direcția 5, respectiv piesa „Ce dacă”. Două piese diferite ca stil, o alegere bună pentru un festival de interpretare. Și aceasta din urmă piesă cântată mult mai calm decât originalul cu Cristi Enache.

Mezinul concursului este Andrei Petraș de numai 16 ani, al doilea și ultimul băiat din concurs. Așa cum spuneam la început, este unul dintre concurenții care provine din rândul laureaților festivalurilor pentru copii. Cel mai recent trofeu obținut a fost cel de platină de la Festivalul Ursulețul de aur de la Baia Mare. Andrei este din Maramureș (de altfel se simte accentul ardelenesc în interpretarea melodiilor) și a cântat pe scena de la Amara o piesă compusă de Nicolae Caragea, intitulată „Dă-mi viață tot ce ai”. A doua piesă aleasă a fost „Tu nu vezi cerul” compusă de Andrei Tudor, pe versurile Andreea Andrei, aceasta din urmă în juriul concursului.

Mezina concursului, tot 16 ani, la fel ca Andrei Petraș, este Catinca Popa, pe care am întâlnit-o la Festivalul Internațional George Grigoriu. Tînăra se pregătește cu Mirela Fugaru. Firesc sau nu, copila și-a ales pentru a impresiona juriul festivalului piesa „Spune-mi” (Cornel Fugaru/Mirela Fugaru), ocazie pentru cei doi prezentatori de a anunța un prim recital al serii, adică cel susținut de Monica Anghel, și piesa de sorginte folclorică „Mocirița”. A început cu aceasta din urmă, îmbrăcată într-o ținută etno, adaptată melodiei.

Una dintre veteranele festivalurilor este Andreea Claudia Dumitriu de 21 ani, studentă la Facultatea de Drept din București. Are deja foarte multe premii. Paranteză. Octavian Ursulescu anunță că TVR Iași și Radio Iași aduc prin diferite materiale realizate un omagiu compozitorului Titel Popovici născut la data de 8 august 1938, la Sculeni, Bălți.  Andreea Dumitriu a încheiat concursul cu o melodie compusă de compozitorul amintit respectiv „Iubirea noastră n-are apus”. A doua piesă aleasă de Andreea este „Până când nu te iubeam”, o baladă veche de 150 ani de la Anton Pan, tot mai cântată în festivaluri. Dora Gaitanovici, care, anul acesta, reprezintă România la Festivalul Internațional Cerbul de aur,  a surprins plăcut cu această melodie, obținând locul al III-lea la festivalul internațional George Grigoriu, iar la Amara, anul trecut, trofeul.

Festivalul continuă cu recitalurile serii susținute de Monica Anghel și trupa Bere Gratis.

 

 

 

 

 

Share This:

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!