Festivalul Internațional George Grigoriu, la finalul lunii mai. Preselecția: 28 martie!

artbandCea de-a XI-a ediíe a Festivalului Internațional de Muzică George Grigoriu va avea loc, anul acesta, în perioada 29-31 mai, la Brăila. Preselecția pentru concurenții români se va desfășura la Radiodifuziunea Română pe data de 28 martie, de la ora 10.00.

Concurenții, atât cei români cât și cei străini, vor cânta în concurs acompaniați de orchestra condusă de Ionel Tudor. Toți trebuie să pregătească obligatoriu o melodie compusă de George Grigoriu.

Trofeul va fi în valoare de 5000 euro.

Anul trecut trofeul festivalului a fost câștigat de trupa din Republica Moldova, Art Play Band (foto). Detalii, aici.

Regulamentul festivalului: 

Organizatori

Consiliul Judeţean Brăila, Centrul de Creaţie, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Societatea Română de Radiodifuziune.

Perioada

29 – 31 mai 2015 în municipiul Brăila, România

Scopul concursului

Festivalul concurs are drept scop promovarea muzicii uşoare autentice, afirmarea şi lansarea tinerelor voci, stimularea valorilor interpretative în vederea plasării lor în elita muzicii uşoare româneşti şi internaţionale. Festivalul se desfăşoară sub semnul numelui celui înscris în Cartea de Aur a muzicii uşoare româneşti, George Grigoriu. Festivalul se desfasoara pe doua sectiuni: concurs si recitaluri sustinute de artisti prestigiosi ai genului.

Condiţii

Concursul este deschis tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 – 30 ani, impliniti pana la data preselectiei şi se desfăşoară cu acompaniament orchestral (live). Laureaţii ediţiilor precedente (câştigătorul Trofeului şi câştigătorii premiilor I, II şi III) nu pot participa la concurs. De asemenea, în cazul participarii unui concurent la două dintre ediţiile festivalului, o a treia participare nu este posibilă.

Înscrierea la concurs

Regulamentul Concursului poate fi găsit la www.festival-george-grigoriu.ro;www.centruldecreatiebraila.ro sau la www.cjbraila.ro Înscrierea se face pe baza de fişă ce va fi transmisă pe adresa Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Piaţa Traian 2, cod 810153, municipiul Brăila, judeţul Brăila, tel/fax 0239-61.47.10, e-mail:concurs.george.grigoriu@braila.astral.rocult.traditional@gmail.commaria.puscaciu@yahoo.com sau direct în ziua şi la locul preselecţiei (pentru concurenţii din România).

Preselecţia

Concurenţii români

28 martie 2015, începând cu ora 10 la sediul Societăţii Române de Radiodifuziune, Bucureşti, în faţa juriului concursului. Neparticiparea la preselecţie atrage după sine neparticiparea la concurs. La înscriere, fiecare candidat va prezenta/trimite (până la data preselecţiei) un dosar care va conţine: copie după cartea de identitate; fişa de înscriere completată; Taxa de înscriere pentru concurenţii români este în sumă de 50 ron nerambursabilă, ce va fi achitată în ziua şi la locul preselecţiei. Cazarea, masa şi contravaloarea transportului pe timpul preselecţiei vor fi suportate de către concurenţi.

Concurenţii străini

Vor transmite, până în data de 20 martie 2015, două piese din repertoriul propriupe suport CD pe adresa Centrul de Creaţie Brăila, România, Piaţa Traian nr. 2, cod poştal 810153, pentru Concursul Internaţional George Grigoriu sau în formatmp3 pe adresa concurs.george.grigoriu@braila.astral.rocult.traditional@gmail.commaria.puscaciu@yahoo.com Piesele vor fi ascultate de Juriul preselecţiei. Concurenţii vor transmite de asemenea: copie după paşaport / cartea de identitate; fişă de înscriere completată; (copie carnet elev/student unde este cazul, pentru a beneficia de facilitati fiscale existente). Taxa de înscriere pentru concurenţii străini este de 15 Euro şi va fi achitată organizatorului la data prezentării la concurs.

Desfasurarea concursului

În urma preselecţiei vor rămâne în concurs un număr de 24 concurenţi stabiliţi de juriu. Lista concurentilor admisi la preselectie va fi publicata pe site -ul Festivalului George Grigoriu, la institutiei si al Consiliului Judetean Braila, in termen de o saptamana de la preselectie. Ordinea intrării în concurs se decide prin tragere la sorţi. Concurenţii vor respecta întocmai precizările organizatorilor cu privire la intrarea în concurs şi repetiţii.

Repertoriul

Concurenţi români

Fiecare concurent va avea pregătite pentru preselecţie şi concurs 2 piese de muzică uşoară din repertoriul românesc consacrat din care una din creaţia compozitorului George Grigoriu. Aceasta poate fi obţinut de pe pagina web a concursului sau direct de la Centrul de Creaţie Brăila pe suport digital sau hârtie. Nu sunt admise compoziţiile proprii.

Concurenţi străini

Fiecare concurent va interpreta: – o piesă din repertoriul propriu, in limba tarii de origine, dintre cele două transmise pentru preselecţie, pe care o va transmite imediat ce primeste confirmarea de participare; – o piesă compusă de George Grigoriu. Repertoriul din creaţia compozitorului George Grigoriu poate fi obţinut de pe pagina web a concursului sau direct de la Centrul de Creaţie.  Orchestraţiile pieselor de concurs ale concurenţilor străini pot fi realizate prin mijloace proprii şi transmise organizatorului până la data de 24 aprilie 2015. Componenţa orchestrei ce asigură acompaniamentul este următoarea: acoustic piano, keyboards, drums, percution, guitar, lead guitar, bass guitar, saxophone (alto or sopran). Orchestraţiile pot fi asigurate şi de către organizator numai dacă concurentul comunică piesa aleasă din repertoriul compozitorului George Grigoriu şi piesa din repertoriul propriu până la data de 24 aprilie 2015. Este recomandat ca piesa din repertoriul propriu să fie în limba maternă a concurentului.

Obligaţiile participanţilor

Să respecte clauzele regulamentului festivalului; Să semneze contracte de cesionare a drepturilor de difuzare stabilite de organizatori; In cazul concurentilor minori, organizatorii asigura cazarea si masa unui insotitor. In cazul in care concurentii majori vin insotiti (impresar, membru familie, etc.), insotitorii isi vor suporta cheltuielile de cazare si masa. Cheltuielile de transport vor fi suportate de catre concurenti. Laureaţii care nu sunt prezenţi la Gala de decernare a premiilor sunt descalificaţi. Orice abatere de la oricare dintre aceste obligaţii, duce automat la eliminarea din concurs, fără drept de apel.

Obligaţiile organizatorilor

Asigura transportul de la aeroporturile si Gara de Nord din Bucuresti la Braila si retour. Asigura masa si cazarea concurentilor; Organizează şi pun la dispoziţie sala de spectacole, spaţiile de repetiţie necesare desfăşurării festivalului; Asigură buna desfăşurare a preselecţiilor şi imparţialitatea acestora; Asigură paza şi protecţia pe toată durata festivalului, inclusiv pe timpul repetiţiilor; Asigură liniştea desfăşurării concursului prin interzicerea totală a presei şi a fotoreporterilor în culisele scenei cu excepţia reporterilor, televiziunii şi radioului acreditate; Asigură corectitudinea centralizării voturilor pentru clasamentele finale şi parţiale; Asigură premiile.

Juriul

Are în componenţa sa personalităţi de marcă ale muzicii usoare româneşti si internationale, redactori radio, TV, personalităţi culturale locale. În juriul preselecţiei se va afla şi Preşedintele juriului de concurs. Membrul juriului care regăseşte în lista concurenţilor elevi de a căror formare artistică se ocupă, se abţine de la notare. Concurentul va primi media notelor celorlalţi membri ai juriului. Notele şi clasamentele finale sunt confidenţiale şi sunt făcute publice numai pe scena Galei Laureaţilor.

Premii

Trofeul George Grigoriu – 5.000 euro
Premiul I       –  2.500 euro
Premiul II      –  2.000 euro
Premiul III     –  1.500 euro
3 menţiuni a cate 500 euro  

Mai pot fi acordate si alte premii.

Share This:

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.