Bucovina – „La apus” (2015)
Bucovina este o formație de folk (în accepţiunea etno) metal tradițional, cu origini ieșene. Una dintre cele mai îndrăgite trupe metal-rock din România – este compusă în prezent din: Florin „Crivăț” Țibu (chitară, vocal), Bogdan Luparu (chitară, vocal), Bogdan „Vifor” Mihu (percuție) și Jorge Augusto Coan (chitară bas). Din anul 2000 și până acum, grupul a lansat albumele: „Ceasul aducerii-aminte” (2006), „Sub Stele” (2013), „Nestrămutat” (2015) şi „Septentrion” (2018).
O dată cu lansarea albumului „Nestrămutat”, fanii de metal-ului românesc au putut asculta „La apus”, o piesă specială în care tema principală este iarna. „La apus coboară jar mocnit din cer / Îmi inundă ochii cu rugini de fier, / Aprigă ninsoare de scânteie vii”.
Melodia însoțită de expresii aparte – detaliu interesant, de care puțini țin cont în condițiile în care piesa aparține unei trupe rock – descrie o seară de iarnă – „Curg în şoapte zori de noapte” – de la apusul care completa peisajul strălucitor și plin de zăpadă, la seara pustie, unde doar vuietul vântului mai răsuna. „Dorm albe stâncile, negre-s văile / Şi deasupra lor, plânge un izvor.”
Uimitor este faptul că o trupă rock românească, care folosește chitări electrice, tobe, dar mai ales voci grave, poate reda cu ajutorul versurilor mesaje împletite cu astfel de cuvinte – metafore, căutate din ce în ce mai puțin în zilele de astăzi, din păcate. Membrii trupei de folk metal românesc abordează în piesele lor teme diverse precum: zona montană (piesa „Mestecăniș”, „Sub Piatra Doamnei”), văzduhul („Țările văzduhului”, „Șoim în văzduh”) ș.a.m.d.
Făcând parte din categoria de fani mai mici (ca vârstă) ai rockului românesc și nu numai, am început să realizez că Bucovina este una dintre trupele care încearcă să schimbe viziunea uneori greșită asupra rockului. Membrii trupei demonstrează că rockul este un gen muzical la fel de frumos ca celelalte, ușor de asociat cu alte subgenuri (viking, păgân), cu substanță și mesaj profund.
Leave a Reply