Daniela Cojocaru îi învaţă pe micii cântăreţi ai Iaşului tainele colindelor

De doi ani, în preajma sărbătorilor de iarnă îi învaţă pe micii cântăreţi ai Iaşului să cânte colinde. A preluat ştafeta de la alţi profesori ieşeni care s-au ocupat în timp de această generoasă activitate.

Câştigătoarea trofeului Mamaia 2010 învaţă copiii să cânte colinde

Pentru Daniela Cojocaru, care anul acesta a câştigat trofeul Festivalului Mamaia, este al doilea an în care se dedică misiunii pe care Parohia „Toma Cozma” din Iaşi o desfăşoară în preajma marii sărbători a Crăciunului. Colaborarea mea cu Parohia Toma Cozma din Iaşi a debutat în primăvara anului trecut când, la invitaţia Părintelui Mihai Mărgineanu, am susţinut un curs de învăţare a cântărilor liturgice. Acesta se desfăşura sub forma unor repetiţii săptămânale”, ne-a declarat  Daniela Cojocaru. Tânăra artistă a început colaborarea din primăvara anului trecut, dar cursul de învăţare a colindelor se află déjà la ediţia a X-a. Printre primii artişti care l-au susţinut se numără Simona Casian, artist liric la Filarmonica de Stat „Moldova” din Iaşi, violonista Otilia Marcela Pop, soprana Cristina Grigoraş şi artista Ana-Maria Niţă, de la Opera Română Iaşi. Acum, Daniela are misiunea destul de dificilă de a continua drumul început de nişte grei ai muzicii ieşene. Asta n-o îndepărtează însă de la dorinţa de a duce mai departe frumoasa tradiţie. Ba chiar, şi-a impus propriile idei în organizarea cursului. “Cursantii au fost împărţiţi în două grupuri: copii şi tineri. Fiecare grup avea programul său de colinde. La grupul de tineri am insistat să se cânte pe mai multe voci. Astfel, cântăreţi amatori au reuşit, după repetiţii la care au fost prezenţi cu responsabilitate şi cu entuziasm, să susţina un concert foarte reuşit în biserică, în prezenţa enoriaşilor dar şi a lui Moş Crăciun care a împărţit cu generozitate cadouri”, mai spune deţinătoarea trofeului de la “Mamaia” din acest an.

Colaborează cu Şcoala de Canto al lui Viorel Gavrilă

Moş Crăciun va veni şi anul acesta pentru micii mesageri ai veştii naşterii lui Iisus. Ei vor susţine un concert de colinde în faţa enoriaşilor printre care se va afla şi legendarul bătrân care le va împărţi la final daruri. Pentru Daniela Cojocaru, activitatea aceasta e satisfacţia de a împărţi din tainele cântatului celor mai mici, precum şi dorinţa de a fi generos şi bun mai ales în perioada aceasta binecuvântată. Nu se află la prima încercare de pedagog ci are chiar experienţă. Aproape doi ani de zile a coordonat clasa de muzică uşoară a unui club particular din oraşul natal, iar în prezent colaborează cu Şcoala de Canto Vivox condusă de compozitorul Viorel Gavrilă. Cei interesaţi de aceste cursuri încă se mai pot înscrie pentru cea de-a doua preselecţie www.vivox.ro. “Îmi face o plăcere deosebită să-mi dedic timpul activităţilor de acest gen, mai ales când văd că le sunt de ajutor celor care apelează la mine”, mai spune tânăra artistă ieşeancă.

Autor: Ioana Matfeev, 24 noiembrie 2010

Share This:

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.