Titus Andrei și un moment muzical dedicat României centenare

În 2001 se lansa albumul “Condiția umană” cu 17 cântece bine găsite, cum se zice în breaslă, compuse și interpretate de Victor Socaciu, toate pe versuri de Adrian Păunescu. Aleg pentru această zi specială piesa “Puncte cardinale”, în subtitlu “Vrem să trăim uniți”, piesă pe care probabil o știu foarte puțini și cum se exprima un critic, acest cântec dă cuvântului răsunet de bucium, tangăt de clopot, tensiuni și aspirații, rezonanță de imn.

N-aș vrea să trec totuși peste o frază a scriitorului Dinu Săraru: Păunescu este clasicul care produce explozii în lanț, este unul dintre marii gazetari, este unul dintre cei mai de seamă creatori de reviste și de spectacole –fluviu cu o putere de fascinație unică și de chemare la faptul major de cultură. Și n-aș vrea să trec nicicum peste ceea ce spune chiar cantautorul.

Victor Socaciu: Cântecul este scris în 1979 de subsemnatul, partea muzicală și poetul Adrian Păunescu. Erau vremuri tulburi pentru România, dar cântecul încerca atunci să înlăture acel blestem parcă al nostru de a fi dezuniți. Era o încercare de a ne uni cu toți cei de același sânge și de aceeași limbă în ideea că putem face față tuturor vremurilor, tuturor presiunilor din toate punctele cardinale ale vieții noastre. La o sută de ani de la înfăptuirea Marii Uniri un cântec care amintește românilor că sunt momente ale istoriei și momente ale vieții noastre de români în care trebuie să strângem rândurile, vine și acest cântec în care se spiune direct într-un refren simplu: între sud și nord, între est și vest, nu ne mai răstigniți. Nu vrem sud sau vest, nu vrem est sau sud, vrem să trăim uniți. Aceasta este ideea principală a cântecului, dar și multe alte mesaje puternice așa cum numai un poet național putea să transmită. Iată-l peste timpuri.

Share This:

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.