(Video) Dora Gaitanovici, una dintre revelațiile Festivalului Internațional George Grigoriu, 2017

Revenim la ediția a XIII-a a Festivalului George Grigoriu și ca o completare la cele relatate de Titus Andrei, mai scriem despre o voce participantă în concurs care merită un spațiu mai generos. Ecourile festivalului internațional de muzică ușoară George Grigoriu s-au stins deja, dar în urma lui rămân vocile, iar două, cel puțin, au lăsat amprente bogate în Brăila lui Alifantis, Cristian Vasile sau George Grigoriu, ultimul omagiat în fiecare an prin festivalul care îi poartă numele. Două voci chiar de la noi din România, două voci tinere, puțin plimbate prin festivalurile mari, dar deja cu un puternic val de simpatie câștigat. Teodora Gaitanovici (Dora, pe scurt!) și Flavia Zoe.

De Dora știam din festivalurile de muzică pentru copii, de Flavia, numic, dar le-am descoperit acum cu aceeași imensă bucurie pe care o am de fiecare dată când descopăr în scaunul din public voci care îți fac pielea buburuză, care îți aduc o lacrimă pe obraz. Despre Dora acum, despra Flavia în foarte scurt timp. Dora Gaitanovici este cea care i-a compus lui Johnny Bădulescu piesa Give me a sign cu care acesta a participat la preselecția Eurovision.

De mică pe scenele muzicale, Dora își continuă drumul cu aceeași dăruire. Este și interpretă și compozitoare. La Brăila a devenit, clar, revelația publicului nesătul de aplauze odată ce și-a încheiat superbul fragment muzical („Până când nu te iubeam”), o adaptare de la Anton Pann. “În primul rând îmi place tot ce ține de foclorul românesc și această bucată muzicală aduce foarte mult și are foarte multe influențe în această direcție. Sunt pur și simplu atrasă de folclor. O știam dar nu m-am gîndit să ajung aici. Am trecut prin mai multe variante și rezultatul a fost ce ați văzut. Eu am făcut un amestec între cele două și am pus și eu puțin din mine”, spune tânăra compozitoare.

A fost și în seara concursului, și la seara de gală, cu siguranță, cea mai aplaudată. A intrat în culise și publicul încă o aplauda. A revenit pentru a culege fiecare bătaie de palme. Dora Gaitanovici, un nume de care vom auzi cu sau fără emisiunile de talente cu rating uriaș. Copila de 16 ani își construiește singură drumul, ajutată de părinți și profesorii ei. Face pian de la 4 ani cu Xenti Stănescu și canto la Școala de muzică a Crinei Mardare, cu profesoara Ariana Mihai. A compus prima dată la 8 ani, iar la 11 ani făcea primele versuri pentru o melodie. În 2015 câștigă trofeul la secțiunea Creație a Festivalului Mamaia Copiilor cu piesa ei “Doar eu” pe care o consideră cea mai reprezentativă pentru ea. “Doar eu este o piesă care mă reprezintă și de aceea e foarte specială pentru mine. E o piesă rock dar are și foarte mult pian”.

Dora este din Buzău, învață la Liceul Teoretic Bogdan Petriceicu Hașdeu, la profilul Limbi străine. Un exemplu adevărat de tânăr interpret. O revelație. O viitoare stea. Muzica românească de astăzi are nevoie de cât mai multe astfel de viitoare stele.

 

 

Share This:

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!