Top Romanesc, mi-e dor de tine și de prietenii tăi fideli…

Uneori se întâmplă trist: ai vrea să poţi face ceva şi ştii că n-ai soluţii deşi mintea ţi-e plină de idei salvatoare; din nefericire constaţi cu amarul aferent că entuziasmul tău e din plastic la sfidarea celor care deţin puterea. Trist şi lacrimi. Sunt mai singură fără dragul meu top.

Asta am scris pe Facebook chiar în timpul emisiunii Piese pe alese când era timpul emisiunii Top Românesc pentru că am sperat până în ultima clipă că nu e adevărat ceea ce aflasem cumva dinainte. Şi am scris asta pentru că mă tot gândesc  ce aş putea face eu ca simplu ascultător şi fondator al siteului emisiunii mele dragi, cel mai vechi top de muzică românească, pentru a-i convinge pe cei care deţin frâiele puterii acolo, nu ştiu unde, că TOP ROMÂNESC îşi merită locul lui lunar în programele Radioului PUBLIC.

Ideile sunt cu nemiluita în mintea mea care refuză să stea-n loc atunci când e nevoie de a pune umărul pentru o cauză, dar acum simt că e greu, căci orice aş întreprinde, se sparge într-un zid. Spun asta căci niciun banal sms trimis cu o întrebare firească de ascultător pasionat de muzica românească, în timpul emisiunii în care urma să se desfăşoare încă o paradă a celor mai noi melodii româneşti selectate cu atenţia şi bunul simţ şi gust al îndrăgitului om de radio Titus Andrei, nu a fost  citit şi am dat trei, sperând că voi primi un răspuns: va mai fi Top românesc ori ba? Şi dacă nu, e nevoie de explicaţii căci mă îndoiesc că familia Top Românesc căci da, eram ca o familie, nu e acum tristă şi dezamăgită de decizia luată.

Domnilor, indiferent de noul traseu pe care vi l-aţi propus pentru Radio România Actualităţi, nu uitaţi că un radio public nu poate fi niciodată ceea ce este un radio comercial, un radio public are rolul de a forma o cultură muzicală adevărată, de a oferi varietate şi nu doar ceea ce valul (ce e val ca valul trece) o cere.

Ascult Top Românesc de ani de zile, am crescut cu emisiunea aceasta, mi-a format gusturi muzicale de calitate. Ştiu, datorită acestei emisiuni, să discern ceea ce este comercial, banal, simplu, fără scoarţă, fără miez, fără rezistenţă de lucrurile cu adevărat importante, faptul că ceea ce se vinde nu e întotdeauna şi calitate.
Top Românesc mi-a creat relaţii, prietenii, mi-a dat zambet, m-a motivat în ceea ce am făcut. Ascult Radio România Actualităţi de ani de zile, ba chiar aş spune că eram mică, mică de tot şi încă îmi amintesc aparatul acela masiv, de lemn la care ascultam muzică românească.
RRA mi-a format educaţia şi cultura muzicală căci să fim serioşi, unde în altă parte, puteam  să ascult muzică românească indiferent de anii în care s-a cântat? Exact, la Radio România Actualităţi. Şi atunci, la ce bun să mai ascult acelaşi post dacă totul se schimbă, dacă totul devine acelaşi lucru ca peste tot? Eu ascult RRA pentru că nu mă regăsesc nici în formatul muzical al celorlalte posturi private, nici în modul de prezentare al oamenilor de acolo. Sunt un om deschis schimbărilor, ideilor mari, planurilor, proiectelor de orice fel, însă haideţi să nu copiem, să nu schimbăm de dragul unui trend care nu e întotdeauna ceea ce ţi se potriveşte. Poate şi eu, uitându-mă într-o revistă de modă, mă îndrăgostesc de o rochie pe care n-am unde s-o îmbrac sau nu se potriveşte cu stilul meu, nu-mi vine. Ce fac? O cumpăr doar aşa pentru vitrina dulapului de haine? Clar, nu! Aşa şi aici, de ce să schimbi dacă nu are replică în gustul celor care te ascultă?
Pentru mine decizia de a scoate din grilă TOP ROMÂNESC e inexplicabilă şi greu de înţeles în condiţiile în care TOP ROMÂNESC era o emisiune ascultată, iubită, o emisiune în care se regăseau toate generaţiile muzicale. Aş fi avut poate o minimă înţelegere dacă oferta adusă în schimb era superioară, dar e sub nivelul emisiunilor scoase din grilă, e undeva la nivelul unei superficialităţi în care din nefericire constat că  ne mişcăm în ultima vreme. Eu, una fără emisiuni muzicale de calitate, emisiuni din care să gust adevărul muzical, să simt suflet şi nu o simplă datorie a muncii, nu mai am aceeaşi plăcere de a deschide radioul pe frecvenţa pe care stă deschis de ani de zile. Să mai sper într-o minune? Greu de spus, greu de imaginat. Viaţa ne oferă, dar ne şi ia. Şi ne ia fără a aduce miere ci doar amar şi acru. Atât. Top Românesc, mi-e dor de tine şi de prietenii tăi fideli!
Autor: Ioana Matfeev
P.S. Siteul emisiunii TOP ROMANESC va rămâne însă deschis tuturor iubitorilor de muzică românească, va fi același spațiu frumos dedicat muzicii românești. Vom continua să susținem muzica românească așa cum am făcut-o pînă acum, cu drag și suflet!

Share This:

Leave a Reply

4 comentarii la „Top Romanesc, mi-e dor de tine și de prietenii tăi fideli…

 • 24 noiembrie 2013 la 22:07
  Permalink

  Nu vă impacientați! La fel s-a întîmplat și cu emisiunea „Exploratorii lumii de mîine” de pe programul 3 (actualul Radio România Tineret), cea mai veche emisiune de SF radiofonic din Europa (prima ediție a fost în 1982), lansată de un alt mare om de radio, Dan Ursuleanu. A fost mutată acum cîțiva ani pe România Cultural, iar din această toamnă a fost scoasă din grilă. Dar asta nu a însemnat decît un nou pas înainte: de două săptămîni, a revenit în variantă on-line:

  http://elm.radiocultura.ro/

  E chiar mai bine așa, nu mai sînt constrîngerile legate de emisia într-un anumit interval orar, astfel încît timpul emisiunii a putut fi mărit: ultima ediție a avut 1h49′!. De asemenea, au început să fie puse edițiile din arhivă, una cîte una, în secțiunea „Retro ELM”:

  http://elm.radiocultura.ro/?cat=6

  Deci nu rămîne decît ca dl. Titus Andrei să facă cît mai repede ce e de făcut, și va fi chiar mai bine ca înainte. Pentru idei privind migrarea spre noua formă, poate lua legătura cu colegul său, Ștefan Ghidoveanu, actualul realizator al emisiunii „Exploratorii lumii de mîine”.

  Eu sînt unul din cei care au ascultat absolut toate edițiile, atît „Șlagăr Top Rock” cît și „Exploratorii lumii de mîine”, fără excepție, de la început pînă în prezent, și vă spun că nu e decît un pas spre un nou format, mai modern. Totul depinde acum de dl. Titus Andrei.

  Baftă!

  Răspunde
 • 25 noiembrie 2013 la 12:12
  Permalink

  M-au emotionat foarte mult aceste randuri scrise de colega Ioana. Ascult Top Romanesc din 1987. Scriu la site din vara anului 2010. Din pacate, in Romania nu mai exista PERENITATE. Ne-au luat multe lucruri frumoase (TV Cultural, de exemplu). Acum, cel mai vechi top de muzica din România este dat la o parte. De ce? De ce nu vrem sa realizam ca pentru a merge mai departe trebuie sa tinem la traditii si la cultura. Ce n-au reusit comunistii timp de 45 de ani (Omul nou, care sa nu fie interesat de trecut si de traditii), s-a reusit in plina democratie. Asa cum a scris Ioana “Ce e val, ca valu’ trece”. Insa nimeni nu vrea sa inteleaga. Sunt foarte dezamagit ca Top Romanesc nu mai este pe post. Sper din tot sufletul sa fie doar o mica pauza. Si pentru ca tot suntem la capitolul “vesti bune”, zice-se ca Arhiva TVR va sterge de pe Ytube toate clipurile produse de TVR, indiferent daca au sigla sau nu.
  Si, ca sa inchei pe un ton, optimist: “Singura solutie, propria revolutie” 🙂

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.