Titus Andrei despre Sile Dinicu

Mare onoare pentru oricine, cred,  să spună câteva cuvinte despre Sile Dinicu, dirijor, pianist, compozitor și orchestrator fără egal, născut la Bacău, într-o zi de 10 decembrie, în primul pătrar din secolul trecut. De la 14 ani, grație talentului său de pianist, cunoaște lumea muzicală din Bucureștiul interbelic, este angajat la Savoy de Cosntantin Tănase, ajunge dirijor la Teatrul Gioconda, colaborează cu radioul și din ’51 își leagă defintiv numele de orchestra de muzică ușoară a radioului la pupitrul căruia s-a aflat  aproape 40 de ani.

Susține permanent adevăratele talente, interpreți, compozitori, instrumentiști, orchestratori. Îi aud și acum pe mulți dintre aceștia  în emisiuni radio în special, numindu-l pe Sile Dinicu printre mentorii lor, în unele cazuri chiar decisiv pentru ei.

Sub comanda lui Sile Dinicu, orchestra radio ajunge la nivelul unui ansamblu de recunoaștere europeană, cântă cu marii artiști de lume, făcând don fiecare spectacol un eveniment și la “Mamaia” și “Cerbul de aur”, oriunde.

Sile Dinicu: Noi avem o activitate de 4-5 ore la București, dar înaintea festivalului, dacă îmi permiți să spun, ca la antrenamentul sportiv, am amplificat, am mărit numărul orelor, pentru a ajunge în formă când vom fi la festival, să rezistăm de la 9 dimineața până la 12 noaptea, când se terminau spectacolele.

Câteva compoziții mai cunoscute semnate de Sile Dinicu: “Mică piesă de concert”, “Nopți la malul mării”, “Tu m-ai fermecat” sau “Nopți cu lună în București” lansată în 1956 de Florin Dorian, un tenor la modă în acei ani.

 

Share This:

CITEȘTE ȘI

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.