Plecăm acasă, dar învățăm ceva din participarea asta la Eurovision?!

Am aflat de aseară. Știm deja. România n-a intrat în finală. România este printre țările care astăzi își face bagajul și vine acasă. Am fost reprezentați de The Humans cu piesa Good Bye. O piesă sensibilă, cu o voce bună, nouă pentru România și atât. A intrat a doua în concurs. După ce am mai ascultat alte 10 piese am uitat reprezentația noastră. O melodie care între alte 10-15 se pierde la un concurs european care promovează culturi. Desigur, nu neg, sunt o tonă de jocuri politice acolo și că o țară ca România nu va câștiga prea ușor, pentru că n-avem noi puterea de a face o manifestare de nivelul ăsta. N-avem nici interes probabil.

Dar de-a lungul anilor, am intrat în finală. Am ocupat poziții bune. Deci, se poate și cu o Românie care, politic, nu spune multe Europei. Până la urmă e important să fii acolo în top 10 în finala Eurovision. La semifinala a doua mai ales am văzut piese cântate în limba țărilor. Ungaria cu un rock metal cântat excepțional în maghiară. a sunat impecabil. Serbia, la fel, cu o piesă ce păstrează ceva de acasă de la ei.

Noi preferăm să păstrăm un trend format, să ne luăm după alții, să nu cântăm în limba noastră. Când te duci în străinătate, nu iei din țară lucruri care te reprezintă ca neam, ca să le oferi celor cu care te vezi acolo? Despre asta cred eu acum cu multă tărie că e vorba și aici, de a oferi mai mult din ceea ce ești tu, de a-ți arăta tradițiile, de a arăta că muzica ta din țara ta poate fi un element important în ecuația muzicii europene, că muzica e de fapt un limbaj  universal.

Pe de altă parte, poate că non accederea noastră în finală va fi o lecție pentru noi toți atunci când compunem. Haideți să scriem cu sufletul pentru România când o facem pentru Eurovision! Și atunci, sigur, vom intra în finală și ne vom bate cu jocurile politice. Dar vom fi în finală și vom cânta, vom promova, vom arăta  ROMÂNIA.  Altfel, nimic de reproșat a lor noștri. Nu ei sunt de vină, ci noi ca țară, ca sistem. Învățăm ceva din treaba asta? Sau ne lăsăm cuprinși de orgolii, de sentimente, de chestii mărunte care mai mult ne strică logica unei astfel de participări.

Pe de altă parte, să susținem Moldova, să fim cu ei, sunt tot ai noștri. De data asta ne-au cam dat clase.  O piesă dinamică,  interpretată curat. O apariție pe scenă. Au fost reținuți. Și în muzica lor au avut și ceva de acasă de la ei. Chiar dacă, e adevărat, au cântat în limba engleză. Dar au fost diferiți. Au fost ei sută la sută. Au adus Moldova pe scenă.  Merg mai departe.

 

 

 

 

Share This:

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.