Câtă falsitate la Morar pentru venerarea marelui compozitor Marcel Dragomir!

N-am rezistat, luni seară, mai mult de 5 minute să mă uit la emisiunea “Răi da’ Buni” realizată de Mihai Morar la AntenaStars. De fapt, mi-am dat seama că nu mai suport ipocrizia, falistatea unor realizatori de a-și arăta dragostea pentru artiști, pentru muzica românească, deși ai la îndemână toate pârghiile s-o difuzezi. Ține numai de tine să încerci să vezi și să auzi reacții! Cei mai mulți nici măcar nu încearcă…

Am încetat să mai lupt cu ei, oamenii radiourilor private, pentru ca muzica românească să-și capete locul cuvenit. Am încetat pentru că astăzi ei dau hituri și nu șlagăre, deși e fix același lucru, pentru că ei, cei de la FM, își amintesc de cei care au clădit muzica românească doar când mor și atunci îți storc și ultima lacrimă. Profită de sentimentele noastre, de nostalgiile, de sufletul îngreunat, deși este o normă gazetărească ce îl obligă pe jurnalist la decență și eleganță în momentele dureroase ale vieții de vip. Ei nu au avut-o. Au trimis-o pe fata-reporter din emisiune (îmi cer scuze, n-am reușit să-i rețin numele, dar nu cred că e ceva grav!) să stea de vorbă cu fiul compozitorului, Rareș Dragomir. De politețe și bun-simț Rareș a acceptat, dar plin de lacrimi și durere.  Nu e momentul să deranjezi pentru orice preț al ratingului! Dar asta ține de bunul simț cu care alegi să calci în profesia asta.

În fine, luni seară, la emisiunea “Răi da Buni”, Morar a vrut să mai câștige niscaiva audiență cu moartea marelui compozitor Marcel Dragomir. Încă mi-e greu să mă gândesc la asta! Probabil că a și avut pentru că lumea duce dorul muzicii cântată de Angela Similea, de Corina Chiriac, de Mirabela Dauer, de Daminescu, de Cotabiță ș.a. A amintit, desigur, și de Laura Stoica pentru că în această zi de 9 martie sunt 9 ani de când draga de Laura a plecat la Ceruri. 9 martie va rămâne o zi neagră pentru muzica românească. A spus-o și Morar în emisiune. Dar tu ce faci la radioul acela la care lucrezi ca să-i ajuți pe ei, artiști? De câte ori ai difuzat-o pe Laura? De câte ori l-a difuzat pe Marcel Dragomir?

De data aceasta l-am privat de prezența mea, am dat mai departe, căci am suportat cu greu introducerea plină de fals a lui Morar: “Câte șlagăre a scris!”, spune el. Și, domnule Morar, te întreb așa ca un simplu ascultător de muzică românească, de ce n-ai difuzat în toată existența ta de om de radio , acolo, la radio Zu, un șlagăr al marelui compozitor? De ce n-ai dat măcar o dată “Să mori de dragoste rănită”? Știai tu că el, Marcel Dragomir, suferea și din pricina izolării voastre, a oamenilor de radio, a producătorilor care tot mai puțin își lasă artiștii să colaboreze și cu nume din generația veche?

Și îți mai spun ceva: știi care ar fi cea mai bună reacție a noastră, a celor însetați de muzica lor atunci când mai ai sclipiri de geniu muzical în momentele de dispariție și amintire a lor? Să închidem televizorul, să dăm în altă parte. să te lăsăm singur, să-ți plângi la rându-ți singurătatea de realizator!

Nu ești cinstit difuzându-i, venerându-i, creându-le statui doar atunci când dispar, doar atunci când lumea îi plânge…

Știi ce ți-ar trebui? O sinceritate de artist plină de durerea purtată ani de zile, dar aruncată în miezul unui rating uriaș. Să-ți spună direct și sincer că ei oricum și oricât s-ar reinventa, tu ca om de radio, niciodată, n-ai să-i difuzezi!

Sunt însă convinsă că nici atunci n-ai înțelege căci degeaba îmbraci haine noi, de sărbătoare, dacă pe dedesupt nu dai cu un jet de apă, dacă pielea nu respiră aer curat.

Muzica românească are nevoie de adevărații ei susținători, dar din păcate aceștia sunt împinși în spate pentru că nu vor compromisuri, nu vor ratinguri false. Vor oameni, vor adevăr, vor idei, iar toate acestea, în România noastră muzicală dispar din ce în ce mai mult. Punct.

Autor: Ioana Matfeev

Share This:

Leave a Reply

Un comentariu la „Câtă falsitate la Morar pentru venerarea marelui compozitor Marcel Dragomir!

 • 10 martie 2015 la 13:27
  Permalink

  Nu este pt prima data,cind se fac emisiuni ,dupa moartea unui artist roman.Imi aduc aminte ca,in ziua in care a murit Michael Jackson,la RRA,s-a difuzat cu precadere acest artist.Si vb cu Titus Andrei,ca la moartea lui Dan Spataru nu s-au difuzat,decit 2 melodii:prima,dupa anuntarea evenimentului,a doua,seara Atit!
  La emisiunea Top Romanesc,era o rubrica:REMEMBER!,unde ne aduceam aminte de melodii mai vechi….
  NU mai avem nevoie de ele!!!!!!!!(ASA CRED CEI CARE NU AU SUFLET DE ROMAN)!!!!
  O lacrima si o floare,pt Marcel Dragomir!
  D-zeu sa-l odihneasca in pace!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.