(Audio) Titus Andrei cu două povestioare legate de melodii postbelice: Aida Moga și Trio Grigoriu

„Colecția de muzică, succese ale muzicii românești”. Revenire la evocarea trecutului istoric al genului. Ne situăm de data aceasta în perioada postbelică. Mai întâi, Radu Șerban și Aida Moga. Notează muzicologul Viorel Cosma: Secretele impactului imediat și de durată al cântecelor lui Radu Șerban au fost și sunt originalitatea discursului melodic, o tentă lirică meditativă, uneori apăsătoare, alteori luminoasă cu un ușor idilic popular. Și grupăm aici: „Un minut de strune pe chitară”, „Tu nu-mi ceri luna”, „ La un pas de fericire”, „ Două rândunici” și multe altele.

Îmi place să mai spun cu emoție doar două vorbe despre Radu Șerban că a preluat de la Ion Vasilescu nobila povară a respectului pentru marele public și faptul că din 1955 a devenit timp de trei ani șeful Redacției unde aveam onoarea să urmăm și noi peste niște ani.

Aida Moga a avut șansa unei vieți de familie în care respectul și normalul erau la ordinea zilei. Și ea, și sora ei mai mare, Lavinia Slăveanu, tot cântăreață, fastuos de frumoase, amândouă absolvente ale Conservatorului din Timișoara, s-au remarcat prin talent, cultură, bun gust. Însă spre finele anilor `90, Aida trece printr-o grea suferință, ca urmare a unui accident survenit la repetiție pe scena Teatrului Savoy din București. „A fost de ajuns o melodie” –  Radu Șerban, Aida Moga

{audio}

Iubesc primăvara pretutindeni. Iar dac-ar fi să aleg un rock în care s-o întâmpin, acesta ar fi „Poiana cu flori”, piesă giuvaier, cu semnătura lui Temistocle Popa, alt mare compozitor al perioadei. Sună precum primăvara când totul înflorește fără nicio opreliște. Iar în locul culorilor pun acum voci: Angel, George, Cezar. Lor le-a dedicat cunoscuta autoare de texte, Andreea Andrei Tudor povestea neromanțată „Trio Grigoriu – Epoca de aur a macaralelor”. Începe Andreea: „S-au născut și au copilărit pe malul Dunării, la Brăila, în orașul cu un parfum unic, cu case interbelice bine construite, cu simț estetic, cu străzi frumoase care pe sub umbra copacilor curg spre Dunăre unde răsăritul de soare oferă un spectacol unic, iar apusurile te sfâșie cu nostalgia lor violet.”  Brăila – 24-26 mai, peste o lună și ceva, ediția a 19-a a festivalului internațional „George Grigoriu”. Au rămas în concurs 24 de tineri interpreți, 12 din România, 12 din alte patru țări: Italia, Kazahstan, Cipru, Ucraina. Trio Grigoriu – piesă de acum vreo 70 de ani.

{audio}

Share This:

Leave a Reply

One thought on “(Audio) Titus Andrei cu două povestioare legate de melodii postbelice: Aida Moga și Trio Grigoriu

  • 30 aprilie 2024 la 19:26
    Permalink

    Prima melodie e intrepretată de Lavinia Slăveanu, iar a doua de Aida Moga. Vedeți și cartea mea din 2013, Aida Moga (atât cât știm). Gheorghe Sarău, prof. univ. dr. emerit

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!