(Audio) Titus Andrei despre Eminescu: Firma și Cătălin Josan

Eminescu, nume legat de întreaga mișcare intelectuală  a timpului. A căutat în viață și în artă absolutul, iar versul său s-a confundat continuu cu muzica. Două vorbe în această seară despre volumul „Poezii” alcătuit și prefațat de Titu Maiorescu 1884 – Ediție Princeps cu toate poeziile publicate în „Convorbiri literare” până la acea dată, cu poeziile aflate în manuscript – am redat întocmai – și altele aflate pe la unele persoane particulare. Zice Maiorescu: am făcut-o dintr-un simțământ de datorie literară, iar publicarea se face în lipsa poetului din țară pentru că el era prea nepăsător de soarta lucrărilor sale.

Am căutat poezia „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”. Nu a apărut în acest volum pentru că fusese publicată în revista „Familia” în 1867, după alții în 1876. În fine, nu pot trece peste un gând fulger al lui Arghezi atât de frumos exprimat în studiul său despre Eminescu. Sună așa: Cuvântul să bată o dată cu ideea.

Împletire de rock alternativ inconfundabil cucare trupa Firma și-a obișnuit publicul. „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie” – albumul „Descântece” – 2017. „Colecția de muzică” – 15 iunie.

{audio}

Eminescu, marele creator care vede lumea prin fereasta melancoliilor și reveriilor sale. Spirit romantic cu obsesia nemărginirii, a peisajului care nu e numai starea sa de suflet. Este filosofia lui de existență cu descrierea codrului.

Codrul, elementul recurent, fermecător. Povestea codrului, Freamăt de codru, La mijloc de codru sau Ce te legeni, codrule (compoziție de Mihai Doldan prezentată într-un concert simfonic pop la Palatul Național din Chișinău în 2019. Solist? Voce mare, demnă de orice creație muzicală cu versuri eminesciene: Cătălin Josa.

{audio}

 

Share This:

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!