Omul de radio, iubit de ascultători și artiști deopotrivă

titus si angela -4O emisiune de radio are farmec prin întregul ei conținut. Sunt puțini acei oameni de radio care reușesc, preț de două ore, să nu se lase prinși de farmecul muzicii de moment convinși fiind că acesta e secretul succesului unei emisiuni. O emisiune bună de radio are mai mult decât atât. Și nu e o glumă! Și nicio glumă nu e când am să spun că, da, am înțeles asta din emisiunile pe care le face el, sărbătoritul zilei de azi.

Nu. Nu încerc să adaug încă o mulțumire ori un cuvânt frumos de lipit aniversărilor. E un discurs sincer rezultat din propria-mi existență dedicată în parte emisiunilor lui. E, dacă vreți, o demonstrație pe care orice prieten o face prietenilor;  o salbă de gânduri de pus la suflet, o atenție din cufărul de sinceritate al inimii tale.

O emisiune de radio pe care o face Titus Andrei are în primul rând suflet și spun asta,  pentru că totul, în emisiunea lui, e studiat, e căutat, are formă, are conținut. Nimic nu e la voia  întâmplării. Are spontaneitate, energie, are vivacitate, e dinamică, dar fără a-și pierde din entuziasmul și setea pentru cultură pe care orice om de radio, orice ziarist trebuie să le posede. E dincolo de superficialul de care, din păcate, foarte mulți gazetari de azi se agață; el, dimpotrivă, își apără dreptul la profunziumea cuvântului, a frazei meșteșugite, a melodiei în rimă cu tema, cu ceea ce trebuie spus, ceea ce e de spus.

titus si cristi minculescuN-am crezut vreodată că o rubrică de 5 minute dedicată muzicii românești interbelice mă poate captiva; am crezut inițial că o ascult pentru că o prezintă el, dar nu e numai asta. E o abordare firească și unică; poveștile despre artiștii de atunci sunt vandabile, nu obosesc. Culege informațiile inedite exact cum face un gazetar (și el e unul foarte bun!) și le împachetează cu eleganța cu care și-a obișnuit în tot acest timp publicul care-l admiră.  Cele circa 15 minute de “Aur de fonotecă” (în fiecare zi de luni, miercuri și vineri, de la 15.40, la emisiunea “La minut”) devin astfel adevărate lecții de muzică pentru orice iubitor de muzică românească, dar mai ales pentru noi, cei mai tineri, mai puțin familiarizați cu numele artiștilor interbelici și a celor care au făcut performanțe în anii mai puțin liberi.

La fel aș numi, tot o lecție muzicală, “Colecția ta de muzică” (sâmbătă, 13.10); alege titus andrei si lucia -2melodii pe care nu le auzi frecvent, rare, artiști mari cărora, nu de puține ori, le aduce povești căutate în detaliu cu care surprinde și farmecă deopotrivă. E atras de marea muzică. Are drag de ea și e selectiv; nu orice se lansează devine automat de difuzat chiar dacă e impus de casa de producție X. Asta admir și la Top Românesc, clasamentul melodiilor românești difuzat în fiecare ultimă duminică din lună și, nu de puține ori (acum, dau din casă și sper să nu mă certe! :))), artiștii din noul val, din vechea gardă îi cer părerea sinceră înainte să lanseze publicului o piesă nouă. Asta, zic eu, înseamnă profesionalism, dragoste față de marele public, calitate, admirație pentru Artiști, pentru Muzică. Și asta farmecă acum și în timp… Acesta e TITUS ANDREI, omul de radio pe care-l iubesc acum, atunci și peste ani, deopotrivă artiștii și ascultătorii postului de radio România Actualități.

LA MULȚI ANI și LA MULTE, MULTE EMISIUNI FRUMOASE căci sufletul nostru are nevoie de ele!

Autor: Ioana Matfeev

Share This:

Leave a Reply

4 comentarii la „Omul de radio, iubit de ascultători și artiști deopotrivă

 • 6 mai 2013 la 17:24
  Permalink

  La mulţi, mulţi ani, Titus Andrei! Emisiuni frumoase şi multă, multă sănătate!

  Răspunde
 • 6 mai 2013 la 18:14
  Permalink

  La multi ani ii urez si eu domnului Titus Andrei,un om de la care ai foarte,foarte multe de invatat. La multi,multi ani si la tot mai multe emisiuni frumoase!!

  Răspunde
 • 7 mai 2013 la 12:55
  Permalink

  LA MULTI ANI!!!! Cu tot dragul,subscriu si eu,la cele scrise de Ioana.Adevarul e, ca avem noroc,ca suntem contemporani cu acest OM.Sa ne traiesti sanatos,multi ani,dragul nostru TITUS ANDREI!!!!

  Răspunde
 • 13 iunie 2013 la 15:12
  Permalink

  LA MULTI ANI!
  Desi vine cam tarziu ,dar drumurile vietii m-au departat o clipa de calculator.Ma bucur ca existi Titus si ca ne indulcesti viata de zi cu ziatunci cand ai emisiuni la radio.In ultima vreme nu am prea ascultat radioul fiind in cautare de loc de munca,n-am gasit dar nu disper.Te pupam de la Suceava familia Seder Claudiu,Angelica si Eliza.INCA O DATA ITI UREZ LA MULTI ANI SI PRIETENI ADEVARATI.PA!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.