(Audio) Titus Andrei și un gând sincer pentru Radio, la ceas aniversar


Fiind o temă specială pentru mine, m-am gândit să încep cu un aforism al poetului Grigore Vieru. „Cântăriți sufletul și veți afla greutatea gândului”. Atât.

Ce spun eu?  Că si sufletul, și gândul înseamnă pentru mine, fără niciun leac, Radioul. Această bogăție lăuntrică pe care o capeți cu timpul. Radioul, mereu tânăr. Peste trei zile va împlini 94 de ani.

Radioul național definit prin activitatea sa editorială și de comunicație, chiar așa e scris, prin probitatea și profesionalismul celor care l-au slujit de-a lungul istoriei sale și o fac continuu –  scrie istoricul, jurnalistul și eseistul Adrian Cioroianu în prefața cărții lui Vasile Ionescu – fost director general al Societății Române de Radiodifuziune la începutul anilor `40.  Carte din care am rețiut că Radioul în evoluția sa fascinantă echivalează cu nobila misiune de a face tot ce e posibil pentru tot ce înseamnă ascultător de Radio.

La 1 noiembrie 1928 – continuă autorul- și-a început activitatea postul de radio București al Societății de difuziune Radiofonică din România. Programul de emisie se deschidere la 6:30 cu primele acorduri ale cântecului popular „Hai, Leliță, în deal la vie”, ca semnal de identificare. Urmau imnul regal și rugăciunea „Tatăl nostru” . Închiderea emisiei se făcea la ora 23.00, tot cu imnul „Trăiască regele!”. Pe parcurs s-au adăugat „Deșteaptă-te, române!” și „Hora Unirii”.

Programele cuprindeau 80 la sută muzică: populară, ușoară din care v-am prezentat multe creații ale perioadei interbelice și cultă. Director al acestor programe era compozitorul și dirijorul Mihail Jora. Mi-a atras atenția titlul „Ora soliștilor”. Aceștia cântau în direct și tare, tare mi-ar fi plăcut să-i ascult.

Apoi, apropo de programe, 20 la sută – emisiuni vorbite: radio-jurnale, Universitatea Radio, Ora copiilor, Conferințe, Cronici ș.a.m.d. Director – poetul Adrian Maniu.

La microfon apăreau mari personalități ale timpului: Nicolae Iorga, Dimitrie Gusti, Liviu Rebreanu, Gala Galaction, Cezar Petrescu, George Topârceanu, Pamfil Șeicaru și mulți alții.

Mă opresc aici cu mărturiile fostului director general, Vasile Ionescu, din a cărui carte „Istoria trece, cuvântul rămâne”, am cules cele mai sus. Deceniile au trecut, muzica de altădată se aude și astăzi. La Radio. Radio România. Casa mea cu acorduri ample, vorba unui cântec. Mereu cu gândul la muzica și poezia din patrimoniul național, cu dor nebun de refrenele de odinioară, el, trubadurul, artistul special: Tudor Gheorghe.

Share This:

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!