Festivalul Mamaia a început cu un recital de excepție în memoria lui Aurelian Andreescu
Prima seară a festivalului Mamaia s-a încheiat și primii concurenți de la secțiunea Interpretare și Creație au scăpat de emoțiile concursului. Opt concurenți de la Interpretare și șapte de la Creație au căutat să impresioneze publicul din sala teatrului Soveja din Constanța.
La secțiunea Interpretare s-a cântat de la Laura Stoica, Proconsul, Dani Alexandrescu, Adi Cristescu, Adrian Romcescu, iar la Creație au avut piese în concursul primei seri Robert Anghelescu, care a mers pe vocea Silviei Dumitrescu, Cristian Faur cu Carmen Rădulescu, Mihai Onilă (ex-Axxa) cu o piesă-tribut lui Michael Jackson, Pavel Petricenco cu Alex Cercel sau Dan Dimitriu cu o tânără pe nume Georgiana Panait. În pauza, până la recitalul mult așteptat, care a adunat și mai mult public în sală, comentariile spectatorilor din sala nu au încetat să apară, cele mai multe admițând faptul că secțiunea Interpretare a fost cu un etaj mai sus din punct de vedere valoric anul acesta, tinerii prezenți având apariții foarte bune.
În sală, printre spectatori s-au aflat și foști concurenți la festivalul Mamaia cum ar fi Alin Ignat, Bogdan Ioniță, Marian Ardelean și Andrei Ciobanu.
Recital deosebit urmărit din public de Cornel Constantiniu
Seara s-a încheiat cu recitalul dedicat lui Aurelian Andreescu la care au participat Horia Moculescu, Alin Ignat, George Nicolecu, Daniel Iordăchioaei, Ionuț Ungureanu, Corina Chiriac, Aurelian Temișan, Adrian Romcescu, Adrian Daminescu. Fiecare dintre artiștii prezenți au interpretat câte o piesă din repertoriul lui Aurelian Andreescu și câte un cover, cunoscut fiind faptul că marele artist a preluat multe piese internaționale.
Daniel Iordăchioaie, prezent și în calitate de prezentator alături de Gabriela Bădilă de la Neptun TV, s-a dovedit într-o mare formă impresionând cu interpretarea melodiilor „Dorule” și „Vei veni” („Let iti be”). Alin Ignat a lăsat o impresie plăcută printre spectatorii sălii teatrului de vară, mare parte dintre ei comentând vocea specială a tînărului și interpretarea pe care a dat-o melodiei „Un fluture și o pasăre”. Recitalul a debutat cu piesele interpretate de compozitorul Horia Moculescu, care l-a acompaniat la pian și pe Alin Ignat. Încă o dată, Corina Chiriac a dovedit că este o artistă care reușește să se adapteze oricăror situații. Artista nu a mai găsit pe stativ partitura la piesa „În tot ce e frumos pe lume”, însă a reușit formidabil să se adapteze situației, improvizând cu un admirabil dialog cu publicul, căruia i-a amintit de perioada în care twistul era la mare modă. Corina a făcut un duet deosebit cu Adrian Romcescu pe melodia „Septembrie”, preluată de Aurelian Andreescu de la Harry Belafonte. Solistul Provincialii, Ionuț Ungureanu a interpretat piesa „Oameni” cu care, cu câțiva ani în urmă, a câștigat trofeul festivalului. Aurelian Temișan a fost de asemenea la înălțime cu interpretarea melodiei „Tu ești primăvara mea”, amintind publicului de faptul că piesa a câștigat clasamentul „80 de ani de muzică în 80 de ani de radio”. Seara s-a încheiat cu cele două melodii interpretate de Adrian Daminescu, „Copacul” și „I’ll never fall in love again”. Daminescu a coborât la un moment dat de pe scenă, pentru a saluta prezența în sală, chiar în primul rând, al lui Cornel Constantiniu, foarte bun prieten cu Aurelian Andreescu. Unul dintre spectatorii prezenți la recital a admis chiar opinia că recitalul dedicat marelui artist Aurelian Andreescu a reușit să pună o mare bilă albă în dreptul generației de aur a muzicii românești, ușor în defavorarea muzicii actuale. Din păcate, ca și în anii trecuți, niciun afiș nu amintește în stațiunea Mamaia, nume pe care festivalul îl poartă încă, de faptul că are loc festivalul în această perioadă.
Mai multe fotografii din recitalul dedicat lui Aurelian Andreescu aici.
Autor: Ioana Matfeev
Frumoase cuvinte. Suficient de frumoase pentru a ma face sa intervin putin. Din pacate in cadrul recitalului am asistat la o frumoasa demonstratie de lipsa de respect fata de inegalabilul Aurelian Andreescu din partea unor interpreti, oameni mari ai muzicii romanesti. Serios, fiecare trebuia sa interpreteze 2 piese. Sigur, despre interpretare nu se poate vorbi, nimeni nu-l poate egala pe marele Andreescu, dar versurile pieselor se pot invata. Mi se pare urat ca intr-o astfel de seara sa se afle pe scena un dosar cu texte catre care unii se reped curajosi sa-l inchida doar pentru a se face de ras in finalul piesei. In plus mi se pare de prost gust sa incerci sa improvizezi sau sa modifici versurile pentru a include publicul in cadrul unei asemenea seri.
Am fost foarte placut surprins de al doilea interpret la interpretarea variantei romanesti a piesei „Love story”. Desi nu este un greu al muzicii a studiat foarte mult interpretarea, dar si miscarea scenica si alte mici detalii. A fost cu adevarat pregatit si a dat dovada de respect, un adevarat exemplu pentru Corina Chiriac si ceilalti care au venit „la o cantare”.
Felicitari domnilor Adrian Romcescu, Adrian Daminescu, George Nicolescu, primilor doi interpreti si lui Aurelian Temisan care a avut ceva emotii…
In rest am fost dezamagit. Sa ai onoarea sa canti o melodie de-a lui Aurelian Andreescu si sa nu fii in stare sa inveti versurile sau chiar sa iti bati joc de ele ca si cum concertul ar fi al tau mi se pare o mare lipsa de respect. Pacat.
Am uitat sa va spun ca eu am ajuns la festival pentru ca am vazut un afis. Inca 5 erau langa el. In apropiere de Satul de vacanta. Am vazut in mai multe locuri, informarea populatiei a fost facuta suficient de bine.
Si atunci cum se explica faptul ca lumea de aici nu stie ca are loc in perioada aceasta festivalul???
Cu siguranta nu astfel. Am vazut suficiente afise si nu mi-ar fi placut sa vad statiunea impanzita cu afise. Ce nu mi-a placut a fost ca pe afis nu apare si pretul: 40 lei/seara sau 100 lei abonament. Este cam mare pentru spectacolul lipsit de profesionalism facut de artistii pe care nu i-am felicitat mai sus. A nu se intelege ca nu am respect pentru cariera dumnealor, dar au aratat lipsa de respect.
Am impresia ca sunteti de parere ca sunt impotriva dumneavoastra ceea ce nu este adevarat. Sunt doar realist. Doar imi exprim si argumentez parerile.