Mircea Baniciu – 50 de ani de carieră sărbătoriţi la Teatrul Naţional din Timişoara            

În 10 noiembrie, la Teatrul Naţional din Timişoara, Mircea Baniciu a fost sărbătorit pentru 50 de ani de carieră. Un eveniment la care am fost fericit să pot participa, atât din culise cât şi din celebra sală de spectacole, unde de altfel s-a produs şi debutul marelui nostru muzician, la premiera concertului Phoenix – „Cei ce ne-au dat nume”! După astfel de evenimente, sub titulatura Gala „Stele Româneşti”, dedicate lui Ivan Patzaichin şi Ovidiu Lipan, Young Friends Company (iniţiatori – coordonatori: Valentino şi Izabela Rudolf) s-a asociat de astă dată cu Muzeul Naţional al Banatului, Asociaţia Mapamond şi finanţatorul Consiliul Judeţean Timiş.

Cât despre afiş, nu ştiu cu cine să încep. Pasărea Rock e de la sine înţeles că a fost alături de solistul ei… dar şi violonistul Mani Neumann, bateristul Costin Petrescu, Valeriu Sepi, Adrian Despot, Alexandra Ungureanu şi Nicu Patoi, Dan Byron (însoţit de tinerii dansatori Rebecca Rudolf şi Ionuţ Diniţă – Opera Naţională Bucureşti), Doru Apreotesei, Horea Crişovan şi grupul Van Der Criss, cu toţii reinterpretând compoziţii de neuitat; colegul din liceu Marius Bizerea, jurnalistul Mimo Obradov… totul sub bagheta unicului prezentator Horia Brenciu (care a sustras celebra chitară Epiphone din tinereţe, pentru a-şi aduce aminte cum a învăţat „Andrii Popa”, marele hit cu doar două acorduri – Re major şi Sol major). Notă specială pentru actriţa Rodica Mandache (care a citit fragmente din scrisorile de dragoste ale câtorva admiratoare din tinereţe), dar şi pentru fiica Ana Baniciu, care a promis să îi ofere… un nepot tatălui ei (pe care îl va chema Covaci, ha ha).

Mircea Baniciu și Horia Brenciu
Mircea Baniciu și Horia Brenciu

 

Invitații galei
Invitații galei

Phoenix - live
Phoenix – live
Mircea Baniciu și familia
Mircea Baniciu și familia
Mircea Baniciu și Doru Ionescu
Mircea Baniciu și Doru Ionescu

Au fost proiectate numeroase saluturi de la vedete / colaboratori de scenă de-a lungul deceniilor, o arhivă video de senzaţie (inclusiv poze inedite Phoenix), de asemenea preluări din compoziţiile sărbătoritului (inclusiv pe mari scene din străinătate). Consiliul Judeţean Timiş i-a oferit un trofeu, spectacolul a fost perfect pus în scenă audio-video de Top Sound (cu George Nemeznic la butoane), cu marele sprijin al întregului personal tehnic al teatrului. Altfel, se doreşte reeditarea spectacolului şi la Bucureşti, TVR Timişoara a filmat întreaga desfăşurare de forţe, iar eu mă întreb în ce măsură organizatorii sunt interesaţi să consacre astfel de evenimente şi altor artişti mari ai noştri (pentru că nu avem o instituţie gen Hall of Fame), că are balta peşte, vorba lui Johnny Răducanu într-un context asemănător, jazz, din 2001. Nu pot să nu remarc impresionanta reacţie a Timişoarei (în particular, la apariţia lui Florian Pittiş în imaginile de arhivă). Da, acolo e publicul meritat de o Capitală Culturală Europeană 2023. La mulţi f-ani, Mircea Baniciu!

Autor: Doru Ionescu

Foto:foto Dana Cristescu

Share This:

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!