Tabara de jurnalism la Ipotesti, cu aspiratii catre o viitoare generatie de gazetari valorosi

premiere-3-1024x678-16-augO tabara deosebita a avut loc departe de agitatia capitalei, de zgomotul orasului, intr-un loc divin, acolo unde poezia se completeaza intr-o armonie perfecta cu natura. La Ipotesti, locul pe care n-ai cum sa-l ocolesti daca ajungi in nordicul judet, gratie poetului Mihai Eminescu. Dar de data aceasta vorbim despre jurnalistul Mihai Eminescu, caci aici, la Ipotestii lui, a avut loc prima editie a unei tabere de jurnalism.

S-a desfasurat in perioada 11-14 august si a avut de toate: copii zgomotosi si inteligenti, l-a avut pe Eminescu, au fost traininguri de televiziune, radio, au fost modelele pe care copiii de azi le au.

Modelele lor, ale copiilor de azi, ne-am dat seama acum, sunt vloggerii, adica acei tineri care au curaj sa vorbeasca orice, oricand in fata unei camere de filmat, pentru a-i vedea o tara, o lume chiar. Ei bine, participantii prezenti in tabara de jurnalism “Ai nostri tineri”, asa cum s-a intitulat evenimentul, a avut parte de o activitate intitulata generic Jurnalism in Europa, dar care a cuprins o dezbatere pornind de la subiectele pe care vloggeri de azi le dezbat. Rezultatul a fost unul sincer determinat de opiniile sincere ale celor circa 20 de copii si tineri participanti.

Acide si sincere au fost si opiniile lor legate despre modul cum este inteles si judecat Eminescu azi in scoala romaneasca.Conferinta intitulata “Eminescu, gazetarul”a avut ca scop promovarea calitatii de jurnalist a poetului nepereche.

Moderatorul Traian Apetrei a ramas de-a dreptul impresionat de discutiile aprinse nascute in jurul unor teme care merita cu siguranta un spatiu si un timp mai larg: sistemul scolar de azi, Eminescu studiat in scoala sau Eminescu, jurnalistul. De altfel, chiar Traian Apetrei a spus ca regreta ca nu a fost inspirat sa-si aduca cu sine camera de filmat pentru a realiza la fata locului o emisiune. Dar copiii si tinerii prezenti au primit o invitatie intr-una din emisiunile viitoare.

premiere-4-ref-16-augActivitățile din tabara amintită au fost numeroase și extrem de consistente pentru participanți. Trainingul de televiziune susținut de Larisa Avram, producător TVR, i-a animat pe copiii și adolescenții prezenți, aceștia dorind să afle cât mai multe informații despre cum se realizează o emisiune la televizor. La final, fiecare a avut de pregătit propriul proiect de emisiune iar cele mai reușite idei vor fi incluse de moderatoarea trainingului în viitoarele emisiuni pe care le va produce la postul național de televiziune, după cum le-a spus aceasta.

Claudia Nicolau, actriță și producător la TVR2, a lucrat cu participanții pe zona de comunicare și dicție. Claudia Nicolau și Larisa Avram au fost extrem de impresionate de potențialul intelectual, de implicarea și dorința de a învăța a micilor reporteri prezenți în tabără, considerându-i pe aceștia excepționali. Cele două le-au propus copiilor-reporteri chiar idei de a colabora pe viitor în funcție de emisiunile pe care Televiziunea Națională le va desfășura din sezonul următor.  Cursurile desfășurate în tabără au fost practice astfel încât participanții au intrat serios în rolul unui prezentator de televiziune, de pildă,  citindu-și de pe prompter propriile știri cu informații culese din tabără. Astfel, s-au inițiat cu date despre cum trebuie să fie postura în fața pupitrului de știri, despre tonalitatea vocii în timpul citirii de pe prompter, despre redactarea unei știri de televiziune.

Și Camelia Banța, jurnalist la Radio România Actualități, a fost impresionată în urma cursului susținut, sâmbătă dimineața, de micii reporteri ai ziarului Buzz. Aceasta le-a vorbit despre cum se face o relatare și un interviu la radio și, evident, despre diferențele dintre radio, presa scrisă și televiziune.

Participanții au fost puși pe loc, la finalul cursului, să-și imagineze că sunt reporteri la un eveniment și trebuie să facă relatare radio în direct. În urma evoluției lor, participanții s-au ales cu încurajări de a continua pregătirea în domeniu pentru că au talent și, nu în ultimul rând, cu promisiunea că activitatea pe care ei o desfășoară la ziarul Buzz va avea parte de mai multă mediatizare din partea radioului public. Tinerii jurnaliști de la ziarul Buzz au manifestat un deosebit interes pentru modalitățile de realizare ale emisiunilor radio, dialogul dintre Camelia Banța și participanți fiind unul consistent, cu întrebări pertinente finalizat chiar cu dorința acestora de a constata pe viu cum se realizează de la început la final o emisiune.

Trainingul intitulat “Secretele camerei de filmat”, susținut de cameramanul Dumitru Brehuescu a fost plin de informații necesare celor pasionați de tainele camerei video.

În tabără a avut loc și un concurs de miss organizat ad-hoc, cap-coadă chiar de către doi dintre participanți, respectiv Anca Biciușcă și Mădălina Brumă. Iar participantele, adică cele nouă tabar0 refconcurente, au fost din rândul micilor reporteri  cărora li s-a adresat tabăra.

Au fost acordate și premii, astfel încât trei dintre participanți s-au ales deja cu ghiozdanul pentru noul an școlar. Cei trei câștigători au fost Ilona Dănilă, pentru întreaga activitate din tabără, ea remarcându-se cel mai bine la activitățile desfășurate, Lucia Luca, pentru spontaneitate, creativitate și telegenie, și Karina Todireanu, pentru obiectivitate și rapiditate în redactarea unei relatări. În afara celor trei premii, au mai fost acordate distincții speciale pentru evoluțiile constatate chiar de către trainerii invitați în tabără.

La finalul taberei a avut loc și o întâlnire în curtea memorialului de la Ipotești între participanți și coordonatorul pe Botoșani al campaniei “Let’s Do It, Romania!”, Paul Vieru, în vederea constituirii unei noi echipe de voluntari din rândul reporterilor Buzz, pentru cea mai mare campanie de curățenie din țară.

Impresiile participanților, articole, interviurile realizate de micii reporteri vor putea fi citite în următorul număr al ziarului Buzz dedicat în exclusivitate taberei de jurnalism „Ai noștri tineri”.

Tabara de jurnalism “Ai noștri tineri” esteorganizată de Asociația Buzzmedia și Memorialul Ipotești, cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani.Organizatorii merita felicitari pentru initiativa, pentru curaj, pentru ca au determinat niste copii sa-si dezvolte calitatile, talentul intr-o zona tot mai solicitata astazi, dar inteleasa prost. Ei, copiii care au participat, pot fi cei care vor opri asaltul acesta spre nonvaloare, spre diletantism si sa destepte omenirea spre lucrurile care chiar conteaza.

Mai multe fotografii si video aici.

Share This:

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.