(Audio) Titus Andrei și o altă revenire la rock: Stema și Bucovina

 

Probabil unul dintre membrii trupei Stema sau poate toți trei la un loc plasează, cum e și normal, pe cea mai înaltă treaptă a existenței inima. Cea care aplaudă însăși existența noastră prin bătăile ei.

Cred că s-au dus cu gândul la Blaga și m-au determinat să încep astfel rubrica din această seară.

Muzical, acum. Piesa „Inimă rănită” fixează avangarda sonoră a trioului Stema menită să propulseze ascultătorul în noi universuri. Trupa s-a format în 2011, avându-l în frunte pe Silviu Sanda – voce, chitară. El trecuse și prin alte grupuri între care Timpuri Noi. Deci, Silviu Sanda,  Robert Voicu și Daniel Olteanu – Stema Casei de cultură a Studenților din București.

Atrag atenția, stilul surf pop care ține de rock’n’rollul american din anii ’60, culoarea sonoră specifică și laitmotivul piesei de anul trecut „Inimă rănită”: „O, inimă, spune, de ce-n piept ai venit și vei pleca rănită la sfârșit.” Stema.

{audio}

Da, să presupunem că și următoarea secvență se admite. În 2014, Phoenix relua celebra temă „Cântă cucu-n Bucovina”. S-a admis: emoție, plăcere, sentiment. Din 2010, trupa Bucovina se orientase deja către aceeași piesă pentru albumul „Duh”. O evocare de la început de secol XX emoție, sentiment prin  prelucrarea unui cântec de jale din zona Storojinețului, aproape de Cernăuți, care s-a auzit prima dată pe la 1904, ca un imn al Renașterii. Fiind vorba de o trupă numită Bucovina și de această temă cunoscută de toată lumea, preluarea a fost una firească. Aș spune, ca și prezența în lirica eminesciană, a lacului din fața casei – ca să exagerez un pic. Sau „astfel totdeauna când gândesc la tine, suflet mi-apasă nouri de suspine, Bucovina mea.”

{audio}

Share This:

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!