Exclusiv!Zoia Alecu: „Folk-Rock = Zoia Alecu, ambele genuri mă alcătuiesc şi rezonez cu ele…”

Titus Andrei o descrie drept „cântăreaţa cu cei mai frumoşi ochi”, sintagmă care a rămas căci ascultătorii emisiunilor sale nu mai au nevoie de alte indicii ca să ghicească despre cine este vorba.
Zoia AlecuA revenit în 2006 la prima dragoste lansând cu sprijinul casei de producţie OvoMusic două albume muzicale care se bucură de succes şi este astăzi o recunoscută textieră. În 2002, împreună cu Adrian Enache şi Andrei Kerestely a câştigat trofeul festivalului Mamaia pentru piesa „O singură noapte”. Ea a semnat versurile cântecului care continuă să trezească sentimente frumoase în sufletul iubitorilor muzicii româneşti. Am abordat-o pe Zoia Alecu la o discuţie despre proiecte de viitor, despre trecut şi despre lucrurile fireşti cu care ne întâlnim în viaţa de zi cu zi….

„Pot cânta oricând rock, dar nu m-aş mai întoarce în zona asta…”

 

Începuturi? Cum a fost trecerea de la folk la rock şi invers?

În ‘73 în luna octombrie, Doru Stănculescu m-a dus în Club A.. În ianuarie 1974, tot Doru m-a dus la Cenaclul Flacara. Am debutat acolo în aceeaşi seară cu Nicu Alifantis. Nu am rămas în cenaclul Flacăra şi în felul acesta am ajuns în primavara lui ‘74 la “Viaţa studenţească şi amfiteatrul artelor”. În 1986 am intrat în Sfinx până-n 2005. În 2006 m-am întors la folk, în 2007 am scos primul meu album de autor- “Vino aici” şi în 2009 pe al 2-lea-“Cărări de maci”. Din ‘73 până-n ‘86 sunt 13 ani şi în Sfinx erau numai profesionişti. Mi-a fost greu în primul an, dar m-am adaptat muncind zi şi noapte, la propriu.În 1986 folkul era în mare dizgraţie şi oricât aş fi vrut să cânt împreună cu alti colegi eram plătită doar eu iar ei nu.

Acasă, în timpul liber ce asculţi mai des: folk sau rock? Artişti preferaţi?

Acasă ascult muzică clasică, rock, jazz, folk, folclor autentic etc.

Ai mai fi dispusă să te arunci în zona rockului? Sau folkul te-a acaparat atît de puternic încât îi rămâi fidelă?

Pot cânta rock oricând, dar nu m-aş mai întoarce definitv în zona rock.

“Când nu te prostituiezi pe scenă şi cînţi pe bune, câştigi banii mai greu…”

Trecând de la rock la folk, cum simte folkul criza? Te afectează? Mai câştigi şi alte activităţi de care te ocupi ?

Sigur că se simte criza şi în folk ca şi în toate genurile muzicale unde nu se cântă în chiloţi şi cu sânii pe afară. Ştii, când nu te prostituezi pe scenă şi cânţi pe bune câştigi banii mai greu. Sigur ca am şi alte surse de venit,drepturi de autor şi drepturi conexe.

Şi ca să rămânem în zona banilor, cât de scumpă a fost chitara pe care ţi-ai cumpărat-o la 16 ani „din donări de sînge”?

Prima mea chitară a costat 700 lei, chiar scumpă pentru vremea aceea. Am şi compus cu ea. Şi am cântat pe ea din ‘72 până-n ’77…

“Am material pentru un al treilea album”

Cele două discuri lansate împreună cu OvoMusic- „Vino aici” şi „Cărări de maci”- au acumulat în tine suficientă ambiţie pentru un al 3-lea material discografic?

Am deja material pentru al treilea album încă de acum un an, dar m-am hotărât să mai aştept un an…

Sunt curioasă să ştiu ce poeţi preferă Zoia Alecu?

Am citit multă poezie în copilărie şi adolescenţă. Am citit Eminescu integral, Blaga, Nichita,  St. Minulescu, Brumaru, St.O.Iosif şi pot să mai scriu până mâine…

În final fă o descriere într-un  cuvânt atât pentru folk cât şi pentru rock, cum le vezi tu acum?

Folk-Rock=Zoia Alecu, ambele mă alcătuiesc şi rezonez la fiecare, în funcţie de starea în care mă aflu.

Autor: Ioana Matfeev, 30 septembrie 2010

Share This:

Leave a Reply

6 comentarii la „Exclusiv!Zoia Alecu: „Folk-Rock = Zoia Alecu, ambele genuri mă alcătuiesc şi rezonez cu ele…”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.