SILVIA DUMITRESCU LANSEAZĂ UN ALBUM IN MEMORIAM ADRIAN ENESCU

Supriză pentru admiratorii Silviei Dumitrescu şi ai regretatului compozitor Adrian Enescu.

Pe 27 martie, la ora 16, la magazinul Muzica” din Bucureşti, va avea loc lansarea albumului “Cred în tine – In memoriam Adrian Enescu” (2017, Eurostar E 954).

Albumul, lansat de Casa de discuri “Eurostar”, cuprinde 14 piese interpretate de Silvia Dumitrescu, pe muzica lui Adrian Enescu. Pe disc regăsim cele 6 mari hituri, lansate în perioada 1988-1989, apărute pe albumul “Cred în tine” (1990, Electrecord ST-EDE 03829), cele 3 prelucrări folclorice de mare succes, apărute pe albumul “Provocare” (1995, Intercont Music IMCD 1108, IMMC 1108), precum şi piesele “Hey, You”, “Haide!” şi “Soare din val” care nu au apărut până acum pe nici un album. De asemenea, pe disc au fost incluse şi două piese inedite: “Milionarul din Carpaţi”, lansată în 1991 şi difuzată doar o singură dată la TVR şi prelucrarea după aria “Nessun Dorma” de Giacomo Puccini, înregistrată în 1995.

Acest album încununează colaborarea prodigioasă de peste 7 ani, dintre Adrian Enescu şi Silvia Dumitrescu. În urma acestei colaborări, artista a intrat în rândul celor mai de succes interpreţi de muzică pop.

Adrian Enescu nu mai are nevoie de nici o prezentare. In vara anului 2016, la scurt timp după plecarea sa, am scris un articol despre cum a revoluţionat muzica pop românească, în perioada 1986-1990. Puteţi citi articolul aici

Începând cu 1986, Adrian Enescu a început să colaboreze cu tineri interpreţi de muzică uşoară, ajutându-i să se afirme sau îmbogătindu-le repertoriul cu piese orchestrate foarte modern. Una dintre cele mai de succes colaborări ale sale a fost cea cu Silvia Dumitrescu

Iată povestea colaborării dintre cei doi.

Silvia Dumitrescu se lansase în anul 1985, la Festivalul Mamaia’85, unde a fost distinsă cu Premiul I la secţiunea “Interpretare”.

Începând cu 1985, artista apare la diverse emisiuni şi spectacole de Radio şi Televiziune, devenind una dintre cele mai îndrăgite şi nonconformiste artiste ale muzicii pop.

Până în 1990, clipurile filmate de ea pentru TVR, treceau cu greu sau nu treceau deloc de cenzura regimului de atunci. Pentru ca filmările cu ea să fie date pe post, realizatorii din TVR o îmbrăcau mai conservator şi o sfătuiau să nu se mişte. La un moment dat, în timp ce filma clipul piesei “O poveste oarecare” (pe muzica lui Adrian Enescu), neavând voie să danseze, începuse să-şi mişte ochii în ritm de dans.

Puteţi afla mai multe despre cariera artistei la http://silvia-dumitrescu.blogspot.ro

Silvia Dumitrescu fusese remarcată de Adrian Enescu, în iulie 1987, la Concursul de Muzică de Dans de la Costineşti.

În primăvara anului 1988, Adrian Enescu o remarcă din nou pe Silvia Dumitrescu, într-o emisiune TV, unde a interpretat în primă audiţie, “Tu, om bun”, a lui Dani Constantin. Imediat, compozitorul a sunat-o şi i-a propus o colaborare care avea să dureze 7 ani.

Toate au devenit piese de referinţă ale muzicii pop româneşti. Acestea au fost (în ordine cronologică): “Noi am ales”, lansată în mai 1988, urmată de “O poveste oarecare” (iunie 1988), “Ochi căprui” (octombrie 1988), “Cred în tine” (decembrie 1988), “Ce s-a-ntâmplat”? (aprilie 1989), “Stau pe o margine de lună” (înregistrată în 1988, înaintea versiunii interpretată de Dida Drăgan, dar lansată abia în aprilie 1990).

Cea mai de succes colaborare a lor rămâne “Cred în tine”. Piesa fusese prezentată de Silvia Dumitrescu, în primă audiţie, pe 18 decembrie 1988, în cadrul unui concert de la Sala Polivalentă din Bucureşti apoi, a început să fie difuzată la Radio şi TV. “Cred în tine” va deveni o piesă emblematică atât pentru Adrian Enescu, cât şi pentru Silvia Dumitrescu.

În perioada 1988-1991, Silvia Dumitrescu a promovat aceste piese şi prin numeroase turnee efectuate în toată ţara.

La sfârşitul anului 1990, toate piesele enumerate mai sus, au fost reunite pe albumul “Cred în tine”, lansat de Electrecord. Albumul trebuia să apară pe piaţă în septembrie 1989, însă, datorită evenimentelor din decembrie 1989, precum şi din alte varii motive, lansarea acestuia a fost amânată.

În aprilie 1990, Silvia Dumitrescu va lansa şi “Love Me Baby” o variantă în limba engleză a piesei “Cred în tine”.

În 1991, Adrian Enescu îi mai oferă Silviei Dumitrescu piesele “Hey, You”, “Haide!” şi “Soare din val”, cea din urmă, care beneficiază de un background vocal realizat de Dan Bittman, a fost lansată la concursul TV “O melodie dintr-o sută” (ce a avut loc pe 13 ianuarie 1991).

Adrian Enescu
Adrian Enescu

În toamna anului 1994, Adrian Enescu i-a mai încredinţat Silviei Dumitrescu trei prelucrări din folclor “Aşa beau oamenii buni”, “Dragă vecină”, “Săraca inima mea”, care s-au bucurat de succes. Artista a interpretat pentru prima dată aceste piese, în cadrul unui recital susţinut pe 1 septembrie 1994, la cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional “Cerbul de aur” de la Braşov.

Aceste piese, împreună cu un remix al piesei “Hey, You” şi un Medley realizat de Doru Căplescu, au fost incluse pe albumul “Provocare”, lansat în 1995.

Cu albumul „Provocare”, produs de Intercont Music, Silvia Dumitrescu obţine Premiul III la Secţiunea „Discografie” a celei de-a VIII-a ediţii a Festivalului Internaţional „Cerbul de Aur” de la Braşov.

La începutul anului 1995, Adrian Enescu a realizat cu Silvia Dumitrescu şi nişte prelucrări din muzica clasică (Dvorjak, Puccini) care, din păcate, nu s-au mai difuzat.

În perioada 1990-1995, Adrian Enescu colaborează cu Silvia Dumitrescu şi la o serie de jingle-uri pentru reclame radio sau TV. De asemenea, vor mai colabora şi la coloana sonoră a unor filme precum “Vinovatul” (regia: Alexa Visarion, premiera are loc pe 27 ianuarie 1992. Muzica acestui film este semnată de Virgil Popescu, dar pe coloana sonoră figurează piesele “Love Me Baby” şi “Hey, You”) sau “Pepe şi Fifi” (regia: Dan Piţa, premiera are loc pe 23 septembrie 1994 iar pe coloana sonoră figurează piesa “Săraca inima mea”).

Iată mai jos şi lista cu piesele incluse pe album.

Cred în tine – In Memoriam Adrian Enescu (2017, Eurostar E 954) – CD

 1. Noi am ales (Adrian Enescu/Dan V. Dumitriu)
 2. Soare din val (Adrian Enescu/Vlad Blîndu)
 3. Cred în tine (Adrian Enescu/Angel Grigoriu)
 4. Ochi căprui (Adrian Enescu/Lucian Avramescu)
 5. Haide! (Adrian Enescu/Vlad Blîndu)
 6. Săraca inima mea (Prelucrare folclorică de Adrian Enescu)
 7. Hey, You! (Adrian Enescu/Joey de Alvare)
 8. Dragă vecină (Prelucrare folclorică Adrian Enescu)
 9. Stau pe-o margine de lună (Adrian Enescu/Angel Grigoriu)
 10. Ce s-a-ntâmplat? (Adrian Enescu/Angel Grigoriu)
 11. Aşa beu oamenii buni (Prelucrare folclorică Adrian Enescu)
 12. O poveste oarecare (Adrian Enescu/Dan V. Dumitriu)
 13. Milionarul din Carpaţi (Adrian Enescu)
 14. Nessun Dorma (prelucrare de Adrian Enescu după aria “Nessun Dorma” – Giacomo Puccini/Joey de Alvare)

Daca CD-ul nu au apărut încă în oraşul dumneavoastră, îl puteţi comanda în felul următor

ONLINE – Email:  cdeurostar@rol.ro

TELEFONIC – 0722294718/Fax:  021-224.87.10

Pentru cei care locuiţi sau aveţi drum prin Bucureşti, puteţi să vă achiziţionaţi albumul atât în magazinele de specialitate, cât şi la sediul Casei de Discuri “Eurostar”.

Adresa este:

CASA DE DISCURI EUROSTAR SRL

Str. GENERAL. BERTHELOT, Nr. 88

Sector 1, Bucuresti, Ilfov

 

Autor: Mircea Nicolau

Share This:

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!