Titus Andrei și un moment Eminescu

 

Ca și muzica, poezia lui Eminescu scoate din enormul inconștient stări nebănuite de suflet pe care le lasă cu nelămuritul lor – Garabet Ibrăileanu. George Călinescu: Toată arta lui Eminescu stă în a preface ideile în muzică și în metafore. Femeia iese de undeva din trestii sau din pădure, din unduirea apei sau din povești.

Mi-am permis aceste arpecieri critice. De când era redactor la Curierul de Iași, Eminescu publică între alte poezii Melancolie, Lacul, Dorința, Crăiasa din povești. Avea 26 ani, era un tânăr bine făcut, potrivit de înalt, cu fața lungăreață, cu mustață neagră și plete lungi, negre ce-i cădeau pe spate, o redingotă neagră cam ponosită, un zâmbet blând și adânc melancolic, ochii mari ca două ferestre. Se vedea că cineva era înăuntru.  Și descrierile fascinante ale contemporanilor săi continuă.

Ascultăm în această seară șa Colecție Crăiasa din povești cu trupa Romanticii a lui Mircea Drăgan, având alături muzicieni de excepție: Doru Tufiș –chitară, voce, compozitorul piesei, Marcel Năvală – bass, voce și recitare în final, Dorel Vintilă Zaharia- tobe, Niki Păun- sax, flaut. Ascultându-i, te plasezi exact la întâlnirea cu sunetul formațiilor rock din anul 1972.

Share This:

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.