15 minute mai târziu, dar cu coloana dreaptă. Lăsați fakenews-ul!

O știre înseamnă o informație adevărată. O informație verificată. Din 3 surse posibile cel puțin. Așa scrie în orice manual de jurnalism. Nu te poți juca cu acest lucru pentru că altfel îți pierzi credibilitatea, ceea ce este vital pentru un jurnalist.

De dimineață au pornit linkurile, unul câte unul, cu o veste tragică. Mihai Constantinescu a murit.  Până și radio România Cultural a dat știrea. Un ditamai articol cu toată viața artistului. Băi, fraților, verificați știrea. Așteptați. Că a scrie o știre neverificată înaintea tuturor nu înseamnă că ești primul, că ești cel mai bun. Audiența. Asta urmăresc toți. Dar între timp audiența asta se va transforma la un moment dat în propria ta prăpastie.

Mihai Constantinescu n-a murit. Și a fost chestiune de două telefoane în plus ca să afli chestia asta. 15 minute de răbdare în plus. 15 minute mai târziu, dar cu coloana verticală dreaptă. Trist a fost că oameni de muzică, prieteni ai artistului, din anturajul lui, au preluat pe wall-urile lor știrea, adresând mesaje înduioșătoare. În situația în care e Mihai acum zvonurile sunt mai multe decât informațiile.

Și ce dacă ai fi fost al doilea care dădeai știrea în cazul în care aceasta era reală? Conta cum o livrai. Conta cum scriai despre un artist cu atâta istorie în spate. Conta sufletul din spatele rândurile. Conta faptul că piesa aia a lui O lume minunată e cântată și azi la toate serbările de copii. Apropo, câți dintre ziariștii care au scris imediat de moartea falsă a artistului au spus că piesa asta O lume minunată va fi anul viitor în cartea de cântece a Uniunii Europene? Până la urmă să ne bucurăm că Mihai Constantinescu trăiește, să ne rugăm pentru el, să fie o minune pentru noi toți.

Share This:

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.