Exclusiv! Diana Hetea vorbeşte despre participarea la Eurovision

diana heteaPentru talentata timişoreancă Diana Hetea, drumul spre o mult visată carieră internaţională poate începe cu un pas: participarea la Eurovision. Semifinalistă a primului sezon X Factor în 2011, artista speră să exceleze acum şi pe scena popularului concurs european, cu piesa I believe in love”, o producţie internaţională semnată de compozitori cu experienţă la Eurovision (Jonas Gladnikoff, Johnny Sanchez, Sara Ljunggren, Anders Köllerfors şi Michael James Down).

Mai multe amănunte aflăm chiar de la Diana, care a acceptat în exclusivitate pentru TopRomânesc.ro să ne ofere câteva răspunsuri legate de participarea la Selecţia Naţională 2013.

Lumea te cunoaşte de la Megastar şi mai ales de la X Factor. Cu ce te-a „vrăjit” acum Eurovisionul?

DH: “Eurovisionul poate “vrăji” pe oricine, debutant sau consacrat, pentru că este o extraordinară platformă de promovare într-un timp foarte scurt, şi o experienţă unică. Însă ceea ce mi-aş dori eu foarte tare ar fi să-mi reprezint cu onoare ţara. Am fost întotdeauna foarte mândră de faptul că sunt româncă.”

Cinci compozitori suedezi care şi-au mai încercat norocul la Eurovision în trecut, semnează acum piesa ta „I believe in love”. Cum s-a ajuns la această colaborare?

DH: “M-au contactat pur şi simplu în urmă cu câteva luni şi mi-au propus o serie de piese care credeau că mi s-ar potrivi. Deşi toate erau de foarte bună calitate am selectat ceea ce am considerat cel mai aproape de suflet. Mă bazez destul de mult pe instinctul meu muzical. Mi-au spus că m-au vazut şi auzit la X Factor, că le-a plăcut mult vocea şi că au vrut neapărat să lucrăm împreună. Sunt foarte bine informaţi cu privire la mediul artistic românesc. Apreciază muzica noastră, ne cunosc artiştii. M-a surprins că erau la curent cu foarte multe lucruri care ţineau de mine, toate clipurile de la X Factor, articole, etc. fapt care n-a putut decât să mă măgulească.”

Simţi că din acest punct de vedere ai vreun avantaj faţă de alţi concurenţi, doar fiindcă piesa cu care speri să ajungi în Suedia a fost scrisă de suedezi?

DH: “Nu m-am gândit deloc la aspectul acesta. Vorbim despre o coincidenţă. Faptul că majoritatea echipei e suedeză înseamnă pentru mine, în primul rând că sunt foarte buni profesionişti. Suedezii au o reputaţie bună ca muzicieni şi multi dintre producători/compozitori au experienţa Eurovisionului, ceea ce îmi foloseşte, evident. Îi admir foarte mult pentru spiritul de echipă, lipsa orgoliului şi o atitudine de tipda, se poate face” constantă. Au răspuns foarte prompt cererilor sau dorinţelor mele, indiferent despre ce am discutat, şi mă suin permanent.”

De la compozitorii români ai primit vreo propunere pentru Eurovision? Poate o piesă chiar în română?

DH: “Nu am primit nicio propunere de la compozitori români. Am primit însă mai multe din partea unora străini: spanioli, portughezi, irlandezi. Începusem o colaborare cu un compozitor român dar am întrerupt legătura la un moment dat. Poate aşa a fost să fie anul acesta, asta nu înseamnă că nu vom putea colabora în viitor.”

I believe in love” va fi lansată şi în străinătate?

DH: “E posibil… momentan ne concentrăm pe selecţia din România. Fiecare etapă e foarte importantă.”

În eventualitatea în care piesa ajunge în finala naţională, aţi stabilit detalii legate de show?

DH: “Avem o idee generală, dar punerea ei în scenă, la propriu, ţine de multe lucruri, în special de susţinerea financiară.”

Anul acesta s-a modificat regulamentul selecţiei naţionale şi s-au introdus audiţiile live cu juriu. Cum vezi acest lucru? E un avantaj pentru tine?

DH: “Mi se pare o idee bună. Nu poţi participa la un concurs de anvergura Eurovisionului dacă nu faci faţă interpretării live. Îmi place să spun că eu nu ştiu să fac playback, ceea ce e foarte adevărat. Sper să mă descurc foarte bine, pentru că este o piesă nouă, foarte solicitantă şi îmi doresc să o cânt cât mai aproape de felul în care se aude în înregistrare.”

De ce te-ar vota publicul să reprezinţi România? Pe ce atuuri mizezi?

DH: “Nu mi-a plăcut niciodată să vorbesc despre mine… mi se pare că sună a laudă. Promovarea, complimentele trebuie să vină, în general, din exterior. Mizez însă pe piesa noastră, în care avem mare încredere, şi pe tot ceea ce mi-a dăruit Dumnezeu, calităţi care ar trebui să se vadă din afară. Dacă publicul român are încredere în calităţile mele, sper să mă susţină!”

Ai temeri, emoţii legate de Eurovision? Sau crezi te-a „călit” experienţa X Factor?

DH: “Oricât de tare m-ar fi “călit” concursul X Factor, Eurovisionul este o mare încercare. Ar fi o următoare treaptă extrem de importantă în cariera mea. Sincer, nu-mi doresc să ajung pe scena Eurovision fără să fiu 100% sigură că sunt pe deplin pregătită. Artistul care reprezintă România ar trebui să o facă cât mai bine, indiferent despre cine vorbim.”

Ne-am propus în acest an să comentăm pe topromanesc.ro prestaţiile concurenţilor din cele două semifinale şi din finală împreună cu cititorii. Aş vrea să ştiu dacă tu urmăreşti în general ce se comentează pe Internet despre melodia cu care participi? Te influenţează asta în vreun fel?

DH: “Da, sigur… Faptul că am “lansat” piesa online, mai întâi, arată că ne interesează acest mediu. Pe de altă parte, ştiu deja că e imposibil să mulţumesc pe toată lumea…”

Un mesaj de final?

DH: “Nu încetaţi să fiţi alături de mine!”

ŞTIAI CĂ:

  • Diana Hetea provine dintr-o familie cu înclinaţii artistice, tatăl ei fiind pictor-grafician, iar fratele său pianist?
  • Jonas Gladnikoff, unul din compozitorii piesei cu care participă românca, a compus piesa Irlandei pentru Eurovision 2010, interpretată de Niamh Kavanagh, „It‘s for you”?
  • Acelaşi Jonas Gladnikoff împreună cu Michael James Down şi-au pus amprenta şi pe piesa din Selecţia Naţională „ This must be love” interpretată de Ana Mardare, locul 8 în finala naţională din 2012?
  • Johnny Sanchez, un alt compozitor al piesei „ I believe in love” a avut piese în selecţiile pentru Eurovision din Danemarca, Portugalia şi Islanda?

Share This:

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.