Camelia Dăscălescu – O viață pentru muzică

Pe 31 mai 2004, în cadrul unei ceremonii ce a avut loc la Palatul Cotorceni, compozitoarea Camelia Dăscălescu a primit, din partea preşedintelui României, Ordinul ”Meritul Cultural” în grad de Cavaler.

Pe 26 martie 2012, în cadrul celei de-a X-a ediţii a Premiilor Muzicale Radio România, a fost distinsă cu Premiul pentru “Întreaga Activitate”.

Pe 07 aprilie 2016, în cadrul celei de-a XXIV-a ediţii a Galei Premiilor Revistei “Actualitatea muzicală” (revista Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România), ce a avut loc în aula Palatului Cantacuzino, Muzeul Naţional George Enescu, la venerabila vârstă de 95 de ani, doamna Camelia Dăscălescu a fost distinsă cu Premiul “O Viaţă pentru Muzică”. Aceasta a fost şi ultima apariţie publică a doamnei Dăscălescu.

Pe 30 decembrie 2016, a decedat la venerabila vârstă de 95 de ani!    

Camelia Dăscălescu este una dintre puţinele femei-compozitor din România.

Puteţi afla mai multe despre activitatea ei pe pagina web a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

Mulţi dintre iubitorii muzicii pop/uşoare, şi-o aduc aminte ca o severă membră a juriului, în cadrul popularelor emisiuni-concurs de televiziune “Steaua fără nume” (1968-1989) sau “Şlagăre în devenire” (1980-1987).

A compus un număr mare de piese, o parte dintre acestea devenind piese de succes ale muzici pop româneşti, cum ar fi: “Acele veri ale iubirii” (Eva Kiss), “Bună seara, fericire” (Ileana Şipoteanu), “Clipe de iubire” (Carmen Rădulescu), “Declaratie de dragoste” (Cornel Constantiniu/Stela Enache), “Dragoste, ciudată floare” (Angela Similea şi Cornel Constantiniu), “Eu şi dorul dragei mele” (Dan Spătaru), “Nu-ţi fie teamă de-un sărut” (Dan Spătaru), “O ţară numită România” (Angela Ciochină/Carmen Anton), “Pentru toţi îndrăgostiţii lumii” (Marina Voica/Petre Geambașu), “Ploaia” (Pompilia Stoian/Lili Bulaesi/Margareta Pâslaru), “Poate știe cineva” (Margareta Pâslaru), “Tangoul dragostei” (Corina Chiriac/Stela Enache), “Un tren într-o gară” (Marina Voica).

A încredinţat piese din creaţia sa, unui număr mare de interpreţi ai muzicii româneşti, din generaţii diferite, cum ar fi (în ordine alfabetică): Anca Agemolu, Dorin Anastasiu, Aurelian Andreescu, Aurora Andronache, Carmen Anton, Doina Badea, Ramona Bădescu, Lili Bulaesi, Marieta Bătrânu, Anda Călugăreanu, Ilinca Cerbacev, Corina Chiriac, Ana Ciobanu, Angela Ciochină, Mihai Constantinescu, Cornel Constantiniu, Mirabela Dauer, Gabriel Dorobanțu, Constantin Drăghici, Stela Enache, Ruxandra Ghiaţă, Puica Igiroşanu, Păuniţa Ionescu, Eva Kiss, surorile Kozak, Ana Lăcătuşu, Liana Lungu, Gigi Marga, Cosette Marinescu, Roxana Matei, Alina Mavrodin, Aida Moga, Doina Moroşanu, Elena Neagu, Mihaela Oancea, Margareta Pâslaru, Gina Pătraşcu, Gică Petrescu, Cristian Popescu, Roxana Popescu, Stela Popescu, Carmen Rădulescu, Denis Roman, Mihaela Runceanu, Angela Similea, Lavinia Slăveanu, Irina Soroiu, Dan Spătaru, Marian Spânoche, Doina Stănescu, Grupul Stereo, Pompilia Stoian, Ileana Şipoteanu, Denis Ştefănescu, Dorin Teodorescu, Marina Voica, Mirela Voiculescu Fugaru, etc.

S-a născut la 22 ianuarie 1921, la Iaşi. A urmat cursurile Conservatorului de Muzică şi Artă Dramatică din Iaşi (1937-1941), unde i-a avut ca profesori pe: Antonin Ciolan (dirijat), Eliza Ciolan (pian), Constantin Georgescu (teorie-solfegiu), Vasile Rabegea (canto), Alexandru Zirra (armonie).

Şi-a continuat studiile la Conservatorul de muzică şi Artă Dramatică din Bucureşti (1942-1944), unde i-a avut ca profesori pe: Ioan D. Chirescu (teorie-solfegiu), Dimitrie Cuclin (estetică, forme muzicală), Mihail Jora (compoziţie).

A lucrat ca redactor muzical (muzică uşoară) la Casa de discuri “Electrecord” din Bucureşti (1957-1962) şi ca îndrumător artistic şi dirijor la Casa de Cultură a Studenţilor “Grigore Preoteasa” din Bucureşti (1957-1970).

În perioada 1966-1970, a fost profesor de canto la cursurile de perfecţionare de pe lângă C.S.C.A. (Comitetul de Stat pentru Cultură şi Artă).

De asemenea, contribuit la pregătirea şi afirmarea unor artişti ai muzicii romăneşti cum ar fi (în ordine alfabetică): Anca Agemolu, Lili Bulaesi, Anda Călugăreanu, Cornel Constantiniu, Ruxandra Ghiaţă, Puica Igiroşanu, Margareta Pâslaru (pregătire pentru prima ediţie a Festivalului Internaşional “Cerbul de Aur”), Dan Spătaru, Doina Spătaru, Pompilia Stoian, etc.

În 1968, a devenit membră a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

În 1974, devine secretar cu problemele artiştilor liberi profesionişti în cadrul Asociaţiei Oamenilor de Teatru şi Muzică (A.T.M.).

În perioada 1975-1977, predă cursuri de impostaţie la microfon, la Conservatorul de Muzică Uşoară din Berlinul de Est (fosta R.D. Germană).

Începând cu 1970, a activat în cadrul Consiliului Culturii şi Educaţiei şi Univeristăţii Cultural-Ştiinţifice din Bucureşti.

Compozitoarea a făcut parte din juriul unor importante festivaluri internaţionale de muzică uşoară precum cel de la Dresda, R.D. Germană (1976-78), Zecchino d’oro, Italia (1979-82).

A participat ca observator la Festivalurile Italiene Lido de Venezia (1975-77) şi San Remo (1970-74, 1984).

Camelia Dăscălescu debutează în calitate de compozitor relativ târziu, în anul 1957, cu piesele “Şoapte de dragoste” (înterpretată în duet de Aida Moga şi Lavinia Slăveanu) şi “Poştaşul” (interpretată de Roxana Matei).

A scris sute de melodii de muzică uşoară, muzică de teatru, muzică şi spectacole de revistă, precum şi muzică de film (“Ultimile zile ale verii”, în regia lui Savel Stiopul, care a avut premiera pe 27 septembrie 1976).

A avut şi o bogată activitate discografică. Pe lângă cele 6 discuri de autor (dintre care un EP cu Margareta Pâslaru şi un LP cu Dan Spătaru) lansate de “Electrecord”, compozitoarea a a apărut pe un număr de peste 70 de compilaţii.

De asemenea, a fost trecută în cărţile “Parada muzicii uşoare” (Editura Muzicală a Uniunii Compozitorilor din România, Bucureşti 1968), scrisă de Edmond Deda şi „Merdianele cântecului” (Editura Muzicală, 1989), scrisă de muzicologul Daniela Caraman Fotea.

La rugămintea mea, doamnele Margareta Pâslaru şi Pompilia Stoian au avut amabilitatea de a ne împărtăşi câteva gânduri despre doamna Camelia Dăscălescu.

“Faptul că doamna compozitoare Camelia Dăscălescu m-a onorat cu prezenţa la Uniunea Compozitorilor în 2008 – unde am fost sarbatorită la aniversarea a 50 de ani de la debut – a răscolit amintiri vibrante.  Pe lângă piesele pe care mi le-a încredinţat în anii ’60, lucrări înregistrate la Electrecord şi la Radio, doamna Dăscălescu mi-a fost profesoară la cursurile de perfecţionare organizate de Consiliul de Stat pentru Cultură şi Artă – CSCA – în 1968. Cursurile intensive se ocupau de soliştii aleşi, pentru a reprezenta România la primul Festival Internaţional „Cerbul de Aur” de la Braşov 1968: Dan Spătaru, Anca Agemolu şi, subsemnata :):) Doamna profesoară s-a bucurat, fireşte, în momentul în care juriul internaţional mi-a acordat „Menţiunea Cerbul de Aur”.  Aceasta a înscris numele României în palmaresul primei ediţii, alături de vedete europene precum Josef Laufer, Gabi Novac, Jacques Hustin, Kalinka, Ursula Szpinska, Roddy McNeal, Katty Kovacs, Patricia Cahill, şi alţii.  Cu preţuire, o felicit din suflet  pe doamna Camelia Dăscălescu,  a strălucit în societatea dominată de domni 🙂 (Margareta Pâslaru)

“Ianuarie a lansat noul an cu sărbătorirea aniversării zilei de naştere a distinsei compozitoare Camelia Dăcălescu. În cinstea evenimentului m-am împodobit cu şiragul de mărgele al amintirilor. Fac parte din generaţia studenţilor pe care Doamna Camelia i-a iniţiat în muzică la Casa de Cultură a Studenţilor “Grigore Preoteasa” din Bucureşti, în anii’60. Imaginea Doamnei Camelia este unul din cele mai preţioase mărgăritare din şiragul de amintiri. Am avut cu toţii nevoie de mâini generoase care să ne susţină, de umeri puternici pe care să ne urcăm. Cine se uită la mânuţele Doamnei Camelia nu-şi poate închipui câtă energie se ascunde în ele. Numai cine le-a văzut zburând pe claviatură are o idee de focul creator pe care ele îl pot aprinde. Neuitate sunt sesiunile de vocalize din apartamentul cu pianină. Neuitat rămâne zâmbetul permanent cu care maestra ne întâmpina la uşă pentru a înmuia timiditatea proverbială a tandemului Dan Spătaru-Pompilia Stoian. Deceniile care au trecut nu au şters nici o notă muzicală, nici un gest de empatie. Am primit cadourile exigenţei, ale disciplinei, ale respectului, ale talentului pedagogic, pe care le-am dat şi noi mai departe. Cum am profitat din plin de căldura pe care o emana prezenţa Doamnei Camelia, aş dori să i-o retrimit cu o adâncă reverenţă şi cu dobânda imensă a anilor care au trecut de la prima noastră întâlnire. La mulţi ani fericiţi, Doamna Camelia!

Cu drag, Pompilia Stoian”

Mai jos puteţi citi o listă cu Premiile, Discografia, Creaţia şi participările doamnei Camelia Dăscălescu, la festivaluri şi concursuri de gen.

FESTIVALUL NAŢIONAL DE MUZICĂ UŞOARĂ DE LA MAMAIA (1963 – 2012)

Mamaia’69 (25 – 27 iulie 1969)

Secţiunea “Creaţie – Lucrări Inedite”

“Cum să nu cred” (m: Camelia Dăscălescu; t: Flavia Buref) – i: Aurelian Andreescu

Secţiunea Interpretare

Aquilina Severin – Menţiune

“Plâng cât vreau eu” (m: Camelia Dăscălescu; t: Flavia Buref)

Mamaia’72 (25 – 30 iulie 1972)

“Un tren într-o gară” (m: Camelia Dăscălescu; t: Aurel Storin) – i: Marina Voica / Aurelian Andreescu

Mamaia’73 (17 – 22 iulie 1973)

“Mare eşti minunată, marea mea” (m: Camelia Dăscălescu; t: Cecilia Silvestri) – i: Cornel Constantiniu / Mihaela Mihai

Mamaia’75 (22 – 27 iulie 1975)
“Declaraţie de dragoste” (m: Camelia Dăscălescu; t: Aurel Storin) – i: Stela Enache / Cornel Constatiniu – Menţiune

Mamaia’76 (26 – 31 iulie 1976)

“E soare pe pământ” (m: Camelia Dăscălescu; t: Eugen Rotaru) – i: Doina Spătaru / Cornel Constatiniu

Mamaia’83 (26 – 30 august 1983)

Secţiunea “Creaţie

“Lumină de august” (m: Camelia Dăscălescu; t: Corneliu Vadim Tudor) – lucrare prezentată în afara concursului

Secţiunea “Interpretare”

Carmen Anton – Menţiune

“O ţară numită România” (m: Camelia Dăscălescu; t: Aurel Storin)

Gabriel Dorobanţu – Menţiune

“Nu-mi pare rău” (m: Camelia Dăscălescu; t: Eugen Rotaru)

Elena Tudor

“Pentru îndrăgostiţii lumii” (m: Camelia Dăscălescu; t: Mircea Block)

Mamaia’84 (29 august – 02 septembrie 1984)

Secţiunea “Creaţie

“Aici e ţara mea” (m: Camelia Dăscălescu; t: Mircea Block) – i: Cornel Constantiniu – lucrare prezentată în afara concursului

“Nu-ţi fie teamă de iubire” (m: Camelia Dăscălescu; t: Roxana Popescu) – i: Mirela Voiculescu

“Omul de omenie” (m: Camelia Dăscălescu; t: Mircea Block) – i: Lucian Marinescu – lucrare prezentată în afara concursului

Secţiunea “Interpretare”

Cristina Bach – Menţiune

“Pământul se învârteşte” (m: Camelia Dăscălescu; t: Roxana Popescu) – primă audiţie

Daniela Spiridon

“Anii mei cei mai frumoşi” (m: Camelia Dăscălescu; t: George Mihalache)

“Daruri pentru împlinire” (m: Camelia Dăscălescu; t: Cristina Dumitrescu) – primă audiţie

Mamaia’85 (28 august – 01 septembrie 1985)

Secţiunea “Creaţie

“Acele veri ale iubirii” (m: Camelia Dăscălescu; t: Roxana Popescu) – i: Eva Kiss –Premiul Criticii Muzicale

Secţiunea “Interpretare”

Florin Balcan – Premiul III

“Serenadă pentru ochii tăi” (m: Camelia Dăscălescu; t: Roxana Popescu) – primă audiţie

Carmen Vasilescu

“Clipe de iubire” (m: Camelia Dăscălescu; t: Roxana Popescu) – primă audiţie

Mamaia’86 (27 – 31 august 1986)

Secţiunea “Creaţie

“Un cânt de pasăre măiastră” (m: Camelia Dăscălescu; t: Flavia Buref) – i: Mirela Voiculescu-Fugaru – Premiul Special al Juriului

Secţiunea “Interpretare”

Valeriu Crişan

“Dragostea mea” (m: Camelia Dăscălescu; t: Roxana Popescu) – primă audiţie

Florina Cupşa

“Marea, ca un cântec de iubire” (m: Camelia Dăscălescu; t: Roxana Popescu) – primă audiţie

Mamaia’87 (26 – 30 august 1987)

Secţiunea “Creaţie

“Aş vrea să-ţi dăruiesc o stea” (m: Camelia Dăscălescu; t: Roxana Popescu) – i: Denis Roman – Laureată

“De dorul meu vei reveni” (m: Camelia Dăscălescu; t: Roxana Popescu) – i: Roxana Popescu

Secţiunea “Interpretare”

Alina Mavrodin – Marele Premiu

“Toate visele se împlinesc” (m: Camelia Dăscălescu; t: Roxana Popescu) – primă audiţie

Ramona Bădescu – Premiul III

“Vei veni, iubirea mea” (m: Camelia Dăscălescu; t: Roxana Popescu) – primă audiţie

Mamaia’88 (31 august – 04 septembrie 1988)

Secţiunea “Interpretare”

Denis Ştefănescu – Premiul I

“Acele veri ale iubirii” (m: Camelia Dăscălescu; t: Roxana Popescu)

Florentina Pocora

“Cu inima plină de soare” (m: Camelia Dăscălescu; t: Roxana Popescu) – primă audiţie

Mamaia’89 (30 august – 03 septembrie 1989)

Secţiunea “Creaţie

“De dragul zilei care vine” (m: Camelia Dăscălescu; t: Roxana Popescu) – i: Roxana Popescu

Mamaia 2001 (09 – 12 august 2001) – Ediţia 31

Premiu de Excelenţă

CONCURSUL NAŢIONAL DE CREAŢIE DE MUZICĂ UŞOARĂ, ORGANIZAT DE C.S.C.A. (22 decembrie 1970) – o singură ediţie

“Vorbe, vorbe, vorbe” (m: Camelia Dăscălescu; t: Flavia Buref) – i: Doina Badea – Menţiune

CONCURSUL DE CREAŢIE DE MUZICĂ UŞOARĂ ROMÂNESCĂ MELODIILE ANULUI (1979 – 1987)

Melodii’79 (26 – 28 decembrie 1979)

“Dragoste, ciudată floare” (m: Camelia Dăscălescu; t: Mircea Block) – i: Mihaela Oancea şi Rodica Paliu – Laureată

Melodii’82 (25 februarie – 02 martie 1983)

Secţiunea “Din melodiile anului 1982”

“În luna florilor” (m: Camelia Dăscălescu; t: Flavia Buref) – i: Eva Kiss (piesă lansată de Marina Voica) – Premiul Organizatorilor

“Un cântec de pace” (m: Camelia Dăscălescu; t: Mircea Block) – i: Mirela Voiculescu

“Erou al păcii şi al muncii” (m: Camelia Dăscălescu; t: Mircea Block) – i: Dorin Teodorescu – Lucrare prezentată în afara concursului

Secţiunea “Lucrări în primă audiţie”

“Nu-mi pare rău” (m: Camelia Dăscălescu; t: Eugen Rotaru) – i: Marina Voica

“Nu ştiu de ce” (m: Camelia Dăscălescu; t: Ciupi Rădulescu) – i: Cornel Constantiniu

“Urare de iarnă” (m: Camelia Dăscălescu; t: Corneliu Vadim Tudor) – i: Nicolae Niţescu – Lucrare prezentată în afara concursului

Melodii’83 (06 – 11 martie 1984)

Secţiunea  “Piese lansate în 1983”

“Nu ştiu de ce” (m: Camelia Dăscălescu; t: Ciupi Rădulescu) – i: Cornel Constantiniu

Secţiunea “Lucrări în primă audiţie”

“De când pe lume, lumea-i lume” (m: Camelia Dăscălescu; t: Roxana Popescu) – i: Cornel Constantiniu – Premiul III

Melodii’84 (14 – 17 februarie 1985)

Secţiunea “Melodiile anului 1984”

“Eu şi dorul dragei mele” (m: Camelia Dăscălescu; t: Roxana Popescu) – i: Dan Spătaru – Lucrare prezentată în afara concursului

“Pământul se-nvârteşte” (m: Camelia Dăscălescu; t: Roxana Popescu) – i: Cristine Bach – Lucrare prezentată în afara concursului

Melodii’85 (13 – 16 februarie 1986)

Secţiunea “Din melodiile anului 1985”

“Acele veri ale iubirii” (m: Camelia Dăscălescu; t: Roxana Popescu) – i: Eva Kiss

“Serenadă pentru ochii tăi” (m: Camelia Dăscălescu; t: Roxana Popescu) – i: Florin Balcan – Premiul Organizatorilor

Melodii’86 (30 ianuarie – 01 februarie 1987)

“Dragostea mea” (m: Camelia Dăscălescu; t: Roxana Popescu) – i: Valeriu Crişan

Melodii’87 (11 – 13 martie 1988)

“Toate visele se împlinesc” (m: Camelia Dăscălescu; t: Roxana Popescu) – i: Alina Mavrodin

FESTIVALUL CÂNTECULUI OSTĂŞESC (1972 – 1988)

Ediţia 02 (Sala Radio, 01 – 10 octombrie 1974)

“Vira ancora” (m: Camelia Dăscălescu; t: Călin George Ionescu) – i: Mihai Dumbravă – Menţiune

Ediţia 05 (Sala Radio, 03 – 08 octombrie 1980)

“În cununi de cântec” (m: Camelia Dăscălescu; t: Mircea Block) – i: – Premiul Ministerului de Interne
“Pe voi vă cânt” (m: Camelia Dăscălescu; t: Mircea Block) – i:  – Mențiune

CONCURSUL CÂNTECULUI POLITIC PENTRU TINERET (Sala Radio, 1975 – 1988)

Ediţia 01 (24 – 26 octombrie 1975)

“Tinerii” (m: Camelia Dăscălescu; t: Aurel Storin) – i: Mihaela Oancea – Premiul III

Ediţia 06 (18 – 20 aprilie 1986)

Secţiunea „Muzică Uşoară”

“Chemare din România” (m: Camelia Dăscălescu; t: Flavia Buref) – i: Gina Pătraşcu

CONCERTUL CONCURS DE MUZICĂ UŞOARĂ “ZBOR DE PORUMBEI” (Teatrul de Vară din Mamaia, 07 – 08 august 1982) – o singură ediţie

“Un cânt de pace” (m: Camelia Dăscălescu; t: Mircea Block) – i: Mirela Voiculescu – Premiul II

PREMII ACORDATE DE UNIUNEA COMPOZITORILOR ŞI MUZICOLOGILOR

1979 – Premiu pentru piesa “Cântec de dragoste”
1983 – Premiu pentru musicalul “Fulgi de nea şi diamante”

FESTIVALUL NAŢIONAL “CÂNTAREA ROMÂNIEI”

1981 – Premiu pentru piesa “Balada patriei”
1983 – Premiu pentru piesa “Urare de iarnă”

FESTIVALUL UGSR

1974 – Premiul I pentru piesa “Întâia zi de mai”
1984 – Premiul II pentru piesa “Cinstire, ţie făurar” (t: Mircea Block) – i : Doina Spătaru

FESTIVALUL “ROMÂNIA PITOREASCĂ(Sala  Polivalentă, 15 – 16 mai 1976)

Premiu pentru piesa “Ştie soarele ce ştie”

FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE MUZICĂ PENTRU COPII “GOLDEN CROSS” – MALTA

1974 – Prima Menţiune pentru piesa “Am cinci ani şi jumătate” (“I’m Five and a Half Years Old”)
1975 – Premiul III pentru piesa “Balerina” (“Il Sogno Della Ballerina”)

MUZICĂ DE FILM

Ultimele zile ale verii (27.09.1976) regia: Savel Stiopul

ALBUME DE AUTOR

Melodii de Camelia Dăscălescu (Electrecord 45-EDC 672) – EP

01. Amintiri, amintiri (t: Gabriel Gheorghiu; i: Marieta Bătrânu)

02. Din depărtări (t: Gabriel Gheorghiu; i: Lili Bulaesi)

03. Cântec pentru tine (t: George Popovici; i: Cristian Popescu)

04. Nu-ţi fie teamă de-un sărut (t: Viorel Burlacu; i: Dan Spătaru)

Melodii de Camelia Dăscălescu (Electrecord 45-EDC 10.033) – EP

01. Eşti primăvara mea (t: Gheorghe Astaloşi; i: Constantin Drăghici)

02. Vara (t: Mihai Dumbravă; i: Margareta Pâslaru)

03. Plouă mărunt (t: Gheorghe Astaloşi; i: Aurelian Andreescu)

04. Poveste de iarnă (t: Gheorghe Astaloşi; i: Anda Călugăreanu)

Margareta şi melodiile Cameliei Dăscălescu (Electrecord EDC 10134) – EP

Texte: Flavia Buref

Voce: Margareta Pâslaru

01. M-am jurat

02. Poate ştie cineva

03. Azi mai mult ca ieri

04. Plâng cât vreau

Melodii de Camelia Dăscălescu (Electrecord 45-EDC 10341) – EP

01. Să-mi spui de ce? (t: Cecilia Silvestri; i: Corina Chiriac)

02. E atât de frumos (t: Mihai Dumbravă; i: Marina Voica)

03. Dansu-i mai vesel (t: Aurel Felea; i: Anda Călugăreanu)

04. Ieri şi azi (t: Aurel Felea; i: Cornel Constantiniu)

Melodii de Camelia Dăscălescu (Electrecord 45-STM-EDC 10497) – EP

01. Cum n-am iubit (t: Eugen Mirea; i: Cornel Constantiniu)

02. Sunt aşa cum sunt (t: Mihai Dumbravă; i: Mihaela Oancea)

03. Bună ziua, fetelor (t: Mihai Dumbravă; i: Mihai Constantinescu)

04. Într-o zi cu soare (t: Mihai Dumbravă; i: Marina Voica)

Dan Spătaru (Electrecord ST-EDE 02639) – LP

Muzica: Camelia Dăscălescu

Voce: Dan Spătaru

01. Nu-ţi fie teamă de-un sărut (t: Viorel Burlacu)

02. Auzi cum cântă marea (t: Mircea Block)

03. Cuvânt de dragoste (t: Eugen Rotaru)

04. Amintiri, amintiri (t: Gabriel Gheorghiu)

05. Eu sunt sentimental (t: Roxana Popescu)

06. Eu şi dorul dragei mele (t: Roxana Popescu)

07. Cine sunt eu…? (t: Roxana Popescu)

08. De ce sunt frumoase fetele? (t: Roxana Popescu)

09. Eu te iubesc de mult (t: Roxana Popescu)

10. La numărul 7 (t: Roxana Popescu)

11. E frumos de-mi place mie (t: Roxana Popescu)

12. Să-ntrebi răsăritul de lună (t: Gabriel Gheorghiu)

CREAŢIE (selectiv)

“Acele veri ale iubirii” (Roxana Popescu) – Eva Kiss/Denis Ştefănescu/Alina Mavrodin

“Adun lemne şi surcele” (Flavia Buref) – Ana Lăcătuşu

“Aici e ţara mea” (Mircea Block) – Cornel Constantiniu

“Amintiri, amintiri” (Gabriel Gheorghiu) – Marieta Bătrînu/Dan Spătaru /Norocel Dumitriu

“Amore Ciao” – varianta în limba italiană a piesei “Nu-ţi fie teamă de-un sărut” (Salvatore Vinciguerra, Viorel Burlacu) – Salvatore Vinciguerra

“Aş vrea să-ţi dăruiesc o stea” (Roxana Popescu) – Denis Roman

“Auzi cum cântă marea” (Mircea Block) – Dan Spătaru

“Azi mai mult ca ieri” (Flavia Buref) – Margareta Pâslaru

“Bată-te norocul” (Harry Negrin) – Corina Chiriac

“Bună seara, fericire” (Mircea Block) – Ileana Şipoteanu

“Bună ziua, fetelor” (Mihai Dumbravă) – Mihai Constantinescu

“Când se întâlnesc destinele” (Angel Grigoriu şi Romeo Iorgulescu) – Cornel Constantiniu

“Cântec fără sfărşit” – piesă intrumentală

“Cântec pentru tine” (George Popovici) – Cristian Popescu

“Cântece” (Ion Minulescu) – Mihaela Mihai

“Cea mai frumoasă poveste de iubire” (Roxana Popescu) – Cornel Constantiniu

“Chemare” (Gabriel Gheorghiu) – Gigi Marga

“Chemare din România” (Flavia Buref) – Gina Pătraşcu

“Cine-n lume a auzit” (A. Popovici) – Margaret Pâslaru

“Cine nu iubeşte, nu ştie?” (Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu) – Corina Chiriac

“Cine sunt eu?” (Roxana Popescu) – Dan Spătaru

“Cineva e-ndrăgostit de tine?” (Aurel Felea) – Gică Petrescu

“Clipe de iubire” (Roxana Popescu) – Carmen Rădulescu

“Cu inima plină de soare” (Roxana Popescu) – Florentina Pocora

“Cuvânt de dragoste” – Corina Chiriac şi Cornel Constantiniu

“Cum n-am iubit” (Eugen Mirea) – Cornel Constantiniu

“Cum să nu cred?” (Flavia Buref) – Aurelian Andreescu

“Dacă mă iubeşti” (Flavia Buref) – Doina Spătaru

“Dansul-i mai vesel” (Aurel Felea) – Anda Călugăreanu

“De ce?” (Crişan Constantinescu) – Lili Bulaesi

“De ce-ai venit, singurătate?” (Mircea Block) – Irina Soroiu

“De ce sunt frumoase fetele?” (Mircea Block) – Dan Spătaru

“De dorul meu vei reveni” (Roxana Popescu) – Roxana Popescu

“De dragul aminitirilor” (Roxana Popescu) – Alina Mavrodin

“De dragul zilei care vine” (Roxana Popescu) – Roxana Popescu

“De când pe lume, lumea-i lume” (Roxana Popescu) – Cornel Constantiniu

“De n-ar fi păsările” (Ioana Diaconescu) – Aurelian Andreescu

“De s-ar pierde urma ta, dorule” (Flavia Buref) – Doina Badea

“Declaratie de dragoste” (Aurel Storin) – Cornel Constantiniu/Stela Enache/Grupul vocal “Studio 8” (dirijor Dudu Athanasiu)

“Dialog posibil” (Eugen Rotaru) – Mihaela Oancea

“Din depărtări” (Gabriel Gheorghiu) – Lili Bulaesi

“Doi călători” (Mihai Dumbravă) – Elena Neagu

“Dor hoinar” (Mircea Block) – Aurelian Andreescu

“Dragoste şi dor” (Constantin Cârjan) – Surorile Kosak

“Dragoste şi noi” (Maria Banuş) – Angela Ciochină

“Dragostea mea” (Gabriel Gheorghiu) – Ilinca Cerbacev

“Dragostea mea” (Roxana Popescu) – Valeriu Crişan

“Dragoste, ciudată floare” (Mircea Block) – Angela Similea şi Cornel Constantiniu/ Mihaela Oancea şi Rodica Paliu

“Duet liric” (Eugen Rotaru) – Aurelian Andreescu şi Cornel Constantiniu

“E atât de frumos” (Mihai Dumbravă) – Marina Voica

“E frumos de-mi place mie” (Roxana Popescu) – Dan Spătaru

“E iarnă iar” (Victor Brătulescu) – grupul “Stereo”

“E soare pe pământ” (Eugen Rotaru) – Doina Spătaru

“Erou al ţării, erou al păcii” (Mircea Block) – Dorin Teodorescu

“Eşti primăvara mea” (Gheorghe Astaloşi) – Constantin Drăghici

“Eterna Românie” (Aurel Storin) – Doina Spătaru

“Eu şi dorul dragei mele” (Roxana Popescu) – Dan Spătaru

“Eu te iubesc demult” (Roxana.Popescu) – Dan Spătaru

“Eu tot mai cred” (Mircea Block) – Aurelian Andreescu

“Eu sunt sentimental” (Roxana Popescu) – Dan Spătaru

“Familia noastră” (Roxana Popescu) – Florin Georgescu

“Fata şi marea” (Cecilia Silvestri) – Cornel Constantiniu

“Florile ţi-au spus” (Gabriel Gheorghiu) – Aurelian Andreescu

“Gândind la drumul ţării noastre” (Mircea Block) – Cor

“Ia-ţi florile şi te du/Primăvară, primăvară” (Flavia Buref) – Doina Spătaru

“Iartă-mă, inimă” (Flavia Buref) – Doina Spătaru

“Ieri şi azi” (Aurel Felea) – Cornel Constantiniu

“Iubesc această lume” (Maria Banuş) – Doina Stănescu

“Iubesc, cum n-am iubit” (Mihai Dumbravă) – Cornel Constantiniu

“În linişte trăieşte România” (Flavia Buref) – Ansamblul Doina al Armatei

“În luna florilor” (Flavia Buref) – Marina Voica/Eva Kiss

“Într-o zi cu soare” (Mihai Dumbravă) – Marina Voica/Liana Lungu

“Joc de fluturi” (Corina Brăneanu) – Aurora Andronache

“La loz în plic” (Mihai Dumbravă) – Stela Popescu

“La numărul 7” (Roxana Popescu) – Dan Spătaru

“Loto jucăm” (Mihai Dumbravă) – Margareta Pâslaru

“Lumină de august” (Corneliu Vadim Tudor)

“M-am jurat” (Flavia Buref) – Margareta Pâslaru

“Mare, eşti minunată, marea mea” (Cecilia Silvestri) – Cornel Constantiniu / Mihaela Mihai

“Mare cu nume de noapte” (Flavia Buref) – Angela Similea

“Mărturisire” (Flavia Buref) – Dorin Anastasiu şi grupul “Stereo”

“Mecanicul îndrăgostit” (George Mihalache) – Surorile Cosak

“Melodii, melodii” (Aurel Felea) – Aida Moga şi Lavinia Slăveanu

“N-am nimic de ascuns” (Mihai Dumbravă) – Margareta Pâslaru

“N-avem acelaşi drum” (Harry Negrin) – Georgeta Braşoveanu

“Nedumerire” (Flavia Buref) – Aurora Andronache

“Noapte bună” (Adina Chivulescu) – Mihaela Oancea

“Nocturnă” (Corina Brăneanu) – Cornel Constantiniu

“Nostalgii” (Mihai Dumbravă) – Aurelian Andreescu

“Nu a fost o întâmplare” (Mihai Dumbravă) – Doina Moroşanu

“Nu eşti ca mine şi totuşi…” (Mihai Maximilian) – Gigi Marga

“Nu mă crede nimenea” – Cosette Marinescu

“Nu-mi pare rău” (Eugen Rotaru) – Gabriel Dorobanțu

“Nu ştiu de ce” (Ciupi Rădulescu) – Cornel Constantiniu

“Nu te iubesc” (Mircea Block) – Păuniţa Ionescu

“Nu-ţi fie teamă de iubire” (Roxana Popescu) – Mirela Voiculescu

“Nu-ti fie teama de-un sarut” (Viorel Burlacu) – Margareta Pâslaru / Dan Spătaru

“Nu vom şti niciodată” (Mihai Dumbravă) – Cornel Constantiniu

“O clipă de adevăr” (Adina Chivulescu) – Mirabela Dauer

“O ţară numită România” (Aurel Storin) – Angela Chiochină/Carmen Anton

“Om de omenie” (Roxana Popescu) – Corul Filarmonicii din Cluj Napoca

“Oraşul pescăruşilor” (Flavia Buref) – Cornel Constantiniu

“Păpădie” (Flavia Buref) – grupul “Stereo”

“Pasăre albă” (Mircea Block) – Marina Voica

“Pământul se-nvârteşte” (Roxana Popescu) – Cristine Bach

“Pentru tot ce n-am visat” (Cecilia Silvestri) – Angela Ciochină

“Pentru toţi îndrăgostiţii lumii” (Mircea Block) – Petre Geambaşu

“Pentru voi, îndrăgostiţii lumii” (Roxana Popescu) – Marina Voica

“Pe oricare drum” (Aurel Felea) – Marina Voica

“Pe voi vă cânt” (Maria Banuş) – Angela Ciochină

“Pescarii” (Flavia Buref) – Cornel Constantiniu

“Plâng cât vreau eu” (Flavia Buref) – Margareta Pâslaru/Aquilina Severin

“Ploaia” (Mihai Dumbravă) – Pompilia Stoian/Lili Bulaesi/Margareta Pâslaru

“Plouă mărunt” (Gheorghe Astaloş) – Aurelian Andreescu

“Poate stie cineva” (Flavia Buref) – Margareta Pâslaru

“Poezia clipelor” (Flavia Buref) – Margareta Pâslaru

“Poştaşul” (Valeriu Filimon) – Roxana Matei

“Poveste de iarnă” (Gheorghe Astaloşi) – Anda Călugăreanu

“Primăvara” (Mircea Block) – Marina Voica/Cvintetul Luchian

“Primăvara florăreasă” (Valeriu Filimon) – Roxana Matei

“Primăvara-n crâng (Maria Banuş) – Angela Ciochină

“Prono Expres” (Mihai Dumbravă) – Mihai Dumbravă

“Pronosport” (Mihai Dumbravă) – Mihai Dumbravă

“Revelaţie” (Corina Brăneanu) – Mihaela Runceanu

“Romanţe, voi, dragi crizanteme” (Roxana Popescu) – Serina Balla/Aurica Popa

“S-a sfîrşit tristeţea” (Mihai Dumbravă) – Anca Agemolu

“Să dansăm Bossanova” (Cecilia Silvestri) – Mihaela Runceanu

“Să fie seara-n asfinţit” (Mihai Eminescu) – Liana Lungu

“Să-mi spui de ce?” (Cecilia Silvestri) – Corina Chiriac

“Să-ntrebi răsăritul de lună” (Gabriel Gheorghiu) – Gigi Marga / Marieta Bătrînu/Dan Spătaru

“Să nu crezi că-mi pare rău” (Flavia Buref) – Margareta Pâslaru

“Septembrie” (Flavia Buref) – Aurelian Andreescu

“Serenadă pentru ochii tăi” (Roxana Popescu) – Florin Balcan

“Seri de argint” (Flavia Buref) – Angela Ciochină

“Soarele” (Aurel Storin) – Mihaela Oancea

“Soarele meu” (Dan Verona) – Stela Enache

“Speranţele” (Corina Brăneanu) – Gina Pătraşcu

“Suflet îndrăgostit” (Eugen Rotaru) – Doina Spătaru

“Sunt aşa cum sunt” (Mihai Dumbravă) – Mihaela Oancea

“Şoapte de dragoste” – Aida Moga şi Lavinia Slăveanu

“Ştiu un cântec nou” () – Roxana Matei

“Tangoul dragostei” (Eugen Rotaru) – Corina Chiriac/Stela Enache

“Te chem noapte şi zi” (Aurel Felea) – Ana Lăcătuşu

“Timiditate” – piesă instrumentală

“Toată viaţa” (Mihai Dumbravă) – Ana Ciobanu

“Toate visele se împlinesc” (Roxana Popescu) – Alina Mavrodin

“Trebuia să vii” (Flavia Buref) – Marina Voica/Angela Ciochină

“Tu eşti bucuria mea” (Roxana Popescu) – Dorin Anastasiu

“Tu eşti ca marea” (Aurel Storin) – Cornel Constantiniu

“Tu eşti ca o lumină” (Roxana Popescu) – Gina Pătraşcu

“Tu şi eu” (Mihai Dumbravă) – Anca Agemolu

“Ultimul tango” (Roxana Popescu) – Stela Enache

“Un cânt de pasăre măiastră” (Flavia Buref) – Mirela Voiculescu-Fugaru

“Un cântec de iubire” (Mircea Block) – Marian Spânoche

“Un om visează” (Aurel Storin) – Aurelian Andreescu

“Un refren” (Aurel Felea) – Constantin Drăghici

“Un tren într-o gară” (Aurel Storin) – i: Marina Voica / Aurelian Andreescu

“Unde-i jocul stelelor?” (Roxana Popescu) – Dorin Anastasiu

“Univers” (t: Mihai Dumbravă) – Cornel Constantiniu

“Urare de iarnă” (Corneliu Vadim Tudor) – Nicolae Niţescu/Corina Circa, Eugenia Moldoveanu, Ionel Voineag, Marcel Roşca

“Va fi soare mereu” (Flavia Buref) – Mihaela Mihai/Alina Mavrodin

“Valsul florilor” (Corina Brăneanu) – Ruxandra Ghiaţă

“Valsul munţilor” – piesă intrumentală

“Vals sentimental” (Adina Chivulescu) – Stela Enache

“Vara” (Mihai Dumbravă) – Margareta Pâslaru

“Văpaia inimilor noastre” (Mircea Block) – Lucian Marinescu

“Vei veni, iubirea mea” (Roxana Popescu) – Ramona Bădescu

“Vino la mine” (Flavia Buref) – Dorina Drăghici/Doina Spătaru

“Vorbe, vorbe, vorbe” (Flavia Buref) – Doina Badea

“Zi de meci” – Margareta Pâslaru

 

Acest material a fost scris cu ajutorul lucrărilor:

“Parada muzicii uşoare”, Edmond Deda, Editura Muzicală a Uniunii Compozitorilor din Republica Socialistă România, Bucureşti, 1968
“Meridianele cântecului”,Daniela Caraman-Fotea, Editura Muzicală, Bucureşti, 1989

Siteul UCMR – http://www.ucmr.org.ro/listMembri.asp?CodP=108

 

 

Autor. Mircea Nicolau, 30 martie 2012 (actualizat pe 21 ianuarie 2022)

 

Share This:

Leave a Reply

4 comentarii la „Camelia Dăscălescu – O viață pentru muzică

 • 30 martie 2012 la 9:35
  Permalink

  Felicitari doamnei Camelia Dascalescu, felicitari pentru aricol.
  “Premiul de Excelenta pentru intraga activitate” incununeaza peste jumatate de secol de muzica de calitate oferita publicului. Camelia Dascalescu face parte din generatia de aur a compozitorilor romani de muzica usoara. Nu cred ca gresesc daca spun ca este prima femeie-compozitor recunoscuta cu adevarat in aceasta breasla in tara noastra.

  Răspunde
 • 31 martie 2012 la 10:42
  Permalink

  Felicitari Maestrei Camelia Dascalescu pentru muzica pe care ne-a oferit-o in peste jumatate de secol de activitate ! In aceasta „lume a barbatilor”, dumneaei s-a evidentiat cu talentul si sensibilitatea ce se simt in creatiile deosebite. Muzica ne alina sufletele si cred ca fiecare dintre noi are amintiri strans legate de anumite melodii… Acestea ne raman in suflet, nu se uita niciodata.
  Felicitari autorului articolului, foarte bine documentat, si doamnei Margareta Paslaru, pentru gandurile pe care ni le-a impartasit !

  Răspunde
 • Pingback: Sărbătoriții zilei de 22 ianuarie: La mulți ani! | Top Românesc

 • Pingback: S-a stins din viata compozitoarea Camelia Dascalescu! – Top Românesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!