Titus Andrei și o secvență de la începuturile muzicii ușoare românești
De ce n-aș spune încă o dată că începuturile muzicii ușoare românești înseamnă două mari nume înscrise în patrimoniul genului: compozitorul Petre Andreescu și Ionel Fernic.
Petre Andreescu și primul său șlagăr care poate fi auzit în noi interpretări sau pe plăcile de atunci. “Sub balcon eu ți-am cântat o serenadă”, înregistrat la Berlin în 1932 de Titi Botez.
Apoi, vin creatorii care au dus la afirmarea unui stil tradițional precis conturat prin valorificarea melosului popular în frunte cu Ion Vasilescu.
Ei, greii muzicii ușoare, cum îi numește muzicologul Daniela Caraman Fotea, au dpruit atâtea serenade înflăcărate Bucureștilor de odinioară.
Daniela Caraman Fotea: Tangoul era rege pe continent. A fost genul preferat și la noi în micul Paris. Tangouri cântau Titi Botez, Jean Moscopol, Zavaidoc, Gion, Cristian Vasile și atâția alții în restaurante cu nume și rezonanțe ispititoare la “Cărăbușul” lui Constantin Tănase, companiile Alhambra sau Majestic fără a se neglija repertoriul propus de compozitorii neaoși. Ritmurile veneau de afară, dar melodiile aparțineau locului influențate fiindde forma și parfumul liric a cântecului popular via romanță.
Leave a Reply